Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2008
Мислења
5.811
Поени од реакции
4.254
Ќе се води и наредните 1000 изгледа....
Иначе ете така се грееме... на +10 или +15С надворешни доволни се 200w со COP помеѓу 6 и 8
И не дува ладно еве види си со очината :)

А кој тврдел дека се грее на 0С надворешна со 200w?
Кај мене на 0С трошела накај 600w... ова пред 2 години во куќа без изолација во Прилеп.
Сеа со изолација и нова дограма си викам друга песна ќе е зимово :)
Nikade ne napisav deka miitsut,toshiba i drugite ne cinele,janza me jadi zosto si trosite del od zivotot za gluposti(kratok e mnogu-eve uste 75 dena pomina i ovaaa 23ta)
Автоматски споено мислење:

Nikoj ne vika deka Mitsu LN35 e losa klima, nema dilemi.
Ama blamazite so 28'c izduv.. trosela 200w...
Imas telesna temperatura ~37, ako 28 ecna izduv na 1.5m od klimata e pomalku od 22 sto znaci 15 stepeni razlika od telesna temperatura.

Nagradno prasanje , dali vetreto so 22 stepeni go osekjas toplo?

Kaj mene na +16 nadvor, vnatre e sokogas 20+ bez klima.
Muabetot e tocno toa, ama ne sakam da vleguvam vo dolgi diskusii koi nemaat kraj...
Vo mod greejne(zimo se sto e T° pod coveckata e ladno pa uste i da duva/MK.promajaa)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Vo nemoznost da se pokaze niskata modulacija vo realni uslovi
Nikola pak ne te razbiram. Ova se poveće od realni uslovi, februar e, vaka e 3-4 meseci godišno. Porealno zdravje.
Ima edna grupa členovi koi se uvereni deka skapive japonci i na 0 C great 40m2 so 200W, ako i ti misliš taka toa e druga rabota. Ete Zlate ti kaža deka togaš troši 600W slično kako i mojata i kako sekoja druga, gore dole tuka se, no koga treba malku vo mal prostor i koga treba baš mnogu taa e sposobna da se spravi so sekoja situacija bez i da znaeš deka postoi.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.696
Поени од реакции
5.434
Еве мал апдејт за ситуацијата кај мене температурите во последниве 10тина дена паднаа малку, дневните се до кај 13-14 степени а ноќните спуштаат до кај 4-5 степени.
Како што пишав уште во април поставена беше уште една клима Митсубиши модел RW25, покрај веќе старата Митсубиши FH35VEHZ
На двете клими бараната температура им е 19 степени (кога ги вклучив барав 20 ама така држеа температура помеѓу 21-22 а јас сакам дома да ми е околу 20 степени, затоа намалив на 19 барана)

слика од температурите надвор според временска прогноза
A777A9EA-F237-4423-8D50-FC288018C871.png

слика како се движела температурата дома од почеток на месецов до денес, јасно се гледа кога е вклучена климата
4188C64E-60BB-46B2-8BDB-0FDF4548B9A9.jpeg

како се движела температурата во собите
E7E327F6-F71D-4C00-99D7-D3231CA9958A.png
Stora rummet се наоѓа на горен спрат, отворени скали слободно движење на воздухот нагоре

Според мелклауд сумо моделот потрошил 30кв во периодот од кога е вклучен
EE540112-DCFA-4955-8BFA-B5728DEDD985.png

дали работи пали/гаси? Да
ФХ35 ката дали 3 саати има вкупно работено за ова време, најчесто е во згасена мод (според нејзините сензори, климата си е вклучена не ја палам гасам мануелно) зашто другата постигнува повеќе од доволно за да го загрее цел простор. Најниско што имам видено е да климата работи а моменталната потрошувачка на цел куќа биде околу 360в (ова е преку ден со вклучени два компјутери со 4 монитори), во летниот период кога не се користеше греење компјутерите конзумираа околу 190в значи климава симнува до кај 160-170в во мод на греење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Еве мал апдејт за ситуацијата кај мене температурите во последниве 10тина дена паднаа малку, дневните се до кај 13-14 степени а ноќните спуштаат до кај 4-5 степени.
Како што пишав уште во април поставена беше уште една клима Митсубиши модел RW25, покрај веќе старата Митсубиши FH35VEHZ
На двете клими бараната температура им е 19 степени (кога ги вклучив барав 20 ама така држеа температура помеѓу 21-22 а јас сакам дома да ми е околу 20 степени, затоа намалив на 19 барана)

