Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
едвај чекам која ќе биди одлуката,најавуваниот “закон за граѓаните“ или чист популизам,кој ќе им падне во вода ако утре не донесат поволна одлука...се надевам на првото !

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
Ако ја остават акцизата иста џабе..како што гледам многу се должит работава така да изледа нема да ја намалат,и ако ја намалат ке биди нмогу малце и пак исто:toe:

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Akcizata i ne e tolku golema kako sto se zalite do 1000 kubika nema a do 1500 250 evra. mnogu pogolem problem e DDV to nego da go smalat na 5 procenti (od 18) ke ima golema promena vo krajnata cena.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Akcizata i ne e tolku golema kako sto se zalite do 1000 kubika nema a do 1500 250 evra. mnogu pogolem problem e DDV to nego da go smalat na 5 procenti (od 18) ke ima golema promena vo krajnata cena.
Акцизата до 1.5 можеби и не е толку голема. За ддв-то неверувам дека би го намалиле, но според мене важна е даночната основица. Ако ми ја проценат колата реално колку што ќе ја купам (пр.голф 4, 2500 евра) е едно ама ако ми ја проценат колата 4500-5000 евра и 5% да е ДДВто пак ќе платиш повеќе. Треба да се знае однапред колку човек ќе плати, колку има давачки, а не кај нас ќе ти речат имаш клима, електрични стакла и ќе ти набројат куп дополнителна опрема за да платиш повеќе. Земаш кола како мачка во вреќа.

Ја поздравувам одлуката за укинување на хомологација. Тоа значи дека не треба Тиф минхен да се вади? Ако е така значи има едно 200 евра помали давачки.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Pa da mnogu e vazno da se znae osnovicata na koja ke se presmetuva DDV-to, jas imam informacii deka cenata zavisi od opremata na kolata a katalogot go ima vo spediciite, go imaat i nekoi drugi, pa taka pred da uvezes ke si proveris kolku ke ti ja procenat kolata vo nekoja spedicija.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Акцизата за возила ЗАСЕГА под 1.0 кубни цм е 0 денари, од 1.0 до 1.5 е 250 евра (15.000 денари), а од 1.5 до 2.0 е 1300 евра (70.000 денари.) Па сега калкулирајте што колку како...

има шанса да падне истата, ама кога и колку е дискутабилно.

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Измени најавија за вчерашната седница а сега викаат до крај на неделата ќе се соопштеле измените. Македонска работа се раструбија прво како којзнае што да е и на крај ништо од целото трубење.

Почнав да се сомневам во демек искрените намери на владата, пак ќе смислат мајмунлаци и ќе го пљачкаат народот.:tapp:

Правеле анализи, дрн дрн јариња, ако сакаат да им помогнат на најсиромашните се знае што треба да направат. И ако носат закони донеси на еднаш а не вака да го подлажуваат народот како приказната со лисицата и ташаците на овенот.:toe:

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
на телевизија канал 5 сега на вести кажаа дека за возила поефтини од 3000 евра нема да се плаќа акциза. ако е така супер ке биде барем за мене :vozbud::vozbud:

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Без акцизи увоз на возила до 3000 евра

Драстично намалување на акцизите за увоз на половни и нови економични возила. За оние со вредност до 3000 евра државата нема да наплаќа акцизи. Од 3000 до 4000 илјади евра акцизата ќе биде 20 евра. За возила од 4 до 5 илјади евра се предлага да се плаќаат акцизи до 50евра. Новиот предлог според информациите на канал 5 веќе е доставен до импортерите. Дека има ново решение за намалени акцизи потврди и Министерот за финансии Ставрески.

Зоран Ставрески, Министерот за Финансии вели дека анализите се готови. Така ќе им ги понудат на импортерите за да ги разгледаат па потоа ќе ги гласаат на Владина седница.

Со овој потег им се дава реална шанса на сопствениците на возила со бугарски регистарски таблички да ги легализираат во земјата. Се проценува дека сека во Македонија има околу 50 илјади такви автомобили. Вака скроениот предлог од финансии ќе се разгледува со речиси сите импортери, но најверојатно е дека во ваква форма ќе помине и на владина седница. Претходно државата ја намали и царината за увоз на возила за 50% или сега се плаќа 1 % од вредноста на возилата увезени од ЕУ или 5% за возила надвор од ЕУ.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=57606
:vozbud::vozbud::vozbud:

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
акциза САМО 50 евра ??? тоа е одлична вест,да видиме дали ќе се реализира

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Добра вест. само да се официјализира.:toe:

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
Ако е ова вака до 3000е како ке биди со кубиците или тоа ке нема врска???

Kajgana Shop

На врв Bottom