Најекономично греење и ладење

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Не заебавајте дека светот се греел на клими, добра опција за сиромашни е ок, но да се тврди дека е најдобро решение и дека сите го користат, па и советите да се наредат по 3-4 единици низ цела куќа и да си ја претвориш во место каде ќе слетуваат авиони постојано не е во ред.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Ne e cudno sto se poveke gragani vo svetot se odlucuvaat da se great/ladat so inverter klimi i da pojasnam tie inverter ne se split sistemi tuku se sofisticirani toplotni pumpi so visok SCOP na greenje i vo razvieniot svet se poveke se pravat zgradi so sopstveni inverter klimi za adenje greenje duri ima i takvi za sanitarna topla voda
Taka da dodeka ke nas se trueme so drva moderniot svet se gree na najsovremen nacin a toa e
  • inverter toplotna pumpa ( so moznost za parno radiatori ili fenkuleri )

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.502
Топлинските Пумпи-ТП ај да неречам се во мода но побарувачката е зголемена последниве 2 години.
Чисто информативно ке кажам дека постои можност за субвенција за овој начин на греење/ладење за оние што незнаат дека постои таква можност.
За ТП GEFF доделува до 20% поврат на средствата кои се зимаат преку кредит од пар банки (мислам дека се две банки), едната знам дека дава кредит со рок на отплата до 8год. Или тоа би значело дека за пумпа од 4000евра со 20% поврат би коштала 3200евра и ратата на 8год би изнесувала некои 30евра месечно. Ова паушално го пресметав најубаво да си прашате по банките кои соработиваат со ГЕФФ.

Но треба да се знае, дека за да се добие поврат на 20% од инвестицијата Топлинската Пумпа мора да исполни критериум за SCOP од најмалку 4,3, или кратко кажано ако ТП ја немаат објавено на сајтот на ГЕФФ нема да добиете поврат на 20% бидејки првин се аплицира во ГЕФФ за ТП која мора ги задоволува критериумите.

Инаку SCOPот да не се лажеме е највисок кога системот е димензиоран да работи нискотемпературно, или да бидам појасен во режим 35/30 (35полаз на вода и 30 поврат) што се постигнува наједноставно со топловодно-подно греење, потешко се постигнува со фенкојлери на 45/40 и најтешко со радијатори кои за да работат во режим 35/30 или 45/40 и постојните радијатори тогаш мора да се зголемат(било по број на ребра било должински ако се панелни).

За овој тип на греење можеме и треба да дискутираме на долго и широко и за ова предлагам посебна тема да се отвори за да може побрзо да се дојде до информации и разјаснат првин основните појмови за топловодното греење, бидејки инвестицијата како за овој тип на греење така и за секој друг тип на греење не е мала, но сепак не е ни толку голема како што се мисли, па посебно споредено со комфорот што се добива со греењето на ТП.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
За да го разјасниш ова на форум малку потешко, најверојатно сакаш нешто од грее да промовираш. за такви системи се учи и прашува машински инженер, а не се чита форум. затоа мој совет прво консултација па после пресметка од Инженер со завршен факултет а не дилерче на клима уреди.;):)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.502
Alo @Lithium002 celo vreme trolas za Japanci a dvapati u 20dena lajkas TIDE Haier, duri ednas i drugarti "inzenjerot" Klime hahaha...lesno se prepoznava za kogo si ;)
Baterijo Energetska, razlog poveke da se otvori tema za TP pa ako si inzenjer ke mozes da se pokazes i dokazes kolku ne si, ili si prepisuval na ispiti, posto dosega nisto korisno nemas napisano na temava i u sekoj post me spomnuvas nebare sum ti konkurencija, ili sum ?? :D
A normalno deka ke im pravis film deka vie imate inzenjeri a kao nie nemame, inace kako ke ti ide prikaskata sto TP vi se po 7.000eu i nagore i nigde gi nema Eurovent :D

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Она кога не го знаат форум Кајгана и можноста да наредиш 4 клими низ цела куќа, притоа да добиеш забрана за да не го чепкаш далечинскиот управувач цела сезона за да можат климите да се стабилизираат. :) No hard feelings bros али жени, шо разбираат :)

upload_2019-4-18_22-16-53.png

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Она кога не го знаат форум Кајгана и можноста да наредиш 4 клими низ цела куќа, притоа да добиеш забрана за да не го чепкаш далечинскиот управувач цела сезона за да можат климите да се стабилизираат. :) No hard feelings bros али жени, шо разбираат :)

Прегледај го приврзокот 207850
Не се погоди тундрата?! Јас имам две клими во спална и во дневна мислам и во детска да ставам кога ќе порасни малиот... Има членови и со по три и се задоволни...Сега шо прајме,кој лажи кој кажува вистина?Дека е најдобро решение не сум сигурен,со парапетни е секако подобро, кој има парапетна на форумот?! Хинт од опозиција ти е! Топлотни пумпи колку има некој познавање тука?! Знаеш кој член има има и споделено мислење и на другиот форум е активен,пази и тој има топлотна пумпа од опозиција...Ако мислиш дека парно ти е подобра опција кажи дека си се зафркнал со Тундра или со голем издув од истата или со потрошнња плукај по климата...Ама дали е таа или изолација во прашање тоа ти си знаеш јас мислам и двете кај тебе..
Пробај стави парно, само пази пак нема машински инжинери што точно ќе ти кажат што да ставиш, да не плукаш и по парно после...На волкот му е дебел вратот оти сам си ја брка работата!

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Не се погоди тундрата?! Јас имам две клими во спална и во дневна мислам и во детска да ставам кога ќе порасни малиот... Има членови и со по три и се задоволни...Сега шо прајме,кој лажи кој кажува вистина?Дека е најдобро решение не сум сигурен,со парапетни е секако подобро, кој има парапетна на форумот?! Хинт од опозиција ти е! Топлотни пумпи колку има некој познавање тука?! Знаеш кој член има има и споделено мислење и на другиот форум е активен,пази и тој има топлотна пумпа од опозиција...Ако мислиш дека парно ти е подобра опција кажи дека си се зафркнал со Тундра или со голем издув од истата или со потрошнња плукај по климата...Ама дали е таа или изолација во прашање тоа ти си знаеш јас мислам и двете кај тебе..
Пробај стави парно, само пази пак нема машински инжинери што точно ќе ти кажат што да ставиш, да не плукаш и по парно после...На волкот му е дебел вратот оти сам си ја брка работата!
Гледај, Тундрата се погоди повеќе отколку што очекував, сметките се пониски отколку со дрва башка и маката што ја немаш низ цела зима е плус. Никаде не го негирам тоа, до моментот кога се работи за ограничен буџет. Проблемот тука е форсирањето на тоа дека греењето со клими е најдоброто нешто што му се случило на човештвото и тоа пази, неслучајно тие што го форсираат тоа имаат корист од сето тоа па препорачуваат украсување на куќи со клими дури и на луѓе кои се спремни да издвојат сериозна пара.

Затоа вака кога ќе дојдеш во допир со нешто што не е форум Кајгана ќе излези дека не сите имаат фетиш кон клими и дека постојат и други опции за греење.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.502
@HEKOJ
Ако за овие мислиш дека нешто разбираат како што си напишал стварно си мизерија.
Прво насловот им е....Парно со котел!?, под парно вероватно мисли на радијатори-најефтините што може да ги купат.... но на каков котел мисли?
На Струја е котелот, на Дрва, на Пелети, Плин, или сака да е и на дугме ко Инвертерот?
А што прајме ако котелот планира да е на струја?....никој реално незнае што прашува, дали бара да е само топло или и топло и да е ефтино греењето, и за чудо никој тоа не го прашува него одма одговараат.
Сите одма се изнаредиле да одговорат Парно...ама овие на Парното нити ке му цепат дрва, ниту ке плаќаат сметки, нит ке качуваат пелети на последен спрат, мажот ке им биде амалот-парното дур они си типкаат на ФБ:)
Овие пола што спомнале Парно се на Топлификација и нечитаат дека во прашањето има спомнато Котел. Знаеш како иде на ФБ тоа, еден прашува за цена, му одговараат за цена или ставаат ценовник, и под ценовникот уште 10орица прашуваат пак за цена.:icon_lol:

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Какво црно парно, ене ми го котелон доле со парно. Го имам. Си стои за недај боже.

Ама не сум улав да го користам за греење кога имам инвертери.

Ако имаш пари не значи дека треба да ги фрлиш во ветер или ЕВН да го частиш секоја година.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec ti si aktiven na forum samo koga ke ti se cepne toa kineskoto sh.... ili normalno koga imate golem lager na nekoe inverterce pa mora pekac so leb da se dade. abe coek sistemi za greenje i ladenje ne moze prodavac na klimi da gi objasnuva, vo Makedonija ima fakultet sto se vika Masinski ima tamu i nasoki kade se izucuva ovaa problematika, a ti si daleku od coekot sto treba da zbori na taa tema, zatoa sto ti citas katalogcinja sto ke ti gi dade kinezot jet i gi ucis pred spienje, pa ke najdes nekoe forumce so video pa ke go trolas toa so nedeli, pa ke najdes normalno nekoj nezadovoloen pa ke trolas kako site drugi se nisto vo sporedba so gree a vsusnost si mi ist kako bilo koj sales vo prodavnica za bela tehnika. zatoa sovet od tebe NIKAKO. se razbravme taka, i nema da prestanam da te spomnuvam mnogu si mi interesen ;):aplauz:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Неповторлива шанса за ПРЕМИУМ inverter во Македонија со Twin Rotary Compressor (R410).

• A++ / А+ висока енергетска класа при ладење / греење
• голем избор на капацитети
• најнова Toshiba TWIN ROTTARY компресорска технологија
• опција за далечински управувач тип RB-RXS30-E со можност за неделен тајмер со 4 дневни поставувања, „Hi-Power“,„8ºC (заштита од замрзнување)“ финкции (со доплата)
• 7во1 IAQ антибактериски филтрирачки систем, функција на самочистење
• опсег на работа ладење – надворешна температура од -10 ÷ 46ºC
• опсег на работа греење – надворешна температура од -15 ÷ 24ºC

Прегледај го приврзокот 207859
За било какви дополнителни информаци, обратете се наinfo@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашиот продажен салон на
ул. Лондонска 1А, Скопје.
Браво за Енергија. Со цениве Сузумката 16ка, ке ги исплеска и со класата и со перформансите и со квалитетот... сите кинези 18ки во ценовна класа под 50К. Јапонски квалитет Toshiba, a кинески цени.... Да и со овие цени опасно се приближува на цените на истите во Грција. Ова последното се очекува од сите импортери во МКД. Од Енергија секако и корекција на цените на новиот Haier Tundra Green...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.502
Сузумка16 е со овие капацитети на мод Греење, и не го слушајте одвој од погоре што лупета.
3,36кw @-7 e Максимумот што може да го даде на греење Сузуми16, и тоа со 30°C зададена темп.
На Греење е едвај 3,5ка и ништо појше, а за Сузумка22 ич да не зборам :D
Suzumka.jpg
И многу ме чуди што ги немаат напишано ознаките Индор/Оутдор па не се знае дали е ова верзијата Е1 Сузуми, или бајатана Е верзија одамна заменета со верзија Е1.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.502
@Strelec од каде ти се табеливе?
Од оние у кој се крсти @Lithium кога му одговараат бројките, он го вика тоа Агенција за Квалитет
А за тебе е шпанско село и да ти напишам и со дупло поголеми црвени букви, пак нема да укапираш.

Kajgana Shop

На врв Bottom