Најекономично греење и ладење

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Jas imam toshiba suzumi plus16 so twin rotarry compressor, a imam i 2 komada Vivax Gexi (Hansol), pa na koj ne mu cini Hansolot, biidejki mnogu ve ima takvi, da pravime zamena za Toshiba, neli kinesko gubre za japanac.;)

Ova go nudam odamna, pa ni eden junak ne se javi, pa bar tie sto se zaebaa so Hansol:)
Не кажа дали правиш замена за хансол -20или -30 затоа се нема никој пријавено:)[DOUBLEPOST=1514292895][/DOUBLEPOST]
А јас да прашам обратно ! Како така сите уреди кои се Gree се добри дури и кога очигледно не се !? Значи на еден куп луѓе назад кои се заебале со Хансол, Ломо и продужи даље, некои тука дежурни адвокати им постират графикони со податоци дека други клими не чинеле , дека други клими немале перформанси, дека други клими оделе во дифрост xx пати за yy саати итн..Абе на тој што има Hansol series Random Performance IF Any Performance at all не му е од утеха никаква дали во вашата кладилница или семкарница си греел Хансолот ! Можеби е така , а можеби и не е! Можеби тој е еден од тие 2-3 во 10 кои и ја вршат работата за која се прескапо платени ! Битно е дека Хансол е една пренаплатен клима уред кој вреди максимум 50% од цената која ја бараат за него ! А истото важи за сите , тотално сите Gree модели ! Ќе бидат добра куповина само на 50% од тековните цени и тоа ако се погоди од тие „погодените“ 20-30% коишто вистински греат! Дотогаш се најголемата измама на пазарот со клими во МКД а богами според хрватите и србите и пошироко ;)
Ај прочитај малце на српски бугарски хрватски форуми за хансолот дали е добар или не.
За 40карти колку што е сега цената е закон.хансолот го имам и е одлична клима грее супер.
 
Последно уредено:

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Ниту Хансолот е добар колку што го фалат „грее лобито,“ ниту е лош колку што го кудат „анти-грее лобито“. Само загрижувачки е ноншалантниот однос на некои (за кои што се мисли дека се официјални претставници на греемак, а не знаеме дали се бидејќи не се имаат изјаснато) кон муштерии кои купиле нивни производ. @omlet13m наведе податоци, мерења, дури и постави прашања за кои што беше исмеван, што според мене не е коректно. Доколку овде има официјален претставник на грее (пинг @Gree info) без разлика колку глупави прашања и нерационални мерења се поставиле, треба секогаш да се застане во одбрана на производот кој што го продаваат. На крај краева, сигурно помалку чини да се испрати една екипа во Прилеп и да се испита климата, отколку една реклама/банер на Кајгана, а задоволни муштерии кои што ќе ве препорачаат е секогаш подобра реклама од било кој банер во електронски/печатен медиум.
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Да баш така, потполно си во право, која може подобро да те згрее, а која не може воопшто да те згрее, ни тебе, ни било кого ! И во таков случај оние Грее клоновите место да се заинтересираат во што е проблемот еден ист човек глуми двајца а двајца глумат четворица и од иста IP адреса почнуваат крајно професионално со навреди кон незадоволните муштерии. Вчера, некни му рипнаа на човекот кој си изгубил 40.000 денари, ги фрлил низ вода, кој прашува јавно дали е ок или не е во ред нешто со климата, кој постира слики и видеа као докази, да го вреѓаат, исмеваат дека живеел на тераса, му се мафтал селотејпот !?! Еден на тераса живеел, друг во подрум, трет во пештера ! Значи не е дека не топли Greeto туку не ви ги бива куќите, термометрите, камерите, сетилата, мозоците...
И на крај едеен од нив убаво му кажа дека НЕ ПЛАНИРААТ НИШТО ДА ПРАВАТ со неговата клима, дека си грее на ултра високи 47 Ц треба да прекине да се жали веќе еднаш !? Кои хохштаплери невидени !? На муабет нивни, во нивните мануали или во нивни видеа грее со 60 Ц . А кога ќе ја купиш ОК е и 47 Ц !? Као SТ, NEO, Fuego, Favorit Оn Оff да си купил od 16.000 денари место од 40.000 денари !? Кои аматери со манири на пубертетлии !? Кој будала би купил дури и шајки од такви никакви !!?
Bas taka potpolno se slozuvam so tebe tolku se neprofesionalni ovie od gree sto na mojov priatel so 3.5kw gree lclh ne mu greese i covekov prijavil i ovie od gree dosle mu rekle a pa super imas 45°C na izdzv klimata ti e ok kukata prozorite ne ti cinat a covekot pred 3 godini menuvase krov na kukata so izolacii stiropori na krov izolacija trista cuda plus ima i pvc prozori i ovie namesto da ja ispitaat klimata oni mu vikaat kukata ne ti cini pa sto treba priatelov da prai da rusi kuka stotuku renovirana sramota za ovoj vakov neprofesiolizam od gree
Jas licno poradi vakvi sto po se zivo plukaat kako se necini samo gree cini i ne se svesni deka pravat anti reklama ne reklama zatoa jas licno nikogas ne bi kupil gree klima.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
@GT1 дали имаш направено некакви тестирања, делтаТ, максимален издув, COP, да не барам во историја..

@SpiderWeb , така е, треба да се почне од таму, да се претстават кои се и да работат во наше и нивно добро. Доколку се 'оригиналните' првин едно големо извинување да си дадат.

@Klima ured , зар има Грее клима што вади максимални 45 степени на издув? Тоа е веќе лош резултат.

Инаку за делта Т, максимален издув и COP вооптшо не се битни топлинските загуби од просторот.
 
Последно уредено:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
@GT1 дали имаш направено некакви тестирања, делтаТ, максимален издув, COP, да не барам во историја..

@SpiderWeb , така е, треба да се почне од таму, да се претстават кои се и да работат во наше и нивно добро. Доколку се 'оригиналните' првин едно големо извинување да си дадат.

@Klima ured , зар има Грее клима што вади максимални 45 степени на издув? Тоа е веќе многу лош резултат.

Инаку за делта Т, максимален издув и COP вооптшо не се битни топлинските загуби од просторот.
Добро, пет-пати исти пост ти пишувам, дај купи 100-200 денари е термометар со сонда, залепи го на перката и измери како човек температура на издув. Да знаеме нешто е во ред или не е во ред.
Не дека не е веродостоен селотејпот, но со сонда барем ќе де потврди тоа.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Порачани се 4 термометри со сонди, ќе има дополнителни видеа ;)
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Klima ured , зар има Грее клима што вади максимални 45 степени на издув? Тоа е веќе лош резултат.
Dali ima gree klima sto dava 45°C na izduv jas neznam samo na prijatelov koga dosle od gree da mu ja proverat klimata mu izmerile izduv na gree LCLHod 45°C i mu kazale deka klimata e ok a ne e i mu rekle kukata ne ti cini a ima nov krov i pvc prozori taka da za gree izgleda e normalno izduv od 45°C
 
Член од
6 април 2014
Мислења
135
Поени од реакции
166
A jas da ti dadam predlog.
Kupuvame prase i kaj mene na rakija so uste 5-6 aktivni i nezavisni clenovi od forumot, pa ke udrime edna merka so termometri i toplomeri, i digitalni i analogni, pa koj ke stopli poise ke piseme tuka a toj drugiot go casti i praseto i pivoto u kafana.
Patem od Skopje sum jas i sum 45godisen i ne mi lici da igram vojna na klonovi, samo ja kazuvam faktickata sostojba sasmo koj moze da razbere, bidejki ne e intencijata na toa koja e pokvalitetna tuku koja moze da te stopli povise.
Ama stepenot na percepcija ne ni e ist na site, neli.
Џабе е се @Sass. Уште прошлата година дадов исти предлог, да дојдат независни членови од форумот за да си направиме некој вид на мак еуровент, но нема одзив. Имав во предвид дека би се направиле различни тестирања, во смисол на куќа, стан, со изолација, без изолација, 3.5кв, 5.5кв и секој би имал колку толку инфо за климите, но не бидна ништо. Сепак потполно ти ја подржувам идејата.
 
