Како што укапирав од читање на темава има два типа на инвертери, “
ладни штедливи“ и “
врели помалку штедливи“. Во првата група се Panasonic и Toshiba чија примарна цел е да заштеди на сметката за струја, а овие другиве како Gree да симулираат греење на класични грејни тела (дрва, калорифер, панелки, парно и т.н.), со штедење кое го има колку толку, макар COP 1.01. Иако ми е и мене ќеиф да гледам што компресори има, какви вентили, изменувачи и т.н. реално најголемата разлика во концептот на работа дали ладна или врела клима има во софтверот, т.е. алгоритамот.
Кај нас Gree е успешен бидејќи овој пазар е транзитен, ние сеуште не сме преминале кон чисти грејни технологии, релативно сиромашна држава сме и менталитетот на сиромашниот е да си ги задоволи основните сетила и потреби. Сака да се топли со клима како со калорифер. Дома да му е Флорида, а надвор да е Аљаска, па нек си ебе сметката за струја еднаш се живее (секаде така сиромаштијата размислува, троши, се коцка, пуши, пие и т.н.). Затоа и единствениот sales pitch на екипата од Gree е џабе штедиш ако не те стопли. “Врела“ клима совршено клика со нашиов пазар и менталитет.
Во некоја иднина (ако ја има) кога Македонија ќе прејде на почисти енергетски решенија, се сведе загадувањето на мин. и се развие еколошка совест и култура на штедење, оти нели таа струјата е од докваканиот РЕК и тоа од јаглен, тогаш ќе имаат овие “ладни“ клими смисла за поширока потрошувачка. Луѓето ќе инвестираат највеќе во изолација на домовите за да постигнат топлотни загуби на т.н. пасивни куќи. Ќе си навикнат на 18-20С температури, а не 28 во зима. До тогаш, ваквите ладни клими ќе ги купуваат мал број на трендери, хипстери, поединци што се палат на маркирана роба, педигре и што ти знам. Но секој нека си ги троши парите на што му се ќефне. Повремени расправии на двата табора нормално е да има. Едните ќе ги етикетираат како примитивци, другите како елитисти, во принцип сите сме деца на сегашниот историски zeitgeist.
Факт е дека се е кинезарија, Јапонија е една изматорена држава со капитулирана економија и многу неизвесна иднина покрај големата, млада и ново индустријализирана Кина. Евроазиските држави во развој се во најголем подем и тие диктираат повеќе продажба на овие врели клими. Додека на веќе развиените држави пазарите атрофираат, населението старее, а со тоа и опаѓа продажбата на ладниве клими. Резултат, ОЕМ производители на кинески тезгериња си ги купуваат газдите за кои слугуваа, а со тоа и правата на нивните технологии, дизајни, истражувања, научници и т.н. Така да муабетов “не знае кинезов софтвер да направи како јапонецот“ не држи ама ич.
Има и такви клими кои сакаат да седат на две столчиња, како што се пример Fujitsu (кинез до коска, да не се лажеме). Сака да заштеди на хардвер и цена со концептот ладна и штедлива клима, но во ниски амбиентни екстреми го форсира компресорот на повеќе вртежи за да постигне некоја бројка за еуровент, затоа што сакаат да продадат. Колку е тоа добро решение, сами проценете.
Кога мене примарна цел би ми била да ми е дома Флорида, не ми се даваат пари за скапи прозори и дополнителна изолација, јас би купил Gree и би ја работел со тајмер како ТА печка на скапа/ефтина. Климите се моќни и брзо постигаат температура. Ако веќе сакам најефикасна штедлива клима би си купил пример Panasonic и би го оставил вклучен да брка COP и одржување со 150-200W цел ден, цела грејна сезона. Ако климата користи 500-600W да одржува, тогаш инвестирам во изолација иначе се губи поентата на таквата “ладна“ клима.
[DOUBLEPOST=1523786485][/DOUBLEPOST]Ова што го пишав претходно е затоа што моето сваќање на клима уред одсекогаш бил концептов на ладни клими. Кога се климатизира некој простор, треба совршено да се изолира, да перка климата на одржување со минимум потрошувачка, а не да те дува топло за да ти угоди. Битна е Т во собата. Затоа се чудев на целово напињање околу Gree чуму служи, сега капирам имало различни решенија за различни пазари и навики.
1. Со кој памет греете 23-25С степени во зима? Топлината е болест, посебно во затворена просторија со кондензација, мувли и искористен воздух цел ден од неколку семејни членови. Никакви филтри не ве спасуваат. Истото го правите со дрва, парно и било кое греење, се варите и усмрдувате, затоа сите сте болни. Се живее на 20С степени, а се спие на 18С, проверете истражувања. Се над тоа е нездраво и непотребно, човек се навикнува за неколку дена исто како на 25С и 20С.
2. Нели сакате да штедите? Секој степен над 20С во ниска амбиентна температура климата скапо го наплаќа и се губи целата смисла на истата. Не само цената на струјата туку и амортизацијата, животниот век на уредот се намалува драстично (инверторите не работат линеарно). На “Запад“ никој не грее до 25С+, штедат ненормално луѓето. Постои култура на штедење. Овде кукање за 200 евра плата, немање субвенции, а се фукаат котли и парна на пелети од 4000е, се горат скапи дрва и сите трошат како последен ден да им е. Истиот менталитет со климите. Ради 3-4 дена што ќе имало -15С во годината купувате предимензионирани и прескапи клими како да ќе умрете ако ви е дома 15-18С една недела во годината. Заради таа 1 недела неоптималната клима за просторот ќе ви троши повеќе останатите 51 недели.