Несоодветно однесување на професорите во поглед на заштита на децата и решавање на нивните проблеми

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Сите наставници, посебно тие во основно училиште, се педагози, или барем треба да бидат. Тоа нема врска со љубов, топлина и разбирање, не иди во крајности.
Второ, ако наставничката не смее да ги искара/опомени децата, како треба да ги држи во ред? Со молење? xD

Патем, за темата, писмена жалба до некое повисоко скалило, министерство, dunno..
Верувај дека со закон не смее,
По пишувањава твои, мислењата и ароганцијата што ја демонстрираш тука, можам да заклучам дека си адолесцент. Или пак си телесно развиен но сеуште имаш адолесцентски размислувања.
Втората задача на учителите (тие до 4-то одделение), покрај наставната улога, е и воспитната. Покрај што се наставници, тие се и педагози. Соодветно на тоа треба да се грижат за воспитувањето, созревањето, социјализирањето и однесувањето на дечињата. Ако ти тука гледаш некаков проблем и ја дистанцираш учителката од вакви проблеми, тогаш и ти имаш некој проблем очигледно.
Јас кога бев основно училиште, за секоја грешка, макар и поситна, се добиваа воспитни шамари... и тоа шамари, да ти ѕвонат ушите цела недела. Деца дури се мали со ќотек се воспитуваат.
Далеку сум од адолесцент ама ај ке ти простам, било некогаш воспитувањето.
Сега е давањето на знаење треба да го научи да чита,да пишува,да брои , основа да му даде за понатамошното образование.
воспитувањето во училиште заврши кога завршија и шамарите,а јас проблем немам ама никаков само кажувам како што си е ви се допаѓало тоа на вас или не, не е битно така стојат работите денес во образованието.

Член од
5 март 2011
Мислења
852
Поени од реакции
830
Наставничката не е дадилка која што треба да изиграва телохранител.
Наставничката е платена да ти го образува детето,не да му пружа љубов и топлина уште помалку топлина,и разбирање.
Имаш педагог во училиштето кај него се изнесуваат сите проблеми што ги има ќеркати со останатите ученици,како и здравствени проблеми.
Класниот раководител е таму,да се грижи за успехот на децата во учењето,да води евиденција за присуство и отсуство на часови.
Не смее ни да искара ни да опомене, а уште помалку да истепа некое дете.
Така да проблемот кај педагогот, наставничката е во право не сака да си создава непотребни нервози за кој што не е платена, единствено што може да стори е да ја ослободи малечката од физичко и толку.
de procitaj se samiot (ti glup si ili namerno se pravis)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Не смеат наставничките да караат? О.о
my whole life is a lie!
Да не смеат,не е педагошки,не е во ред се создавале трауми на децата.
Не трабло да се кара уште помалку да се тепа,секогаш ке се најде некој родител кој што ке каже дека детето му е искомплексирано поради лошото однесување на некој наставник.
Па губело мотивација за учење така,па незнам што. Ова се реални и видени проблеми не се измислени,денес наставниците се сведени на ниво на кукла што зборува.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Или пак другото девојче има некои привилегии кај учителката,дете на некој отмен господин или важна дама или пак роднина и е....

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Или пак другото девојче има некои привилегии кај учителката,дете на некој отмен господин или важна дама или пак роднина и е....
Или пак богат ученик , кој тато има паре , ќе направи се за ученикот/насилникот да си остане во школо , момчето беше богат ( прочитај ми го постот на 1 страна и ќе сфатиш )

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Поради банална расправија со друго девојче од класот, мојата ќерка добила неколку удари со тупаници по стомакот од девојчето со кое се расправале, и закани од истото девојче дека "Ќе и ја извади слезинката"
Девојче да удара со тупаници?
Значи тоа девојче добро не е воспитано и тоа е вина на тие родители, отиди кај родителите и разговарајте како нормални луѓе.

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
Да не смеат,не е педагошки,не е во ред се создавале трауми на децата.
Не трабло да се кара уште помалку да се тепа,секогаш ке се најде некој родител кој што ке каже дека детето му е искомплексирано поради лошото однесување на некој наставник.
Па губело мотивација за учење така,па незнам што. Ова се реални и видени проблеми не се измислени,денес наставниците се сведени на ниво на кукла што зборува.
ВО ТОЈ СЛУЧАЈ НЕ СМЕЕЛА НИ МОЕТО ДЕТЕ ДА ГО ИСКАРА. Како што кажав веќе, и се обратила на мојата ќерка со доста висок тон, и тоа само затоа што побарала помош во време кое според неа не е испланирано за решавање на проблеми, занемарувајќи ја сериозноста на ситуацијата. Истото и мене ми го кажа на телефон не порекнувајќи воопшто дека во тој момент одбила да и помогне на керка ми. Во ниеден момент не посакав ригорозни мерки за девојчето кое ја удри ќерка ми, сепак сметам дека ЧОВЕЧКИ би било во таков момент учителката да ја заштити ќерка ми ако не со ништо друго тогаш барем со совет упатен кон другото девојче. Јас не барам некој посебен третман за моето дете, ниту пак моето дете има посебни потреби во својот психофизички развој. Тука се работи за минлива болест, меѓутоа одреден период треба да се внимава. И се работи за мали деца, 9 години. Ако учителката нема никаква одговорност кон овие деца освен сувопарно одржување на настава, тогаш сите родители треба да се запрашаат каде ги пуштаат децата и да размислат добро пред да ги пуштат на училиште. Нема правда.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
ВО ТОЈ СЛУЧАЈ НЕ СМЕЕЛА НИ МОЕТО ДЕТЕ ДА ГО ИСКАРА. Како што кажав веќе, и се обратила на мојата ќерка со доста висок тон, и тоа само затоа што побарала помош во време кое според неа не е испланирано за решавање на проблеми, занемарувајќи ја сериозноста на ситуацијата. Истото и мене ми го кажа на телефон не порекнувајќи воопшто дека во тој момент одбила да и помогне на керка ми. Во ниеден момент не посакав ригорозни мерки за девојчето кое ја удри ќерка ми, сепак сметам дека ЧОВЕЧКИ би било во таков момент учителката да ја заштити ќерка ми ако не со ништо друго тогаш барем со совет упатен кон другото девојче. Јас не барам некој посебен третман за моето дете, ниту пак моето дете има посебни потреби во својот психофизички развој. Тука се работи за минлива болест, меѓутоа одреден период треба да се внимава. И се работи за мали деца, 9 години. Ако учителката нема никаква одговорност кон овие деца освен сувопарно одржување на настава, тогаш сите родители треба да се запрашаат каде ги пуштаат децата и да размислат добро пред да ги пуштат на училиште. Нема правда.
Епа тоа ти што сметаш дека ЧОВЕЧКИ би било да ја заштити, никаде не стои дека треба да ја заштитува. Не велам дека огорченоста не ти е оправдана,но не си во право. Не е платена таа таму да заштитува никого,субјективно е гледиштето на секој родител,да го прашаш родителот на другото дете сигурно и тој ке рече дека неговото е во право и неговото било испровоцирано. Да му се развикала наставничката на него,родителите на тоа дете би реагирале исто како ти сега, ЈА ИСКАРАЛА НА ВИСОК ТОН, немала такво право.
НА ВИСОК ТОН дискутабилно што е висок тон, и да проблемите се изнесуваат на класен час,па иде психолог/педагог.
Да за жал сувопарното давање на знаење им е единственото задолжение,ништо повеќе ништо помалку, ако научи детето научи ако не тоа му е.
И пази затоа и е звањето Наставник,никаде не пишува воспитачка, порано пишуваше воспитно образовна програма за ученици од тоа до тоа оделение, сега пишува образовна програма.
Револтот ти е на место те разбирам,но и ти мораш да сватиш дека таа наставничка изгледа нема намера да се замара со ништо повеќе отколку тоа што и е работа,можеби изгледа не ЧОВЕЧКИ ( мене ми изгледа човечки искрено кажано никој не сака да си комплицира ) но тоа е што е,законски морално или било како таа е во право.

T

Tetro

Гостин
Не смее ни да искара ни да опомене, а уште помалку да истепа некое дете.
Сигурно си многу помлад од мене, затоа вака си пишал.

Порано: направиш глупост, добиваш воспитна. Ако се пожалиш дома, добиваш дупло од тоа.

Сега: направиш глупост, те погледнува накосо. Му се јавуваш на татенце, доаѓа да се тепа со учителот.

Размазеност или недостаток на домашно воспитување. Затоа се случуваат вакви работи.

maja.a Си чула за Државен просветен инспекторат? Вреди да пробаш да пријавиш, а дали ќе преземат нешто, не можеме да знаеме, дека ваквите структури само плата земаат, а не работат многу.

ДРЖАВЕН ПРОСВЕТЕН ИНСПЕКТОРАТ
ул. Мито Хаџивасилев - Јасмин бб
1000 Скопје
Република Македонија
тел: +389 2 3140 103

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
S

Sheldon Cooper

Гостин
Наjдобро би било да jа префрлите вашата ќерка во друга паралелка или уште подобро во друго училиште а доколку имате вишок време предлагам да упатите жалба до Министерството за образование и да се jавите во Министерството за труд и социjална политика т.е до секторот за заштита на децата. Директорите, наставниците, педагозите и сл. се наjчесто партиски поврзани и воопшто не се грижат за редот и мирот туку за нивните плати. Незнам дали овоj сектор за заштита на децата би можел да ви помогне но вреди да се обидете

Сектор за заштита на децата

Раководител на сектор: Навсика Петровска

Телефон: 02/ 3 114 460

е-маил: npetrovska@mtsp.gov.mk

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
И наставничките и професорките праат работи што не чинат да не спомињам најнови дешавки у вези таа што дилала дрога и онаа што му набила рогои на мужот со тој шо ја снимал дур ја ебел и ја стаил на фејсбук да се знае чија е.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Сигурно си многу помлад од мене, затоа вака си пишал.

Порано: направиш глупост, добиваш воспитна. Ако се пожалиш дома, добиваш дупло од тоа.

Сега: направиш глупост, те погледнува накосо. Му се јавуваш на татенце, доаѓа да се тепа со учителот.

Размазеност или недостаток на домашно воспитување. Затоа се случуваат вакви работи.

maja.a Си чула за Државен просветен инспекторат? Вреди да пробаш да пријавиш, а дали ќе преземат нешто, не можеме да знаеме, дека ваквите структури само плата земаат, а не работат многу.
Да си жив и здрав, не мислам дека сум многу помлад.( може и постар )
Ама вистината е таа несмее да искара не смее да прекори,а недај боже да удри.
Иначе колку прачки имам јадено,за не однесено домашно. Тоа чудо едно башка и ке изедеш ќотек зашто не си однел на школо домашна од наставникот,или ако не си мирен.
И оди дома кажи ако смееш дека те тепале на школо,и дома ке си го добиеш зашто те тепал наставникот на школо.
Не збориме за порано збориме за сега како е.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ова не е ништо ново истото беше и јас кога бев и доста пострашно зошто беа годините на транзиција.Еден еднаш надевајќи се дека ќе избега тепање тргна кај канцеларијата на директорката овие го фатија таман што ја отвори врата и земаа пред врата да го тепаат за директорката само да стане од позади маса и да ја затвори вратата.

Малце е зачудувачки што ова почнало и меѓу женски да се случува али за ова навистина нема никаков лек освен на ќерка ви да и пукне филмот и на другото девојче да му предизвика еден потрес на мозок или некоја фрактура или пак да земете и да ја образувате дома што според нашите закони мислам дека не можно.

Ако смени училиште нема да и смени ништо може и полошо да помине,ако зборувате со нејзините родители со оглед како ја образувале својата ќерка нема да постигнете ништо а ако зборувате со некоја ученичката што ја тепа може да добиете тужба а нема ништо да смени за ќерка ви.

Со оглед дека има и медицинска историја ако имате слободно време видете до министерство за образование дали можете да добиете дозвола да ја образувате дома.Има сега стотици веб страници со курсеви по секој предмет и 100% ќе добие подобро образование одколку на школо а за дружење и така главно дружење е во маало.

Kajgana Shop

На врв Bottom