Најекономично греење и ладење

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ajde nekoj da spodeli iskustva so toplotna pumpa?
Dali nekoj koristi i dali e zadovolen. Potrosuvacka na struja i slicno.
Canyon 16kw. За 100м2, куќа, фасада стиропор 10см, ПВЦ столарија. Не е подно греење туку радијатори и фенкојлери. Наместена на 22.5 уште од првата недела на октомври, потрошувачка 300кв. Од 1 ноември до денес 620кв. Во куќа на мои блоски поставена но јас ја следам

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Canyon 16kw. За 100м2, куќа, фасада стиропор 10см, ПВЦ столарија. Не е подно греење туку радијатори и фенкојлери. Наместена на 22.5 уште од првата недела на октомври, потрошувачка 300кв. Од 1 ноември до денес 620кв. Во куќа на мои блоски поставена но јас ја следам
Ima Eurovent?

Член од
24 август 2017
Мислења
26
Поени од реакции
32
Eve jas kje spodelam informacija za toplotna pumpa.
Zadovolen sum so ogled na toa shto plakjam smetki za ovaj period od 4000-5000 denari.

Sporedbeno so drva i so peleti isplatlivo e.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Дај прво договорете се меѓу себе(у фирма) дали еуровентот ви е битен или не?
Оти вака шизофреничен ви е муабетот.
Да те потсетам која песна пред два дена ја пееше:
Odamna si pisuva taka, prakas model sto nema nikogas da ima takvi tehnicki specifikacii i si brkas rabota…..izmislena privatna usluzna labaratorija….plati i teraj

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Топлотната пумпа без изведба со подно греење и добра изолација нема да биде баш економична при користењето.
Бар до тој заклучок дојдов јас пред две години кога се двоумев меѓу ТП и клима... а не сакав да го корнам постоечкиот паркет...

@riker и @vilagora се надевам ќе навратите пак да споделите инфо и за декември и јануари како ќе бидат сметките.

Член од
5 октомври 2016
Мислења
8
Поени од реакции
2
Pomos za toplinski pumpi od chigo nekoj majstor ili iskustvo montiravme toplinska ali so greenje nekako slabo cesti se gasi i ne vrti pumpata vnatre inalu imam podno so fenkuleri

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Топлотната пумпа без изведба со подно греење и добра изолација нема да биде баш економична при користењето.
Бар до тој заклучок дојдов јас пред две години кога се двоумев меѓу ТП и клима... а не сакав да го корнам постоечкиот паркет...

@riker и @vilagora се надевам ќе навратите пак да споделите инфо и за декември и јануари како ќе бидат сметките.
Се разбира. Само некој нека потпраша пак, нека потсети со еден пинг

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Дај прво договорете се меѓу себе(у фирма) дали еуровентот ви е битен или не?
Оти вака шизофреничен ви е муабетот.
Да те потсетам која песна пред два дена ја пееше:
Covek da ne prasa dali top brendot Canyon ima Eurovent….hahaha….vednas panika vo redovite

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Pomos za toplinski pumpi od chigo nekoj majstor ili iskustvo montiravme toplinska ali so greenje nekako slabo cesti se gasi i ne vrti pumpata vnatre inalu imam podno so fenkuleri

Pa tuka ne se bara pomos si platil 300-400 iljadarki mos i poveke i obrati im se na tie sto go izveduvale celiot prosec na montaza procenka od kolku KW da e toplinskata pompa. Ako si e stavil skoro pocekaj nekoj den dodeka da se stople samiot pod pa da zraci toplina a i pojacaj temperaturata na rabota na pompata pa posle namali .
No sepak izveduvacot prodavacot treba da te zapoznae so nacinot na rabota i koristenje.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.757
Поени од реакции
5.511
Nov update za toa kako postignuvase klimata vo izminatata nedela
od 27mi noemvri koga ja izvrsiv promenata do 3ti dekemvri koga se preseliv vo kukjata drzese 16.5 stepeni a potrosuvackata (kombinirana so bojler i osvetluvanje nadvor) se dvizese okolu 25kw vo prosek na dnevno nivo po denovi (29kw, 20, 21, 32, 23,24)

