Најдобрите авиони од хартија

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
хммм....ама нема проблем , ако продолжиш со школија ќе сватиш...:)
Инаку П40 е направен од хром молибден цевки..трупот, алуминиум останата структура , нешто платно и нормално моторот...челик и алуминиум...за гумите , плекси стаклото и слично да не спомнуваме..НО ЗАТОА односот снага/тежина е нешто сосема друго...
исто така пропорционалниот ...смален модел нема врска со реалниот...овде неколку пати спомнувам Re број и тоа дека и врапче и 747 летаат , но....дека.....

Има методологија за одредување на параметрите на смалениот модел...за да има слични карактеристики со оригиналот....во случајов тоа не е тоа...
Инаку ламарина од лименки за пиво е интересен материјал и вреди да се проба , ама не за модели кои летаат...во моментов односот ЦЕНА-РАБОТНО ВРЕМЕ-ЌЕЈФ е на страната на моделите од Depron и слични материјали......
http://plans.am.free.fr/
Знам дека не е најиделна ламарината од скопско, но прилично сум сигурен дека можам да го направам овој авион(со оние крила) да лета со ластичен мотор.
А за тоа дека пропорционално смалениот модел(кај кој тежината не е пропорционално смалена, туку е полесен од колку шо треба) има голема разлика во негативна смисла-не знаев, така да, те молам подкрепи го со откривање на таа методологија на одредување на параметирте, да ја прочитам оти малце ново е то за мене... :)

а она со школијата, малце навредливо звучеше... дали намерно или не... :toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Знам дека не е најиделна ламарината од скопско, но прилично сум сигурен дека можам да го направам овој авион(со оние крила) да лета со ластичен мотор.
А за тоа дека пропорционално смалениот модел(кај кој тежината не е пропорционално смалена, туку е полесен од колку шо треба) има голема разлика во негативна смисла-не знаев, така да, те молам подкрепи го со откривање на таа методологија на одредување на параметирте, да ја прочитам оти малце ново е то за мене... :)

а она со школијата, малце навредливо звучеше... дали намерно или не... :toe:
тоа со школијата??? па очекувам дека си многу млад и дека уште учиш..ништо друго, не пак лошо за некој редок кој во ова време на секакви глупости се интересира за авиони..и тоа од техничката страна :)
инаку тој ЛИМЕНИОТ модел........ сигурно не е лесен, од проста причина што алуминиумот НЕ Е ЛЕСЕН...
за скалирањето..ќе ти пратам нешто...

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
јас со душа чекам линкови
нов сум во овие води:smir:

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
аааа за скалирањето...:kesa:

читав нешто за Re бројот, ама онака скржаво напишано како шо беше, појќе го поврзуваше скалирањето со брзината на движење на флуидот кај помали модели отколку со зголемување на површината на леталата(корисната површина-крилата) т.е. не требало поголеми крила, туку поголема брзина :/

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
ехее авиончиња знам да праам од 5-6 години кога имав, лесно е :smir:

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
Како напредува лимениот авион? :)
zafaten sum denovive
inaku treba odnovo da go pravam so podobar lepak
samo nemam vreme
ako sakas ti da probas pisi mi preku pp
ke ti pratam maketa prvo ke go probas so hartija pa so skopsko
kako i da e zabavno e ako imas vreme:smir:

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
абе ги имам плановите, ми ги даде. Пробав од хартија, ама не леташе, па седи сеа во фиока така малце истуткано :pos2:

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
nema sansi da ne leta ako go napravis pravilno
jas go frliv od tarasa od kaj mene, ziveam na 10 sprat, letase mozebi 300 metri podaleku od mojata zgrada
ako vidis
edna 10katnica e 30-35 metri, a tolkava dalecina dostigna, mislam deka kaj tebe e greskata

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
абе јас ја утнав малце макетата, набрзина ја праев, мислам дека го имам згрешено аголот меѓу крилото и стабилизаторот, ама од око, немојш да кажиш точно... битно, не леташе мојот :)

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.896
Поени од реакции
22.976
еве најново за освежување

претходно имав направено од хартија и ми текна дека може од лим
купив две лименки скопско од 0.5л се налокав и почнав да правам
првично план ми беше да го направам и после да вметнам електромотор со батерии внатре, но се покажа дека лепакот што го користам не е за лим па сеа ќе служи само за украс
како и да е мене многу повеќе ми се свиѓа овака металик отколку воени бои

едит: не го претставив :)
P40 Curtis flying tiger амерички од 2 светска војна, можете да го забележите на перл харбор филмот
eve slika za sporedba

Друже стварно те бива за вакви работи...

Kajgana Shop

На врв Bottom