Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.529
Поени од реакции
2.822
Edno prasanje... jas ne sum zainteresiran i ne ja sledam sostojbata so subvencioniranje...pa ako nekoj znae....Znaci nema samo lepiot imaat poveketo, a jas imam komsii... i od niv duri dvajca koi vo ist den montiraa inverter klimi, edniot AERI od Vivax, drugiot Fery od Gree klimi 3.5ki slicni po kvalitet i cena cca 28-29.000... gi prasuvam i edniot i drugiot, komso nesto subvencii za inverteri si cul aplicirase!? Sto e toa mi velat i dvajcata... abe vikam slicno nesto kako IPARD za zemjodelcite... a ne nemam zemja! OK, vikam so sreka i dolgo da sluzi, pa da ne gi palam dzabe posto nemam ni info.... Lugevo kako od Mars padnati! Davaat po 30karti (skoro 500) a ne cule za subvencii za inverteri! Pa bi prasal ako nekoj znae... dali uste trae subvencioniranje inverteri vo Skopje!? Ako da, togas dali so svojot COP ovie klimi odgovaraat na kriterijumot koj e postaven (mislam deka imase uslov COP +4 ili 4.2 ako ne se lazam)... stara kjumba ne e nekoj kriterium se naogja u necij podrum .... pitam za prijatelja (inaku imam jas tundra 4 god i si vrsi rabota). Mozda mi se posreki (da bidat odgovorite da/da... pa od blagodarnost da ne mi trese edniot carsav (musama) od trpezariska masa sekoj den od terasa! :)
COP 3.5 +
Автоматски споено мислење:

Ми треба помош. Во план сум да купам инвертер клима, сакам да загреам простор од 40-42 квадрата (дневена и кујна), моментално просторот е неизолиран но во план е за месец дена најкасно да се стави целосна изолација на куќата.

Буџетот ми е околу 50000ден. Дали би можеле да ми препорачате нешто што мислите дека ќе ги задоволи овие барања? Лични искуства се добредојдени :)

П.С Лаик сум кога станува збор за овие работи, искрено не ни сакам да имам диплома од квантна физика само за да одберам инвертер, едноставно сакам нешто што функционира и нешто на кое што ќе можеш да се потпреш кога ќе бидат тие 10тина нај ладни денови во годината.
GREE AMBER NORDIC 12K, odlicna klima.

Член од
11 септември 2020
Мислења
5
Поени од реакции
4
Zdravo na site. Sakam da kupam inverter klima za vo kuka 55 kvadrati. Dnevna kujna i salon 25 kvadrati i dve spalni ednata 13kvadryi drugata 15 kvadrati.Se dvoumam megu ovie dve Screenshot_20200908-235159_Chrome.jpg Screenshot_20200908-234509_Chrome.jpg
Nekoj sovet ili iskustvo so ovie klimi da se greel. Pozdrav

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.685
Поени од реакции
4.065
Zdravo na site. Sakam da kupam inverter klima za vo kuka 55 kvadrati. Dnevna kujna i salon 25 kvadrati i dve spalni ednata 13kvadryi drugata 15 kvadrati.Se dvoumam megu ovie dveПрегледај го приврзокот 266048Прегледај го приврзокот 266049
Nekoj sovet ili iskustvo so ovie klimi da se greel. Pozdrav
Jas imam amber klimata e ekstremno mojkna imam dnevna so kujna trpezarija otvoren prostor 41m2 super e, ama tvojava kombinacija so dnevna kujna hodnik spalni , e nevozmozna misija so 1 klima najmalce 2 ke ti trebaat i toa kolku ke bide ok vo ednata spalna kee zesko vo drugata ladno... mozebi so multi split ke zavrsis podobra rabota , ama so 1 klima definitivno NE!

Член од
11 септември 2020
Мислења
5
Поени од реакции
4
Jas imam amber klimata e ekstremno mojkna imam dnevna so kujna trpezarija otvoren prostor 41m2 super e, ama tvojava kombinacija so dnevna kujna hodnik spalni , e nevozmozna misija so 1 klima najmalce 2 ke ti trebaat i toa kolku ke bide ok vo ednata spalna kee zesko vo drugata ladno... mozebi so multi split ke zavrsis podobra rabota , ama so 1 klima definitivno NE!
Fala mnogu za sovet.Najbitno mi e da gi gream tie 25 kvadrati dnavna,kujna, salon, a za spalnite barem ednata da ja zagream do kaj 18, 19 stepeni ako e vo dnevnata 24 stepeni. Sepak fala mnogu za sovet

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
Fala mnogu za sovet.Najbitno mi e da gi gream tie 25 kvadrati dnavna,kujna, salon, a za spalnite barem ednata da ja zagream do kaj 18, 19 stepeni ako e vo dnevnata 24 stepeni. Sepak fala mnogu za sovet
Graa Amber e mokna klima no e prekaja za 25 m2 kolku sto ti e tebe dnevnata za 25m2 ovaa inverter klima

A za spalinte ovaa inverter klima

Pak ke kazam Gree Amber ti e mnogu mokna klima i se preporacuva za ( otvoren celosen ) prostor do 45m2 No bidejki dnevnata tebe ti e 25 m2 Gree Amber ke raboti kako on-off klima zatoa sto e prejaka nema da modulira za 25m2 iako ja reklamiraat kako 3.5 kw klima Gree Amber 3.5 kw e vsusnost 5.5 kw klima ima kompresor od 5.5 kw klima i zatoa se preporacuva za otvoren prostor ( salon ) od 40 do 45 m2.

Последно уредено:
Член од
11 април 2018
Мислења
208
Поени од реакции
61
Совет.Која клима би бил подобар избор:
-SUZUMI PLUS RAS-13PKVSG-E/RAS-13PAVSG-E
-Infinity Ultimate 42QHB18D8S / 38QHB18D8S

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
ми треба информација,старите клими он офф,до колку метри висински може да буткаат фреон R22?
односно ме интересира максималната висинска разлика помеѓу внатрешната и надворешната единица

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.133
ми треба информација,старите клими он офф,до колку метри висински може да буткаат фреон R22?
односно ме интересира максималната висинска разлика помеѓу внатрешната и надворешната единица
Mislam deka do 5 m nema da e problem. Jas imav edna na h=5m so freon R407A, sosema e isto so R22, rabotniot max pritisok za ovie freoni e 25Bara. Slobodno može na 5m, ama mora da ima uljna klopka, inače celoto ulje od kompresorot ako vn. edinica e dole će ostane zarobeno vo izmenuvačot i kompresorot će ostane bez podmačkuvanje pa poradi toa će zariba.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
Mislam deka do 5 m nema da e problem. Jas imav edna na h=5m so freon R407A, sosema e isto so R22, rabotniot max pritisok za ovie freoni e 25Bara. Slobodno može na 5m, ama mora da ima uljna klopka, inače celoto ulje od kompresorot ako vn. edinica e dole će ostane zarobeno vo izmenuvačot i kompresorot će ostane bez podmačkuvanje pa poradi toa će zariba.
Zatoa se pravi krug od bakarnite cevki pozadi nadvoresnata edinica i uleto nema da odi vo vnatresnata edinica ke si ostane vo kompresorot.

Член од
8 мај 2020
Мислења
77
Поени од реакции
147
Совет.Која клима би бил подобар избор:
-SUZUMI PLUS RAS-13PKVSG-E/RAS-13PAVSG-E
-Infinity Ultimate 42QHB18D8S / 38QHB18D8S
Треба повеќе детали како би можел да ти помогнам. Просторот,Изолацијата, висина на простории.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
Chigo inverter klimi

LINK

Me raduva toa sto Chigo ne se propadnati ( iako nekoj clenovi na forumov kazaa deka Chigo propagaat i ne proizveduvaat klimi sto ne e tocno ) i dobro e sto Chigo imaat super kvalitetni inverter klimi

Член од
11 април 2018
Мислења
208
Поени од реакции
61
Треба повеќе детали како би можел да ти помогнам. Просторот,Изолацијата, висина на простории.
Има измени во тошиба моделот
.
Просторот е дневна,терпезарија,кујна отворен простор околу 37м2, висина 2.7 м,куќа без изолација и пвц прозори (пвц другата година).

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Zlatko,

nema potreba od stapica za uljeto.
nadvoresnata ke bide dole na trotoar(pokraj kuka)-prizemje,a vnatresnata treba da e na prv sprat.visina ima okolu 5m
ne bi sakal da ja busham fasadata,pa zatoa sakam da ja stavam dole na postolje.
odnosno nema da bide bas na trotoar,tuku mozam da ja dignam na postolje,kako masice na 1m od trotoarot.
taka da ke ja namalam visinskata razlika i do 4m no eve neka bide max 5m.

i jas mislam deka nema da e problem,no eve sepak da prasam.

Kajgana Shop

На врв Bottom