А кој треба тоа да го контролира ? ке кажеш државата секако нели па државата зашто толку време не реагира на тоа и не го искорени , него слободно си функционираат и влегуваат по оние џамии каде нема радикалисти и ги презимаат властите дали си запознат со тоа дека 70% од ИВЗ денеска ја контролираат истите , нема албанско село каде што не се влезени .Кој тоа го контролира убк, дбк , полицијата воените разузнавачи кој никој , затоа што позади нив стојат јаки структури и милон пати се повторувам и ми здосади да разбереш дека парите кои влегуваат и од кои се финансирани се од исламските држави ..
Сето тоа што ми го кажуваш ми е јасно. А зошто државата не делува ?? нема клима за да делува, можеби нема политичар со визија , можеби нема од спортивниот табор некој кој би добил подршка од останатите за умерена политика,незнам и ги немам сите одговори.
Збораме тука како би требало, а не зошто не е така.
Едно е јасно, со овој начин и со ваква политика на сите им е јасно на каде би се движеле работите.
--- надополнето: 28 август 2012 во 00:46 ---
Да имаше едно 10000-15000 луѓе може и ке постигневме нешто ама со 200 луѓе многу тешко,а исто така ке ти биде ли тешко да ми ја кажеш таа твоја стратегија за делување.
Ништо немаше да се постигни, само ке се дозакопаја во ровоите и тие неколку умерени што останаја. Чувството на припадност е јака работа посебно кога се чуствуваш загрозен како поединец.
Ако работата излезеше од контрола сите умерени ке се приклучеја на овие другите, исто како и од македонска страна што би направиле. Тогаш дијалогот завршува и само трубата се слуша. Епилогот на таа завршница ке беше далеку од розов.
Стратегијата моја можеше да ја доловиш во погорните постови и на други теми каде имам пишувано. Цела работа е да се створат услови да умерените од двете страни да дојдат до моќ.
А тоа за да се случи треба многу работа од паметни луѓе кои ке знаат секоја дадена шанса да ја искористат, а ако ја нема да ја створат.