На раб на депресија

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Пријави се во легија на странци. Ќе те очеличат ќе те оцврснат, за 10 години ќе се вратиш како маж кој поминал се и сешто, пропатувал свет стекнал најверни другари и ќе имаш и пензија.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Абе каква депресија другар, 19 години имаш депресии ќе те маваат. На луѓе им се случувале милион пати полоши работи од викање од родителот, пиење на родителот, оставање од девојката... Постави си цели, фокусирај се на далеку побитни работи, јазикот не е така тежок, биди среќен што имаш привилегија да учиш во Словенија... Ретки се таквите од Македонија.
--- надополнето: 12 април 2013 во 10:19 ---
Инаку, да дополнам...
http://www.linkedin.com/in/mikezafirovski
И овој тука на 16 години заминал во Америка со комплетната фамилија без никој од семејството да знае и збор англиски со само 1.500 долари во џебот. Сега, не мора да стануваш CEO на познати компании, ама како што ти кажав, фокусирај се на позитивните работи колку и да мислиш дека ги нема :)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Да сте ми поблуску и ти и татко ти ќе ви дадев многу добар совет кој ќе го памтевте цел живот. Абе ајде депресија та едниот та другиот. Едниот пичка се теши со пиење, другиот на 19 години уште чека и зависи од дома да добие некој денар. Братко да ти ја кажам мојата приказна ќе сватиш дека ова твоето е гола вода. Ако ти кажам дека кога бев 10 години требаше да работам после училиште заедно со моите земјоделие и еден куп други работи бидејќи бевме многу јака фамилија а поради тетка ми која се ожени за коцкар и паметните баба и дедо останавме на улица. Дека преку 100 000 евра дедо ми му искеширал на тетинот без знаење од татко ми, бидејќи се беше на име од дедо ми. Дека татко ми работеше последните 10 години како црнец и таман застанавме на здрава нога се разболе од рак на бели дробови и почина пред еден месец. Кажи ми кај да одам сега јас, бидејќи на грб ми останува да го дозавршам мојот факултет, а од наредна година да работам и да и овозможам на сестра ми да заврши факултет бидејќи учи премногу. Цел живот учев премногу и сум ги завршувал обврските , сега треба да се откажам од пост дипломски бидејќи нема да можам да издржам да ја изучам и сестра ми ако одам јас на пост дипломски. Сум стипендиран и имам победено на еден куп натпревари до средно по математика, физика, програмирање. Пред неколку години ми се случи нешто поради кое нема да си простам цел живот. Имав повреда на ногата поради која мораше да лежам во кревет со месеци, почнав да играм игри на компјутер и станав доста добар. Само играв бидејќи за друго не бев корисен неколку месеци и јадев преку цел ден. Се направив преку 100кг, ме остави девојката и ми беше срам да излезам. Пред 16 месеци почнав да вежбам во теретана и уште и други тренинзи, за 50тина дена скинав преку 20кг, постигнав резултати во теретаната колку некои луѓе во 3 години што имаат постигнато. Секој суплемент и секој денар додатен во исхрана додека вежбам го заработувам сам, не сакам да бидам товар на семејството во никој случај. И ќе ми кажуваш дека имаш проблеми :facepalm:.
Да седниш и да го научиш јазикот, ако можеш да работиш и да студираш да запишеш и факултет, ако не учи го јазикот таму и работи година-две. а потоа застани и заврши си факултет без разлика дали словенија или македонија. Организирај си го времето, ако имаш време почни да тренираш, ќе зацврстиш, ќе добиеш на самодоверба, дисциплина и тн. Немој да се туткаш како кукавица, сум сретнал еден куп други луѓе кои само кукаат а не преземаат ништо во својот живот. Крај краева никој не е должен за никого, татко ти и мајка ти се должни до 18 години да те изгледаат после тоа немаат никаква одговорност ниту тие кон тебе ниту ти кон нив. Читам погоре совет да почниш со комјутерски игри. НЕМОЈ да се лажиш да го направиш тоа, по промашена инвестиција од играње компјутерски игри нема. Познавам деца кои да ми се дома мене има да ги ликвидирам уште првиот ден. Се отпишаа од факултет и неможеа да го завршат до 25 години поради тие игри, бил факултетот многу тежок. МА НЕМОЈ денес секој факултет е за просечни луѓе ова го тврдам и гарантирам од искуство. Марихуана немој да си помислил, да имам мое дете кое би земало марихуана и да троши еден куп пари со неа, а во меѓувреме да се уништува себе си ќе го ликвидирам да не биде штета на овој свет. Специјалци читам погоре нешто легија на странци, хахахахахахах абе луѓе ако изгледате еден филм на тв, или да изиграте кантер на пц сите сте специјалци. Пола фамилија машките ми се во специјални единици, али ви кажувам дека треба да бидеш машина за да те примат и да издржиш се понатаму. Со 5 направени склека не се станува специјалец верувајте.
Ако идиш македонија пиши ми во порака и ќе поразговараме, не се предавај и почни да го користиш времето и да направиш нешто од себе.
Послушај ме ова што ти го пишувам бидејќи сум видел секакви срања во животот, имам размислувано да ги направам масакр сите кои имале удел во срањата кои ми се случиле, но што потоа. Ќе страдаат оние кои ми се оставени да издржам и да ги изгледам.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
15
Поени од реакции
16
Научи јазик и работи.
За една година, ако научиш јазик, ќе можеш и да студираш.
Како македонски државјанин во Словенија, имаш исти можности како сите Словенци (што значи и стипендии, помош.. итн), затоа што Македонија и Словенија имаат потпишано соработка за студенти.
Да сум на твое место многу добро знам што ќе правам.

