На што сте алергични?

• Креатор на темата black angel
  • Време на започнување

klime7

vending
Член од
6 ноември 2007
Мислења
1.241
Поени од реакции
52
Алергичен сум на полен и косена трева.

Ч

Чек Он Ит

Гостин
На сонце, посебно пролет црвена ко бабура сум и се чешаааам ко шугава ...

CruelGirl

Muzza
Член од
5 септември 2007
Мислења
58
Поени од реакции
0
На прашина, полен од цвеќа, на бор и на трева.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
На се сум алергична, а највише на глупи луѓе:pipi:Не, сериозно, имам нешо шо се вика хронична уртикарија, па добивам алергиска реакција на све и свашта. Не можат да ми го пронајдат она шо ми предизвикува лачење на хистамин(некои мислат дека е на нервна база), па веќе втора година како секој ден пијам анти-хистаминици за да можам да функционирам без алергиски симптоми:toe:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
259
Поени од реакции
4
Na sve u PM. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. na treva, na polen, na prashina. Damn!

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Латекс. Многу, многу тапа алергија. Балони, ластичиња, гумени ракавици, гумени ѓонови, кондоми :(. Кај нас не сум видела полиуретански кондоми, мене ми носеа од странство, Дурекс Аванти или Тројан Супра. Првиот пат е срамота кога на мајка ти или татко ти им порачуеш два пакети од по 48 кондоми, после се навикнуеш, а сега не ме ни прашуваат што сакам :)

Член од
16 април 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
Не, сериозно, имам нешо шо се вика хронична уртикарија, па добивам алергиска реакција на све и свашта. Не можат да ми го пронајдат она шо ми предизвикува лачење на хистамин(некои мислат дека е на нервна база), па веќе втора година како секој ден пијам анти-хистаминици за да можам да функционирам без алергиски симптоми:toe:
А какви апчиња пиеш оти и женската моја има вакво нешто и исто му рекоа дека нешто како на нервна база било.Кој доктор ти го кажа тоа?
А јас сум алергичен на полен, цвеќиња и слично

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
На се сум алергична, а највише на глупи луѓе:pipi:Не, сериозно, имам нешо шо се вика хронична уртикарија, па добивам алергиска реакција на све и свашта. Не можат да ми го пронајдат она шо ми предизвикува лачење на хистамин(некои мислат дека е на нервна база), па веќе втора година како секој ден пијам анти-хистаминици за да можам да функционирам без алергиски симптоми:toe:
vaka sea, treba da idesh da te ispitaat sto tocno e pricinata za urtikarijata zosto ima nekolku a toa se:
-autoimuna urtikarija (se ispituva dali imash specificni antitela)
-infekciona urtikarija (kako posledica na hronicna infekcija)
-Intolereanc urtikarija (alergija na lekovi ili na hrana,razni substancii itn, treba da se ispita koj e alergenot i da se izbegnuva)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Zlobnica: ima relativno nova pojava koja machi se pogolem broj lugje -- alergija koja shto se javuva vo zima (znachi na studeno) pri upotreba na sapuni, shamponi, itn. Kozhata na prstite pika, plikovi itn. Vo najteshkite sluchai, stavanje na takvi suptanci e kako da stavi chovek kiselina koja ja nagrizuva kozhata.

Zaradi zapazuvanje na higienata vo zima, dali mozhesh da pomognesh so sovet? Pretpostavuvam ima odreden broj lugje pogodeni so vakva "belja".

Inaku, normalno sum "alergichen" na dim od cigari i slichni otrovni i grozni katrani.

Pozdrav,

Член од
16 април 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
vaka sea, treba da idesh da te ispitaat sto tocno e pricinata za urtikarijata zosto ima nekolku a toa se:
-autoimuna urtikarija (se ispituva dali imash specificni antitela)
-infekciona urtikarija (kako posledica na hronicna infekcija)

-Intolereanc urtikarija (alergija na lekovi ili na hrana,razni substancii itn, treba da se ispita koj e alergenot i da se izbegnuva)
Ај овие двете на кои одделинија се испитуваат ако можи да кажиш.
Фала.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Ај овие двете на кои одделинија се испитуваат ако можи да кажиш.
Фала.
Nikolabt,pa pretpostavuvam na dermatologija,za da se odredi na sto si alergicen, a dokolku e autoimma urtikarija togash na endokrinologija ili vo nekoja labaratoriska dijagnostika kade sto imaat soodvetna tehnika za utvrduvanje na specificni tela.

Misirkov sto se odnesuva do tebe, ja go iam istoto,znaci zima na ladno,cehsanje na kozata,osip,plikovi itn i e dosta prosireno,okolu 29% od populacijata go imaat.Glavniot problem e sto kozata vo zimskiot period e presuva,vlaznosta vo vozduhot e mnogu niska(mala hidratacija i nedostatok na masnotii-proces na odmasluvanje na kozata) i pritoa vodata,sapunot itn se stres za samata koza..Se preporacuva da se izbegnuvaat parfimirani gelovi i sapuni za tushiranje,tushiranjeto da e kratko a vodata da e megju 23-30C,ima specijalni antihistaminski i cortizonski masti ili kako sto ja pravam u start nekade vo esen pocni da ja neguvash kozata so Eucerin,imaat cela paleta na produkti nameneti za presuva i dehidrirana koza
(sapuni,gelovi,kremi,losioni).
Se nadevam deka mozev barem malce da ti pomognam.

Kajgana Shop

На врв Bottom