Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2020
Мислења
228
Поени од реакции
533
Абре што е така така е, ама и што кркаат салам од Енергија, кркаат :(

Даисеикаи 8 16-кава сеа што се појави на клими.мк као на попуст - ја немаше бар последниве 2 години кај нас на понуда сега којзнае од кој магацин му е извадена од прашините....

Јас лани ја чмаев Даисеикаи 9 13ката цело лето беше 72.990, ај реков накај есен ќе има попусти може...
Есента ги најавија тоа ваучерите од 1000еур за клима уреди.... и дрчните од Енергија ги кренаа сите модели по 100еур плус.
Таа Даисеикаи 9 13ката што ја чекав лани цело лето и ден денес се продава 78.990.... поскапена 6000 денари
16ката уште повеќе поскапе, летото 2019 беше 89.990 сега е 99.390... поскапена 9400 денари

Значи не зборуваме за нов модел Даисеикаи 10.... туку за истиот ланскиот поскапен за 100-150 еур
И кога им се јавив да прашам за попуст и цена за плаќање во готово.... дадоа 3% и викаат ништо повеќе!
Ејјј факинг 3% што не иди ни 50 еур!!!
Епа ќе ги раскажуваме по форуми, тоа е... еве јас следев цени цела година и уште 5 пати ако треба ќе пишам ко ќе праша тука некој.
Ја Гледав во соседниве земји кај нас најефтина беше.решив да ја земам отидов платив кеш 3% попуст 75.600.Доагам дома ми излага на Телеком кај нив 72.000.wi-fi стикот или монтажа гратис ќе ми излезеше.После месец и на Телеком го поскапеа

Член од
29 август 2008
Мислења
5.711
Поени од реакции
4.094
Човек ти сериозно ќе споредуваш телефони со клими?! Технологија што се мења ден за ден,со технологија стара 100 години?!
И не е првпат дотичната фирма да прави вакви финти! Со години немаа сузуми на р410,па наеднаш на промоција им се најдоа?
Исто и со Даисекаи 8-ца!
Или ние сме ѓубриште за истовар на стари модели што не се продаваат повеќе во европа?
Сестрами купија сузуми 18ки кога излегоа(пред некој 7-8год може и повеќе беше незнам) за 1000€ парче! Истите годинава ги шиткаа на "веровали или не" промоција за дури и повисока цена!
mu letnal na ovie vrabecot ??? gledam greaci stavile na nadvoresna ??? hm ...sto taka ..?
:vozbud:
sega najubav vednas ke se zbuni deka ne cini ovaa tosiba >>>:lolzz:

Attachments

Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
Se slagam so cenovnive sokovi. Ama edno znam 100% . Suzumito e R32 a toa e model ne postar od 3 godini. Tuka kaj nas na pazarov uste se prodavaat klimicki so R410A stari modeli po "cool" ceni neli e toa e cistenje od.magacini. A za Suzumito voopsto ne e taka. Toa e one time akcija i epten vredi. Nie po default sme out od normalni tekovi so klimi koga se uste imas fixed speed uredi na.prodazba i klimi bez CE sertifikat. Taka da za Toshiba ne da vredi ova i toa e bez diskusija. Sega odma ke ima muabeti eve go prodavacov.na Toshiba ama odi najdi slicna Japonska so tie ceni. Ama slicna ne ista, amanikako galicka ne mi sporeduj
На крај памет не ми паѓа Тошибата да ја плукам! Туку цените. И да,сигурен биди дека баш таа сузумка на р410 ја шиткаа пролетоска!
И јас би си ја зел ако нешто ти значи,ама никако по овие цени! За толку стар модел,веројатно од заостанати залихи по магацини... цените и маржите други требаа да бидат!
Само за споредба поновата на р32 1200€ им беше цело време! Мало морген кога старата 1000 на рамно беше! Шо толку разлика у цена излезе? Или маржите рипаа?
П.С. и не сум паднат од Марс,сосем јасно ми е дека цените на бакарот во светот имаат поголема улога во цената отколку било која "инвертер плоча" внатре. И девизен курс јен/$/јуан и све тоа....
Само незнаев дека 20% у еден ден може да паднат! Или некој биле наивни па ги купувале по надуени цени?