Vo sabotata se preseliv i so ogled na toa sto cel den pomina vo selenje moze da kazeme deka od vcer ziveam vo kukjata, za da ja podigne temperaturata i trebase malku vreme i ocigledno bese spored potrosuvackata vcera kade vkupno bea potroseni 52kw (ne samo od klimata tuku kompletno so bojler, svetlo, gotvenje, TV i slicno), a denes do ovoj moment se konzumirani 31kw, temperaturata koja ja odrzuva varira pomegju 19.4 i 19.7 stepeni (klimata e podesena na 23stepeni vo vtora brzina, kako sto gledam ima 4 brzini + power i silent, ako gi gledame kako 6 brzini sose posebnive dve togas e postavena na 3ta brzina), temperaturata se meri na odalecenost od 6-7 metri od klimata vo druga prostorija koja e oddelena so vrata, dodeka na gorniot sprat vo sobite temperaturata vo moment na pisuvanje pokazuva 19.8 stepeni. Kako sto mozam da vidam spored toa kolku se topli (citaj ladni) panelkite postaveni vo sekoja soba tie ne rabotat i celiot tovar e na klimata).

Iskreno iznenaden deka MUZ-FE35VEZH moze da odrzuva temperatura vo kukja so dva sprata i vkupna povrsina od 132m2. Pritoa potrosuvackata da bide od okolu 2kw na saat zaedno gotvenje bojler i slicno za mene e zadovoluvacka potrosuvacka.

Член од
24 август 2017
Мислења
26
Поени од реакции
32

Pa tuka ne se bara pomos si platil 300-400 iljadarki mos i poveke i obrati im se na tie sto go izveduvale celiot prosec na montaza procenka od kolku KW da e toplinskata pompa. Ako si e stavil skoro pocekaj nekoj den dodeka da se stople samiot pod pa da zraci toplina a i pojacaj temperaturata na rabota na pompata pa posle namali .
No sepak izveduvacot prodavacot treba da te zapoznae so nacinot na rabota i koristenje.
Jas ja koristam pumpata povekje od 3 meseci. Ne baram pomosh, tuku sakam da slushnam mislenje od drugi so imat instalirano kako se tie zadovolni.

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Nov update za toa kako postignuvase klimata vo izminatata nedela
od 27mi noemvri koga ja izvrsiv promenata do 3ti dekemvri koga se preseliv vo kukjata drzese 16.5 stepeni a potrosuvackata (kombinirana so bojler i osvetluvanje nadvor) se dvizese okolu 25kw vo prosek na dnevno nivo po denovi (29kw, 20, 21, 32, 23,24)

Vo sabotata se preseliv i so ogled na toa sto cel den pomina vo selenje moze da kazeme deka od vcer ziveam vo kukjata, za da ja podigne temperaturata i trebase malku vreme i ocigledno bese spored potrosuvackata vcera kade vkupno bea potroseni 52kw (ne samo od klimata tuku kompletno so bojler, svetlo, gotvenje, TV i slicno), a denes do ovoj moment se konzumirani 31kw, temperaturata koja ja odrzuva varira pomegju 19.4 i 19.7 stepeni (klimata e podesena na 23stepeni vo vtora brzina, kako sto gledam ima 4 brzini + power i silent, ako gi gledame kako 6 brzini sose posebnive dve togas e postavena na 3ta brzina), temperaturata se meri na odalecenost od 6-7 metri od klimata vo druga prostorija koja e oddelena so vrata, dodeka na gorniot sprat vo sobite temperaturata vo moment na pisuvanje pokazuva 19.8 stepeni. Kako sto mozam da vidam spored toa kolku se topli (citaj ladni) panelkite postaveni vo sekoja soba tie ne rabotat i celiot tovar e na klimata).

Iskreno iznenaden deka MUZ-FE35VEZH moze da odrzuva temperatura vo kukja so dva sprata i vkupna povrsina od 132m2. Pritoa potrosuvackata da bide od okolu 2kw na saat zaedno gotvenje bojler i slicno za mene e zadovoluvacka potrosuvacka.

Kaj mene doma bes vklucena klima e 19.7 19.8 pa toa li e greenje toa na mene i na poveketo luge e ladno kako nadvor da si. Inaku kaj mene 7kw Inventer Nemesis si krcka okolu 1050w vo 80 kvadrata a doma si e 24.5 pa dovaga i do 25 i covek si se cistvuva komotno bes da oblecuva volneni bluzi i zivri hahahah
Автоматски споено мислење:

Jas ja koristam pumpata povekje od 3 meseci. Ne baram pomosh, tuku sakam da slushnam mislenje od drugi so imat instalirano kako se tie zadovolni.
@valozanec jas na nego replicirav a tebe ne te spomnav ti se falis deka si zadovolen a @valozanec barase pomos znaci ovie dva profila se na ist covek .
Znaci ubavo si napisal baras Pomos ili SOS SOS SOS baras majstor a sto ke ti e koga si imas serviser so garancijata ti ide vo paket i pisuvas deka ti e ladno vnatre i do kakov zaklucok dojdovme sega. Ili ti e trebalo pojaka toplotna pompa ili vikas 3 meseca e koristis znaci od oktomvri ako ti e vklucena togas batka zgolemi e temperaturata bapni e na povisoko koga ke zagree podot i od dolnata strana na tavanot ke gree da se nasmeeme malku spored tebe ti ne si zadovolen bidejki ti e ladnicko pa treba da pojacas za 2-3 stepena i za den dva ke imas perfektna ramnomerna temperatura sekade pa i ne e tolku zaladilo za da non stop raboti pompata taa e zagree vodata iniskluce vrtejki e vodata istine pak vkluce a mozebi ima i nekoj si problem vikni si servis ama prvo pojacaj temperatura .

Последно уредено:
Член од
28 јули 2016
Мислења
107
Поени од реакции
56
Odamna nemam pisano pa eve i od mene nesto za mojata MDV - Midea.
Bev na peleti nekolku godini no sega so ovie NENORMALNI ceni navistina ne se isplati pa resiv ova zimo da se gream na klima. Si zemav 5,5 ka MDV od klimatizacija.mk (pofalba za deckite) i gream so nea okolu 40m2 dneven prostor a navecer so otvoreni vrati gream plus pretsobje i spalna okolu +35m2, dnevnata so 10 metri istocen zid so 5 PVC prozori i edna PVC vrata kon terasa, fasada bez stiropor i sega za sega sum prezadovolen. Ke vidime vo ladnite denovi. Navecer ne menjam T i fan speed.
Sakam da slusnam komentari za potrosuvackata, se obiduvav da ja podesam klimata i ja sledev potrosuvackata i mislam deka sega e OK.
(dokolku ima nekoj da spodeli nekoi drugi parametri za poekonomicna rabota ke go molam da spodeli pa da probam)
Sto mislite?
IMG_20221205_173240.jpg IMG_20221205_173317.jpg

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Bev na peleti nekolku godini no sega so ovie NENORMALNI ceni navistina ne se isplati pa resiv ova zimo da se gream na klima. Si zemav 5,5 ka MDV od klimatizacija.mk (pofalba za deckite) i gream so nea okolu 40m2 dneven prostor a navecer so otvoreni vrati gream plus pretsobje i spalna okolu +35m2, dnevnata so 10 metri istocen zid so 5 PVC prozori i edna PVC vrata kon terasa, fasada bez stiropor i sega za sega sum prezadovolen. Ke vidime vo ladnite denovi. Navecer ne menjam T i fan speed.
Sakam da slusnam komentari za potrosuvackata, se obiduvav da ja podesam klimata i ja sledev potrosuvackata i mislam deka sega e OK.
(dokolku ima nekoj da spodeli nekoi drugi parametri za poekonomicna rabota ke go molam da spodeli pa da probam)
Sto mislite?
Прегледај го приврзокот 357598Прегледај го приврзокот 357599
MDV e isto sto MIDEA odnosno MDV e sestra firma na MIDEA

LINK

Odlicni modeli na klimatizeri sto se odnesuva do koristenjeto najdobro na 25°C ( ili kolku ti odgovara sprema potrebite )

Fan 2 ( ako se 3 brzini na Fan Ventilator )

Fan 4 Ventilator ( Ako se 5 brzini na Fan Ventilator )

Член од
6 април 2014
Мислења
5.130
Поени од реакции
6.568
Sto mislite?
Прегледај го приврзокот 357598Прегледај го приврзокот 357599
Ja koristas bes fallowme zosto ne mi se veruva na 25 zadadena sobna temp da ti bide 29, zosto i kaj mene na vivaks taka mi pokazuva. 25 zadadena, na app pokazuva sobna 29 kolku sto pokazuva vnatresniot senzor a realnata sobna e 24. Screenshot_20221205-183619_NetHome Plus.jpg Screenshot_20221205-183522_Smart Life.jpg 20221205_183834.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom