Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
https://www.daikin.com/press/2009/090218/index.html
[Overview of New Companies]
♦Zhuhai Gree Daikin Device Co., Ltd.

1) Name : Zhuhai Gree Daikin Device Co., Ltd.
2) Location : Zhuhai, Guangdong Province, PRC
3) Founded : Middle of March 2009 (planned)
4) Capital : US$ 74,832,800 (approximately 6.7 billion yen)
5) Investment ratio : Gree Electric Appliances, Inc. of Zhuhai 51%, Daikin Industries 49%
6) Employees : 1,500 employees
7) Areas of business : Activities related to the development, production, sales, after-sales service and export of compressors, accessories, and PCBs

PCB=Printed Circuit Board=Elektronika+Software

2. Joint Production of Key Components
Establishment of new company (currently being announced)
[Agreement details]
Key components (such as compressors and electrical components) that were jointly developed for inverter air conditioners are to be manufactured by both companies to enable the widespread use on a global basis. Daikin will contribute the necessary technology with the aim for an early production start, and the key components manufactured at the new company will be provided worldwide to Daikin Group manufacturing bases.

Gree=Daikin HalfPrice !

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Zdravo sakam da kupvam klima inverter vivax acp-18ch50aevi 5.5kw sakam da mi kaziete vase mislenje dali e dobra kako klima i kakov kompresor ima, ili nekoj drug redlog,sakav da kupvam haier ili gree ali po forumov kako sto citam vivaksot mn pojke go falat i zatoa sakam vase mislenje pozzz

Moze link kade ja falele i za sto ja falele....im se uklapa so tapetite ili bojata na zavesite, za sto ja falat ? :D
Na FB Zenski Muabeti? :D[DOUBLEPOST=1523747330][/DOUBLEPOST]Ako se "falat" drugite da si ja pofalam i ja mojata Amber...so ~190W potrosnja klimava ima COP =8 :D

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Ako se "falat" drugite da si ja pofalam i ja mojata Amber...so ~190W potrosnja klimava ima COP =8 :D
Samo tvojata klima na ladenje ima COP (koeficient na greenje).
Tolku si pateticen sto moze veke i vicevi da se pravat za tebe.

Na Chuk Norris klimata e tolku jaka, sto koga ja pusta da ladi ona gree.!!
Na Chuk Norris klimata koga gree moze jajca da przis na nea !!
Na Chuk Norris mu e zesko na 20 stepena i ja pusta klimata da ladi na 22 !!!

Zdravo sakam da kupvam klima inverter vivax acp-18ch50aevi 5.5kw sakam da mi kaziete vase mislenje dali e dobra kako klima i kakov kompresor ima, ili nekoj drug redlog,sakav da kupvam haier ili gree ali po forumov kako sto citam vivaksot mn pojke go falat i zatoa sakam vase mislenje pozzz
Brat jas ja imam poslabata verzija aeri-18. Bas dobra klima barem mene me zgrea bas super zimava. Za parite e bombona. E sea ima dobri i losi strani mene na primer ne mi se dopaga koga postigne temperatura sto retko se slucuva nekli inverter se podiga perkata na izduvot a ventilatorot vo vnatresnata prodolzuva da vrti si minimalna snaga za da gi mesa vozduhot. Ne se oseka osven ako ne se kacis kaj nea na 10 sm :))). A sa drugo si e ok mokna e za greenje pozdrav

strelec jas gledam i po prijateli sto imaat vivaks terat po 10-12 godini bez problem baska na forum citam na srpski bugarski forumi na nasi i od gree se zadovolni ali od vikas poveke pogotovo ova aevi sto sakam jas da ja kupam i mi ponudija cena poevtina od tehno market koj vo tehno market e 44000 denari a mene mi dadoja cena 40000 denari za vo gotovo vo druga prodavnica samo sakav mislenje dali e dobra kako sto kazvat za postarite modeli na klimi dali go imat zadrzano istiot kvalitet i sto kompresor koristi pozz

Одлична е климата, најдобар однос вложено - добиено. Со здравје да си ја користиш ако ја земеш.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Како што укапирав од читање на темава има два типа на инвертери, “ладни штедливи“ и “врели помалку штедливи“. Во првата група се Panasonic и Toshiba чија примарна цел е да заштеди на сметката за струја, а овие другиве како Gree да симулираат греење на класични грејни тела (дрва, калорифер, панелки, парно и т.н.), со штедење кое го има колку толку, макар COP 1.01. Иако ми е и мене ќеиф да гледам што компресори има, какви вентили, изменувачи и т.н. реално најголемата разлика во концептот на работа дали ладна или врела клима има во софтверот, т.е. алгоритамот.

Кај нас Gree е успешен бидејќи овој пазар е транзитен, ние сеуште не сме преминале кон чисти грејни технологии, релативно сиромашна држава сме и менталитетот на сиромашниот е да си ги задоволи основните сетила и потреби. Сака да се топли со клима како со калорифер. Дома да му е Флорида, а надвор да е Аљаска, па нек си ебе сметката за струја еднаш се живее (секаде така сиромаштијата размислува, троши, се коцка, пуши, пие и т.н.). Затоа и единствениот sales pitch на екипата од Gree е џабе штедиш ако не те стопли. “Врела“ клима совршено клика со нашиов пазар и менталитет.

Во некоја иднина (ако ја има) кога Македонија ќе прејде на почисти енергетски решенија, се сведе загадувањето на мин. и се развие еколошка совест и култура на штедење, оти нели таа струјата е од докваканиот РЕК и тоа од јаглен, тогаш ќе имаат овие “ладни“ клими смисла за поширока потрошувачка. Луѓето ќе инвестираат највеќе во изолација на домовите за да постигнат топлотни загуби на т.н. пасивни куќи. Ќе си навикнат на 18-20С температури, а не 28 во зима. До тогаш, ваквите ладни клими ќе ги купуваат мал број на трендери, хипстери, поединци што се палат на маркирана роба, педигре и што ти знам. Но секој нека си ги троши парите на што му се ќефне. Повремени расправии на двата табора нормално е да има. Едните ќе ги етикетираат како примитивци, другите како елитисти, во принцип сите сме деца на сегашниот историски zeitgeist.

Факт е дека се е кинезарија, Јапонија е една изматорена држава со капитулирана економија и многу неизвесна иднина покрај големата, млада и ново индустријализирана Кина. Евроазиските држави во развој се во најголем подем и тие диктираат повеќе продажба на овие врели клими. Додека на веќе развиените држави пазарите атрофираат, населението старее, а со тоа и опаѓа продажбата на ладниве клими. Резултат, ОЕМ производители на кинески тезгериња си ги купуваат газдите за кои слугуваа, а со тоа и правата на нивните технологии, дизајни, истражувања, научници и т.н. Така да муабетов “не знае кинезов софтвер да направи како јапонецот“ не држи ама ич.

Има и такви клими кои сакаат да седат на две столчиња, како што се пример Fujitsu (кинез до коска, да не се лажеме). Сака да заштеди на хардвер и цена со концептот ладна и штедлива клима, но во ниски амбиентни екстреми го форсира компресорот на повеќе вртежи за да постигне некоја бројка за еуровент, затоа што сакаат да продадат. Колку е тоа добро решение, сами проценете.

Кога мене примарна цел би ми била да ми е дома Флорида, не ми се даваат пари за скапи прозори и дополнителна изолација, јас би купил Gree и би ја работел со тајмер како ТА печка на скапа/ефтина. Климите се моќни и брзо постигаат температура. Ако веќе сакам најефикасна штедлива клима би си купил пример Panasonic и би го оставил вклучен да брка COP и одржување со 150-200W цел ден, цела грејна сезона. Ако климата користи 500-600W да одржува, тогаш инвестирам во изолација иначе се губи поентата на таквата “ладна“ клима.
[DOUBLEPOST=1523786485][/DOUBLEPOST]Ова што го пишав претходно е затоа што моето сваќање на клима уред одсекогаш бил концептов на ладни клими. Кога се климатизира некој простор, треба совршено да се изолира, да перка климата на одржување со минимум потрошувачка, а не да те дува топло за да ти угоди. Битна е Т во собата. Затоа се чудев на целово напињање околу Gree чуму служи, сега капирам имало различни решенија за различни пазари и навики.

1. Со кој памет греете 23-25С степени во зима? Топлината е болест, посебно во затворена просторија со кондензација, мувли и искористен воздух цел ден од неколку семејни членови. Никакви филтри не ве спасуваат. Истото го правите со дрва, парно и било кое греење, се варите и усмрдувате, затоа сите сте болни. Се живее на 20С степени, а се спие на 18С, проверете истражувања. Се над тоа е нездраво и непотребно, човек се навикнува за неколку дена исто како на 25С и 20С.

