Најекономично греење и ладење

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Не мислам да се расправам бидејќи ништо не добивам со тоа... ама пред фактите и боговите би требало да молчат...

Ова Сузуми 22 што го ставаш во споредба е 6 киловатно, а ЛГ-то 24-ка е 7 киловатно. Плус, при оптовареност од 100% и надворешна температура од -10 степени, Сузуми Плус 22 има моќност од 3.93 kW и потрошувачка 1.51kW/h ... COP=2.6

*сликата е извадок од Engineering Databook na Toshiba на страна 18
http://toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/RAS 10-22SKV2-E Suzumi Plus.pdf

Значи, конечна споредба, на -10 надвор:
топлина: 3.93kW во однос на 6.66kW
потрошувачка: 1.51kW/h во однос на 1.95kw/h
COP: 2.6 во однос на 3.41

Единствена опција од Тошиба која што може да се спореди со ова ЛГ е:
Toshiba RAV-SM802 7,1 (1,9 ÷ 8,0) / 8,0 (1,3 ÷ 10,6), која со монтажа излегува 136.990 ден.
Ок со здравје да си го користиш ЛГ-то и многу години да те служи ...

Инаку ти беше тој кој ме контактираше во ПП за совет! Акосметаш дека ЈАС се расправам... Само ти го кажувам моето мислење. А ти како ти е кеиф прави си, парите што треба да ги дадеш се лично твои!!! Неможиме ние да ти кажиме за што да ги потрошиш!

Еве читај нешто повеќе за ЛГ климатизерите http://forum.setcombg.com/климатици-samsung-lg/

Поздрав,

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Точно дека барав совет, и не само од тебе, и од други барав... ама совет, мислење, , за да на крај сам одлучам...

...и не мислам дека ти се расправаш, само не сакам јас да бидам сфатен дека ги фаворизирам ЛГ... Барав Нокриа14 немаат, не увезуваат, а Тошиба СМ802 за 137 илјади денари ми е многу... голема е разликата од 83 до137 ... ме разбираш нели?

Инаку фала за советот, плус и ти многу години да си се служиш со Тошибата ;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Еве јас ќе се пофалам дека синоќа во битола беше екстремно ладно исто така и утринава али без никаков проблем климата си работеше и поддржуваше 22-23 цтепени во околу 40м2 просторија и притоа имаше 1-2 одмрзнувања .

Поздрав
--- надополнето: 13 декември 2012 во 11:04 ---

Дај бе пријателе кази ни колку квадрати простор грееш со парното што ти испаѓа поевтино од двете клими кои викаш ти трошат 3.5kw заедно. Колку KW дневно ти троши парното? На пример кај мене во 40m2 просторија со добра изолација за 24 часа на околу -5 до -10 степени надворешна ми троши околу 18-20 kw (Daiseikai 6 -16)
Вкупната дневна потрошувачка ми е во просек 25kw моментално.

Дај кажи како ти иде поевтино да не се силам да купувам уште две клими за спална и децка соба.... пошо најверојатно ке ме коштаат колку твоето парно!!!

Поз
извини на касно одговарање... некако сум слаб со време па и слабо по форуми идам...

еве... јас имам сопствено парно и се греам со мојот продукт:

www.kano.com.mk

на вебсајтов ке добиеш подетални информации за се... поевтино ми е на него отколку на клима.. проверено... башка и помали проблеми со астма, дишни патишта и ептен потивко од клима...

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
извини на касно одговарање... некако сум слаб со време па и слабо по форуми идам...

еве... јас имам сопствено парно и се греам со мојот продукт:

www.kano.com.mk

на вебсајтов ке добиеш подетални информации за се... поевтино ми е на него отколку на клима.. проверено... башка и помали проблеми со астма, дишни патишта и ептен потивко од клима...
Се убаво на страната али пак не ни одговори на прашањето - Како ти иде поевтино да грееш 70м2 со кано системот кога викаш дека двете клими ти трошат 3kw?
Кано системот троши 2kw?
Дај малку подетално објасни ни како го работиш?
Како се однесува системот - Колку троши на старт а колку троши кога е блиску до посакуваната температура итн...

Ние сите го објаснуваме режимот на работа на нашето греење и споделуваме искуства.
Ти само ни велиш дека е поевтино а не објаснуваш како е возножно тоа...