Ни дечко, ни татко, ни јазик нема да ме спречи.
Јазик учам секој ден од телевизија, весници, интернет а посетував и курс и лесно се учи ама сеуште сум на почеток а за на факултет треба нешто многу повеќе. Стипендии нема укинати се од пред година две за странски државјани а и во тек е да најдам работа :).
За разлика од вчера денес е малку подобро што прочитав некои мислења и мислам дека ке помогнат :)
Едит.
Да сте ми поблуску и ти и татко ти ќе ви дадев многу добар совет кој ќе го памтевте цел живот. Абе ајде депресија та едниот та другиот. Едниот пичка се теши со пиење, другиот на 19 години уште чека и зависи од дома да добие некој денар. Братко да ти ја кажам мојата приказна ќе сватиш дека ова твоето е гола вода. Ако ти кажам дека кога бев 10 години требаше да работам после училиште заедно со моите земјоделие и еден куп други работи бидејќи бевме многу јака фамилија а поради тетка ми која се ожени за коцкар и паметните баба и дедо останавме на улица. Дека преку 100 000 евра дедо ми му искеширал на тетинот без знаење од татко ми, бидејќи се беше на име од дедо ми. Дека татко ми работеше последните 10 години како црнец и таман застанавме на здрава нога се разболе од рак на бели дробови и почина пред еден месец. Кажи ми кај да одам сега јас, бидејќи на грб ми останува да го дозавршам мојот факултет, а од наредна година да работам и да и овозможам на сестра ми да заврши факултет бидејќи учи премногу. Цел живот учев премногу и сум ги завршувал обврските , сега треба да се откажам од пост дипломски бидејќи нема да можам да издржам да ја изучам и сестра ми ако одам јас на пост дипломски. Сум стипендиран и имам победено на еден куп натпревари до средно по математика, физика, програмирање. Пред неколку години ми се случи нешто поради кое нема да си простам цел живот. Имав повреда на ногата поради која мораше да лежам во кревет со месеци, почнав да играм игри на компјутер и станав доста добар. Само играв бидејќи за друго не бев корисен неколку месеци и јадев преку цел ден. Се направив преку 100кг, ме остави девојката и ми беше срам да излезам. Пред 16 месеци почнав да вежбам во теретана и уште и други тренинзи, за 50тина дена скинав преку 20кг, постигнав резултати во теретаната колку некои луѓе во 3 години што имаат постигнато. Секој суплемент и секој денар додатен во исхрана додека вежбам го заработувам сам, не сакам да бидам товар на семејството во никој случај. И ќе ми кажуваш дека имаш проблеми :facepalm:.
Да седниш и да го научиш јазикот, ако можеш да работиш и да студираш да запишеш и факултет, ако не учи го јазикот таму и работи година-две. а потоа застани и заврши си факултет без разлика дали словенија или македонија. Организирај си го времето, ако имаш време почни да тренираш, ќе зацврстиш, ќе добиеш на самодоверба, дисциплина и тн. Немој да се туткаш како кукавица, сум сретнал еден куп други луѓе кои само кукаат а не преземаат ништо во својот живот. Крај краева никој не е должен за никого, татко ти и мајка ти се должни до 18 години да те изгледаат после тоа немаат никаква одговорност ниту тие кон тебе ниту ти кон нив. Читам погоре совет да почниш со комјутерски игри. НЕМОЈ да се лажиш да го направиш тоа, по промашена инвестиција од играње компјутерски игри нема. Познавам деца кои да ми се дома мене има да ги ликвидирам уште првиот ден. Се отпишаа од факултет и неможеа да го завршат до 25 години поради тие игри, бил факултетот многу тежок. МА НЕМОЈ денес секој факултет е за просечни луѓе ова го тврдам и гарантирам од искуство. Марихуана немој да си помислил, да имам мое дете кое би земало марихуана и да троши еден куп пари со неа, а во меѓувреме да се уништува себе си ќе го ликвидирам да не биде штета на овој свет. Специјалци читам погоре нешто легија на странци, хахахахахахах абе луѓе ако изгледате еден филм на тв, или да изиграте кантер на пц сите сте специјалци. Пола фамилија машките ми се во специјални единици, али ви кажувам дека треба да бидеш машина за да те примат и да издржиш се понатаму. Со 5 направени склека не се станува специјалец верувајте.
Ако идиш македонија пиши ми во порака и ќе поразговараме, не се предавај и почни да го користиш времето и да направиш нешто од себе.
Послушај ме ова што ти го пишувам бидејќи сум видел секакви срања во животот, имам размислувано да ги направам масакр сите кои имале удел во срањата кои ми се случиле, но што потоа. Ќе страдаат оние кои ми се оставени да издржам и да ги изгледам.
Жалам за татко ти а и кај мене не е било нешто различно исто работев и јас од мал немашe одмор сеисто беше дали беше понеделник, среда или недела и никој не те прашуваше дали си болен или не. Се има случено еднаш цела рака во гипс ми беше ама не ги одбив и отидов и работев а спомнав и погоре во тек е да најдам работа и не бирам многу, што и да е ке работам. За игри на компјутер знам како е и никогаш не бев помислил дека ќе се откажам од нив ама се откажав пред пола година а до тогаш бев 24/7 со игри уште од мал 3 4 одд и би и се заблагодарил на девојка ми (која веке ја нема) поради која се откажав од игрите. И знам дека има полошо ама сепак побарав мислење за да не згрешам во изборот што следува :)

