Најекономично греење и ладење

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Задолжително е. Ако не се изврши перформансите се послаби за минимум 1/3-на.
Пред монтажа ќе инсистираш да се изврши. Ако те убедуваат поинаку да ги истераш на клоци.

btw
Слободно игнорирај го психово над мене со оние ретардирани коментари.
Си има проблем човекот.
Ako se gubi min 1/3 vo performansi . 90% znaci od klimite se za vo kanta kako sto se namontirani vo MK nevakumirani ,nedovakumirani i slicno .
Kaj koj e izvrsena montaza kako sto treba po propis so ispravni vakum pumpi i slicno da se javi.
Porano on off klimite ne se vakumiraa pa teraat eve i po 15god.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Prasav zatoa sto dvajca majstori mi rekoa,ako sakas ke napravime
Сакаш! Тие не сакаат затоа што за нив тоа е губење на време. Вакумирањето на цевките трае минимум 20-ина минути и, истото во суштина, е извлекување на воздухот од линијата.
Тие со оваа постапка се осигуруваат дека нема да ги малтретираш при евентуално истекување на фреон. Но како и за се во оваа наша држава принципот е „удри и бегај“.

Ако не се изврши вакумирање тогаш при пуштање на фреонот ќе настане мешање на фреонот со воздухот во линијата и автоматски пад на перформансите (воздухот не се компресира како фреонот)
Корекција на оваа шалабајзерска постапка е испуштање на фреонот и повторно ставање на чист фреон.

Отприлика ова би било едно кратко лаичко објаснување за да не забегуваме во техникалии.
Автоматски споено мислење:

Ako se gubi min 1/3 vo performansi
Се губи. Имаш white papers објавени од сите релевантни HVAC производители за ова
90% znaci od klimite se za vo kanta kako sto se namontirani vo MK nevakumirani ,nedovakumirani i slicno .
Точно така. Не се за во канта. Треба да им се смени фреонот за да функционираат како што треба. Векот на траење им е драстично намален.
Kaj koj e izvrsena montaza kako sto treba po propis so ispravni vakum pumpi i slicno da se javi.
Кај мене е извршена таква монтажа. Со вакум пумпа со дигитални манометри. Во траење од 1 час. Затоа што беше лето со прилично жешко време не извршив(ме) полнење со азот. А и немаше потреба на толку кратка линија.
Porano on off klimite ne se vakumiraa pa teraat eve i po 15god.
Порано работеа на R22 (ако мислиш на старите оn-off) со далеку помали притисоци и никој не ги користеше како основно средство за топлење.

Последно уредено:
Член од
29 февруари 2020
Мислења
4
Поени од реакции
3
Повторно здраво :)
Иако на претходниот пост што го поставив ниеден јунак не ми помогна за решение за мојот дом во реновирање, еве што ја испитав од актуелните понуди на пазарот, па би ве замолил за мала помош повторно. Инаку се работи за куќа со супер изолација реновирана каде што по неколку совети од лица кои што се поспецијализирани на темава би ставил 2 инвертер клими со кои што би ги загревал двата спрата, долу 5,5 kw и горе 3,5kw.

Се мислам помеѓу неколку опции и тоа би биле следниве:

-Daikin FTXB-C 5 kW и DAIKIN SENSIRA FTXF-A 3,5kw
-Мitsubishi Electric MSZ-SF50VE 5,5 kW и Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE 3,5 kW
-TOSHIBA RAS-B16PKVSG-E SUZUMI и TOSHIBA RAS-B13BKVG-E1

Ме советуваа да размислам и за GREE, но сепак мислам кога веќе ке ги користам како примарен уред за греење дека не треба да се иде на кинези, сепак на долги патеки Јапонец си е Јапонец. Исто така би сакал да посочам дека на некои страни налетав на дискусии дека за Daikin многу од битните делови а некаде се споменува и дека AIRFEl произведува се за нив, па ме заплаши тоа и некако се ме тера дека Toshiba си е Toshiba, башка многу убави зборови имам за нив од луѓе што ги познавам а веќе 5 година ги користат.

