Најекономично греење и ладење

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Баш сподели не интересира, јас имав споделено еден тон видеа од џубре Амбер на Грее и ладен туш после дифрост, и рингла потрошувачка, ме интересира што имаш ти да споделиш.
Секако се знае до 30 илјади денари се зима нешо кинеско, било грее, мее алибаба, зандубара марка на клима и очекуваш нишо од неа. 40-50-60 се зема нешо јапонско попрефинето.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Do 30000 se zima neshto od plasticarite. Bar si znaes od start deka si se zaebal.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
затоа и постирав споредба на тие две клими за да се види дека модело на HAIER во се е подобар од моделот на TOSHIBA.
споредбата на клими со возила не оди.
возилата имаат многу делови за да бидат цели.во климите има многу помалку делови во кои нема некоја голема разлика во квалитетот.софтверот можеби да,има разлика.но и да има разлика во деловите сигурно е мала,занемарлива која нијанса би влијалела на нешто...
Златко еве со оваа споредба точно е дека се плаќа повеќе за името,за брендот,за цела таа пропаганда која кошта многу.
ама и овој модел на Хаиер е еден од најдобрите и сигурно нема да ставаат лоши неквалитетни делови туку впрочем ќе ставаат најдобри,најквалитетни делови.
незнам зошто @Strelec избегава да коментира за споредбава,па макар не се работи за Грее модел.
вака сега би бил нај неутрален( непристрасен) со коментари :)
Moже не може човекот на секоја дискусија да одговара, прво може не му е интересна, второ дефинитивно не му е од интерес освен ако не предложи некој трет модел знаеш од кој бренд. Еве малце да го надразниме :)

За да споредиш два модели доволно детално за да кажеш дека едниот е подобар од другиот, и да наведеш факти поради што ете така тврдш и притоа да останеш непристрасен, верувај треба да потрошиш значителна количина на време. Дополнително ако тие два модели се од различни производители оди пробај најди сервисни упатства и брошури од компресорите кои ги носат каде можеш да најдеш валидни информации.
Верувај.... Been there, done that!
Пишав еден пост пред недела дена на другиот форум на it.mk каде споредував два модели од ист производител (претходник и наследник) ем споредував само компресори...
Првично сакав да споредам два врвни модели од различни производители меѓу кои се двоумев кој да го купам, ама за жал за вториот бренд не успеав да најдам доволно информации за компресорот, нити пак добро ривју за уредот со слики и видеа каде можев да видам што би купил пред да купам.

Такво ниво на информираност не можеш да добиеш онака на форум со едно постче во кое ќе пишеш 2 реченици.
На форумот можеш да побараш помош да.... ама не очекувај се на тацна.
Ако добиеш се на тацна, значи некој седнал и ја загреал убаво столицата.

Ако ти фаќа умот и не ти се брза, земи седни прочитај сам, проучи ја малку проблематиката, помош побарај тука, објаснување, сервисни упатства, брошури ако некој може да најде побрзо и полесно од тебе... пошто за голем дел од брендовите или воопшто нема објавено или е тешко да се најдат по интернетов. Која би била причината на пример да не можеш да најдеш брошура со спецификации за компресорот кој го носи моделот на климата која сакаш да ја купиш?

После тоа преслушај се уште еднаш дал уште мислиш дека купуваш само лепенка кај познат бренд.

И на крај купи тоа што ти ќе одлучиш... па ако згрешиш сам ќе си караш мајката, а не на цацко што те убедил на некој форум.

А ако праиме муабет за пропаганда, можеш да се потсетиш на еден моментално актуелен кинески бренд кога се појави на пазаров со клими какви цени имаше и каков глас го биеше додека постепено не се проширија.... и после некоја година како нивниот врвен модел од 5kw беше поскап од врвните модели од 5kw од СИТЕ останати брендови да не ги редам сеа тука....

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
@zlatko_ti412
Ti gi najde Faktite?...ja vise gi imam
Mnogu si se iznapisal za badijala
Energija prodava ova
Sto ti treba Energetska za taa Flexis nadvoresna ili Kolku dava na -7 Bivalentna ?
EnergyLabel.jpg

|Eve kolku dava, 2,5ka e
Event.jpg
Sea @tigar4e u Tablicata neka ja stavi kako 2,5ka
Energetskata ako ti treba u Atach

Attachments

Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
@Strelec постираш еуровент од 3,5
еве ти ја мојата споредба за двете посочени клими.
ај види дека ФЛЕКСОТ во се има подобри резултати од Сузуми плус

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Пишав еден пост пред недела дена на другиот форум на it.mk каде споредував два модели од ист производител (претходник и наследник) ем споредував само компресори...
Првично сакав да споредам два врвни модели од различни производители меѓу кои се двоумев кој да го купам, ама за жал за вториот бренд не успеав да најдам доволно информации за компресорот, нити пак добро ривју за уредот со слики и видеа каде можев да видам што би купил пред да купам.

Такво ниво на информираност не можеш да добиеш онака на форум со едно постче во кое ќе пишеш 2 реченици.
На форумот можеш да побараш помош да.... ама не очекувај се на тацна.
Ако добиеш се на тацна, значи некој седнал и ја загреал убаво столицата.
Постот го прочитав, и е малку Ретро зашто истото сум го напишал пред многу години на друго место

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Да ова се појаките модели мислев за 3,5ки збориш....ако де нека ги јаде и Хаиер

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
ете ставив споредба,а и за тежините се вадени од сајтот на фирмата што ги продава тука.
добро е што една фирма ги продава двата бренда и двата модели.па за веродостојноста на информациите е нивна.
значи ништо не е на памет.
споредбата е вадена од ЕУРОВЕНТ

Плус,флексот има ви фи,сузумито нема

Член од
9 август 2017
Мислења
51
Поени од реакции
43
Иначе флехисот 3.5 веќе го има во табелата на тигарче..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Тоа со Тошиба обично е така, сите имаат 9ки само Тошиба има 10ки, сите имаат 12ки ама они имаат 13ки...16ката е измислена верзија као 4ка што на клими.мк ја листаат во 5.5kw единици и лугето мислат појака е...а воглавном кога ке ги провериш податоците 16ката на греење тоа 3,5ка и ако сакаш 18ка од било кој производител по капацитет треба да земеш 22јка или 24ка Тошиба, само цената не е иста.
Незнам како само они се местат на пенал, и искрено жал ми е за нив, se falea so Eurovent a tamu se i najslabi :)
22jkata sto sega im e na promocija e so 16ka kompresor a kosta 70k...а Hansol za 62k imas so Twin Rotary со 23ka kompresor што е фул 24ка i do -20...сеа за филтрите незнам дали вреди To[ibata и имала ете мат панел....ама таа 22јка е реална 18ка на греење а не 22јка, дали вреди за 70к тоа секој со умот

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Иначе флехисот 3.5 веќе го има во табелата на тигарче..
Ako mislis na ova
A tuka ja stavil samo 3,5kata....i arno rekov Fairy so 3kw vs Flexis so 2,5kw za tie 500w poveke sto gi dava od utre Fairy ide na 35k i toa u Black Panel varijanta za koj za Flexisot treba da se plati 39 ili kollu im e cenata za crnata ;)

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Во табелава споредуваш Toshiba 16ка што уствари е 4kw и Haier Flexis 50 што е 5kw.
Очекувани се разликите.
btw. кај ти се TOL-овие во табелава? Да не споредуваш COP на TOL -10, со COP на TOL -15

Kajgana Shop

На врв Bottom