Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.960
Поени од реакции
11.228
Никаква намера немав да дискутирам за Сузумито да не беше Жмигавецот.
Добро е да има попуст кој и да го дава.
Но кога некој ке манипулира и измислува капацитети па свесно од Мува прави Слон за што има сертификат дека не е така секогаш ке реагирам.
Па укажав колку и е снагата со ГОЛЕМИ букви токму за Жмиго и останатите нивни дилерчиња што од неа прават дури 18ка, па ја препорачуваат за 60м2 на климите со што некој дебело ке зафркнат ако препорачаната им квадртатура таму 60м2 ја разберат дека е препорачани за греење (тоа таму не го ни пишува, стои само пропорачана и некажува за што е препорачана дали греење или ладење).

А сега ке морам да му се обратам и на шампионот во манипулација @PticaSelica , на кој неможам да му го сватам делувањето тука зашто во неговото пишување иде од крајност во крајност, де е за Он/ОФФ клими, де е за Инветрери, де за ТермоПечки, де за Пелети итн. сите постови му ги прочитав и пак е најасно што мутивода е.

@Ptico Itrico....ти после постот на Алексо дозна за Модулација ама згреши што се јави, а еве ке ти кажам зашто и колку глупо делуваш...треба ли да те потсетам дека пишуваше дека сте смрзнале со 2 клими Сузуми и тоа 18ки, таму која Модулација ти виде ?

Ја читам све и наназад кога ке се појави некој ваков како тебе нов научник и вакви бисери како твоите не ми промакнуваат, а ти како парнаџија имаш друга тема за Греење на Пелети и таму да им делиш памет а не овде.
Пред скоро напиша дека на -15 нормалните на клими не се грееле....ајде да видиме па ти колку си нормален...од заебанција и ти го лајкнав тој пост заедно со Батеријата пошто знам кои све глупости имаш напишано а Батеријата нема појма :)

Бонус дообјаснува

На ова Влавот логично му одговара дека тие 3000евра попаметно било на изолација да ги дадат(а и Птицава се разбира нели во ТопллинскиЗагуби) но секако недоби одговор од манипулантов зошто побогу фрлиле нови 3000евра на дополнително греење.

Нормално нема одговор од парнаџијава или што и да е ама е манипулант невиден, пред неколку месеци пљука по сузумито а сеа збори имало добра модулација, а прикаската со 3000евра и тоа роден најблизок да го зезнеш само пациент може да смисли, бог да чува од вакви.
Морам да ти го лајкнам постов.... еве дури и кисче ќе ти дадам.
Ваков убав викенд,а ти да ми посветиш мене време,да ми изанализираш се што сум напишал... РЕСПЕКТ
Интересното е што ништо од тоа не е грешка,се е вистина!
-Сестрами сеуште има две сузумки,ама сега греат на +5...15
-се греат на пелети со 150-200€ месечно
-а јас сум си на дрва,и имам две он-офф клими за исто така прелазни периоди.
-а да можеби не сум спомнал и соларен бојлер... ама небитно за темава.

Што тебе @Strelec те буни,мене не ми е јасно?

П.С.и не ме вади од контекст,никогаш не сум ги плукал сузумките,убаво си е објаснето во оригиналниот пост.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec нешто е мало изнервиран, па ти во сите грее продавнички продаваш клими на кг по м2, да не правите пресметки пред да им понудите од тоа галичките клими. уште па ќе зборува модулации еуровент exv txv греачи. ајт доста манипулираши твоиве гледам одма си ги скорнал во бој да се одбрани брендот и да се нападне добра понуда (читај Suzumi16). :cuc::bravobe:

D

Deleted member 95595

Гостин
Немојте да зборувате лошо за Toshiba. Edgar (Хрватон) нема да спија навечер ... пред да си легнува можеби си ги гали својте Toshiba за Sweet Dreams :)))
Jas, sekogas koga imam prilika, bukvalno ja gushkam i baknuvam nadvoreshnata edinica od edna od moite klimi. Tri imam, ama samo ednata mi e dostapna za taa rabota. Mnogu mi se dragi i si gi sakam.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Па прочитајте бе друже и вие кои се разбирате од бренТови, не само плодите безвезе постови колку да се кажа нешто. Кога е Тошиба во прашање, толку е понапреТ од вашиот омилен бренТ, што и претпоследниот модел е светлосни години подобар од , знаеш веќе кој грее кој не грее!
Читнато е пријателе,шо чини колку чини си знам..Брент,Кинез Јапонец ми е апсолвирано...Попуст не попуст и тоа е апсолвирано..Постот беше за Климе и останати...Не прашувам јас никој шо да земам...Се е одговорено на темата за тој шо чита.Да помогнам нешто гледам,да разјаснам,ама ум со инка не се тура..
Бтв нит сум ја вреѓал нит ќе ја вреѓам Тошиба...Има се за истата и постови(искуства) и еуровент...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.501
@Lithium002 na nestignati klimi reklama si pustil, a Lagerot ti e Nula :facepalm:
U koja toa naredna nedela ke stignat?....Montaza od Juni ili Avgust pa nataka? :D
I zasto be nemate 10ka so kromid :icon_lol:
Site imaat 9ki vie 10ki...site 12ki vie 13ki....mnogu ste smesni :)

Future.jpg [DOUBLEPOST=1555976897][/DOUBLEPOST]
-Сестрами сеуште има две сузумки,ама сега греат на +5...15
И да се чудиш како тоа Сузуми16 некогаш на Еуровент беше рекламирано како 5,5kw а сега е само 1,32kw, оваа новава сега делува мнооогу послаба иако ја даваат за поефтина и на промоција ;)
EventSuzumi16OLD.jpg

Сузуми16 од 5,5kw се стопива на само 1,32kw , 50 иљадарки да дадеш за само 1,3KW тоа ни 20м2 дали ке задоволи.
Suz16newEV.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec opsesija ti e Eurovent stranava za Toshiba. da ne se pravis malku g... pri zdrav pamet. znaes za kakov model zboruvas deka nema da zadovoli 20m2, osven pod ''zadovoluvanje'' drugo podrazbiras. aj vrati si se so beloto merace i so izduv i greacite, zatoa si expert. greac i pekac za leb toa pobara na eurovent??

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Decki samo za informacija, toplotnite zagubi so KnaufTerm se presmetani na skoro duplo pomala vrednost. Kaj mene konkretno po maloto renoviranje potrebnata toplina za mesec januari KnaufTerm ja presmeta na 4190KWh za cel januari. Od tie 3865KWh treba da se nadopolnat treba da dojdat od sistem za greenje dodeka ostanatite se od toplotni dobitoci od elektricni aparati i sl.

Po meseci vkupnite presmetani potrebi vo KWh se
Januari (31 green den) - 4190
Fevruari (28 green den) - 3425
Mart (31 green den) - 2975
April (15 green den) - 1083
Okromvri (15 green den) - 944
Noemvri (30 green den) - 2898
Dekemvri (31 green den) - 3574

Inace nadvoresna proektnata temperatura za Prilep e -15 stepeni, nadvosena prosecna temperatura za celiot green period e nesto nad 5 stepeni, dodeka vnatresnata temperatura e proektirana na 23 stepeni sto e +3 nad defoltnite vrednosti. Dokolku proektnata temperatura e 20 stepenei vkupnite potrebi ja januari se 3621KWh. Proekcijata e za greenje 24/7 za vreme na celata grejna sezona.

Od ova izleguva deka 5.6KW se potrebni sekoj cas vo priostorot za da se postignat baranite temperaturi, vo januari. Ovaa vrednost e skoro duplo pomala od onaa koja jas prvicno ja presmetav. Seuste ne sum siguren na koj nacin ja samiot program da presmetuva, odnosno koi nadvoresni temperaturi gi zema i vo kolkava dolzina, no ona sto go zabelezav e deka nadvoresnata temperatura kaj sosedna negreena prostorija ja zema na +4 stepeni, dodeka jas ja presmetuvav na -7.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
A kako ja presmeta vrednosta?
Na koja vrednost mislis?
Na vrednosta na toplotnite zagubi? Ako e za toa programot presmetuva avtomatski, samo ja vnesuvas povrsinata na termalnata obvika, sto ne na drugata strana, dali nadvoresen zid, dali zid kon negrean prostor i sl. i vnesuvas od sto e izgradena termalnata obvivka. Za najgolem del od rabotite imas biblioteka pa ti biras sto e toa sto imas, a po potreba menuvas samo nekoj sloj.
A ako mislis zosto ja zemav vrednosta na -7 stepeni, kon ostanatiot zatvoren prostor, zaradi toa sto ne moze da bide poladno od -7. Toa e kako nekoe worst-case scenario.

Член од
6 април 2019
Мислења
5
Поени од реакции
12
Aj so zdravje da si ja koristam!
PANASONIC CS/CU-Z12SKE/W-M

ТИП НА КЛИМАТИЗЕРОТ: ИНВЕРТЕР
ГОЛЕМИНА НА ПРОСТОРИЈА ЗА ЛАДЕЊЕ/ГРЕЕЊЕ:35M2 (80M3) / 29M2 (75M3)
КАПАЦИТЕ НА ЛАДЕЊЕ/ГРЕЕЊЕ (KW): 4 / 5.8
ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА ПРИ ЛАДЕЊЕ / ГРЕЕЊЕ А+++ / А++
NANOE-G ФИЛТЕР
НИВО НА БУЧНОСТ ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА (DB(A)): 42/28/19 DB-AНАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА (DB(A)): 50 DB-A
ТИП НА ФРЕОН: Р32
РАБОТНА ТЕМПЕРАТУРА ЛАДЕЊЕ: -10° ДО +43° C
ГРЕЕЊЕ: -17° ДО +24° C
ДИМЕНЗИИ ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА (ШXВXД, ММ): 295 X 919 X 194НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА (ШXВXД, ММ): 619 X 824 X 299НЕТО ТЕЖИНА НА ВНАТРЕШНАТА ЕДИНИЦА (КГ): 10НЕТО ТЕЖИНА НА НАДВОРЕШНАТА ЕДИНИЦА (КГ): 35

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mislev deka ti si gi presmetuval toplotnite zagubi, pa zatoa prasav kako si gi presmetuval. Ne te razbrav dobro.[DOUBLEPOST=1556304216][/DOUBLEPOST]Mnogu e komplekno da se presmetaat toplinski zagubi za nekoj objekt, taka da prasanje e i so kolkava tocnost programot ke ti go reportira rezultatot odnosno vrednosta.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Presmetkata e rekativno ednostavna rabota, barem za presmetka kaj nasite slucai. Mnogu pokompleksna e presmetkata so zagubite so recirkulacijata na vozduh, solarni dobitoci, kako i so dobitoci od elektricni aparati, bideki zavisat od drugi faktori. Primer za recikulacija ti treba blower-door test, ama osven ova gi zanemaruvas site dobitoci, taka si ostavavas margina od nekoi 5-10% za greska.

Kajgana Shop

На врв Bottom