Научни чуда во Ку`ран

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Изгледај па коментирај незнам за кој босански документарец збориш има и тука дел за тоа пијавица со викаш ама мал дел нема да ти биде интересно ако ти го прерасакжам затоа ако стварно те интересира изгледај ако не онда празни зборови се ова
Нејќам да го гледам. Ти викам имам изгледано неколку такви клипови по 10 минути.

И ова е форум. Што ќе биде ако јас пастирам филм од саат ипол и речам "кој сака да знае нека гледа."
Не оди тоа така. Пиши тука што се работи во документарецот и кои се аргументите.

Едит: Ме заебаваш ти мене. Истиот документарец го имам гледано само поскратен. Ете ти го мојот пост против. Уште важи.

S

smart ass

Гостин

Глејте пише алах НАЈЛЕПШИ створитеЉ...ова е пишано во Куранот...значи има модна агенција со калед GAD MODELS IN.

АТЕИСТ Е ВО ПРАВО!!!!

Чим алах е најубав другите богови се или поружни,или пак зависи де.....од вкусот на публиката или пак од кавлитетот на....фотомонтажата:pos2::vozbud:

A

ateist

Гостин

Глејте пише алах НАЈЛЕПШИ створитеЉ...ова е пишано во Куранот...значи има модна агенција со калед GAD MODELS IN.

АТЕИСТ Е ВО ПРАВО!!!!

Чим алах е најубав другите богови се или поружни,или пак зависи де.....од вкусот на публиката или пак од кавлитетот на....фотомонтажата:pos2::vozbud:
па истото ги имаш и во библија !

ти како католик тоа би требало да го знаеш

еве ;

Езекиел: 11:19 И Јас ќе им дадам НОВО СРЦЕ и ќе вдахнам нов дух во нив: ќе го откорнам од нив нивното камено срце и ќе ставам во нив срце од месо,

18:31 Отфрлете ги од себе сите гревови што ги правевте и НАПРАВЕТЕ СИ НОВО СРЦЕ и нов дух! Зошто да умирате доме Израелев?

36:26 Ќе ви дадам НОВО СРЦЕ, и ќе вдахнам нов дух во вас! Ќе го извадам каменото срце од вашето тело и ќе ви дадам срце од месо.

.
.
.
Е Што ново срце ?
трансплантација .........кардиохирургија Филип Втори ?
па тек сами да си направиме ново срце ?
добро има некој надежи со нови методи , матични клетки итн ама тоа е тек во зародиш .

Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше ЕДНО СРЦЕ И ЕДНА ДУША,

Римјаните: 12:16 Бидете ЕДНОМИСЛЕНИ едни кон други
Филипјани: 3:16 Но по она, до кое достигнавме, според истото правило и да бидеме ЕДНОМИСЛЕНИ !
.
.
.
ДЕФИНИЦИЈА :
- срце = чуствено мисловно емоционална насоченост ,посветеност, преокупација

.
.
1 Коринтјани: 4:5 Затоа не судете ништо предвреме, пред да дојде Господ, Кој ќе го извади на видело скриеното во темнина и ќе ги открие НАМЕРИТЕ НА СРЦАТА;

Евреите:
3:8 не закорувајте ги вашите срца, како при огорчувањето во денот на искушувањето во пустината,
3:15 Кога се вели: „Денес ако го чуете Неговиот глас, не закорувајте ги вашите срца, како при огорчувањето.”
4:7 пак определува некој ден, „денес”, кога по толку време зборува преку Давида, како што е речено порано: „Денес ако го чуете Неговиот глас, не закорувајте ги вашите срца.”
8:10 зашто ова е Заветот со кој ќе го заветувам Израелевиот дом по оние денови, вели Господ: ќе ги вложам Своите закони во нивниот ум, и ќе ги напишам во нивните срца. Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.
10:16 ”Ова е заветот, кој ќе го склучам со нив по оние денови, вели Господ, ќе ги положам Своите закони на нивните срца и ќе ги напишам на нивниот ум,
10:22 да пристапуваме со искрено срце во полна увереност на верата, со срца кои преку попрскување се очистени од зла совест и со тело измиено во чиста вода.

1 Солунјани: 2:4 туку како што Бог нè испита да ни го довери Евангелието, така зборуваме не угодувајќи им на луѓето, туку на Бога, Кој ги испитува нашите срца.

Колосјани: 2:2 за да се утешат нивните срца

7:3 Не ви го велам ова за да ве осудам, зашто, реков пред малку, дека сте ВО НАШИТЕ СРЦА, за да умреме и за да живееме заедно.

Римјаните: 2:15 Тие покажуваат дека делото на Законот е напишано во нивните срца, за што сведочат: нивната совест и нивните мисли, што меѓусебно се обвинуваат или се бранат,

Дела Ап.: 7:51 Тврдоглави и со НЕОБРЕЗАНИ СРЦА и уши!

