Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Eve podetalno objasneto okolu SCOOP i SEER

Termini COP (koeficijent učinka) i EER (koeficijent energetske efikasnosti) definišu efikasnost grejanja i hlađenja klima-uređaja. Oni označavaju koeficijent grejanja ili hlađenja koji ostvaruje uređaj u odnosu na količinu električne energije koja je unesena u sistem. To znači da, ukoliko klima-uređaj ostvaruje toplotu od 5 kW na osnovu 1 kW unesene električne energije, njegov COP iznosi 5,0. Na sličan način, ukoliko klima-uređaj ostvaruje hlađenje od 5 kW na osnovu 1 kW unesene električne energije, njegov EER iznosi 5,0. Što je koeficijent COP i EER viši, to uređaj ima veću energetsku efikasnost.
Mala pomois od moja strana...COP-ovi imas 26 za Umerena/Average zona...a SCOP e edna i taa stoi na Energetskata.
Автоматски споено мислење:

Во табелава споредуваш Toshiba 16ка што уствари е 4kw и Haier Flexis 50 што е 5kw.
Очекувани се разликите.
btw. кај ти се TOL-овие во табелава? Да не споредуваш COP на TOL -10, со COP на TOL -15
Toa na +7C moze da e taka...ama na -7C razlikata e ovaa obelezan so 4erveno....ti sto sakas? da si stoplen na -7 ili sakas modlulacija na +7?
Clipboard01.jpg
Eurovent izdal nalepnica za Enrgetska klasa za Umeren/Average zona....toa e TOL do -10 kakvi -15 barate tuka bre preku leb pogaca?
I taa klasa ja izdal za samo 1cas na -10...i 24casa na -7....citas li na krajot (krajot e na desno) sto pisuva i deka toa se saati Total Hours?
PdesignH e vrzan za Temperaturi bato...i za casovi....citaj u tabelava sto pisuva....ako si u Berovo citaj u Colder, ako si u Gevgelija citaj u Warmer
Za sekoja od ovie 26Temperaturi (-10 do +15) e presmetan COP....pa na krajot se dobiva SCOP...SCOP zbnaci godisno, COP znaci za odredena Temperatura
Total Hours e 4910 za Average.....soberi gi site casovi od -10 do +15 ke vidis deka se tolku 4910 SAATI....i da sose toj 1 saat na -10 se 4910....ne e presmetana energetska klas aili SCOP za na za na -11 -12 -13....-15, za toa ima druga Energetska za Cold zona ama za toa ti trebaat grejaci i klimata da e deklarirana barem na -22 sto vlaga vo Cold/ladna zona ;)
4910 Average.jpg

Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
Во табелава споредуваш Toshiba 16ка што уствари е 4kw и Haier Flexis 50 што е 5kw.
Очекувани се разликите.
btw. кај ти се TOL-овие во табелава? Да не споредуваш COP на TOL -10, со COP на TOL -15
точно само тоа е за -10/-15,така ги дава на Еуровент,
ама види ги цените 52к флекс со 60к сузуми
плус не заборавај дека Флекс имаш фабричко ви фи,бар така сретнав податок.
значи 5кв за 52к наспроти 4кв за 60к(ако би било 5кв,сигурно ќе надмаши 62к-субвенција)

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Eurovent izdal nalepnica za Enrgetska klasa za Umeren/Average zona....toa e TOL do -10 kakvi -15 barate tuka bre preku leb pogaca?
Јас само проверив на еуровент и тоа што пратил @macci во неговата табела со споредби.
Според Еуровент TOL на Toshiba-та е -15 а TOL на Haier-от e -10 и тој споредува COP@TOL-15 со COP@TOL-10.
Значи освен тоа што споредува 4kw со 5kw клима уште и вика дека 5kw нa -10 е подобрa од 4kw на -15.

Како тоа Еуровент ги мери овие податоци што ги има објавено не знам и не можам да дискутирам.
Ако ти викаш дека Еуровент ги тестира само 1 час на температура -10, толку нека биде додека некој не докаже спротивно.
Дали тоа значи дека бројките за -15 за моделите кои немаат Colder Climate енергетска налепница се од ракав истресени од страна на Еуровент?

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
Јас само проверив на еуровент и тоа што пратил @macci во неговата табела со споредби.
Според Еуровент TOL на Toshiba-та е -15 а TOL на Haier-от e -10 и тој споредува COP@TOL-15 со COP@TOL-10.
Значи освен тоа што споредува 4kw со 5kw клима уште и вика дека 5kw нa -10 е подобрa од 4kw на -15.

Како тоа Еуровент ги мери овие податоци што ги има објавено не знам и не можам да дискутирам.
Ако ти викаш дека Еуровент ги тестира само 1 час на температура -10, толку нека биде додека некој не докаже спротивно.
Дали тоа значи дека бројките за -15 за моделите кои немаат Colder Climate енергетска налепница се од ракав истресени од страна на Еуровент?
незнам што се фати само за тие податоци,гледај ги другите податоци-спореди ги.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504

TOL e vrzan za klimatska zona ne jadete gurabii za gjabe....z aumerena zona TOL vi e -10, i tie klimmi ne se testirani na Eurovent na test na -15, takov test se bara samo za ladna zona. A zaLadna postoi i drug Pdesignh i se bara procent od toa....ko ne razbirate ne tuku mrcite
Izberete edna klima bilo koja sto e deklarirana do -25 -30 ke vi objasnam....bilo koja sto ima eurovent ili Fabricki Test, Panasonic, Daikin Toshiba Mitsu nebitno, ama tie modeli ne se u rangot do 60k...znaci TOL da ima pomal od -22....-25, -28, -30....takvo nesto ima na Eurovent samo ne citate deka ima

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
TOL e vrzan za klimatska zona ne jadete gurabii za gjabe....z aumerena zona TOL vi e -10, i tie klimmi ne se testirani na Eurovent na test na -15, takov test se bara samo za ladna zona.
Океј, од ова заклучувам дека според тебе од ракав се бројките во TOL Runing Test за COP @ TOL и Ph @ TOL на Еуровент за TOL -15.

TOL-15.png

Член од
13 март 2015
Мислења
189
Поени од реакции
193
Да прашам за клима уред. Во 2005 година роднина од Швајцарија направи кука тука и купи една клима (тогаш над 1000 евра ја има купено). Од тогаш тој доагаше само еднаш годишно во МК во лето и тоа само по 4-5 дена ке останеше и толку. Климата значи работела само 4-5 дена во година од тогаш. Сега беше и нешто реновираше и ми кажа ако сака да ја земам климата оти нешто друго ке ставал тој. Ме интересира како би била за греење, т.е. дали е во ред. Сликнав моделот од страна, како што и може да се види сеуште налепница не е извадена. Ако може инфо за неа и дали да ја земам за греење во зима. 20200727_013937.jpg

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec знам дека те боли ама многу Toshiba затоа се што напишале е точно и се можеш да најдеш од податоци СЕРТИФИЦИРАНИ. е сега да се вратиме на галичките. твоите за разлика имаат некој фински тест п имаат бело мераче од али експрес па сега гледам некој нов мерач од алибаба. знам дека многу ја сакаш Toshiba а погоѕово сега со акциите на Mirai и Suzumi Plus затоа што секој сега може да си земе Mercedes место Лифан Дачиа итн.....
Овде продаваш м... за бубрези со твоите пајташи а во душата сите си сакате и возите Јапонско, исто е бе бате и кај клима уредите, целиот твој галички бренд е ризик, мачка во вреќа затоа за да убедиш народ манипулираш со 10год гаранција којшто гарантирам никој ја нема платено до крај и никој ја нема исполнето, затоа што не одите. и сега молк и ти кажав 100пати отвори си тема галички клима уреди и лај таму.

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
во врска со гаранциите,МК фирмиве прават ФИНТИ со промена на име на 2-3 год и после гаранција не важи.фирмата постои ама под друго име.
затоа гаранција повеќе од 3 год во МК е невозможна

Надополнување:
HAIER FLEXIS со HAIER BREEZE се исти по спецификации на EUROVENT само кај FLEXIS има + ЕКО СЕНЗОР
малку ме буни шифрата што неможам да дефинирам за кој пазар е AS50S2SF2FA
обично треба да има Е наместо 2S,што означува Европа,ама ова 2S незнам што им значи
1595833168379.png

@tzlatko излегува дека многу поскапо се плаќа името на брендот Тошиба
43k vs 60k,ова е премногу

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Karakteristično za Makedonija uvoznicive ama na site japonci, bukvalno na site, naneto mu go zadrale so cenive, no ima snobovi namesto da si kupi dve klimi će kupi edna..... a klima ko klima ne e toa avion će padne i ti će pogineš....
Inače da se razbereme nemam ništo protiv tkn japonci ili eve Toshiba vo Hrvatska si imaat kulturni ceni ili vo Srbija Fujitsu, Mitsubishi vo Bosna, ama ovde se nastrvile bidejći verojatno imaat ušte ovci za šišanje.
Da se razbereme mnogu blisku e denot koga japoncive će bidat pregazeni od kinezive i će se razbudat so prstot vo usta .....
Mislam deka nema nikakva potreba da im gi polnite đebovite na uvoznicive so nabildani i nerealni ceni.
I kinezive se nabildani no toa e mnogu poumereno ....

Член од
9 август 2017
Мислења
51
Поени од реакции
43
во врска со гаранциите,МК фирмиве прават ФИНТИ со промена на име на 2-3 год и после гаранција не важи.фирмата постои ама под друго име.
затоа гаранција повеќе од 3 год во МК е невозможна

Надополнување:
HAIER FLEXIS со HAIER BREEZE се исти по спецификации на EUROVENT само кај FLEXIS има + ЕКО СЕНЗОР
малку ме буни шифрата што неможам да дефинирам за кој пазар е AS50S2SF2FA
обично треба да има Е наместо 2S,што означува Европа,ама ова 2S незнам што им значи
Прегледај го приврзокот 260452

Kako sto uspeav da procitam
Klimava nosi mitsubisi kompresor i so istava oznaka na nadvoresna edinica se prodava sekade... e jas samo ne uspeav da vidam nikade modulacijata kakva e na breeze i flexis

Член од
6 август 2018
Мислења
58
Поени од реакции
101
TOSHIBA Suzumi Plus inverter клима уреди (R32):

• A++ / А+ висока енергетска класа при ладење /греење
• зголемени капацитети и опсег на работа на ладење /греење
• најнова Toshiba TWIN ROTTARY компресорска технологија
• COP = 3,61 и SCOP = 4,40 фактори на ефикасност
• 7 во 1 IAQ антибактериски филтрирачки систем, функција на самочистење
• „3D smart” проток на воздух
• ”dustless coil coating” премаз на изменувачот од внатрешната единица за нефаќање на прашина
• Eurovent сертификат
• опсег на работа ладење – надворешна температура од -10 ÷ 46°C
• опсег на работа греење –надворешна температура од -15 ÷ 24°C

• Најголем избор на премиум инвертер клима уреди во Енергија доо од светските лидери за греење, ладење и климаризација​
  • Над 25 модели со фактор на ефикасност COP>3.5 како услов за добивање на субвенција на Град Скопје и Град Кичево од 62.000,оо ден.

100720_EnergijaGif2.jpg

Ве очекуваме во нашите салони на ул. Лондонска 1А, Скопје или во ново отворениот продажен салон на Енергија во Визбегово (до Пантер Мис) (инвертер клима уреди, топлински пумпи, VRF системи, чилери, вент.конвектори итн.) или контактирајте не на info@energija.com.mk или на 02/3061-466.
*Акцијата трае додека има залиха.

За било какви дополнителни информаци, обратете се на info@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Член од
15 декември 2017
Мислења
103
Поени од реакции
11
A kako stojat rabotite pomegu
Vivax aeri l
Gree fairy deneska treba da odlucam.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Karakteristično za Makedonija uvoznicive ama na site japonci, bukvalno na site, naneto mu go zadrale so cenive, no ima snobovi namesto da si kupi dve klimi će kupi edna..... a klima ko klima ne e toa avion će padne i ti će pogineš....
Се е набилдано....значи совет да си земат луѓево по 2 клими од по 20 илјадарки, комшиите и за скапата и за ефтината ќе викаат ене клима.

I kinezive se nabildani no toa e mnogu poumereno ....
мхм океј
за тебе кинеска 18ka 94.000 или 12ka 73.000 или пак новата кинеска 12ka 56.000 е поумерено?
океј океј... само да не има снобови што платиле волку?

Затоа ќе им се ценкам ко на пазар бе, ќе звонам на 100 места и ќе барам кој ќе даде и пола процент поголем попуст.

еве продавачот на Грее нека каже што има толку додадено во внатрешната единица кај SOYAL,а на што одземале од надвоешната?
Кај нас black-box се продаваат климите, кој ќе ти каже што има внатре... не знам од што им е страв да го отворат секој нов модел, да го снимаат на видео каде ќе го испофалат/искудат....
ако имаш среќа да најдеш некој ваков јутјуб канал кај што ривјуваат грее модели....

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom