Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
[

некако на сликава не ми се гледа дека е поврзана внатешната(дека работи).
ме интересира од каде се тие -26 степени?
внате во поросторијата е -26 а она дава на издув 42 степени? :)
Nadvoresnata edinica e vo kuferot zatvorena za da najbrzo se napravi simulacija na niska nadvoresna T koja vo slucajov e -26C .
Drug nacin e da cekas zima so -30 :) ili da se ima klima komora sto e skapa rabota.
Bugarite ja imaat testirano vaka (na koj drug ke mu tekne ova :) )
http://forum.setcombg.com/attachments/климатици-hisense-gree-chofu-bard/16407d1425471597-gree-gwh12ub-20150304_121536.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Значи никој не ми даде мислење за климите што ги напишав, единствено @bub00 ми даде предлог за RAC-35WPA / RAK-35PPA што чини 41.000. Очигледно морам да се сложам со повеќето мислења дека тука веќе не можеш да добиеш добар совет, се е сведено на препукувања.

А денес ми излезе некаква си промоција од Термо Систем, Daikin акција: http://www.termosistem.com.mk/daikin-akcija/

Дали овие клими се исплатливи за парите?

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Ова е некоректно. Форумов би требало да биде место за информации за климите. Ако веќе се сомневаш, ти измери па приложи ги твоите мерења и убиј го со факти. Овака ова што го пишуваш е ДРН-ДРН.

https://klimi.mk/product.php?id=101
Еве како безобразно ни ги зимаат парите. Само клима прво беше 17.000, после 17.000 беше клима со некој уред, а сега само климата е 14.000. Безобразлук невиден. Навистина ствара аверзија, а замислете кој бум ќе напраеја Би климата стално да си ја има оваа цена, а хансолот стално да си е 40.000.
Клима плус уред испаѓа 17000, на крај од сезона за он/оф клими има промоција, промоцијата првен беше со уред за иста цена, сега без уред за пониска цена исто како и секоја друга роба на крај од сезона има попуст, не ствара аверзија пример кога купуваш гардероба на почеток и на крај од сезона ?! Истата работа е и не гледам што е безобразно тука, ако има промоција е безобразно ако нема пак е безобразно ?![DOUBLEPOST=1475838050][/DOUBLEPOST]
Клима плус уред испаѓа 17000, на крај од сезона за он/оф клими има промоција, промоцијата првен беше со уред за иста цена, сега без уред за пониска цена исто како и секоја друга роба на крај од сезона има попуст, не ствара аверзија пример кога купуваш гардероба на почеток и на крај од сезона ?! Истата работа е и не гледам што е безобразно тука, ако има промоција е безобразно ако нема пак е безобразно ?!
Да се дообјаснам.
Разбирливо е секогаш да се бара што е можно пониска цена и да не се менува но реалноста не го дозволува тоа, секогаш има и секогаш ке има варијација на цена, испаѓаат нови модели, се менуваат набавни цени, робата во светот на техниката се плаќа во долари па и доларот има ОГРОМНА улога во цената, транспорни трошоци, царини итн, итн. Истото важи за сите продавачи и производители, и нептун, сет, амц сите прават промоции некогаш на некој производи истото важи и за сите производители GREE, DAIKIN, VIVAX, HITACHI, TOSHIBA не е битно кој и што е најбитно НЕ само во Македонија туку секаде во светот и воопшто не е безобразно ниту пак треба да ствара аверзија.

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
To je vrlo jednostavno samo ako citas pazljivo.Evo da ti objasnim a i @Strelec , neka procita posto stalno moram da pratim da li je pazljiv na casu .
Lepo je Daikin napisao "Capacity Rated (Min. ~ Max.)", na strani br. 5 -- pogledaj,,

http://splitsystema48.ru/images/doc/Daikin/SM_SiBE041029_A_FTX-G_tcm135-291463.pdf

Lepo pise -- za taj ocenjeni kapacitet , data je vrednost " min-max ". Pa onda lepo pise "Power Consumption Rated (Min. ~ Max.) " -- za taj ocenjeni kapacitet .
Sta nije jasno ???
Verovatno da niste obratili paznju na jos neke podatke koje daje Daikin .Pogledaj npr. -- ovde,, na strani br. 6
http://daikin.kh.ua/wp-content/uploads/2015/06/EEDEN15-100_RXB-C.pdf

Ima jedna vrednost " RHZ " --procitaj sta pise koje je znacenje te velicine.To moze da objasni i majstor koji ima znanja o struji i radu DC kompresora.Nemogu ja stalno da prenosim znanje @Strelec -- mora i on sam da pocne sa ucenjem.
To znaci da Daikin moze da radi i sa potrosnjom struje koja je manja od 400 wati.
Mozes malo da pogledas i na strani br.35 pa nadalje.
http://splitsystema48.ru/images/doc/Daikin/SM_SiBE041029_A_FTX-G_tcm135-291463.pdf[DOUBLEPOST=1475798017][/DOUBLEPOST]Ili jos jednostavnije -- za odredjeni kapacitet ( Rated ) , koji zavisi od kompresora ( RHz -- Frequency) , dobijas potrosnju struje od " X " - do " Y " kw.
Ali ima i drugih vrednosti za " RHz " -- to su ipak DC kompresori.[DOUBLEPOST=1475798197][/DOUBLEPOST]@Strelec ,,,sta kazu na Bugarskom forumu za ovo ?
Kao i uvek do sada mnogo pises a nista ne kazes. Sam sebi a evo i ostalima si objasnio kako se lupne nesto pa onda vadi od istoga sa "dolupavanjem" svakako koristeci mnogo tehnickih fraza da bi se nasminkala tvoja strucna eminencija.. Vreme je da naucis jednu mk poslovicu koja kaze "ne po vrat po shija"...To si prakticno ti meni replicirao i evo sad doreplicirao.. Pa normalno da i daikin i svi drugi mogu da rade u nekim uslovima momentima i okolnostima sa manjom potrosnjom struje od one vrednosti koja je RATED u katalogu, ali posto je nemoguce tacno znati uslove moment i okolnoste proizvodjac oceni (ocenjena-rated) (ustanovi, ustanovljena-rated) minimalnu potrosnju pa je upise u tehnickom prikazu proizvoda. Krajno sam neutralan, bio uvek i ostacu i u buduce, zelim da pomazemo jedni drugima u ovim nasim siromasnim zemljama i briga me za tvoje kontranje sa strelcem i zato ga zaobidji kad meni repliciras pokazi malo velicine. I jos nesto ti si kupio te tvoje japance zato sto imas para a ne zato sto si mnogo tehnicki potkovan, hteo sam i ja jaci model Daikina ili Mitsu ali sam se limitirao na budzetnog zbog kesha a ne zbog nepoznavanja.. Sledeci put kad ti krene ruka da samo nesto napises samo da bi nesto napisao spusti se na pod opali 10 sklekova i veruj prodje ti potreba za tim... Pozdrav

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
што се случи со фирмата МБС (Македонски бизнис сервис)?
продаваа клими,топлотни пумпи....

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Значи никој не ми даде мислење за климите што ги напишав, единствено @bub00 ми даде предлог за RAC-35WPA / RAK-35PPA што чини 41.000. Очигледно морам да се сложам со повеќето мислења дека тука веќе не можеш да добиеш добар совет, се е сведено на препукувања.

А денес ми излезе некаква си промоција од Термо Систем, Daikin акција: http://www.termosistem.com.mk/daikin-akcija/

I mene me nerviraat prepukavanja ama pa i ti druze ubaci na primer vo [Барај...] FTXB35C i rascitaj malce ke vidis dosta informacii za modelov, poveketo veruj nema da ti odgovorat bas poradi ovaa pricina zasto znaat deka e diskutirano dovolno..
http://forum.kajgana.com/search/48921741/?q=FTXB35C&o=date
Mene licno koga ja kupuvav mojata osetno bese deka sakaat da mi ja prodadat bas ovoj model od FTXBC serijata ja sepak insistirav na modelot od FTXGV serijata koj bese nesto poskap i za koj trebase da se ceka odredeno vreme zasto smetam deka GV serijata e poproverena i barem za klasa podobra..

Последно уредено:
Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
@zzoranpetrovic batali lajkanje cekam odgovor na zadnje pitanje...

Pa ako znas, zasto pitas ?
Ajde sada mi ti kazi sta nije tacno u mom odgovoru ???
Cekam odgovor !!!
Ajde da cujem ja sada tvoje znanje a ne praznu pricu.[DOUBLEPOST=1475842279][/DOUBLEPOST]

Na Hrvatskom forumu imas ljude koji koriste Hitachi ,Komentari su pozitivni i korisnici zadovoljni.Ali mnogo zavisi i od tvoje povrsine , izolacije i ostalog.
Sto se tice tog modela Daikin-a , mislim da je dobar za manji prostor , odnosno za manje toplotne gubitke .Ja imam bas tu klimu Daikin model 35.
U svakom slucaju je bolje kupiti Japanski uredjaj nego neki Kineski uredjaj.Naravno da su takvi uredjaji i skuplji.

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Pitao sam zato sto na jasnu stvar koja se podrazumeva da nije fakticki minimalna potrosnja i zato postoji taj RATED podatak u tehnici da bi se mogla ustanoviti neka minimala ili maksimala ti se nadodajes sa nepotrebnim komentarom samo da bih nesto rekao a nema potrebe eto zato sam pitao...
Aj se sad skini

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Forum citaju i drugi ljudi .Ja sam to napisao kako bi i drugi procitali i zato sam pisao i objasnio pod kojim uslovima Daikin daje potrosnju struje.Sta je tu lose , sto sam napisao i pokusao da objasnim i drugima.Mora se pogledati u tabeli i vrednost " RHz " , koju daje Daikin , kako bi ljudi znali za koji ( Rated ) ,kapacitet su dati podaci kod Daikn-a.
To sto ti pricas o " rated " kapacitetu , ja ti zato i pokazah podatak " RHz " i taj podatak se odnosi na kompresor .[DOUBLEPOST=1475844800][/DOUBLEPOST]Ajde ti meni objasni posto je tebi jasan taj " rated " kapacitet kod Daikina-- koji maksimalni kapacitet , odnosno maksimalna vrednost "RHz " za kompresor kod te klime.
Ajde objasni svima nama.[DOUBLEPOST=1475846519][/DOUBLEPOST]
Nadvoresnata edinica e vo kuferot zatvorena za da najbrzo se napravi simulacija na niska nadvoresna T koja vo slucajov e -26C .

http://forum.setcombg.com/attachments/климатици-hisense-gree-chofu-bard/16407d1425471597-gree-gwh12ub-20150304_121536.jpg
A ventilator na vanjskoj , da li radi i vrsi razmenu toplote ? Koliko ova vanjska jedinica navlaci vazuh na sebe -- koji je podatak m3 / h ?
Koliko je veliki taj " kuferot " i zasto nema vrednost unutrasnje temperature -- temperatura prostorije u kojoj se nalazi zidna jedinica ( indoor ) ?

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
228
Поени од реакции
203
Клима плус уред испаѓа 17000, на крај од сезона за он/оф клими има промоција, промоцијата првен беше со уред за иста цена, сега без уред за пониска цена исто како и секоја друга роба на крај од сезона има попуст, не ствара аверзија пример кога купуваш гардероба на почеток и на крај од сезона ?! Истата работа е и не гледам што е безобразно тука, ако има промоција е безобразно ако нема пак е безобразно ?![DOUBLEPOST=1475838050][/DOUBLEPOST]
Да се дообјаснам.
Разбирливо е секогаш да се бара што е можно пониска цена и да не се менува но реалноста не го дозволува тоа, секогаш има и секогаш ке има варијација на цена, испаѓаат нови модели, се менуваат набавни цени, робата во светот на техниката се плаќа во долари па и доларот има ОГРОМНА улога во цената, транспорни трошоци, царини итн, итн. Истото важи за сите продавачи и производители, и нептун, сет, амц сите прават промоции некогаш на некој производи истото важи и за сите производители GREE, DAIKIN, VIVAX, HITACHI, TOSHIBA не е битно кој и што е најбитно НЕ само во Македонија туку секаде во светот и воопшто не е безобразно ниту пак треба да ствара аверзија.
ОК, се слагам и се извинувам, непотребно изреагирав и избувнав. Ама сепак од гледиште на потрошувач...

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
ОК, се слагам и се извинувам, непотребно изреагирав и избувнав.
БЛАГОДАРАМ за разбирањето, тука сме за тоа да слушнеме критика и да се објаснеме за нејасна ситуација.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2016
Мислења
21
Поени од реакции
9
Деновиве првпат ја пуштивме климата за греење. Ме интересира дали е нормално на климата да и требаат околу 5 минути за да почне да дува или веднаш треба да почне? Моделот е Gree Lomo inverter

Imam Hyundai on of klima na dosegasnive temperaturi i treba okolu 1 minuta da pocne da duva toplo 5 minuti mnogu mi izgleda deka e

Член од
7 октомври 2016
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво форумџии, барам мислење од вас...
Се работи за просторија од 40-45 м2 , изолирана од надвор со 5 стиропор и нови прозори 6 комори со 4 сезонско стакло...
Која инвертер клима предлагате да ја купам ---
1.Haier Tundra 18 (5 Kw) - 39.999 ден
2.Carrier Iplus (5 Kw) - 51.790 ден
3.Gree Hansol (3.5 Kw) - 49.990 ден
4.Gree Hansol (5 Kw) - 61.990 ден

Ве молам за ваше мислење, поентата ми е да не купам а да не ми загрева ????????

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
A ventilator na vanjskoj , da li radi i vrsi razmenu toplote ? Koliko ova vanjska jedinica navlaci vazuh na sebe -- koji je podatak m3 / h ?
Koliko je veliki taj " kuferot " i zasto nema vrednost unutrasnje temperature -- temperatura prostorije u kojoj se nalazi zidna jedinica ( indoor ) ?
Slicen kufer so U-Crown za prezentacja ima postaveno vo Gree Bulgaria samo so prozirna predna strana verovatno se raboti za plexiglas.
Kolku sto svakjam nema razmena na toplota oti premal e kuferot, ventilatorot na nadvoresnata mora da raboti inaku nema nacin da stane -26 vo kuferot. Defrosti pravela na 25-30min, verovatno i kondenzot se odveduva so pumpa vo salonov vo Bugarija.
Vnatresnata T e sosema nebitna, samo T na izduvot i T vo kuferot se merat.
10928209_1558883087726300_6303729722077217298_n.jpg 11133734_1558883114392964_2668379155451723467_n.jpg
Povekje sliki na Facebook Gree Bulgaria

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

Kajgana Shop

На врв Bottom