Со оглед да не добив од никого податок за годишна потрошувачка на сопствена клима, да пресметам за мојата. Така, овој период 3,5-ка ми троши околу 10 кВ дневно. Овој просек може да се земе за цела година со оглед да ова е некој просечен период (малку ладно +5 до +15 Степени) еве и да отфрлиме 2 месеци, на пример Април и Септември кога нема да ја вклучиме климата. Понатаму пресметката е лесна, за 10 месеци излегува 3.000 кВ помножено со 5,5 ден просечна цена (ефтина+скапа блок1 и 2+ % од фиксниот дел), или вкупно 16,500 ден. за греење и ладење во тек на 10 месеци годишно. Ова е многу варијабилна количина зависно од субјективните околности (површина, изолација, број на клими, навики за ладење/греење) и др.) затоа зборувам за себе, па секој може да си допресмета.Со максимален COP од 3.5 ни за 150 години Амберкава нема да ја извади инвестицијата
Автоматски споено мислење:
Злоупотребувале тука ние или не (високи бројки измерени во ете оптимални услови) квалитетните уреди со скапа електорника го можат тоа, докажано во лабораторија како што експлицитно нагласи неколку постови погоре а и на еуровент сертификатот.
Е сеа дали тоа ќе биди 1час во годината како што викаш ти, или со таков COP (што не е 10ка ама ближи ) ќе си преде 6 месеци секој ден по 6 часа е друг муабет и што вика @filipinec во домашни услови е друга математиката, начинот на работа па следствено и заштедата.
Можеби ако и ти останиш цела грејна сезона 100% на греење со климите ќе добиеш друг впечаток
Ама вака ти кога ќе им намали ефикасноста си палиш ќумбе.... па нормално скапата клима тебе никогаш нема да ти испадне поекономична или поисплатлива
Perfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.Колку што памтам.. (може и грешка сум), таа парапетна на @Goran^^^ не е перфера, и бааѓи скапа е!
Нека ме поправи тој самиот.
Оваа ви е прекрасна реклама, мислам дека треба почесто да ја пуштате
Ако веќе одиш на дрва, само шпорет!Perfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.
Таа нордик серија се вика уште "Optimized Heating 4".
127000 денари беше со вклучена монтажа.
Perfera нордик зидна е 140000 денари за време на попуст иначе редовна цена и е преку 160000 денари со вклучена монтажа.
Сега има нова нордик серија која се вика "Nepura" уште подобри перформанси има...
Туку остај клими, ти се грееш комбинирано клими и дрва. Јас набавив 6 кубици дрва и планирам следната недела да порачам шпорет.
Сакам да имам алтернативно греење да не сум зависен само од струја.
Еве ова некако го бендисав и наредната недела планирам да го порачам.
Се вика Plamen 850 glass 50000 денари е во Сетек.
Што велиш ти, дали е камин можда подобро?
Прегледај го приврзокот 435167
Јас имам ваков шпорет, го купив пред 5 години околу 26000 од сетек,Perfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.
Perfera нордик зидна е 140000 денари за време на попуст иначе редовна цена и е преку 160000 денари со вклучена монтажа.
Сега има нова нордик серија која се вика "Nepura" уште подобри перформанси има...
Туку остај клими, ти се грееш комбинирано клими и дрва. Јас набавив 6 кубици дрва и планирам следната недела да порачам шпорет.
Потполно истиот. За печење се чистело има некое плехче со две штравчиња испод рерната.Јас имам ваков шпорет, го купив пред 5 години околу 26000 од сетек,
и за таа цена се исплатеше а и беше поубав за мене од останатите опции,
не знам овој од 50000 дали е верзија за приклучок на парно или толку се качени цените.
Ако го купуваш конкретно за рерната не очекувај премногу,
зошто и при накрцано ложиште малку е потешко да постигнеш висока температура и да испечеш саглам.
Мислам дека ако е рерната приоритет подобри опции се од Алфа плам или па некој камин со рерна
Тоа се чисти така да.. и на уште едно место(над фиоката, под фурната) кај мене има плехче и специјално маша ми правеа за тиеПотполно истиот. За печење се чистело има некое плехче со две штравчиња испод рерната.
Алфа плам огништето им е со тули праено кои што од температура ќе испукаат а кај овој е гусено затоа ме бендиса.
Ај ќе размислам. Цената стварно дупло покачена
Све имаш од игла до локомотива што би се рекло....ќумбе и перфера која комбинација свака ти част, уште банер да си платиш на форумов ептен ке ти тргне....само да додадам дека ако само еден закон од ЕУ се прифати во МК тие ќумбиња ке завршат на буништеPerfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.
Се посмеав...Све имаш од игла до локомотива што би се рекло....ќумбе и перфера која комбинација свака ти част, уште банер да си платиш нс форумов ептен ке ти тргне....
"Zakon Merkelice" побарај на Нет, ова е од 2015та мислам закон кој важи у ЕУ за пропишано загадување и чумбиња/котли кој може да се користат во ЕУ било на пелети или дрва....список има кој се тие...е сеа твојов Колорекс ако го нема оде у историја....а тие ефтините у Сетек провери ама гарант ги нема у списокот затоа стигнале кај нас "за ефтино" пошто не сме у ЕУ ама ако како што X правила закони прифаќаме од ЕУ ...Се посмеав...
Ама ако стави шпорет и гајба дрва у иста соба со перферата..
Ја преврте игрицата со два жетона!
Цар
Автоматски споено мислење:
Шпоретов ми е Калорекс плус Пламен-Пожега!
Тоа што е јапанска уруру сарара за климите, овоа е за шпоретите!
Не ми дава ништо, освен "закон за меници"."Zakon Merkelice" побарај на Нет
LinkНе ми дава ништо, освен "закон за меници".
А ти ја знаеш оваа?
Не работи линкот, или сафарито нешто не ми отвара..Link
Na Hrvatskiot Forum prebaraj