2. Нели сакате да штедите? Секој степен над 20С во ниска амбиентна температура климата скапо го наплаќа и се губи целата смисла на истата. Не само цената на струјата туку и амортизацијата, животниот век на уредот се намалува драстично (инверторите не работат линеарно). На “Запад“ никој не грее до 25С+, штедат ненормално луѓето. Постои култура на штедење. Овде кукање за 200 евра плата, немање субвенции, а се фукаат котли и парна на пелети од 4000е, се горат скапи дрва и сите трошат како последен ден да им е. Истиот менталитет со климите. Ради 3-4 дена што ќе имало -15С во годината купувате предимензионирани и прескапи клими како да ќе умрете ако ви е дома 15-18С една недела во годината. Заради таа 1 недела неоптималната клима за просторот ќе ви троши повеќе останатите 51 недели.

Последно уредено:
Ладни и топли клими биле? Панасоник хитчарџ Ve12vz била ладна, панасоник основна од 35к денари била ладна. Грее ломо еко била топла, хансол била топла.

Волку некој да измеша што е основна клима на еден бренд и што е премиум клима на истиот тој бренд не сум видел.

Си имаш еуровент. Си имаш SCOP при дадена моќност. Што се тиче перформанси тоа ќе ти каже. А софтверот има врска со дување ладно при дефрост, со памтење дека вратичката мора да е надоле кога грее, со памтење на вратичките каде биле кога се исклучила климата, со продилжување на работа после снемана струја, со убав дефрост без да троши греач струја за тацна, со неделен тајмер кој ќе овозможи максимално користење на ефтина струја, со ајфиил кој ќе овозможи да се добие поточна дистрибуција на температура во собата итн, па се до механиката на балансиран компресор кој не тресе, вентилстори кои се тивки и пластики кои не крцкаат.

И сето тоа сублимирано ќе го кажеш како "ладна била или топла била климата". Страшно. Поготово ако се земат хиперунвертери со SCOP 5.1, 5.9, 6.2 уруру сарара ќе излезе топла клима што многу троши според рекла-казала. Ама среќа има еуровент па може да видиме дека е ем топла ем страшно економична mind-blown.

@gigovit

За споредбата на Toshiba RAS-13N3AV2-E1 (€894) со Panasonic CU-RE12QKE (€659), зошто се %25 различни во цената. Тошибата на греење е слаба 12-ка, а Панасоникот е јака 9-ка. Ако си имал помали топлотни загуби или поскромни навики на греење, сигурно ќе ти завршел работа подеднакво и Панасоникот. Исто е битна микроклимата кај надворешната единица, локацијата внатре во собата на внатрешната, распоредот во собата, изолацијата и т.н. Тешко се споредуваат климите без контролирани услови од обично користење, милион мали фактори чинат големи промени. Битно тебе повеќе ти се погодила Тошибата во секој аспект и таа е климата за тебе. Некому во различни услови и хирови можеби ќе му се погодел повеќе Панасоникот.

jM66rbB.png
[DOUBLEPOST=1523791447][/DOUBLEPOST]
Ладни и топли клими биле? Панасоник хитчарџ Ve12vz била ладна, панасоник основна од 35к денари била ладна. Грее ломо еко била топла, хансол била топла.

Волку некој да измеша што е основна клима на еден бренд и што е премиум клима на истиот тој бренд не сум видел.

И сето тоа сублимирано ќе го кажеш како "ладна била или топла била климата". Страшно. Поготово ако се земат хиперунвертери со SCOP 5.1, 5.9, 6.2 уруру сарара ќе излезе топла клима што многу троши според рекла-казала. Ама среќа има еуровент па може да видиме дека е ем топла ем страшно економична mind-blown.

Што ќе ми е мене 3000 евра хиперинвертер со heat charge и TOL до -30С во Македонија, и тоа само за една соба? Нордиски климатски услови се исклучок од секое правило. 90% од населението живее во топол и умерен климатски појас. Дискутираме не што се може туку што се троши. Овие хоштаплериве со тезгерињата ги купија научнициве со хиперинветерите комплет со се elderly пелените. :coffee:

Многу замина брат. Чекај да преминеме од горење блузи и иверка во ќумбе кон гас, соларна и топлотни пумпи, па после ќе онанираме за хиперинвертери. Дај еднаш од COP 1 еволутивно да се поместиме.

