- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Prijatele,оф топик(пошто не станува збор за чудо)
Значи станува збор за науката и пред се' степенот на техничко-технолошки развој. Да, точно е тоа што го кажуваш ,ама не е уникатно за Исламот и поважно, не е извлечено од Ку'ранот. Хемијата,физиката,механиката, статика, медицината се тоа постоело уште пред појавата на Исламот и за време на Исламот постои и ако некогаш го снема Исламот пак ќе постои. Проблемот во Европа во конкретниот прериод е догматскиот пристап кон одредена збирка приказни а.к.а. Библија и имплементацијата на истата од Црквата, која демонизира се што не е во неа и на најразлични начини се обидува да докаже дека вистината се наоѓа во неа и самата таа е вистината. Нешто слично како во темава само што Библијата е заменета со Ку'ранот.
ona sto go pridonel Islamot i Muslimanite,unikatno e za niv i toa kako i zgora na toa i izvleceno e od Kur'anot.
Problemot na konkretniot period vo Evropa e dogmatskiot pristap kon prikaznite. Arapite bea vo pogolem sram pred Islamot.Tamu zivi gi zakopuvale zenskite deca smetajki deka ne se vredni. So doagjanjeto na Islamot,na Muhammed a.s,Objavata (Kur'anot),se smeni i svetot kon podobro. Pa koj e pricinata ? Omer r.a (vtoriot praveden halifa) bese toj koj si zakopal zensko dete (pred islamot) a toj e toj koj vladeese so svetot koga go spozna islamot. Od kade ovolkava promena ?
Postoelo seto toa i pred Islamot,eve co cetiri poraki ceriri pati velam. Kako sto postoele i togas Bozji pratenici a.s koi nie ne gi negirame. I togas postoese objava koja Allah dz.s im ja objavil i na prethodnite narodi (Zebur,Tevrat i Indzil) i nie veruvame deka i tie bea Allahovi objavi koi,praktikuvajki gi lugeto,se razvile,kako sto se razvi i Islamot praktikuvajki go lugeto Kur'anot.
Ako Islamot ne bese posledna religija i Kur'anot posledna Bozja objava,seta taa nauka koja vodese na podobro,ke se pretvorese vo zlo,pa slednata povtorno toa ke go obnovese.
No,posto Islamot e posledna religija i Kur'anot posledna Bozja objava,povtorno na Islamot i Muslimanite im preostanuva da ja vratat radosta kaj lugeto. Tehnologijata da se upotrebuva za Hair namesto sto se zloupotrebuva. Medicinata da stane medicina a ne biznis. Da se lecat lugeto so lekovite a ne da se oboluvaat uste poveke. Korist da imaat lugeto od bankite a ne bankite od lugeto. Vladarot da raboti za narodot a ne narodot za vladarot. Glasot tvoj da bide pricina da se skine od vlast onoj koj ne si ja znae rabotata. Nie da se slusame,mali i obicni dusi,koi rabotaat za onie koi utre nad glava ni se kacuvaat. Pravdata nazad samo Islamot i Muslimanite ke ja vratat nazad,bidejki nema nov zakon (verski) i nema nova religija posle nea.A dokolku ne bi bila posledna,site onie blagodeti koi isceznaa,ke gi vratese noviot pratenik i novata religija a idnite generacii ke raspravaa deka toa postoelo uste porano.
I bidete po konkretni,sto za vas pretstavuva Naucno Cudo ?
Vi pisuvame deka vo toa vreme,koga Islaot cvetase,cvetase i svetot po naucno pole,muslimanite se bavea so astronomija,biologija,medicina,geografija i se sto ja opfaka naukata i napreduvaa vo toa. No toa e off topik,ne e cudo.
Vi pisuvame za cuda,za Istra i Miradz,koga Muhammed a.s od Mekka za edna vecer dopatuva vo Erusalim i od tuka,od mesdzidul Aksa na Miradz preku sidretul munteha,do sedmoto nebo. Vi pisuvame za trupot drven koj zaplakal i prozboruval. Vi pisuvame za kamencinjata koi izgovarale sehadet vo racete na Muhammed a.s vi zboruvame za oblakot koj go pratel i senka mu pravel,vi pisuvame za drvoto koe mu se priblizilo,vi pisuvame za kerametite na evliite posle nego,koi gi postignale so vera vo Boga,kako odenje po voda,levitiranje i mnogu drugi nat prirodni raboti....
no i toa e off topik,bidejki tuka nema nauka.