абе повеќето им се добри, ама дефинитивно најдобар по мене е, кога Цацко зборува за Тито во кавадарци :pos2:
Хооп, аман бре да му ибам, излевај од колта ајде земи го тоа таквоата, шо си се напикал унатре, ами вака ли че градиме ауторитет ни, ја работам ти туа се чачкаш да ми се смее народот да се плашам, стој тука ајде и печи го занаетот... еее да му ибам....
Мојта фамилија е ногу ауторитетна у градот, ни сме... кај нас детто уш ка се раѓа уш малечко ја не знам од ваздухот ли е од воата ли е тоа, уш ка се раѓа детто одма му светнуе сијаличка туа значи че го биде, че го биде за било каква работа за техника за електроника.
Ни сме специјалисти за елктроника, јас нема куќа у Кавадарци струја шо не су инсталирал унатре, сето тоа нашта фамилија, ни Ѓерманците коа измислија парната локомотива ни 3 дена после тоа имаме готво нацрт направено нацртано за непарна локомотива, арни ама не еба војната, а знаиш шо убаво беше направено тоа, онадено од ваа страна после че ги онадиш двете работи после оно и само се онадуе, али еби му мајката сеа шо да прајме.
Ни сме ногу познати и по тоа шо нашта фамилија први го донесоме може и у бивша Југославија у Македонија тоа 100% семафорите први и донесоме(а бре маани ми се од тука) у Кавадарци, ги туриме горе на Маренските уши за неготинци да не може да идат наваки и тоа не спаси да ти кажам 43 година инвазија каа правеа Ѓерманците, ни разбраме сабалјината оти они се спремат да идат наки Кавадарци, и ги ебаме горе семафорот му го укличиме на црвено, и они ка шо идеа наваки тоа тенкови авионисе вака наредено оп и туку застанаа наеднаш, стоат 5 минути стоат 10 минути, црвено светло гледат ниш не бива културен народ си кинисаа си отидоа, и не влегоа у Кавадарци.
Ее сеа, благодарение на тоа, 40 и... не 57 година Тито дојди у Кавадарци у знак на балгодарност за шо не влегле Ѓерманците, и по сите салтанати ка шо е редот, земе улиците ки исчистиме, дрвјата ги варосаме до половина со вар, у комитетот беме и ни дадиа тоа знамецна и не наредиа ја тука понастрана бе, и (уф сака се изгорам) одоздола туку се зададе таа колта почнаа сите да плускат ТИТО ТИТО.. И иде нагоре, напрај еден круг вака, мавта со тоа раката ги позравуе сите, Јовнка пољубци деле... Ја гледам он маа со ракат ама каа да нура некој де наваки се врте, де на ваа страна, де надругата це заврте, изврте уш еден круг па не ме виде и така позамина натаки и му текна оти су ја, и му вика на тиа официр еден, генерал мислам беше а возеше колта: кочи мајсторе, и виа ррп ручната, врати троа назад застана и ме гледа вака и ми вика: “Цацко ти ли си де да а ебам“, ја му викам ја су бе друже Тито, “шо работиш бе Цацко“, ами ништо еве му викам си живеам у Кавадарци се собраме тебе да те пречекаме.
И се заврти на Јованка и и вика: “Јованке знаиш ли колку голем човек е виа, виа човек го испуштиме тоги ка делеме за народни херои, дај сеа извади од ташната од тиа златните медаљи“.
Јованка пребуричка у тоа ташната извади една волкаваа вака златна медаља, и Тито дојди и ми а закачи тука, и ме гледа у очите и ми вика: “Тебе Цацко шо убаво ти стое ваа медаљата, се заврти на Јованка и и вика “Јованке дај уш една“ и Јованка а извади таа медаљата ми а закачи тука, ме гледа ме гледа човекот и криво ми е умре човекот ја на погреб не му отиду.
(кон тошо) Ајде бре доста ти бегај таму маани ми се, оди таму на ваквото дувај у ауспухот да а расштелујме колта, оди позади ајде, дувај у ауспухот.