Дај молимте кога си слободен објасни ни на сите овде нема од каде да прочитаме на кој начин работи системот и како ја штеди електричната енергија повеќе од Топлотна пумпа?

Само те молам немој да ме убедуваш дека помалку троши бидејќи ги грее и тоалетите (таму кај што неможеме да поставиме клима уред!!!)

Наједноставно да направиме една споредба на затворен простор од 70м2 (една просторија)- како таа просторија Кано системот ќе ја грее поевтино од клима уред.

Поздрав,

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Се убаво на страната али пак не ни одговори на прашањето - Како ти иде поевтино да грееш 70м2 со кано системот кога викаш дека двете клими ти трошат 3kw?
Кано системот троши 2kw?
Како се однесува системот - Колку троши на старт а колку троши кога е блиску до посакуваната температура итн...

Ние сите го објаснуваме режимот на работа на нашето греење и споделуваме искуства.

Дај молимте кога си слободен објасни ни на сите овде нема од каде да прочитаме на кој начин работи системот и како ја штеди електричната енергија повеќе од Топлотна пумпа?

Само те молам немој да ме убедуваш дека помалку троши бидејќи ги грее и тоалетите (таму кај што неможеме да поставиме клима уред!!!)

Наједноставно да направиме една споредба на затворен простор од 70м2 (една просторија)- како таа просторија Кано системот ќе ја грее поевтино од клима уред.

Поздрав,
на истава тема имам објаснувано повеке пати како работи овој систем... имам забрана од админстраторите да го правам тоа, бидејки јас сум сопственик наз фирмата и тогаш тоа спаѓало во маркетинг, бидејки ЈАС објаснувам или во незнам точно како го нарекоа, нешто како спам или герила маркетинг... несакам да бидам така окарактеризиран, затоа ке го скокнам делот со обаснување, затоа што во едно мое сочно објаснување со истите бев баниран заради тоа...несакам пак да ми се повтори... но затоа имам слобода да те поканам и тебе и било кој друг што сака да повели секој работен ден од 10 до 17 часот во нашата канцеларија што се наоѓа во аеродорм, карши тобако, во зградата на телекабел и таму ке ви биде објаснето што и како и зашто...

како и да е, ке ти посочам неколку работи битни:
-прво и основно не ми се 3 киловати климите вкупно туку 4,2 а пак парното ми е со иста снага.
-второ, со тие клими греам 2 простории, а со парното ЦЕЛ СТАН... (две спални, дневна, кујна, купатило, и поприлично голем ходник)
-ај што имам проблеми со дишни патишта, да го тргнеме на страна, (климите прават турбуленции во воздухот) исто така се бучни... а парното не е...

и за последен пат ке го кажам истово: СО КЛИМА ГРЕЕШ СОБА, А НЕ ЦЕЛ СТАН...

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Кано системот троши 2kw?

Поздрав,
ZEMA INVERTER? KOJ MODEL?

Член од
3 август 2012
Мислења
30
Поени од реакции
32
на истава тема имам објаснувано повеке пати како работи овој систем... имам забрана од админстраторите да го правам тоа, бидејки јас сум сопственик наз фирмата и тогаш тоа спаѓало во маркетинг, бидејки ЈАС објаснувам или во незнам точно како го нарекоа, нешто како спам или герила маркетинг... несакам да бидам така окарактеризиран, затоа ке го скокнам делот со обаснување, затоа што во едно мое сочно објаснување со истите бев баниран заради тоа...несакам пак да ми се повтори... но затоа имам слобода да те поканам и тебе и било кој друг што сака да повели секој работен ден од 10 до 17 часот во нашата канцеларија што се наоѓа во аеродорм, карши тобако, во зградата на телекабел и таму ке ви биде објаснето што и како и зашто...

како и да е, ке ти посочам неколку работи битни:
-прво и основно не ми се 3 киловати климите вкупно туку 4,2 а пак парното ми е со иста снага.
-второ, со тие клими греам 2 простории, а со парното ЦЕЛ СТАН... (две спални, дневна, кујна, купатило, и поприлично голем ходник)
-ај што имам проблеми со дишни патишта, да го тргнеме на страна, (климите прават турбуленции во воздухот) исто така се бучни... а парното не е...

на страната на кано вика за греење стан од 70 квадрати системот троши 9кw????ти викас кај тебе како климите 4,2.Се согласувам дека со парно се топли цел стан и е подобро него клими, но дека е поефтино неверувам.Еве кази ти дали станот го топлиш цел ден, неколку саати само кога си дома и кази колку ти довагаат сметките за струја? Вака викаш многу ефтино а колку е тоа ефтино да не испадне слицна сума со топлификација.
01.03.2012- кано ЗИП систем, комплетно нов систем за греење
Кано Инжинеринг внесува комплетно нов систем за греење кој е идеален и наменет е само за едноцевните системи (до 110 квадрати) или за двоцевни системи во помали деловни простории (до 50 квадрати максимум). Така сега сите кои се приклучени на топлификација (градско парно), или пак имаат некаква потреба од издвојување на своето парно (спрат од куќа, дел од стан) а имаат едноцевен систем или помал деловен простор со двоцевен систем, а сакаат да имаат сопствено парно и да се исклучат од централното или заедничкото греење и да постават свој систем за греење, во пресрет ви излегуваме со нај новиот модел од Кано системите т.е. Кано ЗИП системот, наменет токму за вас. Повторно како и досега, на инсталацијата прво се прави хемиско перење и третман за чистење од наслаги и корозија, потоа се полни со специјален електролит од наше производство, и со само 6 киловати (за површини до 65 квадрати) или 9 киловати (за површини од 55 до 110 квадрати однососно двоцевни до 50 квадрати) ке добиете греење кое можете да го контролирате со собен термостат како и избор на температурата на радијаторите. Максимална можна температура е 90 степени на радијатори, секако по ваша желба, вие ја местите да биде колку сакате, во принцип ќе се ориентирате според надворешната температура, т.е. колку е ладно надвор.

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Одлично кажано е на ова сакам да слушнам одговор...
Тоа е тоа што се трудам да го добијам како одговор

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Анок, ако си ти газда на фирмата, и евентуално ако си го ти измислил системот, дали би можел да му пресметаш COP? Мислам дека порелевантен показател (барем за економичност) нема... Бидејќи и темава е најекономично греење/затоплување, нели.

Во право си дека твојот систем е помалку бучен од климата, исто како и парно греењето од Топлификација, греењето на дрва, грејните тела што се закачуваат на ѕид, ама дали е поекономичен... Исто така, признавам дека (барем за мене) е поудобно да се греам со парно и да имам иста температура во сите соби и сите врати во станот да ми се отворени, ама дали е поекономично?

Се надевам дека се разбираме.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
но затоа имам слобода да те поканам и тебе и било кој друг што сака да повели секој работен ден од 10 до 17 часот во нашата канцеларија што се наоѓа во аеродорм, карши тобако, во зградата на телекабел и таму ке ви биде објаснето што и како и зашто...

во комшии си ми, ќе те посетам!!!(y)

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Анок, ако си ти газда на фирмата, и евентуално ако си го ти измислил системот, дали би можел да му пресметаш COP? Мислам дека порелевантен показател (барем за економичност) нема... Бидејќи и темава е најекономично греење/затоплување, нели.

Во право си дека твојот систем е помалку бучен од климата, исто како и парно греењето од Топлификација, греењето на дрва, грејните тела што се закачуваат на ѕид, ама дали е поекономичен... Исто така, признавам дека (барем за мене) е поудобно да се греам со парно и да имам иста температура во сите соби и сите врати во станот да ми се отворени, ама дали е поекономично?

Се надевам дека се разбираме.
Мислам дека еднаш Кано кажа дека неговиот систем нема COP фактор или поточно COP факторот му е 1 додека на стандардните котли на струја му бил 0.5 COP факторот и затоа се продавале со поголема моќност 18kw па нагоре. Вика дека неговиот систем е двојно поевтин од стандардниот котел на струја!!!
Како иде тоа поекономично и од Клима само Господ и Кано знае.
А многу би сакал да научам....

Кано на крај краева креирај нов корисник на форумов и со него објасни ја работата на Кано системот ако не сакаш да ти го банираат активниот профил :)

Kajgana Shop

На врв Bottom