Слободно дајте некој совет или мислење.
Javi se vo JOKI, mozat da ti pomognat okolu greenjeto

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
Надворешната на Midea оргинал е ептен јака, за разлика од ребрендираните.
Vakva li e nadvoresnata edinica na inverter Midea ?

Ako e vakva togas stvarno ima top izgled posebno crnoto kapace kaj ventilite za Freon izgleda ekstra.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.683
Поени од реакции
4.061
Midea MB-24N8D0 kupena 55 000 denari, gree 60m2, po postignata zadadena temperatura od 23c odrzuva so 400-500w.
Super e toa ....
Ps(deka kineakite ne cinele....?)
Автоматски споено мислење:

Vakva li e nadvoresnata edinica na inverter Midea ?

Ako e vakva togas stvarno ima top izgled posebno crnoto kapace kaj ventilite za Freon izgleda ekstra.
Ovaa nadvoresna navistina e preubava :)

Член од
27 октомври 2018
Мислења
8
Поени од реакции
8
Dobro vecer,

probav da ve prochitam skroz no me mrdnavte! :)

Da ste vie na moe mesto, karabina zavrshena, sega treba da padne odluka za greenje.
- Thermo blok 25cm (resenski)
- 10 cm Knauf insulation kamena volna fasada
- 4 sezoni prozori Rehau

Vkupna grejna povrsina 170 m2

Na shto bi se greele vie?

PS: Bev vo skoro site poznachajni firmi za greenje, naidov na reshenija na site problemi, t.e za se site imaat reshenie odma, instant. ( za zal nemam doverba, se osekja deka se ke se kaze samo da se prodade)

Fala vi :)

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.650
Поени од реакции
7.492
Dobro vecer,

probav da ve prochitam skroz no me mrdnavte! :)

Da ste vie na moe mesto, karabina zavrshena, sega treba da padne odluka za greenje.
- Thermo blok 25cm (resenski)
- 10 cm Knauf insulation kamena volna fasada
- 4 sezoni prozori Rehau

Vkupna grejna povrsina 170 m2

Na shto bi se greele vie?

PS: Bev vo skoro site poznachajni firmi za greenje, naidov na reshenija na site problemi, t.e za se site imaat reshenie odma, instant. ( za zal nemam doverba, se osekja deka se ke se kaze samo da se prodade)

Fala vi :)
Dobro vecer i do tebe
Na prvoto prasanje na sto bi se greele, poveketo bi izbrale na dugme.
Treba ti da kazes na sto sakas da se grees, sakas plamence da gori, sakas radijatori, podno, klimi...toa e tvoj izbor

Za vtoroto prasanje za 170m2 objekt so vakvi prozori i izolacija...treba da imas vakov sertifkat koj se plakja za da se presmeta pa posle se odi po firmi.
Koga veke si platil za Rehau i ostalo redno e da go imas.
Objekt.Energetska.jpg
Vo tvojot slucaj edno 500evra ne ti ginat za presmetkata ama samo taka ke znaes na sto si.
Koga bi imal tocni brojki za toplinskite zagubi na X nadvoresna Temperatura (koja ti ke ja pobaras za toeto mesto na ziveenje дали -10 дали -15Ц) togas ni firmite vo koj si bil nema da treba da gataat kolku kw toplinski zagubi imaaat tie tvoi 170m2 so takvi prozori i izolacija.

Inaku imas pravo taka e koga setas po MK firmi, na nepoznati toplinski gubitoci sekoj ke ti ponudi razlicno i ke gleda da te zgree "za poskapo"...ke dobies ponuda za TPumpa vozduh-voda i za 16Kw i za 6Kw(+9Kw elektricni grejaci) od koe posle matematikata e deka si vlozil isto za marka samo smetka za struja e trodupla zasto grejacite se elektricni grejaci so COP=1.
Kako da ti kazam, malku informacii davas...da imam 2sprata po 85m2 prvo ke razmislam kako vremenski ke gi toplam....dali nonstop site 170m2 treba da se na 23C ili denski eden sprat na 23C drugiot na 18C a popladne dvata na 23C i kako toa bi go izkontroliral za da nakraj sve toa bide ekonomicno i isplatlivo.
Kontrolata na temperaturite po sobi/sprat (Ekonomicnosta) e najskapiot del vo celava prikaska, na bilo koje gorivo-sistem da se grees, na cvrsto gorivo pelet/drva kaj nas tesko da najdes strucnnjaci da go resat toj del od prikaskata.

Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Најдов малку време за да ја продолжам приказната со деталното чистење на моите клими.
Како што се договоривме со „мајторот“ дојде возило Фиат Добло со уште еден човек кој му помагал во работата. Ги запознав со моделите и каде се монтирани внатрешните деиници и надворешните единици. Го внесоа алатот во станот и пошнаа со работа. Прво почнаа со поголемиот уред -Fujitsu ASYG 12 LUCA. „Мајторот“ почна да ја демонтира внатрешната единица, но не успеа да ги оштрафи штрафовите кои се наоѓаат од долната страна. Не успеа да ја демонтира жичаната заштита која се наоѓа пред вентилаторот на внатрешната единица и истата ја свитка за да може да ја дојде до внатрешниот вентиалтор и да го испере.Лептирите ги демонтира но со голем напор особено долниот лептир-крилце. Изменувачот, вентилаторот фи изми со „средство“- кое после се испостави дека се состои од средство за дезифекција „дезентал “ на АЛКАЛОИД, вода и средство за миење садови. Немам замерки на педатноста и грижата пњерењето да биде уредно и да не се штрка наколу. Она што не сум задоволен е тоа што склопувањето на внатрешната единица и кај Fujitsu ASYG 12 LUCA и кај Fujitsu AYG 07 LMCA е неуредно и непрецизно. Од летирите ѕиркаат одредени жичани делови кои ги држат лептирите, а кај Fujitsu LUCA дури оневозможуваа непречено движење на лептирите-крилцата. Предниот панел, кој кај Fujitsu LUCA се подига и спушта ( при статување и гасење на уредот) не е прецизно вратен на место, така што при стартување, односно гасење на уредот како да прескокнува и не се движи рамномерно, како што се движеше пред демонтажата.
Поради ова, особено што по демонтажата и повторното монтирање на овој уред, истиот не функционира како што беше пред демонтажата му се јавив на т.н. мајтор со забелешка дека уредот не е склопен како што треба и дека тоа се одразува на нормалното работење на уредот. И тука почнаа она познато ( па види дали е она, дали ова па гурниги тие жичани делови од летирите да не пречат при движење на истите, па исклучи го од штекер уредот, па панелот ќе профункционира , па она, па она ) Неколку пати му се јавив реагирајќи и негодувајќи од начниот на одреботената работа во делот на склопувањето на уредот по неговото чистење и накрај сфатив со кого си имам работа, за да на крај му кажам дека оставам на негова совест ( ако ја има ) да дојде повторно да ја доврши започнатата работа, бидејќи се испостави дека т.н. мајстор не ја завршил работата како што треба и од беспрекорно функционален уред остави уред кој не функционира во одредени сегменти.
Меѓутоа иако помина повеќе 4 месеци тој сеуште не дошол да ја доврши работата, онакак како што треба, а за што чесно му платено како е договорено.
Што се однесува на надворешните единици, иако беше договорено и платено, се обиде да ме убедува дека нема потреба да чисти бидејќи тие самите се чистеле при дефростот. Кога виде дека не се согласувам, со рачна пумпа надве-на три ги испрска и двете и толку. Исто така беше договорено дека за цената која што беше платена треба да направи проверка на притисокот во системите на двата уреда. И кога видов како тоа го направи на поголемиот уред кога само беспотребно испушти фреон, кога ред беше на помалиот клима уред едноставно му реков дека нема потреба тоа да го прави и на него.
И тука настана уште една беља. Пред неколку дена го исклучив уредот ( поголемиот ) да ги исчистам филтрите и при иклучувањето и при спуштање на предниот панел ( кој авотматски за спушта по исклучување на уредот) нешто штракна, како да се скрши и по сите излгеди дека се скрши пластичниот започаник кој го подгива и спушта предниот панел. Се посомневам дека тоа и дека истото е од непрецизното склопување на извршеното чистење, бидејќи како што кажав истиот по чистењето покажа дека не функционира како што треба дека „ подлизува“ односно не се дига, поточно повеќе не се спушта течно и воедначено. Повторно мус е јавив на т.н. мастор со молба да дојде да го реши новонастанатиот проблем бидејќи имам стар човек дома и дека тој уред е главно греење во станот. И како по обичај не можам , 8-ми март, ти реков ми рече.... веќе наредната недела, да видиме и сл. Му велам предниот панел паѓа доле не може уредот правилно да издувува, се спречува нормално греење, ќе останам без греење, а тој мене па наредна недела, па ова, па она.. Сум го отерал три пизде материне... И сега со трака го имам залепено предниот панела за да не паѓа за да имам какво такво греење.
Ебати мајсторот. Наравоучени: Немојте да дозволувате било кој приучено гомно претставувајќи се како „мајстор“ да ви ги чачка климите. Овој т.н. мајстор го ангажирав по препорака на еден член на форумот, кога барав помош да најдам саглам мајстор кој ќе ги сервисира моите клими.
И нак ракј останува да го откријам идентитетот на гомното од „мајстор“ - т.н. мајстор се вика Оливер и вози Фиат добло златна боја. Кога ќе сакате да ги сервисирате климите од него да бегате како ѓавол од крст. Тоа е моето лоѓо искуство со овој таканаречен мајстор.
И сега барам помош како да го решам проблемот со предниот панел и запчаникот кој го движи??? Немојте да при препорачувате било кој без самите да сте се увериле во прецизноста и професионалноста на мајсторот кој евентуално би го препорачале.
Се извинувам за долгото чекање на продолжението од мојата приказна насловен -сервисирање на клима уреди и долгиот текст на продолжението од приказната се обидов да ја скратам и да ги избегнам неважните моменти.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.683
Поени од реакции
4.061
Најдов малку време за да ја продолжам приказната со деталното чистење на моите клими.
Како што се договоривме со „мајторот“ дојде возило Фиат Добло со уште еден човек кој му помагал во работата. Ги запознав со моделите и каде се монтирани внатрешните деиници и надворешните единици. Го внесоа алатот во станот и пошнаа со работа. Прво почнаа со поголемиот уред -Fujitsu ASYG 12 LUCA. „Мајторот“ почна да ја демонтира внатрешната единица, но не успеа да ги оштрафи штрафовите кои се наоѓаат од долната страна. Не успеа да ја демонтира жичаната заштита која се наоѓа пред вентилаторот на внатрешната единица и истата ја свитка за да може да ја дојде до внатрешниот вентиалтор и да го испере.Лептирите ги демонтира но со голем напор особено долниот лептир-крилце. Изменувачот, вентилаторот фи изми со „средство“- кое после се испостави дека се состои од средство за дезифекција „дезентал “ на АЛКАЛОИД, вода и средство за миење садови. Немам замерки на педатноста и грижата пњерењето да биде уредно и да не се штрка наколу. Она што не сум задоволен е тоа што склопувањето на внатрешната единица и кај Fujitsu ASYG 12 LUCA и кај Fujitsu AYG 07 LMCA е неуредно и непрецизно. Од летирите ѕиркаат одредени жичани делови кои ги држат лептирите, а кај Fujitsu LUCA дури оневозможуваа непречено движење на лептирите-крилцата. Предниот панел, кој кај Fujitsu LUCA се подига и спушта ( при статување и гасење на уредот) не е прецизно вратен на место, така што при стартување, односно гасење на уредот како да прескокнува и не се движи рамномерно, како што се движеше пред демонтажата.
