Неплатен данок на недвижнина?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Neznam dali e za tuka temava, ama nekoj mozebi znae....
Moive 3 godini ne platile danok za stanot. Stari lugje, mislele netreba! :)
Tri godini! Ovie od uprava za prihodi niedna opomena dosega, a ko ke vidam nemaat plateno 3 godini. Do dusa ne e golem stanot 45m2, ama kako se ovie vladinive institucii nastroeni so kazni, kamati, penali.... ke gi oderat! Ke treba stanot da go prodadat za da gi platat kamatite!:uvo:
Znae li nekoj nesto za ova?

T

Tetro

Гостин
Neznam dali e za tuka temava, ama nekoj mozebi znae....
Moive 3 godini ne platile danok za stanot. Stari lugje, mislele netreba! :)
Tri godini! Ovie od uprava za prihodi niedna opomena dosega, a ko ke vidam nemaat plateno 3 godini. Do dusa ne e golem stanot 45m2, ama kako se ovie vladinive institucii nastroeni so kazni, kamati, penali.... ke gi oderat! Ke treba stanot da go prodadat za da gi platat kamatite!:uvo:
Znae li nekoj nesto za ova?
Што ќе се случи
ако не го платам данокот
За задоцнето плаќање на данокот на имот се плаќа камата од 0,05% дневно за секој ден задоцнување.
Во случај на неплаќање на данокот на имот, на даночниот обврзник му се доставува писмена опомена за да го плати даночниот долг, паричните казни и каматата во рок од 8 дена од денот на доставувањето на опомената.
Доколку во утврдениот рок не се плати даночниот долг, следи примена на присилна наплата, врз основа на решение за присилна наплата донесено од Градоначалникот на Град Скопје.

КАДЕ ДА СЕ ОБРАТИТЕ ЗА ПОМОШ
Град Скопје,
Булевар Илинден бб,
барака број 16
Контакт телефон:
3 297 262
Пријавете секоја промена
на сопственост, адреса ...
Жалби доставете до
градската администрација,
барака број 16.
ГРАД СКОПЈЕ

Целото ТУКА

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Последна стапка која ја имам видено е 0,10% данок на имот.Начинот на пресметка се смени пред две години и за лани дојде поголем данок.
Каматата од ден е 0,05% на сумата која ја должи.
Со еден збор:јака ти душа :(

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Fala vi vo sekoj sl....
leleeee presmetav so 0.05% dnevna kamata na 1.000 den doagja cca 6.000 za (godina) - 365 dena! Za tri ke dojde preku 30.000 sigurno, ako ne i poveke!? Ne mi e jasno samo zosto ne pracaat pismena opomena (kako sto pisuva vo zakonot).... ahhh gadovi! Mozebi namerno!?..... A sto mozam drugo osven da platam!? Neka odat po gjavolite!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ќе ти речат дека ти пратиле,неможеш да се разбереш со власт.
Тешко тебе,додека е време барај број за донации.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Yupiiiiii najdov uplatnica za 2007! Posrani 920 banki! Koi za dve godini ke staneva sigurno nekade 15-16.000.- denari.... Sega za 2008 so kamata 0.05 dnevno hmmmm kako rekov cca 6.000 - za Gvujo Koce & njihovo veselo drustvo... A za 2009 ne bi trebalo neli? Pa ne e pominat rokot do kraj na mesecov e mi se cini!
Ajde, ke doniram za Rimsko-Baroknata izgradba na plostadot! :pos2:
Ne bi trebalo 2009 da ja smetam taka Leandra, kazi mi te molam ako znaes (Dipl Ecc si ako ne se lazam!?)... neli na krajot od fiskalnata godina se plaka danokot?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Pa vidi на таа во 2007 до кога требало да ја платиш во 08? Исто и за оваа год::)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Pa vidi на таа во 2007 до кога требало да ја платиш во 08? Исто и за оваа год::)
Mi tekna i mene toa, ama bez-vezno e! Plateno e na 23.06.07! Na pola godina! Vo resenieto vrz osnova na koe e plateno danok pisuva:
"Danokot na imot se plaka trimesecno i pristignuva za naplata vo sredinata na sekoe trimesecje ili vo rok od 15 denaod denot na dostavuvanjeto na Resenieto vo korist na: Primac Trezorska s-ka.... s-ka 100 000..... Banka na prinacot.... I taka nataka. SIO MI GA DJURO!? Koj uplaka danok na tri meseci?
Nikoj!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За 2009 рокот мислам дека е до Март 2010.Значи побрзај да не добиеш уште некој бонус од Коцета (овој данок оди во општинска каса,дефинитивно имаш свое столче во филхармонија :)))

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ништо страшно, ќе си платиш + 300 денара

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.972
Последна стапка која ја имам видено е 0,10% данок на имот.Начинот на пресметка се смени пред две години и за лани дојде поголем данок.
Каматата од ден е 0,05% на сумата која ја должи.
Со еден збор:јака ти душа :(
Да,данокот е 0,10% за недвижен имот кој не се користи за живеење.За недвижен имот во кој се живее се плаќа 0,05% од проценетата вредност на имотот,значи иста е стапката и начинот на пресметка,само пред некоја година вршеа нови проценки на недвижнините - ова за Велес кажувам,незнам дали истото го правеле и во другите градови - и од тогаш доста поголем испаѓа данокот.
Ја бев и да се бунам за тоа проценките,ми објаснија таму по кој методи проценувале, па решив да не барам нова проценка да не ми лупнат уште поголема цифра..:toe:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
:jaj:офтопик:
Не беше каматата на задоцнување 0,03 некаде од 2008 наваму?

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Каква камата? Јас ја игнорирав. Имав заборавено да платам данок за 2007, го платив тек на крај на 2009. Во решението за 2008-ма пишуваше дека имам заостанат долг само онолку што ми беше данокот за 2007-ма без пресметана камата, иако во текстот имаше наведено дека се пресметува камата за секој ден каснење.

Јас овде си ја гледам сосотојбата на имот и плаќањата. http://e-danoci.skopje.gov.mk:8081/login.asp. Лозинката ја има во решението за данок за имот. И тука во побарувања сè ми е подмирено, не гледам долг за камата, иако имав закаснето скоро година и пол. Ми ја простија ли? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom