Недостатокот на интелигенција ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Дали недостатокот на интелигенција најчесто е предуслов за среќа?
Сте приметиле ли некогаш дека најчесто понеинтелигентните и бесчувствителни (или комбинирано) луѓе се многу посреќни од другите?
Зошто мислите дека е тоа така, ако воопшто вашиот одговор е да?

Да не поставувам многу потпрашања дека ќе забегам, мислам дека е јасна темава, само да напоменам дека како што не мислам јас никого да навредам со темава, така и вие кои ќе реплицирате да не забегате натаму ... :helou:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не мора да значи. Е сега ако добро го разбрав прашањето, обично голем дел од поинтелектуалните личности се замараат за ситници, па често се случува и да ги анализираат, додека пак другите едноставно си го живеат животот без поголеми секирации и не анализираат или не прават премногу пресметки. Меѓутоа се разбира има исклучоци, така да не би се согласила баш дека се посреќни...

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
...zatoa sto pomalce intelegentnite luge gi sogleduvaat rabotite od malce poinakov agol i togash ima pomalce emocii,percepcija i analiza na rabotite...a koga nekoj pomalce misli normalno e deka i pomalce psihichki se zamara...megutoa bitna rabota e isto taka i okolinata vo koja egzistira chovekot i sostojbata na umot...ima nekoi luge koi sto imaat se vo zivotot a pak im fali stalno neshto i se generalno nesrekni...a ima i luge koishto ziveat poskromen zivot a se posrekni...se e vo psihata na choveka ako nekoj misli deka mu e ubavo-ubavo ke mu bide se...megutoa fakt e deka poveke osetlivite ili pointelegentnite luge se ponesrekni poradi toa sto ziveat vo svetot na realnosta,a realnosta e dosta glupa i monotona...toa.

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
На интелегентните не им треба среќа-сами ја создаваат:)
разликата меѓу нив и понетаквите е тоа што ја чуствуваат тежината на создавањето на вистинската среќа...а овие другите случајностите ги класифицираат во среќа...бла...малку конфузно се изнесов, али не знам како поинаку:)

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Дивајн напиша:
Сте приметиле ли некогаш дека најчесто понеинтелигентните и бесчувствителни (или комбинирано) луѓе се многу посреќни од другите?

Да не поставувам многу потпрашања дека ќе забегам, мислам дека е јасна темава, само да напоменам дека како што не мислам јас никого да навредам со темава, така и вие кои ќе реплицирате да не забегате натаму ... :helou:

Предусловот за среќа е најчесто индивидуално мерило. Не секого го прават исти нешта среќен без оглед на IQ :)
Додека мене ме онерасположува убавото време, тебе можеби истото те прави неизмерно среќна иако ете имаш повисок IQ:)-само пример.

Инаку, имам некој близок кој има надпросечна интелигенција ( мерено според светските стандарди за IQ ) и секако член на МЕНСА од рана возраст....само исто така можам да ти кажам дека животот му е многу покомплициран и воедно знам дека не е толку мноооогу среќен зашто има повисок IQ :toe:.

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Pa ne gledam nikakva vrska so toa deka tie sto imaat nedostatok na inteligencija se posrekni od onie sto imaat povisok IQ...
Ne znaci deka tie sto se inteligentni nemaat sreka ili ne znaat kako da ja postignat, zosto se zamaraat so sitnici... Znaete kako velat, sekoj so svoja sreka!!! A i bas tie popametnite treba da znaat da bidat posrekni... :)

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Дивајн напиша:

ДА, така е! Интелигентните многу мислат и ради тоа страдаат, а другите си уживаат во „овде и сега„, без да мислат што ќе биде утре, дали врската има иднина, дали парите што ги добиле денес ќе ги немаат за една недела, дали моментално партнерот ги вара, бла,бла...Не дека недостатокот на интелигенција е предуслов за среќа, пошто ако си глуп па , не можеш да ја препознаеш вистинската среќа, ама па го прави животот поедноставен, со помалку проблеми...а бесчувствитените ми се некако посебна категорија, тие најверојатно сакаат само материјални нешта, тие им ја причинуваат среќата, што значи ако имаат пари цел живот ќе бидат среќни без да се замараат со пропаднати љубови и слично, а ако немаат пари ќе бидат несреќни...ама лошо ќе биде ако при крајот на животот се освестат и сфатат што загубиле... Амам па интелигентните некако повистински мислам дека ја доживуваат среќата, подлабоко...како је лепо бити глуп хехе...у секој случај ако треба да бирам подобро со мозок и привремена вистинска среќа, отколку насмеана гуска у магла „без„ проблеми и совршен свет (што се руши, а таа најверојатно не приметува). Зезната е темава бе :)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
a ,
sto znaci toa " srekja "
nekako razlicno ja dozivavaat site ,
mozebi za nekogo toa e sostojbo vo koja nema nikakvi grizi ,
ednostavno laden mozok i toa e toa ,
za drug mozebi ispolnto vreme so slucuvanja ,
za drug imanje pari , pa mozebi
imanje srekja vo ljubovta ,

kako i da e ,
srakjata kje ti zavisi od toa kao si ja definiras ti samiot i kolku od toa ti e ispolneto ,
ja mislam mnogu ednostavna formula e toa ,
ha
" it is all in your mind "
taka da nemora da znaci deka intelgentnite lugje se ponesrekjni ,
ali ako gledame statisticki , da toa e taka ,
sepak ja mislam deka tie ( jas ) , ( sea kojznae sto kje si pomislite ali koj ve *be ziveam za sebe ) povekje se zamraat i razmisluvaat za nekoi raboti sto sekoj ne go zasegaat , i obicno imaat pogolemi ambicii sto ne se taka ednostavni da se ispolat ,

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
O kako je lepo biti GLUP!
Stoka ume da nervira, gutaj shta ti se servira
O kako je lepo biti GLUP! ......
Eh odamna ja nemam slushano

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
ImperatoR напиша:
a ,
sto znaci toa " srekja "
nekako razlicno ja dozivavaat site ,
mozebi za nekogo toa e sostojbo vo koja nema nikakvi grizi ,
ednostavno laden mozok i toa e toa ,
za drug mozebi ispolnto vreme so slucuvanja ,
za drug imanje pari , pa mozebi
imanje srekja vo ljubovta ,

kako i da e ,
srakjata kje ti zavisi od toa kao si ja definiras ti samiot i kolku od toa ti e ispolneto ,
ja mislam mnogu ednostavna formula e toa ,
ha
" it is all in your mind "
taka da nemora da znaci deka intelgentnite lugje se ponesrekjni ,
ali ako gledame statisticki , da toa e taka ,
sepak ja mislam deka tie ( jas ) , ( sea kojznae sto kje si pomislite ali koj ve *be ziveam za sebe ) povekje se zamraat i razmisluvaat za nekoi raboti sto sekoj ne go zasegaat , i obicno imaat pogolemi ambicii sto ne se taka ednostavni da se ispolat ,
Se soglasuvam. Postoi li? Sto e toa, ako postoi? Chustvo, kakvo chustvo? Zadovolstvo? I taka nataka, i taka nataka.
Nemozhe da ima vrska so intelegencijata, statistikata dava podatoci za mnozinstvoto.. plus kako ke presmetaat koi se ponesrekjni? Ednite ili drugite? Chudna tema, ne mi se svigja nekako

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
72
Колку си понеинтелегентен глуп и бесчуствителен ТОЛКУ СИ ПОВЕКЕ СРЕКЕН
Колку си поинтелегентен попаметен и почуствителен ТОЛКУ СИ ПОВЕКЕ НЕСРЕКЕН.

Знаете за што треба да бидеме срекни за тоа што ете некој ни овозможил да живееме и егзистираме на оваа земја тоа е нашата најголема срека се друго е релативно и минливо..
таа доага и те напушта..
во еден момент се смееш се радуваш и си исполнет.
во друг момент веке си тажен разочаран скршен.

Среката е воздух кој го дишеме ....некогаш е загаден некогаш е чист ..некогаш е чист некогаш е загаден..твое е во каква средина ке се движиш и што ке посакаш да дишиш

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Дивајн напиша:
1.Дали недостатокот на интелигенција најчесто е предуслов за среќа?
2.Сте приметиле ли некогаш дека најчесто понеинтелигентните и бесчувствителни (или комбинирано) луѓе се многу посреќни од другите?
1.не. јас сум среќен, индиректно тоа значи и дека сум неинтелегентен?
2.не сум приметил. можеби затоа што сметам дека тезава не се соофпаѓа со моите размислувања и искуства.
сума сумарум: интелегенцијата(зборам во граници на нормалата, не за лица со низок коефициент на интелегенција-оној под нормалата) не е предуслов за среќата или несреќата. едноставно така мислам.
Бада:zver:

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6
[FONT=&quot]Поголемиот дел на човековиот успех во животот и општеството е одреден со влијанија кои немаат никаква врска со [/FONT][FONT=&quot]IQ[/FONT][FONT=&quot] или можеби поблаго кажано врската помегу среката и успехот со [/FONT][FONT=&quot]IQ[/FONT][FONT=&quot] е незначителна во споредба со другите дарби што човекот ги развива во текот на животот.[/FONT]

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
kpbKENGUR напиша:
1.не. јас сум среќен, индиректно тоа значи и дека сум неинтелегентен?
2.не сум приметил. можеби затоа што сметам дека тезава не се соофпаѓа со моите размислувања и искуства.
сума сумарум: интелегенцијата(зборам во граници на нормалата, не за лица со низок коефициент на интелегенција-оној под нормалата) не е предуслов за среќата или несреќата. едноставно така мислам.
Бада:zver:
Кога би го прочитал постот на дотичната и би размислил подлабоко на темава, ќе сфатиш дека не значи дека не си интелигентен ако си среќен.

Но еве, со неколку прашања, да ви ја доловам повеќе темава ...

Што ќе каже, што ќе помисли и како ќе реагира интелигентен или попаметен човек, а што тој другиот на следниве неколку примери ...
-останува без работа;
-ја малтретира физички дечкото или сопругот(тука морав женски род да пишам, дека посекојдневно е мажот да може физички да малтретира);
-неговиот пријател страшно го изневерил;
-паднал година на факултет;
-некој му го убива кучето...

Неколку секојдневни примери, на кои сакам да ми кажеш кој како би реагирал. Тоа се ете секојдневни проблеми на секој човек, кои јас мислам различно ги примаат едните и другите луѓе. Покрај такви работи, неможе поинтелигентен човек да биде постојано среќен, а другиот може ... тоа е моето мислење. Не дека никогаш нема да е среќен поинтелигентниот бидејќи секој ден нешто се случува, но подобро знае на што треба да се радува, а на што треба сериозно да гледа, како што имаше напишано и дотичната.
И така ... да не ја тупам повеќе, повели одговори ми на прашањето, па ќе ти одговорам после и јас, за секој пример посебно ...
p0zdr@f4e, mwa!:smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom