Да, да.... диверзификација на портфолио! Така и од инвестициските фондови на Илирика ми рекоа (веројатно е така и со КД Фондови и останатите) затоа се нивните удели за година дена во минус од 15-20%!!! Затоа што ептен ‘‘диверзифицираат‘‘.... а ‘као‘ вложуваат во растечки пазари БРИК (Бразил Русија Индија и Кина).... кои BTW отстваруваа со години раст на GDP-то од 8-11%!!! Берзата наша... и таа е потоната со пад на индексот МБИ од 15-тина проценти годинава.... а тоне знаеме со години! Еве златото и средбото ‘плеснале‘ саглам! Некој спомна тука дека и Германската берза за месец два во минус од 20%.... да ти кажам од овие причини последниве години, ама воопшто несакам да се замарам со макроекономија, берзи, инвестициски фондови, злато, сребро, Долар, Фунта.... и слични други стања како што е Форекс, Хеџ-фондови.... јас не кријам дека парите ми се во банка со камата.... и дека со штедење парите ги дуплирав за 8 години! Е сега не велам дека не се обезвреднети Еврата, но сепак не се 50% да бидеме реални!!! Тоа на секого му е јасно! Кога ќе ги погледнам сите оние ‘потопи‘ што ги наведов погоре ... би заклучил дека единствено златото е подобра инвестиција! Но кога ќе се пресметаат 18% ДДВ и 4-6% провизија.... треба да чекаш пораст од 24-5% на племенитиот метал да си дојдеш на свое! Во хартии, цертификати, признаници.... не верувам! На хартија Папите во средниот век за одредена пара - златници пишувале индулгенции - сигурна карта за во рајот (влезница демек потпишана од некој Папа)....верувам само во жолтиот сјај на металот, па да го гризнеш со заби како во америчките филмови! Наполеандери некој рече погоре.... а цертификатите ми се чини еден ден ке направат бооооом!