Stara ti e kupi si nova kaj ponovite toa e resenoКлимата го суши воздухот, од лично искуство.
na se se naviknuva chovek kraj kraeva. Mene nadvoreshnata od klimata vo spalnata mi e zakachena na zidot do krevetot kaj shto spieme, ja slusham i koga raboti i koga pravi defrost i koga brchi pri greenje koga e laden nadvor vozduhot. 2 nedeli nekade ni bea potrebni i mene i na soprugata da se navikneme na zvukot, a sega vekje sme vo faza kade klimata celo vreme e na trojka izduv i ne ja ni registrirame. Ligaenje imat mnogu kaj lugjevo, se sakaat da prikazuvaat nekakvi principi deka imaat zato ne gi percepiram. Zvuk od duvkanje na klima im smeta, ama da cepat drva, da krevet na 2,3 sprat drva ili vrekji peleti sekoj vtor den, da se chadat, da se gushat vo pepel, toa ne im smeta. A ne im smeta shto duplo poskapo gi chini greenjeto isto taka. Sekoj si bira na shto saka da se gree i 100 pati sme kazale deka toa e subjektivno ama ne dozvoluvam da mi se filmat nekoj. Najekonomichno e so klimi, najdobro e na struja, ama ela grej se na struja da te vidam.Кои негативности?
Не постои начин на кој климата може да суши воздух. Потполно исто како и било кое грејно тело.
Негативност на инвертерите е што дуваат и прават бучава. Тоа на сите ни е јасно и нема бегање од тоа.
Stara ti e kupi si nova kaj ponovite toa e reseno
Novite prskaat vodaАјде ако сакаш објасни ми како е решено во новите, а како било во старите?
Филингот е друг со дрва. Се загреваш стонасто. Па ако е шпорет, ќе испеќеш тиква, пита, ќе зготвиш манџа...Не е за во зграда, него у куќа, дрвата се во подрум, не е проблем за утринско раздвижување да се исцепа. Единствен проблем е загадувањето, директно во воздух ама и струјата не е за жалење. Цела околина на Рек е радиоактивна.ama da cepat drva, da krevet na 2,3 sprat drva ili vrekji peleti sekoj vtor den, da se chadat, da se gushat vo pepel, toa ne im smeta. .
Дај боже да си грешка!сите сме сложни дека денес е најефтино а воедно и најкомотно греењето со струја под услов да се грееш на ТА печка или инвертер (колку поскап толку поефтино потоа), ова не важи со класични греалки (кварцни, панели, калорифери) бидејќи тие најчесто ќе работат на скапата тарифа и друга е математиката тогаш.
само едно нешто ме плаши ова е вака денес а како ќе биде за неколку години или децеценија понатаму од денес?
ова мое размислување ми е базирано на тоа што електричната енергија досега беше доминантна во домаќинствата и индустријата но не и во транспортот но со се поголемото вклучување на електричната енергија како погон за возилата кои неминовно ќе станат електрични сите од мотори, автомобили, автобуси, камиони... потрбата за електрична енергија драстично ќе порасне а со тоа неминовно и цената на kwh ќе оди нагоре, се ми се чини дека ќе дојде ден кога ќе ни биде страв сијалица да пуштиме од погоре напишаните причини .
ова нема да биде може и толку голем проблем за оние што денес ќе купат клима за една просечна плата но оние кои ќе инвестираат во скапи системи од 15-20К не сум баш сигурен бидејќи вакви глупости им испаднаа на доста луѓе кои во минатото се грееа на нафта, мазут за денес да им е тотално неиплатливо.
П.С ова есамо моја претпоставка и не мора да биде така и може се зема здраво за готово не и како точно.
Климата го суши воздухот и тоа е точно. Како и секој калорифер што грее и го дува жешкиот воздух. Секое грејно тело го суши воздухот но, грењето на овој начин како климата, калориферот најмногу и кај нив најмногу се чуствува. Не дека климата ја собира влажноста па некаде мора да ја исфрли, туку врелиот воздух што излегува од нив е потполно сув и нема никаква влажност во него.Кои негативности?
Не постои начин на кој климата може да суши воздух. Потполно исто како и било кое грејно тело.
Негативност на инвертерите е што дуваат и прават бучава. Тоа на сите ни е јасно и нема бегање од тоа.
погоре напишаното од мене нема врска со либерализација или монопол, се работи за побарувачка и понуда кога нешто се бара (дали некој знае колкави ќе бидат потребите на возилата за електрична енергија и од каде ќе се обезбедат) цената му оди нагоре, особено што цела европска унија се обврза за неколку години до 2025 да престане да произведува струја од јаглен, по катастрофата во фокушима германија заtвори 7-80% од нуклеарните капацитети слични примери има и други. точно дека ќе се инвестира во обновливи извори но кога се знае колкави се инвестициите (а инвеститорите сакаат брз поврат на воженото) не мислам дека арно ни се пишува на темата цена на kwh.Дај боже да си грешка!
Уште и фактот што производството на струја се либеларизира, навестува дека ќе имаме поефтин киловат.
Макар што ниедна глупост не е исклучена.