Член од
6 април 2013
Мислења
357
Поени од реакции
302
Другарче ако имаш бугарски пасош и 18+ најди некој пријател што имаш во странство, меѓутоа не им кажувај дома. Најди си место каде што можеш да бидеш во друга држава и таму да можеш да работиш. Штом немаат тие корист од тебе значи и ти немаш корист, само твојата грижа на совест дека тие ти се родители и мораш да ги почитуваш повеќе од себе е преголема. Смени го мислењето, разгледај околу тебе, и со свои сили започни си нов живот. Не како оној претходниот. И на крај краева ако имаш веќе 18 години што им се мислиш бе, седни ги на маса и кажи им уште еднаш ако се скарате ја ќе ве отепам, а не вие меѓу себе, па да видиш тогаш дали ќе има кавги...

Член од
16 март 2013
Мислења
78
Поени од реакции
95
заеби ги твојте родители и јас имам слични и никој не видел аир од такви родители, ставиги настрана и фокусирајсе на нешто што ќе те исполни и со што ќе си ја пронајдеш својата суштина и излезот од оваа ситуација. Твојте родители се најдобриот пример што ќе го имаш во животот за тоа каков родител ТИ НЕ ТРЕБА ДА БИДЕШ УТРЕ кога ќе имаш свои деца, гледај на нив како на добар пример и искуство од кое ќе научиш нешто и не дозволувај да си ги претставиш родителите како една пречка која ќе те кочи во животот. Знам дека е тешко со такви родители. но горе си пишал дека никад не ве ударал, еве на пример таткоми не има и ударано и други работи праено, ама тоа не мие пречка што ме кочи и причина да станам човек кој е глуп, туп и неупотреблив; јас сум благодарен на мојот татко за нековите срања кој ми ги пружил во животот затоа што тоа ми беше најдобар пример каков не треба да бидам јас и затоа сега сум издигнат далеку над неговото бедно - комунистичко ниво и искрено го жалам секој ден.
прости им на твојте родители што се такви мизерни гомна, прости и на твојата девојка што те оставила и најважно прости си на себе што си дозволил да дојдеш во ваква ситуација на депресија ( најважно е да им простиш на сите).
застани на нозе како маж, остави се зад тебе и цепај напред, почни од почеток.
среќно (y)

