Има една друга работа што не ми е позната - степенот на корисно дејсто.
На нашиот пазар, воопшто нема квалитетни печки на цврсто гориво. Јас сум гледал по дуќаните и најдов само една печка која не е сосема добра, но личи на нешто. Тоа беше печка од лиено железо - трајно жаречка. Но печки со конролиран влез на воздух, со палење на огнот одозгора, термоакумулациони печки на дрва и други работи што го зголемуваат степенот на корисно дејство на печките на дрва воопшто нема. Камините, кои се нудат се само убави играчки.
За жал ниеден трговец не се потрудил да понуди квалитетни печки.
Печките кои се нудат имаат степен на полезно дејство помал од 30%. А модерните печки треба да имаат барем 60% и повеќе. Тука може да се бара економската оправданост за користење на печки со пелете. Но за ова треба да се пресмета и оцени економската исплативост, бидејќи и печките на пелете се многу скапи. Тоа до сега не сум го направил.
незнам од кај ги вадиш информациите или онака од ракав.
има кај нас добри печки и добри производители на истите.
за гусените добри се од славонска пожега ( освем франклин), значи амити упланд и така нешто. за готвење исто така добри се пламен 850 и неговите вариации( исто така гусен), и алфа плам кој зависи од моделот има и гусени има од со тула. генерално на гусените искористеноста им се движи до кај 35% .
или ако одиме со ред
отворен камин искористеност 10%
постари модели на камини ( рустик, франклин, амити) од гус 35%
поновите камини од челик со епа стандарди до кај 50 %
поновите камини со секундарно согорување ( мислам дека епа2 стандард) се до кај 70 %
печки на пелети до кај 90%
сега ако одиме за големите котли за парно имаше едни на пиролиза со голем степен на искористеност вајсман мислам ека беа, ама за нив не сум многу запознаен како се покажаја, ама исто како и на печките на пелети многу е битно монтажата и штеловањето од кои најнмогу им зависи и потрошувачката. можам да ти ја штеловам печката на пелети да ти троши со искоритеност 10 % и да вадиш пепел на секој 2 сати !!
значи сума сумарум ако сакате на дрва има камини за пристојна цена кои се сосем добри и со ништо не заостануваат од тие на запад. ако сакате нешто екстра модерно екстра модерно и ке си платите, за екста ефтино може и со ќумбе обично да поминете.
колку пари толку музика рекле старите.
--- надополнето: Oct 27, 2011 8:59 AM ---
тука е наведено дека:
"Просечен камин на пелети има ефикасност за согорување до 85%"
Тоа значи дека се доста ефикасни, само бидејќи кај нас се нови и нема некое искуство за потрошувачка. Познавам неколку луѓе кои ги користат една сезона и се генерално задоволни, трошеле малку повеќе од колку за дрва но се многу по лесни за работа (нема дрва, сечење, цепење, редење, па ложење 2-3 пати денот и др.)
Котлите на пелети имаат резервоари за пелетите кои собираат од 80 кг. и повеќе при што се полнат ендаш на 5-6 дена зависно од потрошувачката. и чистење на пепел барем еднаш неделно.
Останува прашањето како да одбериш добар котел ?
не наседнувај многу на рекламите.
искористеноста им е висока , но потошувачката зависи од многу фактори како на пример пелетите квалитетот, просторијата која ја затоплуваш, изолацијата на просторијата и штеловањето.
обичните печки на пелети што се до кај 8 кв трошат во просек 1 вреќичка денот( за цел ден горење). сега ако не ја гориш нема ич да потроши нели!!
каква ке земиш. па ке земиш онаква која најмногу ти одговара спрема просторијата која планираш да ја затоплуваш. ке имаш во предвид 1 кв ти се 7 квадрати ако таванот ти е 2.60 метра, било да се работи за на пелети или на дрва.