Најекономично греење и ладење

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не ми се потребни 8KW на едно место, туку на повеќе. Односно 3.5KW во дневна, и по 2.5KW во секоја спална. Вкупно околу 8.5KW со SCOP 5.3 за цел стан. Инвестиција 3000 евра. Редундантност на расипување 3 независни уреди. Замена при дефект - многу лесна. Комплетна замена на 1 уред 1000еур.
Sve ok, ama ne moze da se sporeduva komforot na parno ili podno so duvanjeto na klimi. Plus so toplotnite imas i topla sanitarna voda i topli vecinja i kupatila. Klima za edna soba da, za cel stan mestenje poveke klimi za mene e utnata rabota.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mnogu malku se tie TP vozduh-voda (EVI) koi na niski temp.(-10c) mozat da dignat visoka temp. na vodata (LWT), kako bi se opsluzuvalo veke postaveno radijatorsko zagrevanje Kako kazav mnogu retko na tie temp. vodata moze da dostigne 50-60C, i so toa akcentot odi vo nasoka na podno greenje ili fenkojleri so sekako korektna izolacija na objektot, a dokolku celta vi e radijatorsko zagrevanje togas cenata e prolicno visoka, a ponudata ogranicena.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Mnogu malku se tie TP vozduh-voda (EVI) koi na niski temp.(-10c) mozat da dignat visoka temp. na vodata (LWT), kako bi se opsluzuvalo veke postaveno radijatorsko zagrevanje Kako kazav mnogu retko na tie temp. vodata moze da dostigne 50-60C, i so toa akcentot odi vo nasoka na podno greenje ili fenkojleri so sekako korektna izolacija na objektot, a dokolku celta vi e radijatorsko zagrevanje togas cenata e prolicno visoka, a ponudata ogranicena.
100 pati veke napisav, i so voda na 40 stepeni se zagreva so radiatori, ako treba po potreba se dodavaat plus po nekoj radiator. Licno videno vo avstrija vo stan 100+ m2 vo zgrada stara 200 god. Na -10 i klimite ja gubat pola deklarirana snaga.

Член од
23 јануари 2018
Мислења
6
Поени од реакции
3
Koj moze da objasni kako e ova mozno poskapata klima e so poslabi performansi vo slucajov VIVAX untitled.JPG AERI vs AESI+

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
So 40c ne se zagreva sekoj objekt, prostorija i sl.
Vo najgolem broj slucai na -10 so 40C temp. na voda ke ti bide ladno, edinstveno ako ne zakacis dopolnitelni radijatori na site zidovi.
Konkretno kaj mene koga se greev na el. kotle so radijatori, temp. na vodata trebase da bide 55c ili nesto ponisko pri nadv. temp. od -10, za da vnatre bide okolu 23c

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
D

Deleted member 95595

Гостин
Samo shto bev vo edna firma da razgovaram za opcii za postavuvanje na greenje vo kukjata, i opshtiot zaklucok na kraj beshe deka za mojot sprat, za tolkava kvadratura, greenje na toplinska pumpa bi mi bilo najevtino pod uslov, normalno, ako sum mozel da ja izdrzam pochetnata investicija koja shto bi iznesuvala grubo megju 5000-6000 evra, a cisto za sporedba, koga bi stavil parno na peleti, pochetnata investicija bi mi bila okolu 3000 evra. Mu prativ sega detalen plan od spratot, pa ke pochekam oficijalna ponuda. Maksimalna potroshuvacka, pri maksimalno optovaruvanje na pumpata bilo 1,8 kW.

Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
Бреееееееееееее 5.2Kw Scop 4.0 ова е фантазија. Можеме да дознаеме цена или нешто?!
Немам поим :) И јас би сакал да знам...
Ја пронајдов на страницата на Еуровент случајно кога барав други Хаиер 18ки...[DOUBLEPOST=1517321707][/DOUBLEPOST]
Sega prestana da se deres (iskluci fontot 7ca kajganski) i stana kulturen i pameten..eeeh folovi..
Izbrav da ja pobaram vistinata za sebe i za drugite i uspeav vo toa i se zablagodariv tamu kaj sto trebase. Site gledaat i sega veke site znaat deka si dilerce znaci obelezen si i ako pocnat problemi togas ke znaat kade da adresiraat adrenalin..Steta zimava sto e blaga pa nemoze da se vidi vistinskata snaga na Tundrata ama bice dana..znaes lesno e da se hvalospeva i da se kolne vo jevroventot na 0 do -2 ama koga ke stegne ko lani pa ke drzi -7 do -10C okolu 7-10dena ke se dokaze do kraj dali sarlatanskata izjava deka Tundra 18ka e duplo bolja za upola pari od GV-to e tocna..

P.S Im pisav u setec koga ke ja ima na lager ne mi odgovorija denes,pisi-te barem dali ja ima vo energija da zemam ili ako nekoj znae kaj ja ima na lager za odma da se kupi neka spodeli..
Ако ти треба контакт телефон да ти ја пратам повторно сликата со ординацијата !
Друга помош за тебе не можам да понудам...[DOUBLEPOST=1517322323][/DOUBLEPOST]
Eve malku i sliki od Daikin RX50GV....ogromen dvoreden izmenuvac so Twin-Swing-kompresor....vlaga u defrsoti upola poretko od Tundri i Vivaksici18 od 35kg :D

Уште еден автогол од мајсторот ! ;)
Сам си ја спомна Тундрата :pos:
Ептен јак Дајкинов ! Со 4 реден Грее изменувач и уште 10 кг олово на тацната (као Хансол и Амбер) сигурно ќе биди уште појак :bravobe:

[/QUOTE]

Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.069
Samo shto bev vo edna firma da razgovaram za opcii za postavuvanje na greenje vo kukjata, i opshtiot zaklucok na kraj beshe deka za mojot sprat, za tolkava kvadratura, greenje na toplinska pumpa bi mi bilo najevtino pod uslov, normalno, ako sum mozel da ja izdrzam pochetnata investicija koja shto bi iznesuvala grubo megju 5000-6000 evra, a cisto za sporedba, koga bi stavil parno na peleti, pochetnata investicija bi mi bila okolu 3000 evra. Mu prativ sega detalen plan od spratot, pa ke pochekam oficijalna ponuda. Maksimalna potroshuvacka, pri maksimalno optovaruvanje na pumpata bilo 1,8 kW.
Mizi Mitro, tolumbi vrnat. Ne znam od kade e ovaa izreka, ali sega mi dojge za ovaa prilika.
I tebe te ubedija deka so 1.8kw potrosuvacka, pretvoreno so prosecen cop 3 u 5,5kw emitirana toplina ke grees 140 kv sprat vo kuka, marshala.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
За 3000 ќе ставиш 3 fh35ve што ќе греат како 5 печки на пелети и ќе трошат помалку и нема да се дотура даски и нема да загадува.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ете ај нека и тие 1,8 kW бидат доволни за 140 м2 а нема да бидат.
Пак се доаѓа до прашањето што со 3-4000 евра вишок во почетната инвестиција? Колку време ќе треба да ги надокнадиш во разлика од сметки за пепети и струја?
Единствен заклучок е дека засега со овие цени на топлотни пумпи , струја и пелети, пелетите се фејворит чојс, за жал.
Тоа кажува дека цените на топлотните пумпи се неиздржливи, засега, за стандардот на просечниот државјанин на античкава!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
За 3000 ќе ставиш 3 fh35ve што ќе греат како 5 печки на пелети и ќе трошат помалку и нема да се дотура даски и нема да загадува.
Или ќе си земе од грчка фуџитсу како девојката од Битола/Прилеп и со 2.000 ќе го реши проблемот.

D

Deleted member 95595

Гостин
Jad prijatel ne ni znam sho ti e ovaa matematickava formula so chetiri nepoznati sho ja napisha.[DOUBLEPOST=1517330916][/DOUBLEPOST]
Ете ај нека и тие 1,8 kW бидат доволни за 140 м2 а нема да бидат.
Пак се доаѓа до прашањето што со 3-4000 евра вишок во почетната инвестиција? Колку време ќе треба да ги надокнадиш во разлика од сметки за пепети и струја?
Единствен заклучок е дека засега со овие цени на топлотни пумпи , струја и пелети, пелетите се фејворит чојс, за жал.
Тоа кажува дека цените на топлотните пумпи се неиздржливи, засега, за стандардот на просечниот државјанин на античкава!
Jas prijatel iskreno neznam dali e taka kako shto mi kazuvat, ne letam so umot. Se prifakjam so doza na skepticizam i pretpazlivost. Istrazuvam, chitam, se informiram i prashuvam mislenja. Zatoa i pishav tuka, i koga ke mi ja dadat ponudata, ke ja spodelam so site vas za da si znaete shto i kako se dvizat rabotite, zatoa e forumov. Fakt e deka nasekade kade shto citam, ima pozitivni recenzii za topltonata pumpa i kako ne troshi mnogu. Jas nishto ne tvrdam, nitu na toplotna, nitu na drva, nitu na peleti sum se greel pa neznam.

Последно уредено од модератор:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Vo stan nekako se jade klima, amo vo kuka kocan vecinja i kupatila bogami ne e ubavo. Na zapad mnogu malku se stavaat klimi i toa pretezno za ladenje, sve odi na toplotni pumpi posebno novogradbite.

Kajgana Shop

На врв Bottom