Непочитување на полициски час

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Да ама нивните кога ќе се доселат овде му наоѓаат работа у вулканизер да мести и вади камионски гуми или да работи на некој ископ да утовара или истовара камиони.
Нашиве од провинција кога ќе дојдат прво се запослуваат во веро/ тинекс или било каде, први се за да ти напраат намештаљка и да те шпиунираат кај надредени само за да си го задржат работното а ако може и твоето да ти го земат или да си домкнат некој нивни ич не размислуваат. Да шипоња кога ќе се симне од планина сите му помагаат, не гледа да го заебе тој што му помогнал нешто што на нашава провинција како да им е приоритет и знак за успех у живот.

Не не го кршат полицискиот час само овие овие само се снимиле.
Кучкарине го кршат и часот и мерките,ниеден не шета куче на 100 метри од дома, праат цели кругови низ населба некој се движат и до парк ич не им чуе пошто нели анималните биунди издејствуваа дека не сакале да чистат дома, да не спомнувам дека секој џанкер и ситно дилерче набавија џукели за да ги " шетаат'' а први се да јадат гомна на социјалнине мрежи против верниците кој сакаат да одат во црква за велигден, гомна им се полни устите од двојни аршини и барање привилегии.
Премногу глупости прават од техничкава влада и популистички мерки се преземаат само за да не се изгубат гласови епа батка кога праиш преседани за едени и им даваш привелегии зашто очекуваш другите да се придржуваат кон законите што викаш а ова не важи за овие тие имаат џукели. Ова ко у време на дпмне шо беше ако си од нивните моеш да праиш шо сакаш, гради без дозвола, приклучувај се на црно на вода канализација, струја, непријавени работници и, нерегистрирани возила ама ако не си од нивните ќе ти бараат и од наса согласност да не ги реметишземјините електромагнетни бранови за да ти дадат дозвола за градба.
Селективна правда тоа од секогаш било проблем овде.
Поооо во многу престижни места се запослувале!Иначе колку шо знам правење намешталки и шпиунирање е дел на карактер и нема врска со потеклото.Сум работел и со скопјани и меѓу нив имало тастери ама и прва лига љуѓе.Така да предрасуди овие биле такви оние онакви не држи вода.Поентата ми беше или ќе учиме од орките како да се држиме меѓу себе или ке ни ја земат државава.После ќе се чудиме ко србине на Косово шо ни се дешава.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Не биди глуп, двор од куќа и двор од зграда никако не е исто. Во двор од куќа смееш пошто е твој приватен имот целта е да се спречи ширење на вирусот а во двор од куќа си ти неможе да ти се симнат 50 души од зграда да се групираат пошто дворот бил нивни. Мада и овде не се почитува правилото па си одат у комшии на визита и се групираат по 10 души. Не брат имаш куќа со двор седи си дома со домашните, имаш двор од зграда седиси у ќуз.
приватизирани се како и дворови од куќа. Во добар дел од дворовите има повеќе од една фамилија, повеќе од еден стан/куќа. Во наша улица најчесто беа по 2-3 фамилии. Друга работа во врска со зградите, повеќе од двајца е забрането да се групираат. И во двор од куќа гледам се групираат со мезе така да не ти држи ова вода. И никако не е одредено што е точно дозволено. Затоа што ако е забрана за излагање од дома, комотно можеа пола населба од куќите да им фркнат казни.
Пак доаѓаме на тоа дека ништо не е прецизно, само колку да може да се толкува како се сака. А во вонредна состојба треба до милиметар ако не и микрон да се знае кој што и како, барем тоа сигурно го знаеш.
Како со ѓубрето, како со лицата со попреченост, како со цените...

Второ, додека чекавме утринава еден пензионер добро предложи. Да се смени времето за оние над 67 г од 7 до 9 или 10 часот затоа што воглавно постарите стануваат порано, а за 2 часа не може секогаш да завршат обврски. Ама кој да размислува, штабот инсистира на карантин на само 2 часа без образложение зошто токму тоа време.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.509
Поени од реакции
114.609
приватизирани се како и дворови од куќа. Во добар дел од дворовите има повеќе од една фамилија, повеќе од еден стан/куќа. Во наша улица најчесто беа по 2-3 фамилии. Друга работа во врска со зградите, повеќе од двајца е забрането да се групираат. И во двор од куќа гледам се групираат со мезе така да не ти држи ова вода. И никако не е одредено што е точно дозволено. Затоа што ако е забрана за излагање од дома, комотно можеа пола населба од куќите да им фркнат казни.
Пак доаѓаме на тоа дека ништо не е прецизно, само колку да може да се толкува како се сака. А во вонредна состојба треба до милиметар ако не и микрон да се знае кој што и како, барем тоа сигурно го знаеш.
Како со ѓубрето, како со лицата со попреченост, како со цените...

Второ, додека чекавме утринава еден пензионер добро предложи. Да се смени времето за оние над 67 г од 7 до 9 или 10 часот затоа што воглавно постарите стануваат порано, а за 2 часа не може секогаш да завршат обврски. Ама кој да размислува, штабот инсистира на карантин на само 2 часа без образложение зошто токму тоа време.
Брат што не ти е јасно? :D Ако живееш во куќа смееш во двор да си седиш колку ти душа сака, твој имот е, твое право што ќе правиш внатре. По правило пред зграда не смееш да искачаш, не е твое тоа него на општината, затоа и луѓето што живеат во стан повеќе го јадат ради меркиве. Добро си е прецизирано се, не знам што те буни. Не може никој да те спречи во двор да се соберете 2-3 фамилии, ама размисли самиот дали тоа е добро и разумно во овој момент. Исто и во стан може да се соберете 4 фамилии и да дремете до 5 сабајле ако е до толку дојдена работата, само пак доаѓаме до тоа дека не е баш разумно да се направи такво нешто во ек на пандемија.

Мене само една работа ме живцира, испаѓа дека животните се попривилегирани од нас луѓето, а и нивните газди, затоа што имаат право по пола саат да искачаат и да ги шетаат милениците а ние робовите 3 дена ќе седиме меѓу 4 ѕида, тотален нон сенс ми е ова.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Брат што не ти е јасно? :D Ако живееш во куќа смееш во двор да си седиш колку ти душа сака, твој имот е, твое право што ќе правиш внатре. По правило пред зграда не смееш да искачаш, не е твое тоа него на општината, затоа и луѓето што живеат во стан повеќе го јадат ради меркиве. Добро си е прецизирано се, не знам што те буни. Не може никој да те спречи во двор да се соберете 2-3 фамилии, ама размисли самиот дали тоа е добро и разумно во овој момент. Исто и во стан може да се соберете 4 фамилии и да дремете до 5 сабајле ако е до толку дојдена работата, само пак доаѓаме до тоа дека не е баш разумно да се направи такво нешто во ек на пандемија.

Мене само една работа ме живцира, испаѓа дека животните се попривилегирани од нас луѓето, а и нивните газди, затоа што имаат право по пола саат да искачаат и да ги шетаат милениците а ние робовите 3 дена ќе седиме меѓу 4 ѕида, тотален нон сенс ми е ова.
Имам 3 кучиња,ако сакаш ке ти дадам едно на поседок овие 4-5 дена,шетај го 3 пути дневно да не бидеш дискриминиран ок? :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.097
Поени од реакции
23.563
Zemi si kuce . Djukeli barem ima kolku ti dusa saka :toe: .

Член од
23 август 2010
Мислења
39.509
Поени од реакции
114.609
Имам 3 кучиња,ако сакаш ке ти дадам едно на поседок овие 4-5 дена,шетај го 3 пути дневно да не бидеш дискриминиран ок? :D
Наќо, немам бац ништо против кучињата, ама од страна вака гледано мерката така изгледа. Мене ако ме прашаш би дозволил само пред зграда/во двор да ги изнесете на мочање и серење и тоа е тоа. Не може куче да шета ја да седам дома меѓу 4 ѕида.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Наќо, немам бац ништо против кучињата, ама од страна вака гледано мерката така изгледа. Мене ако ме прашаш би дозволил само пред зграда/во двор да ги изнесете на мочање и серење и тоа е тоа. Не може куче да шета ја да седам дома меѓу 4 ѕида.
Ја не ги шетам,си седат дома,т.е. низ двор,мува не ги лази.И работилница си имам у двор и си работам уопште не ме погодува карантинот.Бензинска што работи 24/7 ми е на 100метра и да заборавам нешто да купам ке претрчам со дозвола од џандари.Е за вас по становите заебано е,али за тоа треба да се обратите до надлежните,али мислам нема да попуштат само ке им расипете работа на овие што навистина заглавија со кучиња по зградите.А и што да пуштат да излезеш како тие што излагаат најмногу до 100 метри од домот?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Еден комшија ни го нуди кучето да го шетаме, малку да излеземе на воздух :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.097
Поени од реакции
23.563
Апусрд е вие што живеете по згради 4 дена у четири ѕидови да ве држат.Требаше некако да направат да се излезе на кратко
Pa zatvorenicite imaat pravo na nekoja minutka na sonce, zosto ne i ovie.
Koga sme kaj kucinjata moeto e samonaveduvan proektil. Ispukaj i zaboravi. Niti go imam prosetano niti mu imam remce ili lanec staveno dosega. Ke dojdi so mene , ke me isprati do na rabota, ke se vrati, ke odi kaj komsiite ke gi isprati i niv ako ne mu e maka, ako ne ke se priberi doma. I ne se sekiram nesto posebno deka nekoj ke go ukradi ili deka ke se zagini. Najobicna djukela e, ona bas djukela od kontejner sobrano kako malo kutre. Moe e da mu dam da jadi, da go vakciniram, sredstvo protiv glisti i drugi stetocini i pokriv nad glavata.
Se nema nesto dosega pozaleno , naprotiv kefoj e ko ke si dojdam.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.509
Поени од реакции
114.609
Ја не ги шетам,си седат дома,т.е. низ двор,мува не ги лази.И работилница си имам у двор и си работам уопште не ме погодува карантинот.Бензинска што работи 24/7 ми е на 100метра и да заборавам нешто да купам ке претрчам со дозвола од џандари.Е за вас по становите заебано е,али за тоа треба да се обратите до надлежните,али мислам нема да попуштат само ке им расипете работа на овие што навистина заглавија со кучиња по зградите.А и што да пуштат да излезеш како тие што излагаат најмногу до 100 метри од домот?
Види, јас сум човек што сфаќа дека одредена ситуација е таква каква што е и не се жалам, си почитувам и тоа е тоа. Муабетот е дали мерките се продуктивни? На почетокот верувам повеќето мислевме дека се океј, впрочем на хартија и се океј, ама во пракса? Како одминува времето се поубеден сум дека не се, нарочито она со пензионерите што имаат дозвола само од 10 до 12. Само повеќе гужви и хаоси се прават, ништо повеќе, ништо помалце. Мое мислење е дека требаше да олабават со мерките, пример карантин да има секој ден од 6 попладне до 5 сабајле, старите да имаат излез од 8 до 12 сабајле, децата до 18 години од 12 до 3 или до 4, но во меѓувреме да се засили контролата и да делуваат надлежните со казни. Тоа што сме банана држава и што ваква работа кај нас не е возможна (читај ситуацијата вчера во Сингелиќ) е сосема друг муабет.

Стварно немам ништо против животните, да не се сфатиме погрешно, напротив кучиња рецимо ептен сакам, ама самата власт со ваквите конфузни мерки створија вакви бесмислени ситуации од типот кучињата да имаат право да искочат за викенд а јас да немам, што за мене е тотален нон сенс. Бај д веј немам никаков проблем со карантинот, гледам максимално да го искористам времето на продуктивен начин, читам, вежбам, гледам филмови и серии, готвам, помагам дома...

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
Вака од страна делува да му умри комшијата на козата. Како тоа некој куче да шета а некој затворен.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.509
Поени од реакции
114.609
Вака од страна делува да му умри комшијата на козата. Како тоа некој куче да шета а некој затворен.
Па така е бе брат биди реален. Зошто тој со куче да шета, јас да не шетам?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Налетав еднаш на една апсурдна дискусија на социјалниве мрежи. Имено, дел од овие љубители на животни и ним слични невладини од типот на Анима Мунди и остали изгледаат како да живеат во карантин и во нормални околности, кога нема вирус. Полемикиве кои што се тераа тогаш беа зошто на земјоделците да им се дозволело слободно движење во рамки на атарите на нивните села, до нивните ниви, а кучињата и нивните сопственици биле обесправени, демек помалку права имале од земјоделците.
Нам по се изгледа ни се испревртија приоритетите во слепото копирање на западњачкиот стил на живот, копираме работи кои што е најлесно да се ископираат, па дури ни таму не постојат, освен во филмовите и во главите на поединци.

Јас би додал само дека менталниот склоп на народот е важен фактор во ваквите ситуации, но не секогаш пресуден. Факт е дека сме тип на народ на кој што треба да му се нацртаат некои работи, па ни тогаш нема да сфати. Ама затоа е тука функционалноста на системот да интервенира и да ги корегира овие општествени аномалии преку нивните надлежности кои што произлегуваат од правото и законите на државата. Кај нас тоа го нема. Туку има привилегирани групи и поединци кон кои државата се однесува како да е желботека.

Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.151
Поени од реакции
512
И ние македонците не почитуваме,не само албанците

Kajgana Shop

На врв Bottom