слика од температурите надвор според временска прогноза
Прегледај го приврзокот 394295

слика како се движела температурата дома од почеток на месецов до денес, јасно се гледа кога е вклучена климата
Прегледај го приврзокот 394296

како се движела температурата во собите
Прегледај го приврзокот 394297
Stora rummet се наоѓа на горен спрат, отворени скали слободно движење на воздухот нагоре

Според мелклауд сумо моделот потрошил 30кв во периодот од кога е вклучен
Прегледај го приврзокот 394299

дали работи пали/гаси? Да
ФХ35 ката дали 3 саати има вкупно работено за ова време, најчесто е во згасена мод (според нејзините сензори, климата си е вклучена не ја палам гасам мануелно) зашто другата постигнува повеќе од доволно за да го загрее цел простор. Најниско што имам видено е да климата работи а моменталната потрошувачка на цел куќа биде околу 360в (ова е преку ден со вклучени два компјутери со 4 монитори), во летниот период кога не се користеше греење компјутерите конзумираа околу 190в значи климава симнува до кај 160-170в во мод на греење
Mislam deka tvojot nacin na greenje ne e voopsto greenje, i uste komentiras kakva bila potrosuvackata. Bog da cuva , klimata da e pustena na 19C na greenje….i super potrosuvacka….hahaha

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
По 1 година се враќам повторно на оваа тема, чисто да видам што има ново.

Па вие уште не се опаметивте? Јас мислев со текот на времето работите ќе се подобрат ама не.

Некој ќе побара совет за клима уред и одма тие истите членови ќе му се закачат. Првен ќе му се закачи еден член што инсистира дека Midea и Vivax се best buy, best quality, best engineering, се best best… Ќе го убедува да си купи Вивакс бидејќи најдобро модулира, најдобро грее, лади, итн. Се најдобро.

Потоа, ќе му се закачи другиов член што инсистира дека климите на Gree се нешто недостижно, никој не може да направи подобра клима од Gree. Исто најдобро грее, најдобро лади се се најдобро. Тие јапонските клими се една голема глупост. Треба стварно да си глуп да купиш јапонец.

И после ќе дојде третиов член и ќе каже НЕ, ни Vivax ни Gree, само јапонец!

Луѓето кои не знаат многу за климите не знаат на кого да му веруваат и што да купат, бидејќи секој се обидува да им го продаде својот производ. Чест на исклучоци кои не стојат зад ниту еден бренд, туку си кажуваат како што е.

Секој бренд си има своја мана, не постои „перфектен“ бренд. И Gree и Vivax и јапонските производители си имаат свои мани и предности во споредба со другите брендови.

Јас ќе бидам искрен, од секогаш ме привлекувале климите на Gree и Vivax, но тоа не значи дека тие се најдобрите и дека климите на ајде да речеме Mitsubishi се тешка глупост. Секој си има право на свое мислење, само немојте да им го брцате вашето мислење во врат на другите и бидете објективни кога зборувате за климите.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.811
Поени од реакции
4.254
По 1 година се враќам повторно на оваа тема, чисто да видам што има ново.

Па вие уште не се опаметивте? Јас мислев со текот на времето работите ќе се подобрат ама не.

Некој ќе побара совет за клима уред и одма тие истите членови ќе му се закачат. Првен ќе му се закачи еден член што инсистира дека Midea и Vivax се best buy, best quality, best engineering, се best best… Ќе го убедува да си купи Вивакс бидејќи најдобро модулира, најдобро грее, лади, итн. Се најдобро.

Потоа, ќе му се закачи другиов член што инсистира дека климите на Gree се нешто недостижно, никој не може да направи подобра клима од Gree. Исто најдобро грее, најдобро лади се се најдобро. Тие јапонските клими се една голема глупост. Треба стварно да си глуп да купиш јапонец.

И после ќе дојде третиов член и ќе каже НЕ, ни Vivax ни Gree, само јапонец!

Луѓето кои не знаат многу за климите не знаат на кого да му веруваат и што да купат, бидејќи секој се обидува да им го продаде својот производ. Чест на исклучоци кои не стојат зад ниту еден бренд, туку си кажуваат како што е.

Секој бренд си има своја мана, не постои „перфектен“ бренд. И Gree и Vivax и јапонските производители си имаат свои мани и предности во споредба со другите брендови.

Јас ќе бидам искрен, од секогаш ме привлекувале климите на Gree и Vivax, но тоа не значи дека тие се најдобрите и дека климите на ајде да речеме Mitsubishi се тешка глупост. Секој си има право на свое мислење, само немојте да им го брцате вашето мислење во врат на другите и бидете објективни кога зборувате за климите.
Na zapad nisto novo ....!

Super akciska cena so 1 denar montaza

Najubav, kazi sto e dobro vo klimava... So sto ja izdvojuvas od drugive.....

Член од
11 април 2012
Мислења
4.696
Поени од реакции
5.434
Mislam deka tvojot nacin na greenje ne e voopsto greenje, i uste komentiras kakva bila potrosuvackata. Bog da cuva , klimata da e pustena na 19C na greenje….i super potrosuvacka….hahaha
У право си јас се разладувам, а твојот Грее со ЕЕВ вграден во вансериската 2.5ка со метали носени од Сатурн и Уран не можеше ни да разлади со двојно повисока потрошувачка.

она што лесно може да се заклучи е дека јас имам минимални побарувања од уредите, а 80% од климите што ги продаваш не можат да ги задоволат. Ако Личност кој бара 19 степени од вашите уреди е незадоволен и вика дека не постигнуваат што да каже некој што ќе бара 24

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
У право си јас се разладувам, а твојот Грее со ЕЕВ вграден во вансериската 2.5ка со метали носени од Сатурн и Уран не можеше ни да разлади со двојно повисока потрошувачка.

она што лесно може да се заклучи е дека јас имам минимални побарувања од уредите, а 80% од климите што ги продаваш не можат да ги задоволат. Ако Личност кој бара 19 степени од вашите уреди е незадоволен и вика дека не постигнуваат што да каже некој што ќе бара 24
Mislam deka e najpametno da si se ladis, mozebi ke ti pomogne da se razbistris.
Otide nekade u pm i uste ke ni solis pamet….bolna rabota od nekoi sto ke otidt nadvor i se pravat deka se znaat…selska varijanta.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.811
Поени од реакции
4.254
Moj bliski prijateli ja imaat i se prezadovolni taka da od iskustvo modelot na LG e ekstra za taa cena
Najubav aj te molam, eve uste malce 2 god, smart plugot na LcLh vo +31m2,so 2.70 visina,
Eve kolku do sega sum potrosil kwh, blizat 2000kwh, pri toa nee stedeno voopsto na ladno i 24i25 so ifeel se koristi....
Zamolbata e kolku sum potrosil kwh na mesecno i dnevno nivo i na godisno kolku me kosta toa...
Kolku ke sum zastedel so mitsu ili toshiba ili tvoeto omileno aeri+ .??te molam eve jas aber nemam pojma nese razbiram laik sum,

Od NEO-to oem Gree Bora zadovolen si ?
Da top e,(mm,malce se koristi vo sporedba sodrugite koi se 24/7)NeoTo spusta na ladejne 90w, na greejne i so 250w raboti bez eco modovi...,ne pravi cesti df, a gi pravi samo koga cela nadvor kako elka ke zamrzne....slobodno moze i vo pogolema prostorija da raboti uste pokulturno ama za 18500 kolku sto ja kupiv ne ocekuvam cudo koe e izmisleno pred 30god,

Attachments

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom