Нов закон за сметководство

R

Rigel Kent

Гостин
Ајде веќе кога се бафтаме со задачи реши ми ја ти на мене оваа,во мегувреме поставија твојата овде.
Ама директно да е поврзана со сметководство да речеме на мала фирма
Пресметка на масен удел,концентрација и волумен на раствор од натриум хидроксид при реакција на 23,33% HCl. Колкава е концентрацијата и волуменот на растворот од натриум хлорид.
Еве ова е директно поврзано со најмалку 20 професии, кој што не работат како лиценцирани хемичари.
Прво реши мојата задача бидејќи е прелесна , а потоа со задоволство ќе ја решам твојата . :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Прво реши мојата задача бидејќи е прелесна , а потоа со задоволство ќе ја решам твојата . :)
Не сакам вируси да симињам. А и не сум конобар :pos:
Сега весела математика ќе си играме? мислам ма дај :pos:
Ај пресметај ми вискозитет и гравитет на поликолор со кој што треба да се искречи зид со просечна температура од 27 степени, струење на воздухот од 15 км на час, и влажност во воздухот од 41,2 проценти.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
:eek: Еве специјално за тебе

Сериозен си ?
Прво не знам што воопшто ќе докажеш , јас ти велам дека професија која не е јавна не може да биде затворена ти ми поставуваш задача овде, која ти е поентата ако не знам да ја решам јас ќе докажеш дека никој друг не може да ја реши, или што јас ќе ти докажам тебе ако ја решам ?
Момак затварање на професии и регулации на истите преку лиценци и одбори нема врска со решавање на некоја задача.
Мислам сериозно сега мислиш дека ќе грабнам да ја решавам ебаната задача само за да ти докажам нешто на тебе ? Ти си луд !! :pos:
Еве пак ќе едитирам, и ќе пишам дека не знам да ја решам задачата,што менува тоа во приказната за овластувања и лиценцирања ?

R

Rigel Kent

Гостин
Сериозен си ?
Прво не знам што воопшто ќе докажеш , јас ти велам дека професија која не е јавна не може да биде затворена ти ми поставуваш задача овде, која ти е поентата ако не знам да ја решам јас ќе докажеш дека никој друг не може да ја реши, или што јас ќе ти докажам тебе ако ја решам ?
Момак затварање на професии и регулации на истите преку лиценци и одбори нема врска со решавање на некоја задача.
Мислам сериозно сега мислиш дека ќе грабнам да ја решавам ебаната задача само за да ти докажам нешто на тебе ? Ти си луд !! :pos:

Сега затни ја устата т.е тастатурата и поштеди не од твоите глупости . :)
Се виде колку имаш појма сам да си водиш сметководство .

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Сега затни ја устата т.е тастатурата и поштеди не од твоите глупости . :)
Се виде колку имаш појма сам да си водиш сметководство .
Добро јас немам појма еве ти признавам о севишен книговодителу со факултет, но што правиме со теткине со средно економско, или со оние кој што благе везе немаат со економски факултет а сами си водат ??
Ете јас поим немам,признавам. Објасними што со другине ?
Ете ако знам зошто самиот да не го правам тоа,зошто секој што знае самиот да не може да го прави тоа ?

R

Rigel Kent

Гостин
Добро јас немам појма еве ти признавам о севишен книговодителу со факултет, но што правиме со теткине со средно економско, или со оние кој што благе везе немаат со економски факултет а сами си водат ??
Ете јас поим немам,признавам. Објасними што со другине ?
Мада ова што си ја поставил се сомневам дека некој во пиљара,продавница,дуќан,флизерница,занаетчиски дуќан некогаш воопшто би работел по овие параметри од оваа задача.
Постарите економисти(тетките со средно во твојот случај) имаат големо искуство иако завршиле средно , тие барем работеле во големи организации каде постоело целосно сметководствено работење , нешто што ние помладите нема да го стекнеме бидејќи големи компании во МК се мал број а и никогаш не би ни се пружила шанса да се учествува во сите сектори во функционирањето на една компанија.

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
Сметководител е професија или услуга која што ја користи мал процент од населението, и затоа не гледам зашто би била затварана и одобрувана .
И јас не гледам ама со законов ја затворија.
Само јас можам да ти пресметувам тебе и никој друг,само зашто си го завршил тој јебан факс ?
Зошто да фрлам јас пари за ти мене да ми пресметуваш трошкови.
Јас сигурно нема тебе да ти пресметувам но некој друг ќе ти пресметува ;) .
Додека шофер ако земал тој возачка дозвола што кој кур ќе му е него “ Лиценца“ ? Или дозвола од државата за да работи како шофер, од кога тоа државата стана овластена да решава кој што може да работи ?
Закон за превоз во патниот сообраќај

Член 4
Домашен превозник може да врши превоз на патници и стока во внатрешниот и меѓународниот патен сообраќај врз основа на лиценца.
Лиценцата за вршење на превоз на патници и стока во меѓународниот патен сообраќај се издава и на еден од светските јазици.
Трошоците настанати во врска со издавање на лиценците и другата потребна документација за вршење на превоз во патниот сообраќај ги сноси превозникот.
За тебе најдобро е да си се пријавиш на огласот од министерствово за здравство кај што бараат кандидат со коефициент на интелегенција поголем од 140. Гледам имаш вишок на мозок.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Постарите економисти(тетките со средно во твојот случај) имаат големо искуство иако завршиле средно , тие барем работеле во големи организации каде постоело целосно сметководствено работење , нешто што ние помладите нема да го стекнеме бидејќи големи компании во МК се мал број а и никогаш не би ни се пружила шанса да се учествува во сите сектори во функционирањето на една компанија.
Добро и што правиме соп некој електро инжењер кој што води своја фирма, сакаш да кажеш тој не е способен да научи пресметки ?
Мора да има завршено економски за да може да врши пресметки и за да си ги води книгите ?
Или некој хемиски инжињер ?
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 22:49 ---
И јас не гледам ама со законов ја затворија.

Јас сигурно нема тебе да ти пресметувам но некој друг ќе ти пресметува ;) .

Закон за превоз во патниот сообраќај

Член 4
Домашен превозник може да врши превоз на патници и стока во внатрешниот и меѓународниот патен сообраќај врз основа на лиценца.
Лиценцата за вршење на превоз на патници и стока во меѓународниот патен сообраќај се издава и на еден од светските јазици.
Трошоците настанати во врска со издавање на лиценците и другата потребна документација за вршење на превоз во патниот сообраќај ги сноси превозникот.
За тебе најдобро е да си се пријавиш на огласот од министерствово за здравство кај што бараат кандидат со коефициент на интелегенција поголем од 140. Гледам имаш вишок на мозок.
Не јади гомна, ми цитираш закон кој што затвара една професија за да оправдаш затварање на друга професија, шофери кој го поминале цел свет и возат 30 + години сега треба да полага за лиценца ?
Или за секој иден шофер положил, возачки испит има возачка дозвола, има меѓународна возачка дозвола, кој кур е таа влада или било кој друг да му лупа него рекет за да може он да ја работи таа работа или да му кажува ти не си подобен да ја работиш оваа работа ?
Кога се работи за шоферлук е чист рекет, нема некој кој поднел барање а да не добил лиценца, која што е непотребна, таму нема одбор од шофери кој што проценува колку е некој способен да биде шофер или таксиста.
Додека ваму одбори овластувања пичке си материне , заштита од конкуренција на неспособните.

R

Rigel Kent

Гостин
Добро и што правиме соп некој електро инжењер кој што води своја фирма, сакаш да кажеш тој не е способен да научи пресметки ?
Мора да има завршено економски за да може да врши пресметки и за да си ги води книгите ?
Kako sto jas ne mozam da programiram taka i toj ne moze da vodi smetkovodstvo . Tvojot primer nema vrska. Inaku regulacija e najveke potrebna poradi nizata finansiski malverzacii koi se slucuvaat , vo ovoj del potpolno poddrzuvam da se vovede red.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Kako sto jas ne mozam da programiram taka i toj ne moze da vodi smetkovodstvo . Tvojot primer nema vrska. Inaku regulacija e najveke potrebna poradi nizata finansiski malverzacii koi se slucuvaat , vo ovoj del potpolno poddrzuvam da se vovede red.
За тоа си има УЈП има финансова полиција итн има државата апарати за контрола .
не е решенињ на затварање на одреден пазар или професија, тоа е рекет и штитење на мал број на луѓе кој што не сакаат друг да им се меша во бизнисот.
Ти не можеш да програмираш пошто не знаеш да програмираш, а тој ако знае да си води сметководство зошто д биде ограничен, тебе не ти викаат од влада дека не смееш да користиш програма која што ти си ја креирал, нити пак те казнуваат ако користиш таква.
не ти вика мораш кај овие да одиш тие се овластени за програмирање.
Никој не ти вели дека мораш да земеш овластен адвокат кога одиш на суд.

Член од
12 јули 2012
Мислења
30
Поени од реакции
6
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 22:49 ---

Не јади гомна, ми цитираш закон кој што затвара една професија за да оправдаш затварање на друга професија, шофери кој го поминале цел свет и возат 30 + години сега треба да полага за лиценца ?
Или за секој иден шофер положил, возачки испит има возачка дозвола, има меѓународна возачка дозвола, кој кур е таа влада или било кој друг да му лупа него рекет за да може он да ја работи таа работа или да му кажува ти не си подобен да ја работиш оваа работа ?
Кога се работи за шоферлук е чист рекет, нема некој кој поднел барање а да не добил лиценца, која што е непотребна, таму нема одбор од шофери кој што проценува колку е некој способен да биде шофер или таксиста.
Додека ваму одбори овластувања пичке си материне , заштита од конкуренција на неспособните.
ТИ ДЕФИНИТИВНО СИ КАСАП!!!! :pos::pos::pos:

R

Rigel Kent

Гостин
За тоа си има УЈП има финансова полиција итн има државата апарати за контрола .
не е решенињ на затварање на одреден пазар или професија, тоа е рекет и штитење на мал број на луѓе кој што не сакаат друг да им се меша во бизнисот.
UJP e za finansiska kontrola a Finansova policija e za kriminal , Institutot e za da dade soveti i upatstva, za da ne dojde do toa kako i kazni za nesovesnite. Gjabe kontrola od UJP so koja bi se zatvorila nekoja firma koja e polzata od toa?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
UJP e za finansiska kontrola a Finansova policija e za kriminal , Institutot e za da dade soveti i upatstva, za da ne dojde do toa kako i kazni za nesovesnite. Gjabe kontrola od UJP so koja bi se zatvorila nekoja firma koja e polzata od toa?
Си има закон ќе го тужи за проневера, за измама итн итн. Кој е тој јебан институт што мене или на било кој друг ќе ми определи кој луѓе се компактибилни мене или на некој друг да ми прави книговодство,со самото тоа ти ускратува право на избор и наметнува негов избор и решенија.
Исто како ако ја однесеш колата во сервис и после сервисот ти зариба зашто не ти ставил мајсторот уље во моторот, а има диплома замеханичар.
Додека цел живот си ја носел на сервис кај шнајдер кој цел живот работи како механичар и шнајдерот сите тие години супер си ја вршел работата супер иако немал диплома за механичар.
Ај брани си ја професијата, ама утре кога ќе решат уште некоја регулатива да стават, кога ќе речат дека не смееш самиот да косиш трева во двор пошто не си лиценциран за таа дејност друг муабет ќе правиме.
Во секое опшество имало мал број на луѓе кој се обидуваат да присвојат дел од пазарот со триста регулации дозволи прописи, ама секогаш паѓале тие регулации.

R

Rigel Kent

Гостин
Па искрено јас појма немам од автомобили :D , нормално дека ќе одам кај некој што е стручен.

Kajgana Shop

На врв Bottom