Нов грб за Р. Македонија?

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
S

Sagan

Гостин

Погледнете само убаво. Лавот жолт лие? Жолт е. Штитот, нормално, е црвен. Во оригинал под него убаво, јасно, читко, си пишува МАКЕДОНИЈА. Не е тоа ни за Античка Македонија, ни за Римска провинција Македонија, туку за Македонија од 1595. Повторувам: 1595! Кој сега краде? И од кого? Македонија е единствената земја на Балканот и пошироко, која има ексклузивитет на овој лав! Таа е единствената земја која во континуитет го почитува овој симбол. Балканските Татари (т.н. Бугари), се тие кои ни го украдоа овој симбол и додавајќи му уште два лава од стана, си направија некаков грб.

Homer MakeDonski напиша:
...народ што нема своја идеологија ,по туѓа трча

;)
Додуша, тие што вака мислат, не се ни они криви... Сето ова е само прост резултат на добро спакуваните лаги на Бугарите и Грците, кои од страв дека светот ќе открие што сториле во Букурешт, си направиле некаква ’’историја’’ и се фалат со се што е македонско. А Фироманците, тоа се тие кои веруваат во таквите глупости.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
дека идеологијата на македонизмот не е прифатена(како што би требало) кај Македонците се гледа и по трчањето за бг паспортите.Порано истиот овој народ трчаше во егзархијата за да биди поблиску до Бога и беше изигран.Денес трча да бидит поблиску до Европа и пак ќе биде изигран.
Ќе има Референдум,не за промена на симболите,го немавме ниту кога за прв пат ни менија знамето, но за обединение со бг државата.Во тој контекст го споменав она ``обединението прави силата``
И многу брзо ќе има голема галама наоколу околу ова да се биде или не прашање.
Дали причините се вакви или инакви,резултатите како последица ќе доведат до ова за кое пишувам.
Она што го пишеш за познатите историски моменти во хералдиката се тамам на место,но која е таа критична маса на Македонци што би покажале пркос и смелост за своето да се изборат.Таквата маса во моментов ја нема.
А што би правел јас или ти или некој како мене и тебе?
Пишувајќи на форумиве засигурно ништо
Фироманци се оние од Власта,кои обезличени од сите аспекти освен профитниот, го трасираат патот на секој еден поединец ,кога споменувам музичари и спортисти , беспоговорно да стојат пред кратенката заблудувајќи ги со техничките оправданија,но и наметнувајќи им изборот,ако не сакате вие ,има кој ќе сака Како што спомна за Тоше
И за какви амбасадори тука може да се зборува?

Но,иако темите за Македонија се неисцрпни и меѓусебно испреплетени да не разводнувам оваа
Би те прашал зошто,веројатно имаш приметено се додаде црната боја на грбот со лав кај партиите со предзнакот Вмро во Републикава

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
1993 година - младинско европско првенство во карате, Кардиф, Велика Британија, средна категорија, поеднинечно, кумите (борби), прво место, Елвир Куртановиќ, златен медал.
На подиумот, гордо, со исправено чело, македонец, сеуште 16 кракото сонце ни беше знаме, со него се зави одејќи кон подиумот.
Прв пат се интонираше нашата химна, грците не станаа, сите останати беа на нозе.
Македонската карате репрезентација беше казнета поради истакнување на знамето вон процедура со 150 швајцарски франци, грците беа казнети поради непочитување на државна химна со 150 швајцарски франци. Обезбедувањето едвај додржа да не стане масовен колеж.

Следната година, сениорско европско првенство. Екипно, борби. Македонија-Грција. 3-2 за Македонија. Еден наш и двајца грци на клиника со брз апомош. Официјален колеж на татамито.
Крв наоколу, насекаде.
Казни за обете репрезентации.
Ние сепак го истакнавме повторно знамето и си ја пеевме химната. Овојпат, грчката репрезентација, гледајќи ги македонските каратисти, не провоцираше, молчешкум гледаше како повторно под истот знаме танцуваат македонци над грците претепани и победени.

Поголем амбасадорлук од спортистите нема.

S

Sagan

Гостин
Homer MakeDonski напиша:
1. дека идеологијата на македонизмот не е прифатена(како што би требало) кај Македонците се гледа и по трчањето за бг паспортите.Порано истиот овој народ трчаше во егзархијата за да биди поблиску до Бога и беше изигран.Денес трча да бидит поблиску до Европа и пак ќе биде изигран.

2. Ќе има Референдум,не за промена на симболите,го немавме ниту кога за прв пат ни менија знамето, но за обединение со бг државата.Во тој контекст го споменав она ``обединението прави силата``

3. Би те прашал зошто,веројатно имаш приметено се додаде црната боја на грбот со лав кај партиите со предзнакот Вмро во Републикава
1. Е ова што го зборуваш, веќе е тешка и по малку филозофска тема. Тука би прашале: Дали треба некој да седи дома и да чека некои изветреани политичари да му подарат подобро утре, или сами да си ја земат судбината во свои раце и да бегаат подалеку од тука. Има една латинска поговорка која вели: Ubi bene, ibi patria. Кај ти е убаво, таму ти е татковината. Ги разбирам јас и нив, но не ги оправдувам. Тие си го поставуваат прашањето: Дали треба мојот живот да го поминам тука како добар патриот и да страдам за леб, или животот, еден и единствен, да го проживеам како човек. Тоа е сепак тешка филосовска тема. Јас, ете, одамна го имам прифатено она првото, и потешко во секој случај. Но, со чиста совест.:wink:

2. Ова нешто, нема да се случи. Не оти ние ќе го спречиме тоа, туку јас верувам во пацифистичките идеологии на ЕУ, чија цел е обединување, а не поделби. Всушност, во скора иднина, Македонија, Бугарија, Албанија, Србија, Хрватска... Се тоа ќе е една држава- ЕУ... и ќе нема потреба од никакви поделби.

3. [URL="http://images.google.com/images?q=tbn:28NgCzrxposkkM:http://www.kanal5.com.mk/imgVesti/VMRO_NARODNA1.jpg"]http://images.google.com/images?q=tbn:28NgCzrxposkkM:http://www.kanal5.com.mk/imgVesti/VMRO_NARODNA1.jpg[/URL]
Овој симбол, инаку, и сите модификации слични на нив, се грбови на одредени политички партии, кои играјќи си со националните чувства на нас, Македоците, сакаат да придобијат што повеќе гласачи и да ја освојат власта. Тоа е причина зошто поинаку определените гласачи развиваат негативни чувства кон овој македонски симбол, мислејќи дека ако се идентификуваат со него, симпатизери се на некоја од ВМРО. Ме чуди само, како на времето, некој дозволил партија да се нарекува според една Македонска револуционерна организација? Па тоа е чиста измама и исмевање на делото на ВМРО-историската. Срамота.

P.S. Везилка, Блаже Конески:

Везилке, кажи како да се роди
проста и строга македонска песна
од ова срце што со себе води
разговор ноќен во тревога бесна?

- Два конца парај од срцето,
драги, едниот црн е, а другиот црвен,
едниот буди морничави таги,
другиот копнеж и светол и стрвен.

Па со нив вези еднолична низа...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The Real Highlander напиша:
2. Ова нешто, нема да се случи. Не оти ние ќе го спречиме тоа, туку јас верувам во пацифистичките идеологии на ЕУ, чија цел е обединување, а не поделби. Всушност, во скора иднина, Македонија, Бугарија, Албанија, Србија, Хрватска... Се тоа ќе е една држава... и ќе нема потреба од никакви поделби.
....Кажи зошто ме оставиииии, и ме облиии со тааагааааааа.....

