Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Јас толку ја земав, 35к. Е за монтажа 14 платив со преместување и чистење на старата..

Засега топ задоволен! Ако кај мене во куќа без изолација тера 45-50 квадрата сама…(едит: на овие позитивни температури)
Сигурно и стан од 30 квадрата ќе го стопли на минус.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Оди во Бител прашај.
Доплати уште малку земија оваа
Има еден член на форумов таква задоволен е.
Барем јапонска ќе земеш.
Планирај си и за монтажа ќе ти земат можда 5000
Моделов е на стариот R410 фреон не е нов модел на R32, у превод антика модел а R410 ке биде забранет од догодина или 2025та?, WiFi исто нема за олдтајмер модели...што не го кажете и тој детал у прикаската дека стари модели нудите
Screenshot_2023-11-22-22-00-31-690-edit_com.android.chrome.jpg

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Моделов глеам користи фреон од стариот R410 не е нов модел, R410 ке биде забранет од догодина или 2025та?, WiFi исто нема за олдтајмер модели...што не го кажете и тој детал у прикаската дека стари модели нудите
Ирелевантен е фреонот! Што не кажеш дека р22 и р407ц уште ги има, и ќе ги има док сме живи…
И во Данска и во Шведска дополнуваат со нив!

И реално… не нудиме оти не ги ни продаваме.
Јас бирав, и меѓу аери, фејри и што ти знам, одбрав ДМ.
Мое е да кажам дали ја бива или не.. натаму секој со паметот.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Моделов е на стариот R410 фреон не е нов модел на R32, у превод антика модел а R410 ке биде забранет од догодина или 2025та?, WiFi исто нема за олдтајмер модели...што не го кажете и тој детал у прикаската дека стари модели нудите
Прегледај го приврзокот 398654
Абе земи покуди ја за тоа што знаеш и те бива.... а не дека старомоден и бил фреонот....
Па го вртиш муабетов небаре ќе шета полицијата од 2025та година по куќи и ќе казнува корисници на застарен фреон антика хахах....
Ако не моеш слабости да му најдеш на стариов влезнен модел...

btw. моделот е стар како модел ама изгледа е добар штом сеуште се произведува во 2023та година (@PticaSelica please потврди со слика од налепницата на твојата)
А да, и мислам дека поддржува Wifi ама не е вградено фабрички туку се докупува во влезните модели кај Мицубиши.

Screenshot 2023-11-22 at 23.42.43.png

Член од
20 јануари 2023
Мислења
390
Поени од реакции
534
Ирелевантен е фреонот! Што не кажеш дека р22 и р407ц уште ги има, и ќе ги има док сме живи…
И во Данска и во Шведска дополнуваат со нив!

И реално… не нудиме оти не ги ни продаваме.
Јас бирав, и меѓу аери, фејри и што ти знам, одбрав ДМ.
Мое е да кажам дали ја бива или не.. натаму секој со паметот.
A tek toa nemanje WiFi izgubilo sekakov znacaj so pojava na TUYA-ta koja preku Net upravuva se sto ima obicno dalecinsko, od TV, HiFi, klimi sekoj vid, masini za perenje... i toa so edno takvo za poveke uredi. I najdobro od se-za 10-tina $. Dosta bese ovie prodavaci i "prodavaci" na klimi da ni prodavaat posebno WiFi za 50-100 E. Kinezive za klimi uste imaat dosta da ucat, ama za domasna elektronika i sl, carevi se.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
btw. моделот е стар како модел ама изгледа е добар штом сеуште се произведува во 2023та година (@PticaSelica please потврди со слика од налепницата на твојата)
Во добрите страни, ја како русите и го мерев изменувачот(по надворешен радиус), и излезе 75х51х2.2=8250 цм3! Последната вредност од 2.2цм ја земав од видеото оти неможам да ја измерам дебелината без да го отштрафам капакот, а нејќам тоа да го правам!
Ако е точна, а што не би била оти они 2.5ка мереа… екстра резултат!!
Прегледај го приврзокот 388644

Еве и 6 ламели на сантим, па ако некој сака да се *ава да мери плоштина.. :ROFLMAO:
Прегледај го приврзокот 388646
Како мало дете си се радувам, бог да чува..

едит: и тоа земав заокружив 75 иако метрото повеќе 76 беше, а и преку 51 покажа, јас заокружив на помалата бројка.
Еве сум постирал.. 05.2022
И да, има опција за ви-фи модул..(мене ни тоа, ни па туја ми треба) ама ко воли нек изволи.

И @Strelec нема потреба од сеење паники! И сам добро знаеш дека нови резиденцијални клими ќе нема на р410, ама тоа не важи за фриго-техника генерално(хинт:авто клими ;) ), а уште помалку за индустриски машини!
Фреон ќе има додека сме живи! Mute point

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Zdravo imam budzet do 35000 den za klima
Potrebna mi e za vo ednosoben stan do 30m2
Ve molam, ne znam sto da odberam ako mozi da mi kazite konkreten model koj bi bil najdobar do taa cena.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zemi Amber Premium na Gree, sega e na promocija, so nego nema da imas nikakov problem vo Bitola.

Член од
6 јуни 2008
Мислења
42
Поени од реакции
2
Домаќини ми треба совет. Користи ли некој камин/печка со вграден котел за парно за централно греење на цела куќа? Се работи за куќа на еден спрат со три соби. Во дневната ќе биде каминот, а во другите две соби при градба пуштив цевки за радијатори. Ич не се разбирам, па ако може некој да ми објасни некои работи:
- Дали можам на почеток да го користам само како камин, без да го приклучам на радијаторите во другите соби?
- Што се друго треба да купам (пумпи, мумпи, експанзионен сад...) и кои спецификации треба да имаат за да греам куќа од 70кв?
- Што ако снема струја и пумпата престане да врти, а каминот е полн со дрва што горат?

Би бил премногу благодарен за било каков совет, предлог, линк со информации, инфо за фирми или мајстори, конкретен предлог за модел...

Attachments

Член од
31 октомври 2023
Мислења
4
Поени од реакции
1
Дали има некој искуство со Midea All Easy Pro моделот???

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.309
Поени од реакции
10.513
Здраво, ми треба совет за клима во дневна од 25 квадрати, плус имам спална и детска соба одделени со ходник од дневната.

Зградата има добра термо изолација, плус од сите страни имам соседи. Моментално без никакво греење е температура од 22-23 степени. Имам една клима 3.5kw што не е инвертер која би ја префрлил во спална за ладење највеќе, а и греење кога нема да е улта минус, па во дневнава би сакал да ставам инвертер 3.5.

Гледав Vivax AERI+ и Haier Tundra доста се форсираат на форумов, па ме интересира што би преферирале и како бренд и како поефикасна клима. Поздрав.

Airbus

Fighter Pilot
Член од
12 јануари 2008
Мислења
299
Поени од реакции
230
Здраво, ми треба совет за клима во дневна од 25 квадрати, плус имам спална и детска соба одделени со ходник од дневната.

Зградата има добра термо изолација, плус од сите страни имам соседи. Моментално без никакво греење е температура од 22-23 степени. Имам една клима 3.5kw што не е инвертер која би ја префрлил во спална за ладење највеќе, а и греење кога нема да е улта минус, па во дневнава би сакал да ставам инвертер 3.5.

Гледав Vivax AERI+ и Haier Tundra доста се форсираат на форумов, па ме интересира што би преферирале и како бренд и како поефикасна клима. Поздрав.
Ваљда за Скопје збориш, со локација. Доста е топло кај тебе и без греење. Тундрата е одлична у тој ранг, ама мислам дека ќе ти работи он-офф бидејќи е моќна и брзо ќе исклучува.
Претпоставувам дека е слично и за АЕРИ-то.

Ја би идел на оваа варијанта со Мидеава. Малку е послаба од погорните, ама мислам дека таман ќе ти се уклопи. Башка има и еуровент сертификат, и багатела цена, со 5 години гаранција.

3.5ка можеш у спална ако ти е 25-30 квадрата. Доколку е помала ~ 15-20 ќе си туриш трн у нога.

Последно уредено:
Член од
9 мај 2018
Мислења
1.628
Поени од реакции
2.168
Здраво, барам мислење.
Дали да земам клима ОПЦИЈА1 која ќе затоплува простор за дневен простор или околу 40 квадрати.
Или дали ако земам клима ОПЦИЈА2 (поскапа клима)и дали ќе затоплува цел спрат? Дали со опција два затоплувањето колку толку ќе се распоредува по собите низ цел спрат ако вратите се отворени, околу 90-100 квадрати.
Станува збор за куќа со пвц и внатрешна стиродур изолација.
Секако и предлог на клими/моќност.
IMG_20231123_155307.jpg

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834

Imas seriozna klima na Tosot 12k Muse LCLH za 26999, sto nema konkurencija kaj nas. Vtora opcija Gree Charmo Arctic 12k za 29999 ili top model Gree Amber premium black 12k za 35000 sto e super cena za takov midel so tie specifikacii.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.413
Здраво, барам мислење.
Дали да земам клима ОПЦИЈА1 која ќе затоплува простор за дневен простор или околу 40 квадрати.
Или дали ако земам клима ОПЦИЈА2 (поскапа клима)и дали ќе затоплува цел спрат? Дали со опција два затоплувањето колку толку ќе се распоредува по собите низ цел спрат ако вратите се отворени, околу 90-100 квадрати.
Станува збор за куќа со пвц и внатрешна стиродур изолација.
Секако и предлог на клими/моќност.
Прегледај го приврзокот 398720
Opcija 1 ovoj model na klimatizer

Kajgana Shop

На врв Bottom