Никола Јонков Вапцаров - и во смртта Македонец

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
11.794
Поени од реакции
8.181
Денес во времепловот на дневник интересна статија пишуваше.

Кој сака нека прочита, коментарот е излишен.
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.562
Последната фотографија на Вапцаров направена во затворот во Софија, пред да биде стрелан од бугарските фашисти (23.07.1942 година).

Десетина минути пред да биде изведен од затворот и стрелан, Вапцаров ги пишува неговите последни две песни – „Проштално“ и „Претсмртно“.

Првата ја посветува на неговата сопруга, а втората на својот Македонски народ!.
 
Последно уредено:
Член од
9 март 2007
Мислења
1.264
Поени од реакции
219
Ирониjата е дека не е напишал "Македонски народ".

Напишал е "народе мој" (не знам как е со македонскиот превод, авторот исто не го е знаел).:)
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.654
Поени од реакции
13.831
3наел тој добро што напишал, „народе мој“ - зошто си се сакавме, мислејќи на својот народ - Македонскиот, a не на оној другиот, што го затвори и стрелашe, и не на таа земја која му бeше туѓа.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.654
Поени од реакции
13.831
Picture 514.jpg ................Никола со сопругата Бојка........................................ Picture 515.jpg ...Никола со татко му, војводата Јонко Вапцаров
Picture 516.jpg .....Никола Јонков Вапцаров на три години
 
Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
177
„Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза.“
—Никола Вапцаров, „Реферат“, 1938​
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.066
Ние, од друга страна ја проучуваме/истражуваме историјата. Тоа е и разликата меѓу МАНУ и БАН.
ПРОФ. ТОДОР БАЛКАНСКИ
е е старши научен с'трудник в Института по б'лгарски език к'м БАН.
Никола Вапцаров никогаш не се сметал за б'лгарин, тв'рди Професор Тодор Балкански
Дури и стихотворбата “Родина” не е за Б'лгарија. А тој не може да б'де голјам поет, без да се каже цјалата истина за него, дори и там, к'дето повече от половин век е била укривана. Вапцаров е един много доб'р поет, но лош б'лгарин.

http://www.blitz.bg/article/2643
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.562
ПРОФ. ТОДОР БАЛКАНСКИ
е е старши научен с'трудник в Института по б'лгарски език к'м БАН.
Никола Вапцаров никогаш не се сметал за б'лгарин, тв'рди Професор Тодор Балкански
Дури и стихотворбата “Родина” не е за Б'лгарија. А тој не може да б'де голјам поет, без да се каже цјалата истина за него, дори и там, к'дето повече от половин век е била укривана. Вапцаров е един много доб'р поет, но лош б'лгарин.

http://www.blitz.bg/article/2643
 
Член од
4 октомври 2017
Мислења
112
Поени од реакции
103
Десетина минути пред да биде изведен од затворот и стрелан, Вапцаров ги пишува неговите последни две песни – „Проштално“ и „Претсмртно“.

Првата ја посветува на неговата сопруга, а втората на својот Македонски народ!
.
140368445199524.jpg

11_NV-Proshtalno-1942.jpg 001 (2).jpg
 

Attachments

Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Прости, родино триж злочеста,
прости разблудното си чедо.
ште б'да твој! К'лна се, мајко,
к'лна се в хилјадите рани
на твојата снага разбита;
к'лна се и в мечтите твои
за б'даштност честита:
с кр'вта си кр'ст ште начертаја
от Дунав до Егеја бјал
и от Албанската пустинја
до Черноморските води!


"Тогава, прод'лжи Рајна Вапцарова, брат ми ставаше друг. Поглед, интонација, изражение сјакаш всичко у него се превр'шташе в едно единствено огромно чувство, с'измеримо с трагичната с'дба на Б'лгарија след Берлинскија конгрес..."
 
Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
„Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза.“
—Никола Вапцаров, „Реферат“, 1938​
Точно - и до 1942 г. нема напишано нито редче за македонската кауза.

Преди малко се вратив от музејот "Гарнизонно стрелбиште". Не работи отдамна, но пазачката(и таа МКД от Банско) ме пуштши да влезам и да снимам.
Ето точно каде е стрелан Вапцаров. 20180928_152805.jpg 20180928_152831.jpg 20180928_152845.jpg
 
Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
93
ПОРАКАТА НА МАКЕДОНСКАТА МЛАДИНА

БЛАЖЕ РИСТОВСКИ (14-16 Јануари 1999)


Какви биле вистинските национални чувства и патриотските разбирања на Кружокот покажува и случајот со обидот за меѓународна афирмација на македонската борба. На специјално заседание Кружокот решава на еден своевиден и ефикасен начин да се испрати порака до Москва за целите на борбата на Македонците. Шансата е да се искористи доаѓањето на еден советски фудбалски тим во Софија. Кружокот подготвува специјално излеан бронзен медалјон, на кој на едната страна има релјеф на македонско знаме, на кое пишува (на македонски јазик): Слободна независна Македонија, а под него-етничката карта на цела Македонија, врз која е испишана Гоцевата мисла: Јас го разбирам светот само како поле за културен натпревар меѓу народите. Под неа со поголеми букви пишува: Гоце Делчев. На реверсот на медалјонот е изгравирана посветата: Преку другарите спортисти македонската младина праќа поздрав до младите во СССР 1940, август, Софија.

Значајно е да се одбележи дека идејата за медалјонот била на Вапцаров, кој и требало да им го предаде на фудбалерите, а изработката е дело на бугарскиот уметник и пријател на кружочниците, Николај Шмиргела. Бидејќи предавањето било неуспешно, медалјонот останал зачуван во оставнината на кружочникот Ѓорѓи Абаџиев и сега се наоѓа во Скопје.

http://www.mn.mk/aktuelno/3862-Makedonskiot-literaturen-kruzok-vo-Sofija
 
На врв Bottom