Убаво смислено, ама не е решение, повторно во зџаедница, под нечија управа, како во СФРЈ, не благодарам.
Подобро сам, питач на крстопат отколку чуваш, серф или друг да ми е газда.

S

Sagan

Гостин
Garfield напиша:
....Кажи зошто ме оставиииии, и ме облиии со тааагааааааа.....
:bip:

Garfield напиша:
Убаво смислено, ама не е решение, повторно во зџаедница, под нечија управа, како во СФРЈ, не благодарам.
Подобро сам, питач на крстопат отколку чуваш, серф или друг да ми е газда.
Франција слуга е на Англија? Не. А Англија на Франција. Пак не. Полска на Германија? Јок бе!

Ти или не знаеш, или се прајш дек не знаеш како живеат луѓето во ЕУ.:nerv:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
:bip:

Франција слуга е на Англија? Не. А Англија на Франција. Пак не. Полска на Германија? Јок бе!

Ти или не знаеш, или се прајш дек не знаеш како живеат луѓето во ЕУ.:nerv:
Јас убаво се сеќавам на заедницата на 6те републики и 2те покраини наречена Југославија, каде бевме под невиден притисок и умојмиење од страна на централата в Белград.
Благодарам, повторно слична, не! Особено заедница на балканските народи и држави, полна со нашите вековни душмани. Јок.

ЕУ, пеки, може, ако не се распадне до 2015-20 кога нам ќе ни диојде ред за членство полноправно.

S

Sagan

Гостин
... Македонија, Бугарија, Албанија, Србија, Хрватска... Се тоа ќе е една држава- ЕУ... и ќе нема потреба од никакви поделби.
Па добро, ја што зборев до сега?
’’ЕУ, пеки, може...’’:lud:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не го видофф тоа ЕУ.

Инаку, се пласира идеја за балканска заедница пред прием во ЕУ, на бесполезните држави како АЛ, МК, СР, БиХ, ЦГ, ужас идеја.

S

Sagan

Гостин
Garfield напиша:
Особено заедница на балканските народи и држави, полна со нашите вековни душмани. Јок.
Да мислеа вака Англичаните и Французите за Германците по Втората светска војна, немаше да има ни ’’Е’’ од Европска Унија. А види ги до каде стигнаа...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да, ама тие вековно се колеа, но, никогаш не се негираа.

S

Sagan

Гостин
Garfield напиша:
Инаку, се пласира идеја за балканска заедница пред прием во ЕУ, (на бесполезните држави како АЛ, МК, СР, БиХ, ЦГ :ija: ), ужас идеја.
Конечно, за нешто да се сложиме :je:

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
2.Тоа нешто ќе се случи ,откако Фироманите ќе се договорат со учк Гегите за ревизија на она што ќе се нарече граница со Косова

3. После земјотресот во Скопје ФК Вардар доби на поклон спортски дресови од Фк Милан
а која годината кога е напишана Везилка

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да не бегаме од темата, Хомере, само дефинирај ми Фиромани??

Ако си ти фироманче, јас не сум. Јас сум едне од ретките кои успеа да се избори вио меѓународна организација документите да му бидат со Реп. оф Мацедонија, место ФИР Мацедониа. да се разбереме, комуникацијата со мене не екако со некој до ФИРОМ ами од Република Македонија, под уставно име.
Ѓално е само што отако го предочив тоа кај нажите бесполези во владата, како преседан, врз основа на кој може да се гради понатаму однос кон името, морлочааната одбра да молчи. Потоа, уште неколкупати ми се издаваа документи со уставното, а не со референцата, за на крај да почнат да издаваат секому такви документи и легитимации.
Затоа, не ми фироманиши мене, дефинирај ми/се!

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
потпишаа ,произведоа и сега не само што молчат туку и туркат и спортистите и музичарите и сите други уметници

пишав негде погоре
Владата во Скопје =Фироманци

Kajgana Shop

На врв Bottom