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
Искрено никогаш не сум помислил дека ке побарам помош на оваа тема ама ете се случува луѓе сме. Значи се почна од пред 7-8 год. кога го купивме првиот компјутер (а домашните имаа некоја лоша предрасуда за компјутерите) целото тоа викање по дома беше поради него, кој попрво да седи на него, кој колку време да го користи и слични такви глупости и секако како постар само мене ми се дереа, само јас не бев во право и ако се десеше нешто се јас бев крив. Така беше првата година се додека тоа не и стана и навика нонстоп и за се само мене да ме обвинуваат а во меѓувреме татко ми почна и да пие а сите знаат што се случува после тоа (додуша нема никој ударено ама целото тоа викање по дома, фрлање предмети низ куќа, кршење на се што е при рака особено срце ми се кршеше кога ке ја видев мајка ми како плаче од што мислам дека попуштив и со нерви и психички). Така поминува две години додека не се преселија во словенија (поради работа) а јас и сестра ми останавме во македонија да довршиме школо за 1-2 год. и живеевме со баба ми и дедо ми, тоа од една страна беше некое олеснување затоа што никој не ти виси над глава никој не ти кажува што да правиш никој не ти се дере нонстоп ама од друга страна кога ќе подразмислиш ти ги нема родителите баш во тие години кога најмногу ти требаат. Одкако завршивме школо се преселивме и ние во словенија со што почна старата приказна со викање секој ден, кршење, пиење итн.
Почнав со факултет ама како што гледам оваа година пропадна поради тоа што многу и се брзаше на моите... денес дојди од утре на факултет појди па дај јеботе неиде тоа така незнаев ни јазик ни ништо и бев ИЗГУБЕН И САМ.
Се беше "ОК" се додека пред некое време не почнаа премногу да ме провоцираат како од мене нема корист, како се јас најмрзлив, како се од мене ќе пропадне ... едноставно и сметав каде и да сум. Поради тоа нонстоп сум нервозен, често пати се случува да ми пука филмот и почнав да земам апчиња за главоболка но сепак не се предавав и живеев само поради 1 личност - девојка ми на која и посветив се, личноста поради која мислев дека сум најсреќниот човек на планетата но за жал баш сега кога ми е најтешко ме напушти со јасна порака дека повеќе заедно НЕМА со што се се растури како кула од карти а ми беше последната надеш за живот и мотивација :( и кога ќе соберам се почнаа да ми се вртат лоши мисли.
Читав за другарот од Штип со темата "Пробав да се самоубијам" и имам размислувано многу пати на таа тема само што некако несакам да пробам со тоа едноставно несакам поради мене да страдаат многу други. Едноставно почна да ме фаќа страв после се ова да не дојде до потешка депресија затоа што овде немам никој друг освен родителите а пишав погоре како е секој ден со нив. Исто така имам помислено и на марихуана затоа што знам дека опушта ама како што е ситуацијава секој ден ќе треба да ме опушти и нема да знам кај ми е крајот после...
И веќе ми е преку ТАКВОТО од се ама знам дека тука има луѓе што имаат изживеано се и сешто па би побарал ваше мислење и помош
добро е шо си пишал, тоа значи дека имаш воља за живот, за излез од депресијата.

најпрво што треба да направиш е да прифатиш во својата глава дека си на дното, во калта, на најниското можно скалило и од тоа место да знаеш дека нема подолу. значи не треба во таа ситуација во која што си, да се плашиш од неуспех, оти веќе си го допрел дното.

кога тоа го веќе го знаеш, можеш да тргнеш нагоре, да почнеш да живееш. најди нешто шо ти прави кејф, спорт, шетање, игри, шо било... гледај нешто што ќе измами насмевка на твоето лице, нешто што ќе те усреќи.

девојката... ебаго, сите ние мора барем еднаш во животов да осетиме болка од неуспешна љубов, тоа искуство е неминовно, верувам дека скоро сите членови на форумов тоа го осетиле. има девојки премногу на светов, за да толку многу тагуваш по некоја која не знаела да го препознае доброто во тебе, тоа е нејзина грешка, нејзин губиток, таа девојка не те заслужува.

заради лошото здравје, бев неколку пати на граница на живот и смрт, но не се предадов, си реков дека од ова подолу не можам да заглибам, па сега ќе одам само нагоре. пред два месеца пак паднав со здравјето, но издржав две операции. и еве ме сега после два месеца, дигам тегови, врвам по цел ден не можам да се преберам дома, качив цели 17 кила за овие два месеца, а пред тоа коските ми се познаваа.

тепај позитивно во иднина, мисли само на успех, биди алфа не бета, немаш што да загубиш, може само и само да добиеш. ако сакаш да збориме повеќе за позитивноста во животот и доброто расположение, пиши пп.

се надевам ќе бидеш добар

поздрав

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Been there done that.

Drugar vaka sega,na tvoi godini isto bev vo slicna situacija samo sto moite ne krsea i ne piea,ali deka bev vo edna golema depresija od koi skoro 4 meseca ne izlegov od soba sto se vika,samo kafinja i cigari i moze edna kriska leb i sirenje posto bukvalno mi se gadese od se drugo da jadam.

Problemot nastana koga go prodadovme stanot,garazata,nova Pezo 406,i plus kes za da kupime kuka i plus 20 000 evra da se izrenovira od koren.So sto ostanavme so bukvalno 300 evra vo kuka,a do pred toa ziveevme ko bogovi vo stanot.I koga ke padnes bukvalno na nula ko za belja nisto ne ti ide,nikakov prihod ne se vnesuvase vo kukata koja stvori ogromna nervoza kaj site nas.
Zgora na toa raskinav so devojka mi koja ja sakav od se srce i sto bev spremen zivot za nea da dadam,me ostavi koga mi bese najtesko.Poradi toa i fakultet bataliv,stanav antisocijalen za site,totalno se zatvoriv vo soba i taka ziveev izmegu 4 zida tie 4 meseci.Veruval ili ne brat,na 65 kila padnav od cigarite i kafinjata koi moze preku 7-8 na den sum piel.Ednostavno nemozev da prifatam deka ja izgubiv i toa na mnogu los nacin(nebitno toa).

Fala mu na boga,imav eden drugar sto mi bese ko brat vo dobro i loso i mi se javi edna vecer i me prasa dali sum zainteresiran da odam na brod,,,posle kratko razmisluvanje prifativ.
E sega tuka nastapija moite na scena,na sekoj nacin sakaa da me odviknat od taa ideja,ali vidoa deka cvrsto sum resil da odam i me podrzaa vo toa,bas toj period tatko mi zemal pari od eden dolznik i site pari mene mi gi dade(okolu 1200 evra).Bidna sto bidna,da ne navleguvam vo detali premnogu,otidov na brod(prva moja rabota opsto) kako mijac na sadovi za 450$ mesecno,ali rabotev i ekstra saati na krevanje bagaz,plus cistev gostinski vecinja sto na den mi se fakalo okolu 16 rabotni saata sekoj den bez sloboden den za site 8 meseca,ali pravev okolu 1000 mesecno,ali najbitnoto od se e deka toa iskustvo me napravi kamen i celik od covek.Krenav i kilaza na brod,88 kila cista muskulatura.
Koga se vrativ doma moite mi rekle''isprativme dete a docekavme maz''...ne mozea da veruvaat na sopstvenite oci koga me vidoa,i kakva promena vo mene imase.Site pari sto gi zastediv toj prv ugovor,okolu 4500 site na tatko mi mu gi dadov,a plus posledniot den od ugovorot zemav i promocija za pomosnik kelner za duplo pomalku rabota i saati a za duplo pogolema plata.
Bivsata doznala deka sum se vratil i mi se javi da se vidime na kafe,i onaka si sedime ona nesto mi zbori a mene pa bukvalno ne me interesira nisto sto taa zbori duri onaka odvratna mi stana...i ona so solzi vo ocite mi vika''sto se slucilo so tebe,si stanal ko kamen oti ne si bil vakov porano'' a jas i vikam''toj film veke nikad nema da go gledas'' go viknav kelnerot plativ smetka i bev resen da otidam koga ona sakala na seks fora da me navlece ponovo,i i go pruziv toa zadovolstvo cisto onaka da i dadam do znaenje deka ni toa veke nema da i upali kaj mene...i go naparaiv kejfot i samo ja otprativ doma i ona me prasa dali sakam da se vidam so nea utre,,dobi edna ladna korpa sto dopolnitelno ja izlude.
Se vidovme uste nekolku pati,ali cisto i davav do znaenje deka ja koristam samo za edna rabota,a toa e seks mada kolku ona probuvala da imame nesto ozbino,moeto kameno srce ne i go dozvoluvase toa.

I taka brat,jas do den denes sum ti po brodovi,eve veke 10 godini i mnogu se gordeam so toa,a da ostanev vo taa depresija i taga sto me zadesi toa vreme jas denes moze vo ludnica bi bil.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Искрено,и јас моето детство го поминав исто како тебе (буквално исто се што пиша ти), згора на тоа оболев од тешки болести,некои и денеска ги имам.Вчера бев во Скопје,таму слушнав една поговорка ПОКАЖИ КОЈ СИ И ШТО СИ КОГА Е НАЈТЕШКО.Ти рече си имал девојка која ти била голема поддршка и сила за тој период што сте биле заедно (јас немав и немам ни девојка,ни брат ни сестра).Добро е што ти си ја сваќал неа како светло во твојот живот затоа што ти давала некој вид на сила да истраеш.Како што разбрав веќе на се заедно,види,бидејќи и јас поминав низ буквално исти работи цело детство ( над 10 години секој ден проблеми ) мој совет ти е дека мора да бидеш верник,во смисол дека ПОСЛЕ ДОЖДОТ ИМА СОНЦЕ,односно дека за тебе ќе дојде ПОДОБРО УТРЕ.Твоја задача кон тоа ПОДОБРО УТРЕ е да бидеш паметен,да не размислуваш за нешто што ќе те однесе на дното место до ''височините'' значи мора да веруваш и да се бориш за да го заслужиш тоа ПОДОБРО УТРЕ.Најважно од се,не осудувај никого дури ни татко ти.Сега ќе речеш КАКО НЕ,КОГА МИ НАПРАВИ И ПРАВИ ПРОБЛЕМИ.Мора да сватиш дека тоа е едноставно карактер и психа на човекот,човечкиот карактер,фантазија и мозок се неограничени и човекот сам се ограничил (зборам за општо сите луѓе на планетава).Твојот татко се ограничил со тоа што донел заклучок дека со конзумација на алхохол се решаваат проблемите и се бега од нив,(и овде на форумов може да видиш таквии што се ограничени самите со себе како и тресат разни глупости на разни теми овде,едноставно некој се ограничува со аллхохол,дрога,проституција,неписменост итн.)За жал тоа е погрешен заклучок мислам на тоа со конзумацијата на алхохол и замислената ''помош'' од тоа исто како што е погрешен заклучокот дека и пушењето марихуана опшута,физички и псикихчки МОЖЕБИ да (бидејќи немам пробано ниедна дрога во животот и не знам да ти кажам точно),ама тоа нема да ти ги реши проблемите ќе станеш само еден ''пропалитет'',човек кој сам себе се осудил на пропаст бидејќи не бил доволно паметен да еднаш се заклучи сам во соба,да стави прст на чело и да поминува минути и часови во размислување и барање решение а не барање уништување.Прочитај ова што ти пишав неколку пати,по можност читај го што повеќе затоа што човечкиот мозок е како сунѓер упива тоа што чита,гледа и слуша.Ако сакаш пиши ми во инбокс порака може да поразговараме ;)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
,,,decava,,,,lugjevo ,,,site shto do sega ti napishaa beshe od lichniiskustva i kaj site se provlekuva edna mnogu jasna poraka shto ti ja isprakjaat ,,,bidejki site se patalci a ne gatalci,,,
,,,taa poraka ,,,e neshto shto vo deneshnive uslovi edinstveno uspeva i go izvlekuva choveka od kriza ili situacii nametnati od drugi lica makar bile toa i roditelite,,,
,,ednostavno site ti kazhuvaat da gi prevzemesh rabotite vo svoi race,,,odnosno odgovornosta za tvojot zhivot da si ja ponesesh sam ,,,na nikoj nishto odozgora ne mu e dadeno samo toa shto go imash kako tvoe e tvojot pamet ,,,deset prsti,,,i pravo na odluka za toa shto ke pravish so samiot sebe,,,za koe celo vreme ,lugjevo patalci ti zboruvaat,,
,,,,i bez mnogu filozofii/od moja strana/,,,,istoto shto ti go preporachuvaat,,,zaebi se ,,,oteraj u pm,,,se ,,ti si toj shto treba da se pogrizhizh za tvojata idnina,,,i dovolno si mlad i imash vreme ,za nov pochetok na tvojot zhivot,,,
,,mavni se od taa sredina kade shto te izmachuva,,,i gledaj si gi tvoite interesi,,,bidejki ochigledno nikoj drug ne gigleda tvoite,,,
,,,i da ne bidam patetichen ,no ko narodnata ,,,volkot e debel vo vratot ,,,oti sam si gi vrshi rabotite,,,zatoa i ti,,,i samo ti mozhesh neshto da storish za tebe,,,
,,,poslushaj gi site onie gore napishani soveti,,bidejki ochigledno dale rezultati na zasegnatite lichnosti,,,,,,,,,,barem obidi se,,,,

Член од
16 јануари 2013
Мислења
15
Поени од реакции
16
,,,decava,,,,lugjevo ,,,site shto do sega ti napishaa beshe od lichniiskustva i kaj site se provlekuva edna mnogu jasna poraka shto ti ja isprakjaat ,,,bidejki site se patalci a ne gatalci,,,
,,,taa poraka ,,,e neshto shto vo deneshnive uslovi edinstveno uspeva i go izvlekuva choveka od kriza ili situacii nametnati od drugi lica makar bile toa i roditelite,,,
,,ednostavno site ti kazhuvaat da gi prevzemesh rabotite vo svoi race,,,odnosno odgovornosta za tvojot zhivot da si ja ponesesh sam ,,,na nikoj nishto odozgora ne mu e dadeno samo toa shto go imash kako tvoe e tvojot pamet ,,,deset prsti,,,i pravo na odluka za toa shto ke pravish so samiot sebe,,,za koe celo vreme ,lugjevo patalci ti zboruvaat,,
,,,,i bez mnogu filozofii/od moja strana/,,,,istoto shto ti go preporachuvaat,,,zaebi se ,,,oteraj u pm,,,se ,,ti si toj shto treba da se pogrizhizh za tvojata idnina,,,i dovolno si mlad i imash vreme ,za nov pochetok na tvojot zhivot,,,
,,mavni se od taa sredina kade shto te izmachuva,,,i gledaj si gi tvoite interesi,,,bidejki ochigledno nikoj drug ne gigleda tvoite,,,
,,,i da ne bidam patetichen ,no ko narodnata ,,,volkot e debel vo vratot ,,,oti sam si gi vrshi rabotite,,,zatoa i ti,,,i samo ti mozhesh neshto da storish za tebe,,,
,,,poslushaj gi site onie gore napishani soveti,,bidejki ochigledno dale rezultati na zasegnatite lichnosti,,,,,,,,,,barem obidi se,,,,
Затоа и пишав тука зш знаев дека има многу луѓе што преживеале се а и не верувам дека има македонец што цел живот му е мед и млеко па побарав мислење :)

Been there done that.

Drugar vaka sega,na tvoi godini isto bev vo slicna situacija samo sto moite ne krsea i ne piea,ali deka bev vo edna golema depresija od koi skoro 4 meseca ne izlegov od soba sto se vika,samo kafinja i cigari i moze edna kriska leb i sirenje posto bukvalno mi se gadese od se drugo da jadam.

Problemot nastana koga go prodadovme stanot,garazata,nova Pezo 406,i plus kes za da kupime kuka i plus 20 000 evra da se izrenovira od koren.So sto ostanavme so bukvalno 300 evra vo kuka,a do pred toa ziveevme ko bogovi vo stanot.I koga ke padnes bukvalno na nula ko za belja nisto ne ti ide,nikakov prihod ne se vnesuvase vo kukata koja stvori ogromna nervoza kaj site nas.
Zgora na toa raskinav so devojka mi koja ja sakav od se srce i sto bev spremen zivot za nea da dadam,me ostavi koga mi bese najtesko.Poradi toa i fakultet bataliv,stanav antisocijalen za site,totalno se zatvoriv vo soba i taka ziveev izmegu 4 zida tie 4 meseci.Veruval ili ne brat,na 65 kila padnav od cigarite i kafinjata koi moze preku 7-8 na den sum piel.Ednostavno nemozev da prifatam deka ja izgubiv i toa na mnogu los nacin(nebitno toa).

Fala mu na boga,imav eden drugar sto mi bese ko brat vo dobro i loso i mi se javi edna vecer i me prasa dali sum zainteresiran da odam na brod,,,posle kratko razmisluvanje prifativ.
E sega tuka nastapija moite na scena,na sekoj nacin sakaa da me odviknat od taa ideja,ali vidoa deka cvrsto sum resil da odam i me podrzaa vo toa,bas toj period tatko mi zemal pari od eden dolznik i site pari mene mi gi dade(okolu 1200 evra).Bidna sto bidna,da ne navleguvam vo detali premnogu,otidov na brod(prva moja rabota opsto) kako mijac na sadovi za 450$ mesecno,ali rabotev i ekstra saati na krevanje bagaz,plus cistev gostinski vecinja sto na den mi se fakalo okolu 16 rabotni saata sekoj den bez sloboden den za site 8 meseca,ali pravev okolu 1000 mesecno,ali najbitnoto od se e deka toa iskustvo me napravi kamen i celik od covek.Krenav i kilaza na brod,88 kila cista muskulatura.
Koga se vrativ doma moite mi rekle''isprativme dete a docekavme maz''...ne mozea da veruvaat na sopstvenite oci koga me vidoa,i kakva promena vo mene imase.Site pari sto gi zastediv toj prv ugovor,okolu 4500 site na tatko mi mu gi dadov,a plus posledniot den od ugovorot zemav i promocija za pomosnik kelner za duplo pomalku rabota i saati a za duplo pogolema plata.
Bivsata doznala deka sum se vratil i mi se javi da se vidime na kafe,i onaka si sedime ona nesto mi zbori a mene pa bukvalno ne me interesira nisto sto taa zbori duri onaka odvratna mi stana...i ona so solzi vo ocite mi vika''sto se slucilo so tebe,si stanal ko kamen oti ne si bil vakov porano'' a jas i vikam''toj film veke nikad nema da go gledas'' go viknav kelnerot plativ smetka i bev resen da otidam koga ona sakala na seks fora da me navlece ponovo,i i go pruziv toa zadovolstvo cisto onaka da i dadam do znaenje deka ni toa veke nema da i upali kaj mene...i go naparaiv kejfot i samo ja otprativ doma i ona me prasa dali sakam da se vidam so nea utre,,dobi edna ladna korpa sto dopolnitelno ja izlude.
Se vidovme uste nekolku pati,ali cisto i davav do znaenje deka ja koristam samo za edna rabota,a toa e seks mada kolku ona probuvala da imame nesto ozbino,moeto kameno srce ne i go dozvoluvase toa.

I taka brat,jas do den denes sum ti po brodovi,eve veke 10 godini i mnogu se gordeam so toa,a da ostanev vo taa depresija i taga sto me zadesi toa vreme jas denes moze vo ludnica bi bil.
Исто и кај мене "пропаднав" од 75 кг на 65 а моментално ако не и помалку за недела две само што јас не пушам, не пијам кафе/алкохол, не сум на дрога. не играм игри туку едноставно не ми се јаде а последен пат се сеќавам јадев во среда сабајле па се решив да пишам со цел дека ке добијам помош и мотивација од разни мислења и мислам дека ке делува

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.670
Поени од реакции
14.551
bev resen da otidam koga ona sakala na seks fora da me navlece ponovo,i i go pruziv toa zadovolstvo cisto onaka da i dadam do znaenje deka ni toa veke nema da i upali kaj mene...i go naparaiv kejfot i samo ja otprativ doma i ona me prasa dali sakam da se vidam so nea utre,,dobi edna ladna korpa sto dopolnitelno ja izlude.
Se vidovme uste nekolku pati,ali cisto i davav do znaenje deka ja koristam samo za edna rabota,a toa e seks mada kolku ona probuvala da imame nesto ozbino, moeto kameno srce ne i go dozvoluvase toa.
Стварно ти е камено срцето, Сусаро за таквите како тебе збореше во оној коментар легендарен :facepalm:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Стварно ти е камено срцето, Сусаро за таквите како тебе збореше во оној коментар легендарен :facepalm:
Не е поентата на постот неговото камено срце и девојката, не биди и ти до толку де :)

Kajgana Shop

На врв Bottom