Член од
27 септември 2017
Мислења
68
Поени од реакции
126
Nema odziv zatoa sto ke se javi nekoj so klima od 20 000 i ke kaze deka e zadovolen, i odma imas lavina od ismejuvanje, navreduvanje od lobito koe hara po forumov preku edna ip. adresa. Zatoa ima ovde poveke "seirdzii" odkolku ucesnici.
 
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Порачани се 4 термометри со сонди, ќе има дополнителни видеа ;)
Друже иди до најблиската продавница купи.
И да се осигураме конечно што како е.
А порачаните 4 верувам дека ќе стигнат, само кога. Затоа велам иди купи.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Месецов 645W просек за станов што е само на клима сега за сега. Малку падна, дека затопли па се крена пак. Малку крева неделниот тајмер зошто форсира ефтина струја, ама тоа и ми е поентата. Ми испаѓа околу 2000 денари за месецов дека потрошила а може и помалку. За спрат од куќа со висок таван и изолиран кров и PVC прозори 80м2 простор грубо загрева оваа FH35VE.
Ќе прогнозирам 17-18 степени ?
 
Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
Да вредеа тие клими 5 пари, ќе имаа Еуровент, и ти и сите ние ќе го имавме тој податок
Вака , сметај дека дава KW онолку колку што може да даде KW еден просечен кинески крш за кого овде некои луѓе под влијание на неколку Грее клонови дури и мислат дека купиле/ќе купат вистинска клима...
Еве од нивното Service Manual за капацитетот ставиле, па сега види ти самиот, кога работи со неверојатно огромен од цели 40% капацитет на -20 C, пресметај си за KW.
Во секој случај ќе грее најмалку како 2KW калорифер од 800 ден, а богами и толку ќе троши при -20 C. Динамит клима, или Dynamic подобро ќе и стои име

Прегледај го приврзокот 182444
Од каде потребата да се изнесуваат лажни табели, фанатички да се вреѓа една фирма, особено моделот на Хансол, навистина не можам да разберам. Алексо никако да се умори информирајќи не како барал "табели" од Гри за тој чувен Хансол, ама ете не му давале... Прогуглајте малку, сите сервисни ви се достапни на нет и тоа од сите фирми, не само од Гри.
Вие не знаете едно сервисно да најдете, не па ќе праите анализи. Ама затоа знаете да ширите лажни информации.
Еве го вистинскиот графикон од Хансол
Hansol grafikon.PNG
4КW на +7C
3.2KW на -10C
Белки знаете да пресметате и за други температури. Еве и спец од сервисното за Хансол
Hansol spec.PNG
Тука може да се види и максимумот што климата може да го повлече (1700W), што и @omlet13m успеал да го измери. Тоа што не успеал да измери како што треба е Т на издув, разбирливо, сите го видовме термометарчето закачено на селотејп. Јас во еден пост му дадов совети како правилно да мери, во неколку наврати тоа го направи и @vlavot...

Eве и Еуровент од Хансол со налепница York
EuroVent Hansol Sanyo - Јорк YWHJYH012-R.jpg
Како што може да се види, сите мерења, табели и спецификации се идентични.

За корисничките искуства, повторно шириш лаги и дезинформации. 2-3 хансола биле погодени од 10, бре мајката. Многумина пишаа дека се супер задоволни од својот Хансол, ама тие постови ги игнорирате, не ви чинат.
Епа еве уште едно такво мислење од мене. Хан Соло работи перфектно! Греам 29м2 неизолиран простор во стара куќа, а од скоро со отворање врата на уште една соба од 22м2. Нормално топлината не се пренесува идеално преку врати, се губат 2-3C во најоддалечената просторија, ама ете и тоа не е никаков проблем за Хансол. Работи како Rolls-Royce.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Во прилеп кај има мерачи со сонда, додека ги чекам да стасаат оние од али да измерам со 'домашни'
 

Kajgana Shop

На врв Bottom