Нов закон за сметководство

Член од
4 октомври 2008
Мислења
15
Поени од реакции
1
Дали има некој - некоја информација за испит за уверение за сметководители - кога ќе има датум за полагање, цена, програма и сл. Фала :)
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
113
Наредна година ова време отприлика, би требало да се отпочне со полагањето, до тогаш, според Законот треба да имаме и програма и се. Читни малку на собрание и ќе видиш дека се гласа овие денови новиот предлог закон за изменување на законот за сметк. работи.
--- надополнето: 17 ноември 2013 во 23:05 ---
Наредна година ова време отприлика, би требало да се отпочне со полагањето, до тогаш, според Законот треба да имаме и програма и се. Читни малку на собрание и ќе видиш дека се гласа овие денови новиот предлог закон за изменување на законот за сметк. работи.
 
Член од
10 декември 2008
Мислења
27
Поени од реакции
1
На веб страната на Мин. за финансии стои:
Можноста за аплицирање за уверенија трае до 3 февруари 2013 година.

Да не знаете нешто за можност да се аплицира сега. Или евентуално кога..
 
Член од
23 февруари 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Може ли некој да ми одговори на моево прашање?
Ако за акционерско друштво е потребно да се вработи овластен сметководител (со уверение)
или да ангажираат друштво за вршење на сметководствени работи дали тоа значи дека нема да може да се склучуваат договори за деловна соработка помеѓу на пр. акционерски друштва каде едното АД ќе има вработено овластен сметководител и со другото АД да склучи договор за деловна соработка за вршење на сметководствени работи со тоа што истиот овластен сметководител ќе може да ги врши сметководствените работи и за другото акционерко друштво?
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
113
Може ли некој да ми одговори на моево прашање?
Ако за акционерско друштво е потребно да се вработи овластен сметководител (со уверение)
или да ангажираат друштво за вршење на сметководствени работи дали тоа значи дека нема да може да се склучуваат договори за деловна соработка помеѓу на пр. акционерски друштва каде едното АД ќе има вработено овластен сметководител и со другото АД да склучи договор за деловна соработка за вршење на сметководствени работи со тоа што истиот овластен сметководител ќе може да ги врши сметководствените работи и за другото акционерко друштво?
Нема да може о. сметководител да врши услуги за другото АД бидејќи не ги исполнува условите од Законот за вршење на сметководство, во кој се вели дека сметководство може да ви води о.сметководител вработен во доо/дооел со лиценца за вршење на сметководство, и несмее да има акции во АД во кое врши сметководствени услуги.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
По исплатливо е да си ангажираш отколку да вработиш сметководител

Акции може да има ама да гласат на негов близок
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.420
Поени од реакции
13.211
По исплатливо е да си ангажираш отколку да вработиш сметководител

Акции може да има ама да гласат на негов близок
Ако си колонијал да, или компанија без многу трансакции, али кога се работи за АД или поголеми ДОО(ЕЛ)и не само што не се ангажира надворешно лице, туку и се формираат цели сектори на сметководство внатре во фирмата.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Ако си колонијал да, или компанија без многу трансакции, али кога се работи за АД или поголеми ДОО(ЕЛ)и не само што не се ангажира надворешно лице, туку и се формираат цели сектори на сметководство внатре во фирмата.
Јас имам ДОО и ДООЕЛ а имам еден сметководител.
Влезни-излезни ф-ри,материјални трошоци,изводи,плаќања,банки,примање-издавање-повраток на роба со сопругата ние си водиме,така се средено на книговорителот му давам само да ги прокнижи и тоа за 5к денари.За завршни му давам +3-4к денари.
Кога би запослил двајца книговодители треба да им давам плата најмалку по 12-15к денари плус осигурување за двајцата.
Ако е така треба само за нив да работам
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.420
Поени од реакции
13.211
Јас имам ДОО и ДООЕЛ а имам еден сметководител.
Влезни-излезни ф-ри,материјални трошоци,изводи,плаќања,банки,примање-издавање-повраток на роба со сопругата ние си водиме,така се средено на книговорителот му давам само да ги прокнижи и тоа за 5к денари.За завршни му давам +3-4к денари.
Кога би запослил двајца книговодители треба да им давам плата најмалку по 12-15к денари плус осигурување за двајцата.
Ако е така треба само за нив да работам
Па убаво реков, поголеми ДОО и ДООЕЛ, да не навлегуваме во беспотребна дискусија, кај што имаш мала фирма јасно е дека не треба да вработиш сметководител, чим споменува АД сигурно се мисли на поголема компанија не кај што ја водат сопругот и сопругата.
 
Член од
16 октомври 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Имам сопствена фирма ДООЕЛ, не сум ДДВ обврсник, само сум јас вработен во својство на управител, немам продавница туку само седиште на куќна адреса и прометот се обавува исклучиво фактурно (влезно-излезни ф-ри) кои самиот ги водам, уредно плаќам придонеси и воглавном се занимавам со поправка на некои мали технички уреди. Минитата година ангажирав лиценциран книговодител за Годишна Пресметка. Ме интересира дали од оваа година и јас имам обврска да го плаќам книговодителот секој месец, иако практично и понатаму само еднаш годишно има ангажман?
Благодарам однапред на одвоено време за одговор.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Имам сопствена фирма ДООЕЛ, не сум ДДВ обврсник, само сум јас вработен во својство на управител, немам продавница туку само седиште на куќна адреса и прометот се обавува исклучиво фактурно (влезно-излезни ф-ри) кои самиот ги водам, уредно плаќам придонеси и воглавном се занимавам со поправка на некои мали технички уреди. Минитата година ангажирав лиценциран книговодител за Годишна Пресметка. Ме интересира дали од оваа година и јас имам обврска да го плаќам книговодителот секој месец, иако практично и понатаму само еднаш годишно има ангажман?
Благодарам однапред на одвоено време за одговор.
На мојот сметководител секој месец му префрлам пари за работата што ја доработува а годишната сметка што ја прави му е пресметана во месечниот надомест.

Што стана со законот што треба да се донесе фирма да не може да биде регистрирана на домашна адреса.
 
Член од
13 октомври 2014
Мислења
56
Поени од реакции
7
Jас би сакала да прашам колку се заработува од оваа професија, т.е. дали сметководителите се добро платени?
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Jас би сакала да прашам колку се заработува од оваа професија, т.е. дали сметководителите се добро платени?
Ако имаш знаење ќе имаш клиенти и ќе бидеш добро платена во спротивно ќе се жалиш и кукаш дека сметководството нема работа,не е профитабилно па ќе бараш субвенции од владата
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.845
Поени од реакции
10.187
Дали е точна информацијата дека оваа недела изгласале некои измени па за овластен сметководител ќе мора да се преполага на 3 години? И повторно да се плаќа?
 
Последно уредено:
На врв Bottom