Поради ова, особено што по демонтажата и повторното монтирање на овој уред, истиот не функционира како што беше пред демонтажата му се јавив на т.н. мајтор со забелешка дека уредот не е склопен како што треба и дека тоа се одразува на нормалното работење на уредот. И тука почнаа она познато ( па види дали е она, дали ова па гурниги тие жичани делови од летирите да не пречат при движење на истите, па исклучи го од штекер уредот, па панелот ќе профункционира , па она, па она ) Неколку пати му се јавив реагирајќи и негодувајќи од начниот на одреботената работа во делот на склопувањето на уредот по неговото чистење и накрај сфатив со кого си имам работа, за да на крај му кажам дека оставам на негова совест ( ако ја има ) да дојде повторно да ја доврши започнатата работа, бидејќи се испостави дека т.н. мајстор не ја завршил работата како што треба и од беспрекорно функционален уред остави уред кој не функционира во одредени сегменти.
Меѓутоа иако помина повеќе 4 месеци тој сеуште не дошол да ја доврши работата, онакак како што треба, а за што чесно му платено како е договорено.
Што се однесува на надворешните единици, иако беше договорено и платено, се обиде да ме убедува дека нема потреба да чисти бидејќи тие самите се чистеле при дефростот. Кога виде дека не се согласувам, со рачна пумпа надве-на три ги испрска и двете и толку. Исто така беше договорено дека за цената која што беше платена треба да направи проверка на притисокот во системите на двата уреда. И кога видов како тоа го направи на поголемиот уред кога само беспотребно испушти фреон, кога ред беше на помалиот клима уред едноставно му реков дека нема потреба тоа да го прави и на него.
И тука настана уште една беља. Пред неколку дена го исклучив уредот ( поголемиот ) да ги исчистам филтрите и при иклучувањето и при спуштање на предниот панел ( кој авотматски за спушта по исклучување на уредот) нешто штракна, како да се скрши и по сите излгеди дека се скрши пластичниот започаник кој го подгива и спушта предниот панел. Се посомневам дека тоа и дека истото е од непрецизното склопување на извршеното чистење, бидејќи како што кажав истиот по чистењето покажа дека не функционира како што треба дека „ подлизува“ односно не се дига, поточно повеќе не се спушта течно и воедначено. Повторно мус е јавив на т.н. мастор со молба да дојде да го реши новонастанатиот проблем бидејќи имам стар човек дома и дека тој уред е главно греење во станот. И како по обичај не можам , 8-ми март, ти реков ми рече.... веќе наредната недела, да видиме и сл. Му велам предниот панел паѓа доле не може уредот правилно да издувува, се спречува нормално греење, ќе останам без греење, а тој мене па наредна недела, па ова, па она.. Сум го отерал три пизде материне... И сега со трака го имам залепено предниот панела за да не паѓа за да имам какво такво греење.
Ебати мајсторот. Наравоучени: Немојте да дозволувате било кој приучено гомно претставувајќи се како „мајстор“ да ви ги чачка климите. Овој т.н. мајстор го ангажирав по препорака на еден член на форумот, кога барав помош да најдам саглам мајстор кој ќе ги сервисира моите клими.
И нак ракј останува да го откријам идентитетот на гомното од „мајстор“ - т.н. мајстор се вика Оливер и вози Фиат добло златна боја. Кога ќе сакате да ги сервисирате климите од него да бегате како ѓавол од крст. Тоа е моето лоѓо искуство со овој таканаречен мајстор.
И сега барам помош како да го решам проблемот со предниот панел и запчаникот кој го движи??? Немојте да при препорачувате било кој без самите да сте се увериле во прецизноста и професионалноста на мајсторот кој евентуално би го препорачале.
Се извинувам за долгото чекање на продолжението од мојата приказна насловен -сервисирање на клима уреди и долгиот текст на продолжението од приказната се обидов да ја скратам и да ги избегнам неважните моменти.
Vo globala 90% vakvi se majstorite.....za golema zal i na nas i na uredite koi gi koristime ....i potoa pocnuvaat muabetite ist ured-klima kaj nekoj odlicna kaj nekoj uzasss ....a seto toa e od montazata.....

Kajgana Shop

На врв Bottom