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ние не пишуваме против производите на Тошиба, ние се буниме за условите по кои продавачите ни ја продаваат.
А за новиот работен гас R32, ако не го смалиле компресорот, доста се пишуваше дека многу производители така направиле кога прешле на R32, тогаш е за пофалба. Ако го намалиле, тоа не е за фалење. Констатацијата е дека само производителите ќариле со тоа, бидејки хардверот е намален , олеснет за 15-20 %

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Energija e prekupuvac, ne e direkten uvoznik od proizveduvac.
Kako ke go zakrpat, taka i on tera.
Toa ke bide taka sekogas so site uvoznici koi se prekupuvaci t.e. obicni lokalni dileri.
Haier preku Hrvatska, Toshiba preku Grcija.....
Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top, e sega mozebi e podobro sverc od Grcija Bugarija Albanija ama pa togas si svesno Svercer pa ti vidi sega dali e OK da si svercer ili Akciska od Makedonija.

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Тоа е трговијата .И u-crown беше на повеќе од 30% попуст и daisekaivo и golf 7 кога излезе беше 27 па сега пред да излезе нов модел за 17 го даваа.
Знам дека и u-crown беше на попуст.Ама сега нели ова е Тошиба?Тошиба е ова или е Тешиба?
Ајде попуст по повод не знам што од 4-5000 денари ќе разберам ама попуст од 37% 30000ден.е тука нешто нештима.Кај автомобилите можеби е така ама овде за клими зборуваме.А на клими мк можеш
да видиш дали друг бренд има вакви Попусти
Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top,
Акциите се топ За тие што ќе купат по Акциски цени Ама за оние кои веќе купиле?А поготово оние кои ја купиле оваа клима DAISEIKAI 8 RAS-16G2KVP-E
Акциите за нив значат- Јажето и на Бесилка.Па уште ако ги убедувале домашните дека Тошиба е добра инвестиција цццц

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Ние не пишуваме против производите на Тошиба, ние се буниме за условите по кои продавачите ни ја продаваат.
А за новиот работен гас R32, ако не го смалиле компресорот, доста се пишуваше дека многу производители така направиле кога прешле на R32, тогаш е за пофалба. Ако го намалиле, тоа не е за фалење. Констатацијата е дека само производителите ќариле со тоа, бидејки хардверот е намален , олеснет за 15-20 %
Разбирливо е да ги намалат компресорите кога пример еве 14cm3 компресор на R410 давал на пример да речеме номинални 3,8kw а исто 14cm3 компресор на R32 би давал на пример да речеме номинални 4,8kw.
И сега во новиот модел на R32 3.5ка клима што компресор да стават? Пак 14cm3 компресор? Па тоа нема да биде 3.5ка клима нели?

И така.... ставаат намалени компресори... а да очекуваме новите 3.5ки на R32 да бидат поефтини од старите 3.5ки на R410 само поради што фабриката заштедила на материјали е фантазија.....
Арно ама кај нас тие се 50% поскапи во голем дел благодарение на лакомоста на увозниците.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.321
Поени од реакции
5.382
mu letnal na ovie vrabecot ??? gledam greaci stavile na nadvoresna ??? hm ...sto taka ..?
:vozbud:
sega najubav vednas ke se zbuni deka ne cini ovaa tosiba >>>:lolzz:
Ne Toshiba koja saka neka e klima ako ima greaci bilo koja klima da e za mene nepostoi i toa si e moe licno mislenje ednostavno NE SAKAM KLIMI SO GREACI AKO MI TREBAAT GREACI NEMA DA KUPAM KLIMA TUKU TAJFUN
Mozebi vas vi e cudno no toa e moe mislenje licno jas nikogas nema da kupam klima so greaci sekoj ima pravo toa sto saka so svoj pari da si kupi.
Inaku nemam protiv klimite da imaat greaci no Zatoa vikam sekoj proizvoditel da ima modeli so I bez greaci za sekoj koj sto saka da si kupi.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Знам дека и u-crown беше на попуст.Ама сега нели ова е Тошиба?Тошиба е ова или е Тешиба?
Ајде попуст по повод не знам што од 4-5000 денари ќе разберам ама попуст од 37% 30000ден.е тука нешто нештима.Кај автомобилите можеби е така ама овде за клими зборуваме.А на клими мк можеш
да видиш дали друг бренд има вакви Попусти

Акциите се топ За тие што ќе купат по Акциски цени Ама за оние кои веќе купиле?А поготово оние кои ја купиле оваа клима DAISEIKAI 8 RAS-16G2KVP-E
Акциите за нив значат- Јажето и на Бесилка.Па уште ако ги убедувале домашните дека Тошиба е добра инвестиција цццц
Ситуацијата не е иста како со u-crown од Грее што беше!
Ова со Даисеикаи 8 16-ка не е баш реално, тој модел го немаше кај нас 2 години.... и сеа од клими.мк да направат ВАУ ефекат ставиле стара цена ко шо одела пред 2-3 години дур го имало тој модел и као сеа ја даваат со голем попуст.
Мислам, моментално поновиот Даисеикаи 9 16-ка е 99.390 емто поскапен е од лани лето кога беше 89.990.
Не може Даисеикаи 8 16-ка да го рачунаме дека е 106.990 па на попуст го даваат 76.990...

Ако тој модел го имаше на залихаа изминативе 2 години веројатно цената постепено би му паѓала.... веројатно...

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top, e sega
Ситуацијата не е иста како со u-crown од Грее што беше!
Ова со Даисеикаи 8 16-ка не е баш реално, тој модел го немаше кај нас 2 години.... и сеа од клими.мк да направат ВАУ ефекат ставиле стара цена ко шо одела пред 2-3 години дур го имало тој модел и као сеа ја даваат со голем попуст.
Ако тој модел го имаше на залихаа изминативе 2 години веројатно цената постепено би му паѓала.... веројатно...
Тие климимк не постоеја пред три години! Незнам како стара цена ставаат кога не ни го продавале никогаш!
Или одпамет,ете да се види колку е поволен.
Маркетинг 101!
А @Sv B е многу во право!!!
Кога пред две-три години беше промената од р410 на р32 масен профит направија производителите! Намалија и бакар и компресори и се,а цените ги качија!

Член од
29 август 2008
Мислења
5.711
Поени од реакции
4.094
Ne Toshiba koja saka neka e klima ako ima greaci bilo koja klima da e za mene nepostoi i toa si e moe licno mislenje ednostavno NE SAKAM KLIMI SO GREACI AKO MI TREBAAT GREACI NEMA DA KUPAM KLIMA TUKU TAJFUN
Mozebi vas vi e cudno no toa e moe mislenje licno jas nikogas nema da kupam klima so greaci sekoj ima pravo toa sto saka so svoj pari da si kupi.
Inaku nemam protiv klimite da imaat greaci no Zatoa vikam sekoj proizvoditel da ima modeli so I bez greaci za sekoj koj sto saka da si kupi.
:pos:

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Mereno vo normalen rezim na toplenje ,odrucekva ,so nekoe smotano merace no sepak zaklucokot do koj dojdov e deka vivax e 10tina stepeni poniska temp pri ista zadadena temperatura i pri ista vlezna temperatura (25), a pritoa poveke trosi vivax.Dvete klimi rabotat 24/7 autofan.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Mereno vo normalen rezim na toplenje ,odrucekva ,so nekoe smotano merace no sepak zaklucokot do koj dojdov e deka vivax e 10tina stepeni poniska temp pri ista zadadena temperatura i pri ista vlezna temperatura (25), a pritoa poveke trosi vivax.Dvete klimi rabotat 24/7 autofan.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Aj baka razmisli.

Pri vklucen auto fan,dali isti protok na m3 vozduh imaat edna 3,5 i edna 5,5 klima i povrsina na otvor na vnatresna edinica.Belkim ke dojdis do nekoj zaklucok.

Kajgana Shop

На врв Bottom