Најекономично греење и ладење

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Treba da bide pravilo i da se naveduva
-prostorot kolku m2 e + visina ili total m3 kolku e,
- orientacija kon koja strana e
- lokacija t.e koj del od zemjava e
- Stan ili kuka se zagreva
- vid na dograma
-Kakva izolacija ima
- kolku prostorii ke gree edna ili poveke
I ako ima nesto plus dopisete

D

Deleted member 95595

Гостин
Toa BEZ IZOLACIJA е релативна работа...Тоа што сите новајлии треба да го направат е да ја истражат малку темата,да прочитаа малку, да научат што се топлински загуби,што е П Дизајн на климата и ред други работи...Ова е тема и тука не се продаваат клими,клими за продажба во Нептун,Техномаркет,Сетек и сл...Таму му кажуваш на продавачот колку имаш средтсва на располагање и му викаш имаш немаш изолација, и тој одма ти наоѓа клима за буџетот со кој располагаш,се разбира и дека тој или брат му има иста таква дома и дека е преадоволен или тој или брат му...Е овде ние го имаме @Klima ured тој не продвач ама дила на форумот се и сешто, а сите негови комшии и пријатели имаат клими кои тој Ви ги препорачува,освен Грее тезгерињата...За волја на вистината ќе се најдат и други членови да ви помогнат со Вашиот избор,некои со корисен совет а некои приучени ќе Ви го дадат истиот одговор како Климе или продавачот од Сетек Нептун или каде било,без да знаат колкави топлински загуби имате т.е.колкави се вашите потреби дома..Кога веќе сте дошле на форум истражете малку и не го прифаќајте првиот совет веднаш..
Ај сега малку со податоци и факти...Лани зимата на 17ноември климата Грее Хансол потрошила 305кв за 52 дена а оваа година на 17ноември има 194.7кв за 49 дена...Значи сега имам 110кв помалку и тоа и скоро два дена помалку греење..Значи некаде 120кв помалку оваа година..Е сега што е работа?Се разбира ја наравив на плин(небаре фреонот не е гас :)) ) и затоа помалку троши... Изолирав горе тоа плочата каде бегаше топлината и има разлика...А за тоа што друга изолација имам истражете малку,се е пишано...Читајте,никој учен не се родил,ниту пак станал експерт за топлински загуби преку форум...Се може сами да научите ако истражувате,ако не ајт во Сетек или чекајте Климе да ви даде совет...
Ниту го фалам Хансолот ниту го препорачувам некому за кој незнам какви топлински потреби има,мене ми е повеќе од доволен...Не препорачувам никогаш било какава клима на форумот и нема да препорачам пошто ви ги знам потребите,можам само да ви препорам да истражите чим сте дошле до тука на форумот на 1300стр има премногу корисни работи ако ги исфилтрираш пораките...
Поздрав[DOUBLEPOST=1543070964][/DOUBLEPOST]
Јас недопишано упѕе а тој одговорил веќе, појмам немам што ти препорачал на тебе - На Вас е да одлучите
Te molam ako mozis da mi kazis so koja temperatura na izduv ti duva klimata koga troshi 200w kako na slikava?

Член од
13 март 2017
Мислења
110
Поени од реакции
182
Овој муабет сега што го направивме ќе им помогне на корисниците исто колку и советите на ликот кој нема да го именувам а става зачин во секоја манџа.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.701
Поени од реакции
11.818
Морам да се согласам со Климе по предлогот за тундрата од Сетек. Отсекогаш сум бил поборник да се предимензионира при изборот на клима. Подобро и за климата и за сопственикот.
Сега тука на форумот се створи алергија на предлозите на Климе ама јбг, од 100 некои 20-30 ги погаѓа. Плус ме бендисува што учи, порано цепаше предлози, муабет не абеше. Откако ние неколку членови почнавме да инсистираме на влезни податци за просторот кој треба да се грее и Климе се придружи на тој тенд.
за година дена ке стане про
прифаќа критики
ете не лупа одма, прашува за изолација и квадратура
ке ги јаде долго овој гри

Sent from my iPhone using Tapatalk

D

Deleted member 95595

Гостин
Dali e normalno 31 stepen na izduv na klima na trojka fan pri greenje koga e mnogu blisku do zadadenata temperatura?[DOUBLEPOST=1543088571][/DOUBLEPOST]Imam cuvstvo deka WNot vo dnevna neshto ne e kako treba. Kako da nejke da prekine so duvanje koga ke e postignata sobnata temperatura.

Последно уредено од модератор:
D

Deleted member 95595

Гостин
Dali koga ke ja postigne zadadenata temperatura isklucuva kompresorot ?

Ako mislis deka ne e vo red ne cekaj tuku sto pobrzo povikaj servis/monter da ja proveri klimata
Ako go zemam sega dalinskoto i ja namalam dva stepeni temperaturata na dalinskoto, ke iskluci kompresorot, shto znaci ne e toa rasipano. Ama eve na primer vo momentov, dvete klimi vo dnevna se na trojka izduv, 25 zadadena, FHto duva so "toplichok" vozduh, a WNot so mlak vozduh, poladen nego od FHto i WNot na merach troshi 300w pa duri i na 250W odi ama koga e na 250W so 30/32 stepeni na izduv duva.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Ako go zemam sega dalinskoto i ja namalam dva stepeni temperaturata na dalinskoto, ke iskluci kompresorot, shto znaci ne e toa rasipano. Ama eve na primer vo momentov, dvete klimi vo dnevna se na trojka izduv, 25 zadadena, FHto duva so "toplichok" vozduh, a WNot so mlak vozduh, poladen nego od FHto i WNot na merach troshi 300w pa duri i na 250W odi ama koga e na 250W so 30/32 stepeni na izduv duva.
Najubavo povikaj go monterot sto ti ja montiral klimata za da proveri da ne fali freon vo klimata.

Pred 2 godini na moj rodnina klima Panasonic inverter duvase mlak vozduh i rodninava go povika monterot se ustanovi deka falelo freon vo klimata i od koga dopolnija freon odma posle toa duvase mnogu potopol vozduh.

D

Deleted member 95595

Гостин
Najubavo povikaj go monterot sto ti ja montiral klimata za da proveri da ne fali freon vo klimata.

Pred 2 godini na moj rodnina klima Panasonic inverter duvase mlak vozduh i rodninava go povika monterot se ustanovi deka falelo freon vo klimata i od koga dopolnija freon odma posle toa duvase mnogu potopol vozduh.
Od kaj ke znae majstorot dali fali freon?

Kajgana Shop

На врв Bottom