Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

  • Демократска Република Македонија

    Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

    Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

    Гласови: 103 26,5%

  • Вкупно гласачи
    389

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Па нели ПЈРМ беше за 2 месеци???А ево проколнати сме да го носиме 15 години.Можда уште 15 ќе го носиме ако не прифатиме компромис.Јас во никој случај не сум за промена на уставното име,ама да се запрашаме дали сакаме цел живот да го носиме ФИРОМ во меѓ.организации или да избереме едно од двете имиња за кои владата рече дека може да се преговара.Грција и финансиски и политички е појака од нас.:toe:
Тоа е твој став нормално имаш право на тоа, јас лично сум за решение на проблемот, нормално со решение кое нема да ни го загрози идентитеот. ДРМ за мене е сосема прифатливо и во суштина не менува ништо.
 
Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
да тоа е проблемот, поради тоа што ништо не се менува.
 
Член од
25 септември 2007
Мислења
1.436
Поени од реакции
45
A зошто никој не ги стаде на КЛАДА Бранко и Киро кога го сменаа името и знамето????А сега крив ви е Груески шо требит да ги средвит гомната од оние двајца.:tapp:
Затоа што FYROM беше времена мерка и уште има значење на времена мерка, што значи дека може да биде променато во секој момент, и не важеше за тие што не признаваат, тие што не признаваат не викаат Р МАКЕДОНИЈА.

А ако ги прифатата сега овие новиве предлози тоа ќе биде зацементирана работа засекогаш и нема повеќе да бидеме македонски граѓани, туку граѓани на некоја си република, се додека не се дигниме на револуција некогаш.
 

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
А зашто правиме муабет за оваа тема? За ова треба Грците да се секираат, ние сме РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА и готово. Се што друго ќе се прифати би претставувало пораз за нас и голема победа за Грцине. Немојте да се плашите дека нема да влеземе во НАТО. Таа организација може да пропадне за десет години и со самото тоа ние би биле на самиот почеток, но лош почеток. Ем нема да сме у НАТО, ем името ќе ни биде друго.
 
Член од
21 февруари 2007
Мислења
45
Поени од реакции
0
Грците имаат проблем со нашето име, зошто знаат дека ќе ја загубат Егејска Македонија..
Освен тоа ти знаеш ли што ќе се случи ако ја загубат Егејска Македонија??
Цела Грција има да умре од глад, зошто тој дел е едно од најдобрите парче земја на балканов...
повеќе од 50% во Грција населението се храни со тој дел..
Тој дел да влезе во Македонија, ние нема да имаме проблеми со храната..
Не дека сега имаме...ама тогаш воопшто ќе нема потреба да водиме секирации за такво нешто....
Тоа е се за жал, политика, ги тргаат историските факти настрана, само заради тоа....
Сите наши соседи се свесни за тоа, па и Бугарија..
Што мислиш зошто толку многу напаѓаат бугариве со пропаганда..
Тоа ти е една коалиција...
Намесвам се в спора само заштото прекарвам по-голјама част от времето в Г'рција и мога да ви кажа, че им познавам и к'тните з'би. По-коварен народ от гр'цкија нјама и хич не ги страх за Егејска Македонија. Те са си в'рзали гаштите отдавна. Знаеш ли как'в народ живее там? Една голјама част се определјат като понтијци, дошли от Украјна (Одеса), други са пристигнали от Азија и говорјат на нјакак'в странен диалект, там живејат и помаци (мохамедани), даже преди година искаха да правјат една помакинја "номарх" на Драма - Кавала - Ксанти. Много малка част се определјат като македноци, а има и такива които се определјат като б'лгари. Има села в които се говори чист б'лгарски език. Значи г'рците оште преди много време са "разкарали" к'м в'трешноста на страната онези които се самоопределјат като македонци и са населили тази част с други хора. Как тогава очакваш да ја вземете Егеја?
И там нештата са като при вас. Както вие казвате, че кр'в ште се лее ако политичарите клекнат за името така и там вечер по кр'чми и по таверни се говори, че ште с'борјат правителството ако ви признае под името Македонија. Мислиш ли, че на гр'цките политичари им е леко?
И там нај-в'рлите националисти нјамат ништо обшто с Македонија като географско понјатие и като етнос. С'штото е и при вас. Аз с'м живјал една години в Македонија и с'м разбрал, че тези които нај викат и се зоват македонисти, вс'штност са от смесени бракове. Или мајка или башта са с'рби, словенци, черногорци и пр.
Дори и да ви приемат в НАТО и ЕУ това нјама да е скоро, а дотогава г'рците ште се опитват да ви пречат.
Вие приемате членството в ЕУ като панацеја за националстическите ви штенија, но не забравјајте, че дори и като п'лноправни членове, макар и да имате правото да се живеете к'дето пожелаете, трјабва и сте дл'жни да се с'образјавате с'с законите на с'ответната страна. Заштото всјака стрна членка има правото да брани своите национални интереси. Затова смјатам, че проблем'т с името ште се реши в'в ваша полза, но ште трјабва да мине време, а вие да сте по-т'рпеливи и толерантни.
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Razlikata od FIROM do novoto ime e golema, FIROM bese kratkotrajni i prolazno resenie, a ova novovo ke bide konecno. Vtoro ako ostavime politicarite da odlucuvaat tie ke ja zaebat, normalno bidejki se pod pritisok od Sad i EU, kak vo slucajot so FIROM, bidejki tigas narodot pojse se zamarase za mirot otkolku za imeto. Denes koga vo RM situacijata e poinakva i nacionalnoto custvo e pogolemo, narodot ima odreden stav za odbrana na imeto sto pritisokot na Sad i na EU se neutralizira so nasiot pritisok, i so toa politicarite se poslobodni da odlucuvaat.
 

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.780
Поени од реакции
5.521
....Невладината организација „Младите знаат“ го најави протестот како мирен. Околу 18 часот на Градскиот плоштад почнаа да се собираат поголеми групи луѓе, од кои многумина беа облечени во црвени маици и на кои можеше да се забележи знамето на Вергина......
утрински весник

и коментар на текстов:
Prvo do redakcijata sesnaestoto krako sonce e od KUTLES Egejskiot del na Makedonija a ne Vergina(zosto se vika Vergina site dobro znaeme) .Pa do koga ke ne ucite deka se se postignuva na miren nacin.Od mali ne ucat roditelite nemoj da se mesate vo guzvi,nemoj da pravite belji,nemojte da se tepate,popustete;popametniot popusta,nemoj da kradete.se ova e zabluda ,si kutime i se pravime dobri i sto dobivme,balistive ni se kacija na glava,site sosedi braka po krv ne ni davaat da mrdneme da si ziveeme po svoe i sto sega uste da sme dobri i da kutime.Makedonija ima masa na luge sto od se im e preku glava i znaat deka edistven nacin da se zastitime i odbranime e da si grub,siledjija da krades i lazes i togas ke ti se plasat i ke begaat site od tebe.Ne podrzuvam nasilstvo,no vo otsustvo na organizacii(pr.Palestincite) sto moze da deluvaat opasno po zivotot na graganite dobro e sto se pojavuva vakva masa na luge.
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
GRcite so noviot predlog realno se vo prednost, zasto vo nego nema nitu edna pozitivna rabota za makedonia, Nimic se drznal do taa mera duri i daa predlozi imeto R Makedonia poveke i da ne se upotrebuva so nas ne stava vo zavidna pozicija.
 

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.780
Поени од реакции
5.521
........за една непозната и веројатно новоформирана невладина организација беа добро опремени со реквизити, во кои доминираше црвеното знаме со сонцето од Вергина.Организаторите тврдат дека се партиски необоени и поддржани од повеќе младински организации. Којзнае?!.....
утрински весник


секоја ЧЕСТ браво вакви новинари ни требаат :hump:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
И власта и опозицијата се збунети од протестот, не можат да си објаснат како тоа може некој позади кого не стојат партии да успее да организира протест. А просто е - не ти треба партиски лидер, ти треба разум и 2 грама мозок за да знаеш дека треба да си го задржиш уставното име.

Затоа и се кења по медиуми, и владини и опозициски. А бакшиш новинарите се изнајадоа фекалии.
 
Член од
20 јануари 2008
Мислења
62
Поени од реакции
1
a sega ke odime li na glasanje za toa koe ime go prifakame dali Narodna dali Nezavisna Republika Makedonija pa so se zamisluvaat politicarive ni davat 2 opcii a kade e tretata dali vopsto narodot prifaka promena na imeto. Treba da se glasa za da ili ne. Ne smeat da odlucuvaat mesto nas nie sme tie koj odlucuvame a nrodot ne otstapuva od ustavnoto ime toa li se plasat deka na referendum nema da prifatime nikakvi promeni.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom