Сега настави со паралела со Toshiba Shorai 3,5 од 57000ден и дека твојота Тундра е х 3 поевтина а Тошибата неможе да загрее просторијата од 20тина квадрати како што пишуваше членот или пак од LN 3,5 ка е 5 пати поефтина ама твојата си тера работа.
Ти си задоволен со Тундрата и јас уопште не сумљам дека е така и за тој простор од 20кв ти е добро димензионирана,тука Hansol нема шо да бара му треба поголем простор. Но исто ти би бил задоволен со Gree Lomo lclh Viola, Vivaks Aeri кои се во таа класа и од овие клими на Грее во Србија и Босна има многу задоволни корисници,од загревањето,потрошувачката,ниската модулција и цената по која се нудат.
Кога барав клима пред повеке од 5 години и немаше многу избор а уште помалку пари и мислам дека јапанците беа уште поскапи.тогаш разгледував првен Даикин(Entry) и беше околу 47,8 илјади со монтажа(чешки),па потоа Тошиба Авант серија мислам со 46000ден ама кога прашав школски за затоплување ми кажа дека топли ама со со млак издув.
Бидејки не ми требаше клима која би имала комфорна линеарна работа со млак издув(веке имав Fuego) туку сакав да грее со врел издув. Веке пратев член тука на темава кој од поодамна го нема а тој ги имаше и Suzumi 16 и Vivaks Gexi 12(Hansol) дома и непристрасно ја компарираше нивната работа и ми беше добар показател во тој момент што да барам!
A zar mislite deka Toshiba Suzumi topli so mlak izduv,i deka ne moze da postigne nad 50c i da topli non stop.
Greska ste.
Toshiba mozi da topli i so nad 50c neograniceno ako go dozvoluvaat uslovite na prostorot(sekogas da ja brka zadadenata temperatura)a i pod 30c.Zavisi kako ke si ja podesis.E normalno ako ja postigne zadadenata temperaatura ,kako se priblizuva prema zadenata-posakuvanata temperatura,ima sposobnost da ne se gasi i duva pomlako,ama so namalen broj na obrtaj na ventilatorot,zatoa se vika Inverter,a ne poluinverter,ili on-of.
Znaci ke povtoram.Inverterot e NISKOTEMPERATURNO grejno telo.
E problemot kaj poevtinite inverteri a i takanarecente nordici i drugi e sto ne mozat da go spustat ventilatorot na pomali obrtaj,pri niska modulacija,i zatoa taka gi stelovavat,modulacija od 500-600w nagore,so minimalen izduv 0d 40-50c skoro kako on-of klima ili poluinverter.
Znaci da zaladi i obicna on-of klima stanuva inverter,ako e od pomalce btu,a i obicen poluinverter,stanuva
invertr.
Od sevo ova dosega na forumov napisano,mozeme da gi grupirame klimive na;
-Inverteri
-poluinverteri
-on-of klimi
Posto vo Evropa se ukinaa on-0f klimite,mozebi kako odskocna daska sega se vo moda poluinverterite.
Pa i nomalno i ke bidat i pevtini od Vistinskite invertri.
Ova seto e moe razmisluvanje,i zemete go so rezerva.
Toa e kolku pari tolku muzika,nema lutis.