Последно уредено:
@gigovit

За споредбата на Toshiba RAS-13N3AV2-E1 (€894) со Panasonic CU-RE12QKE (€659), зошто се %25 различни во цената. Тошибата на греење е слаба 12-ка, а Панасоникот е јака 9-ка. Ако си имал помали топлотни загуби или поскромни навики на греење, сигурно ќе ти завршел работа подеднакво и Панасоникот. Исто е битна микроклимата кај надворешната единица, локацијата внатре во собата на внатрешната, распоредот во собата, изолацијата и т.н. Тешко се споредуваат климите без контролирани услови од обично користење, милион мали фактори чинат големи промени. Битно тебе повеќе ти се погодила Тошибата во секој аспект и таа е климата за тебе. Некому во различни услови и хирови можеби ќе му се погодел повеќе Панасоникот.

jM66rbB.png
Nesto si procital sto sum pisuval ama izgleda ne ti se veruva vo se sto si procital od mene.
Dvete klimi se vo identicni uslovi, 25kv dnevna soba.
Po specifikacii se skoro identicni.
Korisnicko iskustvo---- Panasonikot e malo dete za Toshibata, dete koe vo mala go pustas da ti kupi burek, dete koe namesto burek moze da ti donese sirenjak.
Dzabe i EUROVENT, dzabe i tezina na nadvoresna (mislam deka bea okolu 34kg i dvete)
Panasonikot za klimi e precrtan veke kaj mene. Ali dodeka raboti ke go koristam, normalno.
Toshibata barem taa serija SUZUMI e nesto najdobro na pazarot, ne samo od moe korisnicko iskustvo tuku i od mnogu drugi bliski koi koristat SUZUMI, dali 16-ka kaj sestra mi, dali 22-ka kaj prijatel.
Ne veruvam deka postoi na pazarot 22-ka koja trosi 160-180w na greenje pri odrzuvanje (provereno kaj prijatel) vo dnevna soba od 50kv i toa vo kuka na zadadeni 22stepena.
Steta sto ja nema veke vo prodazba, a za ovie novite so R32 freon veke ne znam kako ke se pokazat.

Toshibata raboti kako shvajcarski saat ako toa e poim za nesto besprekorno dobro rabotenje.
Se sto ke zadadesh na daljinskoto se slucuva kako sto zamislivas deka treba da bide.
Nakacuvas tem. zasiluva so rabota, namalis tem, namaluva so rabota.
Zgolemis drasticno tem za 3-5 stepeni odma reagira i duva posilno i potoplo.
Na odrzuvanje na auto nema nikakov shum i raboti na tolkav minimum na vrtezi sto imas cuvstvo deka nema klima vo sobata, tuku raboti nekoj radijator, mora da odis pod nea da proveris dali raboti.
Panasonikot da ne ja dolzam mnogu e obratno od se ova.

Назад сум со читање некои ~100-тина страници. Не велам дека Тошибата не е поквалитетна и подобра од Панасоникот, него дека се различна класа ценовно и во перформанси. Зошто би биле со исти мерења во еуровент не знам. Тој Панасоник веќе и го нема, стар модел е од 2014, но енергетските декларации кои произлегуваат од тој еуровент (и спец. во сервисното упатство на CU-RE12QKE) ги најдов и се гледа јасно дека е послаб модел. 3.2kW VS 2.8kW на -10С. Ако е некој на пример во Гевгелија и нема околу голема влага таман му е послабата клима.

А за корисничко искуство, некој што не ја рчка климата како да е кабловска со 300 канали не ти се замара колку е responsive, ќе биди задоволен. Еј па уште ако е тазе конвертиран од ќумбе во клима, ќе го обожава тоа Панасоничето. Ти си го имал луксузот да компарираш, рачунај се за power user. What you've never had you never miss. :)

Тошиба рекламира едно а всушност се добива 50% помалку од Рекламираното. Затоа се у була и брзо ке затворат :)
Еве ви пример како се рекламира Тошиба.....флаер од Енергија за Сузуми 13, демек 4,2kw ама на која надворешна ?
energija.jpg
GrejniUcinak4.2+7.jpg

Потребата за греење по секоја нормална логика се зголемува на поладно а се намалува на топло +7 и јаче.....
heat-demand.jpg

само за Тошиба важи обратното, они ги рекламираат капацитетите на топло кои после на ладно ги исполнува едвај 50% од рекламираното.

Пример....Сузуми13 е рекламирана како 4,2Kw koja na -10 недава појќе од 2,8Kw....класична 9ка која секако невреди за парите ако збориме за грејна моќ...парите очигледно тука се даваат за Логото, брзините на фан, АутоФан,дизајн.....све ОСВЕН грејна моќ. Теоријата колку пари толку музика кај Тошиба неважи :)
При надворешни Температури пониски од -7C треба да користите Бекап-греалка т.е да догревате со 510Wати за да Сузуми13 платена огромни 900евра ги постигне тие 3,2Kw.
Fiche2.jpg
Затоа и лугето се греат на Грее или Вивакс. Исти капацитети за упола цена.
За 900ера Таман клима за 25м2....кој има пари за 2,5ka со таква цена слободно нека се испружи :) Официјално од Тошиба фали податокот и за на -15Ц.....незнам зашто :pos:
И гаранција од 3год со редовна годишна доплата.....барем така е во ХР.
Ferlez Suzumi.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Ima edna pogovorka "KOGA SLEPO KUCE CE PROGLEDA DALEKU GLEDA". Abe samo nie i amerikancite se greeme na 26C, no tie voobicaeno si imaat centralno greenje koe za nivni standardi e smesen izdatok. Jas se gream na 21-22C, mozam i na povece no smetam deka e samo bespotrebno frlanje na pari i macenje na uredite, no nemam nisto protiv onie sto se great na 26C (jas vo leto pustam da se ladam koga imam vakva T po doma), no za vkusovite ne treba da se diskutira. Me iritiraat onie koi vo talambasi udiraat deka odat po kratki rakavi i ispod casti im bilo da ne se great ete na 26 i povece i so prezir gledaat na "kopucive" koi ne go pravat istoto....
Za ilustracija nordiskite zemji se zagrevaat na 19-20C a bogati se do besvest.....

Исто и јас, а живеам во планина со мечките. На 20С+ почнуваат жештини да ме фаќаат, а тоа е нормално. Затоа се соблекуваат по гаќи тие што не штедат, немам јас антифриз во вените.

Diskutabilno e dali se trosi isto energija ako e nadvor -20C ili ako e nadvor -5C pri isto delta T.
Dali ova moe custvo e tocno ne znam, no mislam deka ovde ima umesano prsti linearnosta na koeficientot na toplosprovodlivost na izolacijata i dali e toj ist pri sekoja nadvoresna T.
Dobar primer za sporedba e nosivosta na celikot na razlicni T. Do II svetski rat ne se ni znaese za ovaa pojava, germanskite topovi, tenkovi i se sto imase celik vo sebe ednostavno ja gubea cvrstinata poradi niskite T, im se spustase dozvolenata granica na kinenje na materijalot i do 50% sto pri dimenzioniranje e NEDOZVOLIVO. Cvrstinata na celikot opadja so padot na T po nekoja eksponencijalna kriva, mislam
deka ne e linearna ako dobro se secavam.

Работата на инвертерите не е линеарна, а не е ни акумулирањето и испуштањето на топлината кај материјалите. Затоа греењето на 21С и 28С е огромна разлика, баш како што се мери Рихтеровата скала за земјотреси. Со секој степен има значителна геометриска прогресија во побарувачката за моќност.

Не знам дали си гледал документарец за како е секоја следна генерација на Бугати Вејрон подобрувана за поголема брзина. Удираат во ѕид инжињерите каде секој следен екстра км/ч брзина бара нови 300КС и тоа не е можно да се изведи. Највеќе време трошат на аеродинамика и смалување на тежината, а не моторот. Секоја ситница дава големи промени. Во нашиов случај условно речено тоа се изолацијата и навиките за константна Т. Ако не можеш да си приуштиш подобра изолација, бар намали зададена Т за степен два, тоа е огромно растеретување за машината и крокодилски солзи за ЕВН. Всушност економи моуд на сите клими е само спуштање 2-3С градуално со време за да не ги осетиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom