Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Најефтино е. Греењето не е само уредот. Уредот треба да работи и да грее рецимо 5 години.

Јас кога си ги прерачунувам работите со клима која е многу економична ми испаѓа баре дупло поефтино од дрва/струја/пелети. Само крадени дрва е поефтино, ако не те фатат.
со овие цени, греењето не е баш економично. Темата оти така вели-најекономично.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Дека нема да се расипе, колку и да е скапа, никој не гарантира. Обична клима Нео од најефтините ми работеше најмалку 7-8 години без мајстор и сервисирање. Ми ја демонтираа инаку уште е функционална. Јас сфаќам дека треба да се продаваат и скапите клими ама 45 или 50 и нагоре, не знам колку излегува ефтино. Дали некој мерел колку е просек заштеда месечно за греење инвертер од 45000+ во однос на оние од 22-23000.

Последно уредено:
Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Za do 40.000den klima inverter moj predlog e
https://klimi.mk/product.php?id=216
Ovaa e do 35 m2 da ne e slaba za greenje, posto prvenstveno za greenje ni treba za moite roditeli koi se veke vo godini i nemozat da se grejat na drva.Jas imam gree lomo 5.5 kw i i toplam 35m2 ama so izolacija i pvc prozorci a i toj model sega e 50000, gledav nekoja varijanta lomo eco isto 5.5kw poevtina 39000 ama neznam dali e dobra.Gledam i vivax ima dosta ama ne se razbiram mnogu pa zatoa i prasuvam tuka.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Не е добра. Не мешајте ствари. Имаш Lomo LCLH 3.5kw за околу 30000. А не Ломо еко 5.5kw за греење.

Ако сакаш повеќе греење треба да се оди класа нагоре, а не класа надолу.

Имено Хансол -30 3.5kw мислам дека претставниците од Грее може да ти го понудат околу 40 и нешто илјади.

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Sto e razlikata pomegju gree lomo i gree lomo eco i dvete od 5.5kw osven 10000 vo cena? Jas ja kupiv prvata pred 3 god za 45000 sega e 50000?
Ne baram strikno gree da bide klimata, mi treba klima sto moze da go stopli toj prostor so ogled na toa sto se raboti za kukja so slaba izolacija i drveni prozorci.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Sto e razlikata pomegju gree lomo i gree lomo eco i dvete od 5.5kw osven 10000 vo cena? Jas ja kupiv prvata pred 3 god za 45000 sega e 50000?
Ne baram strikno gree da bide klimata, mi treba klima sto moze da go stopli toj prostor so ogled na toa sto se raboti za kukja so slaba izolacija i drveni prozorci.
Ima razlika, zatoa i cenata e razlicna
Moj predlog ti e Hansol 4Kw da si zemes 43k...dur seuste gi ima na lager
5,5ka koja osven na ladenje e i 5,5kw na greenje (znaci na -10) NEPOSTOI

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
43k e za vo gotovo ili moze na rate?
Klimi mk imaat li opcija za plakanje na rati i tamu go ima toj model?
Moze na rati u Greestore, za mkklimi neznam koj se :D
Klima se kupuva od specijalizirana prodavnica za klimi kako Greestore kade tocno ke ti kazat kakov ured ti e potreben, a ne od market ili webshop kaj sto ke ti ponudat prvo ona sto ne im se prodava :D i site klimi im se isti i poladilna i po grejna mokj....samo eden kriterium imaat - cena - i sve drugo im e ramno :)

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Ovaa e do 35 m2 da ne e slaba za greenje, posto prvenstveno za greenje ni treba za moite roditeli koi se veke vo godini i nemozat da se grejat na drva.Jas imam gree lomo 5.5 kw i i toplam 35m2 ama so izolacija i pvc prozorci a i toj model sega e 50000, gledav nekoja varijanta lomo eco isto 5.5kw poevtina 39000 ama neznam dali e dobra.Gledam i vivax ima dosta ama ne se razbiram mnogu pa zatoa i prasuvam tuka.
Ako mislis deka taa do 35m2 ke e slaba za greenje togas moj predlog ti e da odis so inverter 5.5kw moj predlog do 40.000den e ovoj model
https://klimi.mk/product.php?id=221

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Da gi prasam sega ovde na forumov posto gledam nekoj ce pobara mislenje za klima i odma se nudi,ali se nudi samo klima taa i taa a zasto?Za da se kaze treba da se ima taa klima doma pa od iskustvo ili da se ima znaenje,A ovde kako sto gledam od tepka.Treba da obrazlozat nekoi raboti tuka zasto bas taa klima a ne nekoja druga?Sega ima poedinci na forumov da ne gi spomnuvam sto navistina imaat znaenje i znaat sto ce kazat i pisat.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Da gi prasam sega ovde na forumov posto gledam nekoj ce pobara mislenje za klima i odma se nudi,ali se nudi samo klima taa i taa a zasto?
затоа што тука има доста прикриени продавачи и монтери и од интерес им е да се продаваат баш тие брендови од кои тие би имале дирекна или индирекна корис (како поткрепа на претходно кажаното е ако некој предложи надвор од нивни интерес одма следува жесток напад - можеш да провериш поназад во темава), што и не е така лошо да се бара пазар и муштерии лошото е тоа што е доста подло и може да се доведе некој наивен член до заблуда.

L

lleeoo

Гостин
затоа што тука има доста прикриени продавачи и монтери и од интерес им е да се продаваат баш тие брендови од кои тие би имале дирекна или индирекна корис (како поткрепа на претходно кажаното е ако некој предложи надвор од нивни интерес одма следува жесток напад - можеш да провериш поназад во темава), што и не е така лошо да се бара пазар и муштерии лошото е тоа што е доста подло и може да се доведе некој наивен член до заблуда.
Zabludaa ma bas taka tuka ako si malku po naiven ke ti sutnat kinesko тенџере za ajvar praenje :)))
Шегата настрана и кинеските клими се ок ама не се семоќни како што ги прават тука. Колку пари толку музика од искуство КОРИСНИЧКО искиство да бидеме на чисто. Корисник на on off BEKO kineska sklopena vo turska, VIVAX AERI 18 i fh35 за оваа последната update зимово.

Член од
6 април 2014
Мислења
135
Поени од реакции
166
Здраво на сите. Планирам во септември или октомври да земам една клима која ќе ја монтирам во спалната соба која е 10.5 м2. Гледав на интернет на клими.мк и грее сторе, за најслабите по јачина клими. На клими.мк има грее ломо еко, вивакс и хаиер со 09 јачина, но не можам да најдам дали постои грее ломо лцлх со таа јачина. Може ли некој да пише доколку има ломо лцлх 09 во продавнициве кај нас која цена се или нека препорача некоја за мал простор некоја климичка. Уште едно прашање дали некој ја има вивакс (aeqi) климата 09 што е на промоција и која кошта 17000ден. Немам предрасуди кон ниедна марка така да ако некој користи некоја поевтина клима за 10.5м2 нека препорача. Претходно имам пишувано дека живеам во куќа новоградба со изолација и пвц столарија. Поздрав

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom