Se e vistina so napisa.
Staviv zimovo i treta gree klima doma. Veren sum na brendot toa e
Vo soba od 17m2 i 42m3. Modelot e pular premium 09btu. Eve i denovive na ovie T, staven na autofan simnuva do 350w, i 80% od vremeto taka raboti od 350 do 380w osven koga brka da dostigne razlika posle provetruvanje i sl. Navecer 21stepen, preku den 22. Odrzuva stabilna temperatura. Na ovie T nadvor ne isklucuva voopsto, isklucuva samo kiga e potoplo i nad nula a i togas stabilno odrzuva. Orezadovolen. Cenata bese 27000 denari. Modulira bez problem.
Vo druga soba 18m2 i 50m3, imam obicen pular 12btu, zagreva bez nikakov problem i modulira dobro. Od 400 do 500w koga odrzuva pa se slucuva i da iskluci na T nad nula, ama isto taka precizno odrzuva T. Eve i amberot e postaven na autofan ovie denovi, podobro raboti taka koga se niaki temperaturite. Greacot se uklucuva samo na defrost i isklucuva dve minuti po zavrauvanje ma defrostot. Modulira od 450w pa nagore, i do 1700w. Na ovie T najcesto e od 450w do 800w i celo vreme seta vo toj opseg i dobro gi menuva brzinite na izduv. Postaven e na 23 stepeni denje/nokje i ne sum go fatil da iskluci osven na defrost. Na nokna T do -8 i dnevna do 1 potrosi okolu 15kw. Isto kako lani na poniski T od ovie ama togas pravev gimnastiki so T i komfoeot mi bese za nikade. Preku nokj i koga ne sum doma namaluvav do 17, a preku den odev do 25. Zimi majka.
Pred eden mesec staviv na tavanot staklena volna 25sm, 5 sloja (
@filipinec fala na sovetot), i prikaznata se smeni i so modulacijata i so komforot.
Vazi za site tei klimi, laden vozduh NEMA, ni posle defrost ni nikogas. Dodusa ovie drugive dve imaat perfektni pozicii na nadvoresnite edinic pa defroati i ne pravat, a amberot e staven na osojnicavo mesto, loso pa poloso ne moze da bide ama i taka rastura.
Sega na ovoj nacin i so autofan. Ambientalnata T mereno na 4m od klimata na visina od 1metar soodvetstvuva so postavenata koga e vo faza na odrzuvanje so tie prosecni 600w. Ako go zememe predvid ofsetot koj mi e postaven na +3 (taka najmnogu mi odogovara) togas znaci kaj klimata e 25. Amberot isklucuva koga so negoviot senzor ke detektira T za 5 stepeni povisoka od postavenata, taka sto ima prostor da raboti i modulira bez da isklucuva na ovie niski T nadvor.
Spomna prethodno deka vo preodnito period imaat problem so modulacijata. Tocno e toa. Ama togas vtora brzina i problemot e resen. Mestam T , brzina 2 i daljinskoto go zaboravam.