Научни чуда во Ку`ран

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ел Лехеб 111
„Нека пропаднат рацете на Ебу Лехеб, и тој пропадна! Не му вредеше имотот негов, и она што го спечали. Ќе се пржи во огнот преполн со пламен, и жената негова која дрва носи. На вратот нејзин ќе биде обесено јаже од пламен! (ајет 1-5)
Оваа поглавје од Куранот индиректно кажува дека Ебу Лехеб и неговата жена, никогаш нема да го прифатат исламот, никогаш нема да станат муслимани иако пред нивните очи е голем доказ. Го гледале Пратеникот и неговите чуда и не верувале дека е Пратеник од Аллах и затоа, ќе се пржат во огнот и двајцата. Оваа Сура е објавена 10 години пред смртта на Ебу Лехеб. И сега? Ебу Лехеб кој секогаш зборувал дека Пратеникот лаже, дека не е испратен од Аллах. А му е дадена можноста да го докаже тоа! Како да го докаже? Доволно е да речеше само дека е муслиман, дека го прифаќа исламот! Требало само да каже, не требало ни да изгледа како муслиман, ниту да верува, само да каже дека е муслиман, и ќе докажеше дека Куранот греши, ќе докажеше дека Мухаммед лаже, ќе докажеше дека Куранот е лага, затоа што во во Куранот пишува дека Ебу Лехеб ќе се пржи во огнот, и никогаш нема да го прифати исламот.
И каде е чудото научно тука во оваа сура? Што е научно а што е чудо во сево ова што си пишал?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ел Лехеб 111
Оваа поглавје од Куранот индиректно кажува дека Ебу Лехеб и неговата жена, никогаш нема да го прифатат исламот, никогаш нема да станат муслимани иако пред нивните очи е голем доказ. Го гледале Пратеникот и неговите чуда и не верувале дека е Пратеник од Аллах и затоа, ќе се пржат во огнот и двајцата. Оваа Сура е објавена 10 години пред смртта на Ебу Лехеб. И сега? Ебу Лехеб кој секогаш зборувал дека Пратеникот лаже, дека не е испратен од Аллах. А му е дадена можноста да го докаже тоа! Како да го докаже? Доволно е да речеше само дека е муслиман, дека го прифаќа исламот! Требало само да каже, не требало ни да изгледа како муслиман, ниту да верува, само да каже дека е муслиман, и ќе докажеше дека Куранот греши, ќе докажеше дека Мухаммед лаже, ќе докажеше дека Куранот е лага, затоа што во во Куранот пишува дека Ебу Лехеб ќе се пржи во огнот, и никогаш нема да го прифати исламот.
Имаш право како не приметив, имало научно. Ко осмосмеррка да решавам :pos:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Pa veke vi kazav. I pred Anticka Grcija imase religija i Bozji pratenik a.s. Sekoj od Bozjite pratenici a.s so sebe nosese mudrost,kultura,nauka,obrazovanie,medicina itn.Ama isto taka i sejtanot postoi od pred anticka grcija i pred covekot,pa i toj (l.a) so sebe i kon sebe sekogas ima lugekoi ke go rabotaat sprotivnoto,luge na koi losoto ke im go pretstavuva dobro,na primer,namesto deca dsa ragaat kucinja po doma da drzat. Namesto normalno par vo brak da stapat,isto polovi se vencaat. Maskite da nosat obetki zenskite pantaloni i da gi sishaat kosite i da pravat maski frizuri... Ako covek e pobozen da go smetaat za glupav a ako e peder da go smetaat za moderen i vo trend so vremeto.....

PS: Ne mi kaza dali si obrezan ti,dali deteto tvoe go obreza.... dali okolinata kaj tebe toa go praktikuva,nesto sto se praktikuvalo daleku pred da bide "izmislen" Islamot,nesto sto daleku pred toa uvidele deka e higienski i po zdravo ? Ili tolku kasnite ?
оф топик
Има како нема, пратеник божји кај античките Грци билe Хермес и Ирис, кој исто така бил бог.Фула,Гна и Хермод кај Нордијците.Богот на смртта , кај Ведите,Јама си го праќал Бувот како пратеник.Тоа го има запишано. Претпоставувам дека на нив мислиш.Ако не дај кажи на кој, ама ако може на темата за прашања за Исламот, тука ако може да си останеме на зададената тема.

Член од
13 јуни 2012
Мислења
172
Поени од реакции
26
„Денес само твоето тело ќе го спасиме за да биде поучен пример на оние после тебе.“ но многу луѓе се рамнодушни кон нашите пораки.“ (Јунус, 92)
Во 1898 година, во Алеата на кралевите во Египет се откриени тела на многу фараони. Во 1975 година Д-р (француски хирург) одобрил да се испитаат мумифицираните тела на Размес и фараонот кој го прогонувал Муса, а.с. Мернептаха. Д-р врз телото на фараонот открил траги на насилство како последица на многу тешки удари. Воодушевувачко е дека тоа се вообичаени последици на давениците. Значи, Аллах, џ.ш., го сочувал телото на овој фараон како опомена за човештвото. За оние кои тврдат дека Мухаммед, алејхи селлам, ја знаел историјата и дека сето тоа го напишал во Куранот, ќе им ги наведеме следните докази. Во 615 година Римската војска била победена од Персијанците. За овој настан Возвишениот Аллах, вели:
„Византијците се победени во соседната земја, но тие по својот пораз сигурно ќе победат.“ (РУм, 1-3)
Зборовите на Аллах биле потврдени и Персијанците биле поразени седум години подоцна. Никако не било можно Мухаммед, а.с., да знаел или напишал дека Римјаните ќе бидат победници. Уште помалку знаел дека битката ќе се одигра во ’најниската земја’ односно на брегот на Мртвото море. Вакви прецизни податоци можеле да бидат само од совршениот Творец на небесите и земјата
Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
mnogu ubavo e napisano so originalna makedonska azbuka, samo treba da go citas vnimatelno :)
Да бе, ми требаше време да видам, пеколот има оган. А и дека секој што не е со нас е против нас и треба да гори во пеколот (y)
Дај не сери брате. Дај некое "чудо", а за рекламирање пиши му на Ацид, мислам дека има Кајгана некоја политика на взаемно фер релкамирање. Знаеш ти кај мене, јас кај тебе;)
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 23:58 ---
„Денес само твоето тело ќе го спасиме за да биде поучен пример на оние после тебе.“ но многу луѓе се рамнодушни кон нашите пораки.“ (Јунус, 92)

„Византијците се победени во соседната земја, но тие по својот пораз сигурно ќе победат.“ (РУм, 1-3)

Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1)
1. Многу многу "мумии" постојат и тоа не само човечки. Можеби се мисли на мамутот што го пронајдоа во Сибир пред 2-3 години. Ова се јавува низ сите домени.
2. И е даден перион од 3 до 9 години. И повеќе звучи како погодување, отколку на факт. Мислам и јас во следните 3 до 9 години ќе изгубам и пак ќе фатам на спортска. П.С. Персија и Византија се двете единствени сили во таа облас во даденото време. Муслиманите се чувствуваат поблиску до Христијаните отколку до Зоростријаните(?).
Со други зборови во следните 3-9 годнини и јас ќе изгубам бар еднаш на Манчестер и ќе фатам бар еднаш.
3.Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1) пишува во Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1) пишува во Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1).........................................
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_reasoning

Член од
13 јуни 2012
Мислења
172
Поени од реакции
26
Една од најличните и најизвонредните работи врзани за Куранот е дека тој содржи многу цитати – ајети кои ги спомнуваат и објаснуваат различните феномени во различните полиња на науката, како што се: ембриологијата, метеорологијата, астрономијата, геологијата, океанографијата, историјата, … Научниците имаат откриено дека описите во него се непоимливо и необјасниво точни за книгата која потекнува од 7-от век; всушност многу од процесите и функциите кои се спомнати во Куранот се од неодамна откриени. Ова е една од причините што многу научници го прифатиле исламот. Ова исто така го објаснува и фактот во врска со несогласувањето кое владееше во Европа во периодот на средниот век помеѓу верата и разумот, религијата и науката,кој никогаш не постоел во исламот. Куранот на многу места ги охрабрува луѓето да размислуваат и да ја употребат својата интелигенција, и во исто време сите научници и изумители муслимани биле и добри верници.
Некои од научните цитати во Куранот содржат неверојатно точен опис за развојот на ембрионот во периодот од првите 40 дена од животот, фасцинантните објаснувања за тоа дека корените на планините се како клинови кои помагаат земјината кора да биде цврста и стабилна, потоа дека постојат природни граници каде што се сретнуваат две води – две мориња; и притоа секој ја чува својата топлина, густина и соленост, дека брановите се случуваат во слоеви и во длабочините на океанот, а дека на почетокот небото и земјата биле споени во едно пред да се раздвојат. Без оглед на сето тоа, Куранот не треба да се смета за научен прирачник. Било да ги открива чудата на природата или пак лекциите од историјата, неговите ајети – цитати нè упатуваат да размислуваме за Величината на Бог. Ниедно друго свето писмо, ниту пак која било древна книга не е точна на овој начин. Муслиманите веруваат дека ова е еден од Куранските докази; една од работите кои го прават веродостоен, жива објава на модерното време, обајва чии што вистини се потврдуваат и откриваат секојдневно.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 00:04 ---
Да бе, ми требаше време да видам, пеколот има оган. А и дека секој што не е со нас е против нас и треба да гори во пеколот (y)
Дај не сери брате. Дај некое "чудо", а за рекламирање пиши му на Ацид, мислам дека има Кајгана некоја политика на взаемно фер релкамирање. Знаеш ти кај мене, јас кај тебе;)
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 23:58 ---

1. Многу многу "мумии" постојат и тоа не само човечки. Можеби се мисли на мамутот што го пронајдоа во Сибир пред 2-3 години. Ова се јавува низ сите домени.
2. И е даден перион од 3 до 9 години. И повеќе звучи како погодување, отколку на факт. Мислам и јас во следните 3 до 9 години ќе изгубам и пак ќе фатам на спортска. П.С. Персија и Византија се двете единствени сили во таа облас во даденото време. Муслиманите се чувствуваат поблиску до Христијаните отколку до Зоростријаните(?).
Со други зборови во следните 3-9 годнини и јас ќе изгубам бар еднаш на Манчестер и ќе фатам бар еднаш.
3.Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1) пишува во Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1) пишува во Книгата која што треба да ја запознаеме е... Книгата со која што му е заповедано на Пратеникот, алејхи селлам...... „ луѓето со волјата на нивниот Господар да ги изведеш од темница во светло, на патот на Силниот и Благодарниот. “ (Ибрахим, 1).........................................
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_reasoning
ako mislis deka e mozebi mamutot od sibir. eve ti potocno za koj se raboti.
88. I Musa reče: "Gospodaru naš! Ti si dao faraonu i glavešinama njegovim bogatstva da u raskoši žive na ovome svijetu, pa oni, Gospodaru moj, zavode s puta Tvoga! Gospodaru naš, uništi bogatstva njihova i zapečati srca njihova, pa neka ne vjeruju dok ne dožive patnju nesnosnu!"
89. "Uslišena je molba vaša!" - reče On - " a vas dvojica na Pravome putu ostanite i nikako se za neznalicama ne povodite!"
90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!"
91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!
92. Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 00:14 ---
„Византијците се победени во соседната земја(најниската земја), но тие по својот пораз сигурно ќе победат.“ (РУм, 1-3)

da ne sakas da mi kazes deka Muhammed znael deka tokmu vo toa mesto pak ke se sluci bitkata i deka tokmu toa e najniskata zemja na planetata?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
ako mislis deka e mozebi mamutot od sibir. eve ti potocno za koj se raboti.
88. I Musa reče: "Gospodaru naš! Ti si dao faraonu i glavešinama njegovim bogatstva da u raskoši žive na ovome svijetu, pa oni, Gospodaru moj, zavode s puta Tvoga! Gospodaru naš, uništi bogatstva njihova i zapečati srca njihova, pa neka ne vjeruju dok ne dožive patnju nesnosnu!"
89. "Uslišena je molba vaša!" - reče On - " a vas dvojica na Pravome putu ostanite i nikako se za neznalicama ne povodite!"
90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!"
91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!
92. Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 00:14 ---
„Византијците се победени во соседната земја(најниската земја), но тие по својот пораз сигурно ќе победат.“ (РУм, 1-3)

da ne sakas da mi kazes deka Muhammed znael deka tokmu vo toa mesto pak ke se sluci bitkata i deka tokmu toa e najniskata zemja na planetata?
За избришаниот дел има другар ти(може и ти да си, има неколку тука со синдром на поделена личност) пишувано страни наназад и одговорено му е.
Е сеа за ова што остана, пишува нешто повеќе за тој фараон? Име, време на владеење, нешто што навистина би укажало дека е фараонот.
Е сеа има 6 кандидати кои би можеле да бидат Фараонот од Егзодусот, спомна Рамзес и Мернептах, па веројатно мислиш на Рамзес II (Мернептах е исклучен од листата, јбг не одговара периодот). Е сеа мумијата на Рамзес II покажува појава на артритис, проблеми со циркулацијата на крвта, дупка во вилицата предизвикана (најверојатно) од абцес на за заб(и повторно веројатно е била причина за смртта), стари повреди карактеристични за борба. Доста воинствен бил од таму му се повредите.

Шо дека ќе се одвива војна помеѓу двете најголеми воени сили во тоа време(на тој даден простор) во најблиската земја? Ова е предвидување? Седни во кладилница и вакви ги имаш колку сакаш...

***И сеа ќе почнете со сра*ето. Прво оди најблиска, после најблиска, па во наводници-најниска, па само најниска на крај за да кажете дека битката се одвивала во на најниската точка на земјата. Проблемот е следниов: Контра-офанзивата која не успева е онаа која се смета како клучна за поразот на Византија. Се случува во околината на Антиох. Како пресврна точка, клучна за враќањето на надмоќта на Византија се зема победата на Хераклиус во Ерменија ( всушност со тек на времето ќе бидат серија на победи). Колку да е појасно, најниската точка е Мртвото Море и земјата околу него. Ерменија и Антиох далеку од тоа. Седете си до "најблиската земја" во преводот. И така се меѓу двете империи може да се протолкува како "најблиската земја".

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Pa veke vi kazav. I pred Anticka Grcija imase religija i Bozji pratenik a.s. Sekoj od Bozjite pratenici a.s so sebe nosese mudrost,kultura,nauka,obrazovanie,medicina itn.Ama isto taka i sejtanot postoi od pred anticka grcija i pred covekot,pa i toj (l.a) so sebe i kon sebe sekogas ima lugekoi ke go rabotaat sprotivnoto,luge na koi losoto ke im go pretstavuva dobro,na primer,namesto deca dsa ragaat kucinja po doma da drzat. Namesto normalno par vo brak da stapat,isto polovi se vencaat. Maskite da nosat obetki zenskite pantaloni i da gi sishaat kosite i da pravat maski frizuri... Ako covek e pobozen da go smetaat za glupav a ako e peder da go smetaat za moderen i vo trend so vremeto.....

PS: Ne mi kaza dali si obrezan ti,dali deteto tvoe go obreza.... dali okolinata kaj tebe toa go praktikuva,nesto sto se praktikuvalo daleku pred da bide "izmislen" Islamot,nesto sto daleku pred toa uvidele deka e higienski i po zdravo ? Ili tolku kasnite ?
Науката што постоела во Античка Грција и Антички Рим не е споредлива со ниту едно општество, се до ренесансата и после ренесансата во Европа, скоро на сите полиња.
Исламот, поточно златното доба на Исламот, нема придонесено онолку колку што тоа го сториле Грците и Римјаните.
За да докажеш дека не сум во право, слободно пукај со аргументирани постови, само внимавај да не бидат пропаганда.

Обрежувањето нема врска со здравје на овие простори. Ниту пак и во жешките региони со денешниот пристап до ресурси.

Член од
31 август 2011
Мислења
4
Поени од реакции
3
Sepak postoi edno cudo vo koranot.
A toa e negovata sposobnost od covekot da napravi krvozeden zver koj vo imeto na toj alah ke sece covecki glavi I TOA SAMO ZATOA STO NEKOJ MUSLIMANIN STANAL HRISTIJANIN

http://www.youtube.com/watch?v=I9984oQ8bKM&feature=player_detailpage#t=73s

Videovo e eksplicitno i ne se preporacuva za lugje so slabo srce i deca pomali od 16 godini.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Науката што постоела во Античка Грција и Антички Рим не е споредлива со ниту едно општество, се до ренесансата и после ренесансата во Европа, скоро на сите полиња.
Исламот, поточно златното доба на Исламот, нема придонесено онолку колку што тоа го сториле Грците и Римјаните.
За да докажеш дека не сум во право, слободно пукај со аргументирани постови, само внимавај да не бидат пропаганда.

Обрежувањето нема врска со здравје на овие простори. Ниту пак и во жешките региони со денешниот пристап до ресурси.
Human,za toj period vi dadov ilijadnici dokumentarni filmovi na koi zboruvaat engleski i germanski istoricari,ne muslimani.
Po tret pat vo tri postovi vi kazuvam deka i pred Islamot,vo anticka grcija i rim,postoela i nauka i civilizacija,no pred da dojde Islamot,taa nauka i civilizacija ja nemalo,bila izgubena,da mi prostis,govnata koi gi serele vo evropa,vnatre vo sobata vo koja ziveat,samo niz prozor pred kukite gi frlale. Naj mnogu ginele od zarazni bolesti. Kralicata se banjala 2 pati godisno,pa kade se kmetovite ?! Islamot ja obnovi naukata i civilizacijata i kulturata. Evropa pocna da gradi na temelite koi gi postavi Islamot,vnesuvajki im spletki vnatre i razdor. Vo toa vreme,koga edna crkva so 5 knigi se smetase za bogata vo evropa,Bagdad imase ulici celi so biblioteki. Imase kanalizacija,imase vodovod,ulicni osvetluvanja itn. Se zanimavaa so astronomija,so medicina so izucuvanje....
Eve edna dokumentarna emisija od drzavnata germanska televizija RTL 2 na emisijata narecena "svetot na cudata"
http://www.youtube.com/watch?v=J-qVXDmuQfo&feature=related

Ova ti e dokumentarna emisija,obrabotena od evropski istoricari za imperijata na Islamot,od pocetokot pa do raspadot:
http://www.youtube.com/watch?v=yX3UHNhQ1Zk

Eve gi lugeto koi pridonele:
http://www.youtube.com/watch?v=w09IhM2BiD0&feature=related
Pa potrudi se i sam,pobaraj za Istorijata na Islamska Spanija,Andaluzia itn...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
оф топик(пошто не станува збор за чудо)
Значи станува збор за науката и пред се' степенот на техничко-технолошки развој. Да, точно е тоа што го кажуваш ,ама не е уникатно за Исламот и поважно, не е извлечено од Ку'ранот. Хемијата,физиката,механиката, статика, медицината се тоа постоело уште пред појавата на Исламот и за време на Исламот постои и ако некогаш го снема Исламот пак ќе постои. Проблемот во Европа во конкретниот прериод е догматскиот пристап кон одредена збирка приказни а.к.а. Библија и имплементацијата на истата од Црквата, која демонизира се што не е во неа и на најразлични начини се обидува да докаже дека вистината се наоѓа во неа и самата таа е вистината. Нешто слично како во темава само што Библијата е заменета со Ку'ранот.

Kajgana Shop

На врв Bottom