појаснување можит за сликава?
Oва што се случува и со Битола (и многу често со Тетово, Куманово и Скопје) е вистинска диверзија, очигледно некој тероризира и тоа многу перфидно!
од 04 до 05 часот оди на 390... пред и по тоа... милина, моментално чисто како на Пелистер .. свега 8 микрограми во кубен....
Мене вака како лаик ми паѓа на памет, дека неможе за ова да биде виновен РЕК (по мое мислење реков) прво каде би го складирале димот до 04-05 наутро.... второ, па колку е далеку Битола два од РЕК? На 100 км? А Битола 1 као залепен да е!? Еве ја БТ два:
Битола 2 чиста освен во шпицот на сообраќај 14-15 но пак во граница (под 50 микрограми)... Колу гледам мерните станици БТ1 и БТ2 се на само 3 км оддалеченост една од друга, во тој случај што може да биде причина за она PM10 = 390микрогр. во кубен во БТ1 а да нема трага од нив во БТ2...
Иако сум свесен дека РЕК е најголемиот загадувач во Македонија и мора да се решава како таков, голем проблем во загадувањето...
Ова е навистина терор и вистинска диверзија во 3-4 по полноќ да пуштиш отпад во воздух кој ќе крене до PM 10 do 400... терор е и диверзија затоа што да се присетиме, како директна последица во МКД од загаден воздух годишно умираат 2-3,000 луѓе. Толку луѓе ни во некои војни не гинат!