Најекономично греење и ладење

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Колку пари за Амбер Нордик?

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Никако неможам да сватам ова со квадративе за греење/ладење на кој како ќе му текни така ги пишува, само клима да продаде.

Клима 18ка која e оптимизирана за греење, дава максимални 12.2kw, од кои скоро 10kw ги имаш на надворешна 2с, а повеќе од сигурно е дека на -20с ќе ги извади минимални 5.5kw, е баш таа јапонецот ја препорачува за 24 до 30м2 и тоа во Јапонија. Screenshot_2019-04-12-17-43-58.png
Кај нас едно мизерно 12-че со одвај 2.2kw na -10c се препорачува за 40м2, или 18ка за 60м2.
Незнам дали ние многу знаеме или јапончево што ги произведува климиве е ептен глуп???

Разликата јас ја гледам во тоа што јапончето не прави пресметка на 10степени надворешна, колку квадрати климата можи да згрее (ако е така тогаш оваа со максимални 12.2kw ќе ја препорача за 100м2) туку на -20/-25с дека во тие максимално препорачани 30м2, единствено што може студот е за к*р да ти се фати.
Кај нас изнапишале вредности од памет само да се трошат климите да си тераат бизнис, ти препорачуваат клима која само на надворешна 0с ќе ги згрее одвај тие квадратите што ќе ти ги кажат, кога ќе стегне студот ќе приклучиш додатни 3kw.
Тие м2 што ги пишуваат, само тие ги препорачуваат, верувам дека никој производител во ниту едно упатство или препорака да ги има напишано (освен некои од кинеските некои бош брендови).
Клима 12ка од 60000денари ја препорачуваат за 35м2, а 12ка од 30000денари ја препорачуваат пак за 35м2.

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.816
Поени од реакции
4.261
за таа квадратура само 18,000BTU те 5,5kW... овие што ги спомнуваш се 12ки или тнр. 3,5ки... иако имаш добра изолација и прозори (на Ytong не ти треба термофасада) но сепак препорачано е појака клима за греење на 42м2. Vivax Gree, Haier... или некоја повисока класа, зависи од твојот буџет.
ovaa 18 ka /? budzetot e toj max 35000
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ова најверојатно ќе пројде, со тоа што да не очекуваш некоја софистицираност типа модулација, режими на работа.... Ќе грее ама ќе троши повеќе од сличен јапонец. Пошто нема ем јаре ем паре, добра варијанта е!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
мислам најдобар избор за клима 18ка во ценовна класа до 40К ... солиден инвертер опремен со Mitsubishi компресор, како велат од Eurovent (tabelata dolu), PdesignH (4.8kW) SCOP 4, A+ .... на -7*С ќе испорача 4,25kW, на -15 цели 3,9kW кои се доволни да затоплат изолирана просторија од 40м2 со термопан прозори ... но, нека си ги кажат искуствата оние што ја користат, ја имаат неколкумина членови на форумов и колку се сеќавам нема ниту еден што се пожали... или врати се назад на темава побарај, има доста пишувано за оваа клима.
upload_2019-5-1_9-48-35.png

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.816
Поени од реакции
4.261
Ова најверојатно ќе пројде, со тоа што да не очекуваш некоја софистицираност типа модулација, режими на работа.... Ќе грее ама ќе троши повеќе од сличен јапонец. Пошто нема ем јаре ем паре, добра варијанта е!
Haaa - so jarevo me nasmea .....
dane ja tupam povejke haier ili gree i posledna varijanta vivax( site 18ka), posto i nemam nekoj dr, izbor budzetot e tolku

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Haaa - so jarevo me nasmea .....
dane ja tupam povejke haier ili gree i posledna varijanta vivax( site 18ka), posto i nemam nekoj dr, izbor budzetot e tolku
Прочитај го постот на Змиго, пред твојот пост, да не се повторуваме! Тундрата има убави одзиви на форумов, од корисници што е поважно!

Член од
16 април 2019
Мислења
384
Поени од реакции
544
Предлог за инвертер од 25-35 000 денари.. и дали е сосема ок даикин ftxbc 3.5kw[/QUOT

Jas kupiv Invertor Nemesis 7kw gream okolu 80 kvadrata , kujna trapezarija i dnevna vo edna celina plus hodnik i dve spalni. Potrosuvacka e okolu 1000w -1100w na saat konstantno. Podesena temperatura na dalinsko 23stepena vo dnevnata zagreva 24 a vo spalnite 21 stepen.
Ova e grcki brend koj e proizveden vo fabrikite na Gree i cenite se dosta povolni za tvojata kvadratura 5.5kw ti e dovolna

Attachments

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec одма извади од упатставата и каталозите на грее, двостепен компресор. такво нешто тешко пријател дека постои за клима уред и дека е економичен на делумно оптоварување, али ако пак грее измислиле топла вода секоја чест. не се гл... уште па копираш некој србин што пишал за климата. абе ајде реализирај се. немаш валиден документ сертифициран за да ти се признаат резултатите. до тогаш тлеј си со климичкиве со гратис пекач од 200 евра за ладење и греење на контејнери, ама никако не би препорачал за основно греење за стан куќа за ниеден твој грее модел

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Strelec одма извади од упатставата и каталозите на грее, двостепен компресор. такво нешто тешко пријател дека постои за клима уред и дека е економичен на делумно оптоварување, али ако пак грее измислиле топла вода секоја чест. не се гл... уште па копираш некој србин што пишал за климата. абе ајде реализирај се. немаш валиден документ сертифициран за да ти се признаат резултатите. до тогаш тлеј си со климичкиве со гратис пекач од 200 евра за ладење и греење на контејнери, ама никако не би препорачал за основно греење за стан куќа за ниеден твој грее модел
Да го објаснам болдираново што го има напишано, кажува дека постои двостепен компресор ама небил за клима уреди.
Литиум како љубимец на модели со GMCC компресори многу добро знае дека и GMCC произведува двостепени компресори.
Подетален опис за нив има на сајтот на GMCC овде.
1395120593692.jpg
Но според нивната маркетинг политика тие им се наменети за уредите од висока класа, затоа и вели не се за домашни клима уреди. Или у превод да имаше Тошиба модел со двостепен Компресор, тој модел сигурно ке кошташе како 2 x Suzumi16 т.е 100че :)
Е па видиш друже Грее има обратна политика од вас и мисли дека треба да се достапни и за домашни уреди.

И најчудно од све е како како такватa висока технолгија на GMCC ја има и на Алибаба за 150$.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Да го објаснам болдираново што го има напишано, кажува дека постои двостепен компресор ама небил за клима уреди.
Литиум како љубимец на модели со GMCC компресори многу добро знае дека и GMCC произведува двостепени компресори.
Подетален опис за нив има на сајтот на GMCC овде.
Прегледај го приврзокот 208454
Но според нивната маркетинг политика тие им се наменети за уредите од висока класа, затоа и вели не се за домашни клима уреди. Или у превод да имаше Тошиба модел со двостепен Компресор, тој модел сигурно ке кошташе како 2 x Suzumi16 т.е 100че :)
Е па видиш друже Грее има обратна политика од вас и мисли дека треба да се достапни и за домашни уреди.

И најчудно од све е како како такватa висока технолгија на GMCC ја има и на Алибаба за 150$.
ХАХАХААХ стварно стрелчо и остали гт1 и грее ботчиња, стварно ова, двостепен компресор грее ставил а замисли никој друг јапонец не му текнало да стави. тоа ни двостепен ни компресор не е што го става грее, за да кошта едно грее компресорче 20$ пресметај што може да има внатре што материјал и како ќе работи и што е најбитно колку долго ќе работи. или сега пајк ќе најдете од некој српски и блгарски форум како некое монтерче ги фали пошто jet дал таргет висок и мора да се продаде оваа година :bravobe:

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.831
ХАХАХААХ стварно стрелчо и остали гт1 и грее ботчиња, стварно ова, двостепен компресор грее ставил а замисли никој друг јапонец не му текнало да стави. тоа ни двостепен ни компресор не е што го става грее, за да кошта едно грее компресорче 20$ пресметај што може да има внатре што материјал и како ќе работи и што е најбитно колку долго ќе работи. или сега пајк ќе најдете од некој српски и блгарски форум како некое монтерче ги фали пошто jet дал таргет висок и мора да се продаде оваа година :bravobe:
Hahahahaha....kolku "baterijava" ke pukne od maka sto ne mu davat da prodava Gree kllimi, zalno duri.
Ne se sekiraj, ke urgiram vo Gree da te viknat na razgovor i da te napravat dilerce.....ama ke treba i ti malce da se potrudis, si znaes dobro kako treba, imas iskustvo ( potvrdeno e veke od prijatelcinjata tvoi ).

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886

Kajgana Shop

На врв Bottom