- Член од
- 20 јуни 2011
- Мислења
- 192
- Поени од реакции
- 13
планирам да одам до црна гора (херцег нови) и како е подобро да се оди од кај граничниот премин кај дебар или пак косово-албанија-црна гора?
Јас биму препорачил да оди Качаник, Феризај (Урошевац), Штимје, па пред Теранда (Сува РЕка) да се приклучи на автопат (со црвено на мапата), се до граница. Ова преку Брезовица е по напорно, треба да се качуваш како на Попова Шапка, па надолу се до Призрен.(со плаво)Мое искуство со најкраток пат до Црна Гора...
Скопје-Блаце,после Качаник накај Брезовица до Призрен.Овие околу 40 км се малку без врска(локален пат), ама не е толку лош патот. Кај Призрен се вклучуваш на автопат кој е одлично направен. Откако ќе влезеш во Албанија има еден мост кај Кукс , тука одиш преку мостот(си држиш автопатот, ако скршнеш одиш во Кукс). Патот е одличен, можеш брзо да возиш, има полициски контроли, ама странци не сопираат (поточно ме сопре еден со радар, ама кога виде странска таблица, се смее, се извинува што ме сопрел и ме пушти, а да, брзо возев)...
Автопатот завршува на приклучок после Милот на патот Тирана-Скадар, вртиш накај Скадар. Овој пат не е модерен автопат, ама е супер, широк и без дупки....
На влез на Скадар ума кружен тек, тука има нов мост преку кој продолжуваш накај Црна Гора (стариот мост е затворен). Од граница мислам дека има некои 20 км до Улцињ, па од тука по добар пат одиш понатаму накај Бар.....
Се на се, 350 км Скопје -Улцињ ги поминав за 5 ипол часа со нормално возење, патарина нема на овој правец (нема ниту еко такса во ЦГ), граници брзо поминав и без проблеми.Една напомена-во Албанија по долж новиот автопат од Призрен до Милот нема баш места за одмарање или безински и ресторани, така да спремни за по пат со јадење и пиење. Единствена забелешка ми останува делот Качаник-Призрен, ама 40 км може да се издржи...
Ima i druga opcija... Koga ke se stigne na kruzhniot tek pred Skadar namesto da se pomine preku mostot se vleguva vo Skadar pa od tamu se vozi nakaj granicniot premin Hani e Hotit a od tamu za Tuzi (naseleno mesto pred Podgorica) pa potoa levo nakaj Vir Pazar a potoa se vleguva vo noviot tunel (za koj se plaka) i se izleguva kaj Sutomore. Ovaa opcija e podolga za otprilika 40 km no vo vreme nema razlika i za od dvete strani do Sutomore se stiga za otprilika 6h30.Јас биму препорачил да оди Качаник, Феризај (Урошевац), Штимје, па пред Теранда (Сува РЕка) да се приклучи на автопат (со црвено на мапата), се до граница. Ова преку Брезовица е по напорно, треба да се качуваш како на Попова Шапка, па надолу се до Призрен.(со плаво)
Јас речиси секогаш го земам овој пат
Od kaj Debar nemoj ni da pomislis gugl ili mapfactor ti dava najkratok pat. Ne sum bil ama se rasprasuvav i jas za taa varijanta ama mi kazaa luge od Debar deka bil horor prikazna. Od kafasan ti e podobra opcija ako si od jugozapadniot del na zemjava inaku citaj pogore kosovo! A ako resis kafasan zaobikoli ja tirana odi za drac zosto ima edna planina sto ako imas slab stomak i zeludnikot moze da si go povratis. Jas tamu pred nekolku godini po toa temnicite go aknav dolniot del od menuvacot vo nekoj kamen i go rascepiv i si go e**v odmorot.
Moj predlog e da odis preku Drac, dobar e patot - avtopat, ako odis preku Tirana mozes da zaglavis niz gradot.од кичево сум ,и ке одам преку кафасан е сега се дума дали преку тирана или да идам преку драч ,преку косово ми е многу подалеку. не ми се исплати да вртам до таму.
И кога ќе дојдеш во Штимје, одма тука кај што е Електро Дистрибуција на ќошето зимаш кебаторе.. Прекрасно фуксно ќофте во домашно лепче.Јас биму препорачил да оди Качаник, Феризај (Урошевац), Штимје, па пред Теранда (Сува РЕка) да се приклучи на автопат (со црвено на мапата), се до граница. Ова преку Брезовица е по напорно, треба да се качуваш како на Попова Шапка, па надолу се до Призрен.(со плаво)
Јас речиси секогаш го земам овој пат
Е затоа не знам, ама иначе сите кебабчилници, имаат вкусни специјалитети во Призрен, Ѓаковица,...И кога ќе дојдеш во Штимје, одма тука кај што е Електро Дистрибуција на ќошето зимаш кебаторе.. Прекрасно фуксно ќофте во домашно лепче.
Ми се прииде да јадам само