15:9 И не постави никакви разлики меѓу нас и нив, зашто преку вера ги очисти нивните срца.

Евангелие по Лука
3:15 А бидејќи луѓето беа во недоумица и сите размислуваа во своите срца
9:47 А Исус, знаејќи ја МИСЛАТА НА НИВНИТЕ СРЦА,
16:15 И им рече: „Вие се претставувате за праведни пред луѓето, но Бог ги знае вашите срца; зашто она што меѓу луѓето се смета за високо, пред Бога е гнасно.”

..
.
.
Македонијо, во срце те носам!

http://jovanovic.blog.mk/2008/02/27/makedonijo-vo-srce-te-nosam/
.
..
Прашање до сите што ја носат во срце Македонија

http://www.forum.kajgana.com/showthread.php?p=1581455.
.
.
Ако во срце ја носат желбата за Европско првенство 2012 тогаш ќе успеат,а ако играат како распашана банда тогаш и Андора и Ерменија ке не победат.Не за џабе старите рекле со слога планина се поместува.

http://www.a1.com.mk/vesti/listaj-sport.asp?ID=33

.
.
svetle-sk (25.09.2008 08:25:33)
Tose te sakame site. Zarem ne moze da se sluci cudo da ni se vratis? Te custvuvame tuka do nas ama sakame da bides i so nas. Sekoja cest za koncertot vo negova cest. Makedonija vo srceto go nosi Angelot Tose Proevski. Pocivaj vo mir nasa najsvetla zvezdo

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=8ABEEAAB8794F8499413F07E0AB5C9F0
.
.
колкава ли тага носиш ти во срцето

http://www.justsomelyrics.com/885060/Горан-Трајкоски---Циркус-Еуропиа-Срце-од-злато-Lyrics

21 ное 2008 ... Ова е приказна за искорнетоста од родната грутка, ... остана во селото В'мбел со сите детски спомени кои се носат во срцето и душата. ...

http://star.forum.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=8067&Itemid=0
.
.
19 мај 2009 ... "Носталгијата по родната грутка не ми дава мир" .... Македонија ја носи во срцето и од таа љубов не може да избега. ...

http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/1074_19052009/02r_reportaza_k.html.

..
.
.
НЕМА РАЗЛИКА МЕЃУ КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА........ИСТИ ИМ СЕ РЕШЕНИЈАТА .

ако правилно се реши една работа во библија истата важи и за куранот и обратно

само што 1700 год православ католик протестант ..........НЕ РЕШИЛЕ НИТУ ЕДНА
само што 1400 год ислам ............................................ НЕ РЕШЕШИЛ НИТУ ЕДНА

затоа што се човечки драпешници измислици.........немаат ништо заедничко со библија и куран .(освен една .............ги злоупотребуваат )

.
.

еве и од Куранот за истото :

Сура 57. Ел-Хадид Џуз 27

27. Потоа Ние по трагите нивни испраќавме пејгамбери Наши; го испративме и Иса, синотна Мерјем, и му дадовме Инџил,а во СРЦАТА на оние кои го следеа, ВНЕСОВМЕ и доблест и милост .

Ете дека е потполно исто .

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10

Смарт ес и Атеист со почитување ве молам дали може да не ја навредувате нашата религија, ваше е да коментирате, да негирате, неверувате, спорите но во името на Господ ве повикувам да не навредувате и да ја почитувате спротивната страна со која спорите:smir:

A

ateist

Гостин
Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше ЕДНО СРЦЕ И ЕДНА ДУША,
Исус Навин: 7:5 . Тогаш се стопи срцето на народот, како да му е вода во жилите.

Освен што се наоѓаат во најдолното небо, според Кyранот ѕвездите паѓаат

Откровение:
16:19 И големиот град се раздели на три дела, и градовите на народите ПАДНАА

Галатјани: 4:26 Но небесниот Ерусалим е слободен
Ерусалим-град= општество на Мирот безконфликтноста
град = општествено уредување

Марко: 13:25 ѕвездите ќе ПАЃААТ од небото и небесните сили ќе се расклатат. --
Рекол Исус Христос

Научни чуда во Ку`ран убаво објаснети
иаку тоа "чудо" на кое стално се повикувате
дека имало граница меѓу мориња ...........ИМА ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ

Откровение:
20:13 И МОРЕТО ги предаде своите мртви, кои се во него; и смртта и Подземјето ги предадоа мртвите, кои се во нив, и секој беше суден според своите дела.

Откровение

17:15 И ми рече: „Водите што ги виде, каде што седи блудницата, ТОА СЕ ЛУЃЕТО и множествата, народите и јазиците.

Јован: 4:14 А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.”
7:38 Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.

ИНАКУ ИСТОТО ГО ИМА И ВО БИБ

Битие:
1:6 И Бог рече: „Нека биде свод среде водите, да ги дели водите од води!”
1:7 Бог направи свод, и ги оддели водите под сводот од водите над сводот. И бидна така.
1:9 И Бог рече: „Нека се соберат на едно место водите под небото, и нека се покаже копно!” И бидна така.

Јов: 14:11 Сета вода од морето може да испари, и да секнат реките, да пресушат сосем,

.
.
.
и во антиката имало развиени науки и природни и општествени
многу работи им биле познати........но тоа е уништено со парвослав католик протестант ислам

A

amco2009

Гостин
Исус Навин: 7:5 . Тогаш се стопи срцето на народот, како да му е вода во жилите.

Откровение:
16:19 И големиот град се раздели на три дела, и градовите на народите ПАДНАА

Галатјани: 4:26 Но небесниот Ерусалим е слободен
Ерусалим-град= општество на Мирот безконфликтноста
град = општествено уредување

Марко: 13:25 ѕвездите ќе ПАЃААТ од небото и небесните сили ќе се расклатат. --
Рекол Исус Христос

иаку тоа "чудо" на кое стално се повикувате
дека имало граница меѓу мориња ...........ИМА ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ

Откровение:
20:13 И МОРЕТО ги предаде своите мртви, кои се во него; и смртта и Подземјето ги предадоа мртвите, кои се во нив, и секој беше суден според своите дела.

Откровение

17:15 И ми рече: „Водите што ги виде, каде што седи блудницата, ТОА СЕ ЛУЃЕТО и множествата, народите и јазиците.

Јован: 4:14 А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.”
7:38 Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.

ИНАКУ ИСТОТО ГО ИМА И ВО БИБ

Битие:
1:6 И Бог рече: „Нека биде свод среде водите, да ги дели водите од води!”
1:7 Бог направи свод, и ги оддели водите под сводот од водите над сводот. И бидна така.
1:9 И Бог рече: „Нека се соберат на едно место водите под небото, и нека се покаже копно!” И бидна така.

Јов: 14:11 Сета вода од морето може да испари, и да секнат реките, да пресушат сосем,

.
.
.
и во антиката имало развиени науки и природни и општествени
многу работи им биле познати........но тоа е уништено со парвослав католик протестант ислам
E dade gi ima nikoj ne rece deka go nema vo biblijata(Indzilot ) e Gospodovo delo samo vo golema mera izmeneto od narodot.

A spored toa religiite postoja znaci i Bog postoi pricina plus da go preispitas tvoeto ateisticko ubeduvanje.

Ne e problem kako Gospod ke se narekuva Alah Bog Jehova Eloha ili Buda problemot e vo toa sto Gospod se trudi da ni objansi da svatime deka sve e negova tvorba i se se slucuva po negova volja Vo Kuranot Gospod ima 99 iminja i na koe i ime da se narece e pravilno znaci zaklucok gospod nema edno ime Gospod .

I mala moja zamerka do tebe so tvoite dolgi citati i postovi temata kolku i da e interesna gubi na sodrzjina posto tvoite citati se tolku opsti sto blage veze nemaat so temata

S

smart ass

Гостин
ти како католик тоа би требало да го знаеш
Атеист...не сум католик бе...ортодокс фемили...јас сум 13 прасе у фамилијата...единствен атеист у цела фамилија.

Праведен немам никаква интенција да навредувам никој на религиозна основа.

За другите не знам..

Но поентата ми е ова научниве докази некако ми се спорни и ТЕ КАКО.

A

amco2009

Гостин
Атеист...не сум католик бе...ортодокс фемили...јас сум 13 прасе у фамилијата...единствен атеист у цела фамилија.

Праведен немам никаква интенција да навредувам никој на религиозна основа.

За другите не знам..

Но поентата ми е ова научниве докази некако ми се спорни и ТЕ КАКО.
Што е тука чудно?

Биг Бен ти е чуден...

Надморската висина на Мртвото море....

Поделеноста на Атмосверата на повеке слоеви точно 7

Поделеност на Слатка и Солена вода кои што не се мешаат а се една до друга....

Начинот на кој што е опишан создавањето на плодот во утробата на Мајката и сето тоа кажано пред 1400 години од кого ако не од Господ

S

smart ass

Гостин
Кој те лаже дека слатка и солена вода не се мешаат...разликата е што во океаните имаме иотоп на натриум хлорид кој не реагира со оригиналниот натриум хлорид(требало бог да каже што е сол).

И ние во нашава земја имаме мини езерца на надморска височина,а ги има и низ цел свет.

Мртвото море....абе тузланска сол беее..

Врз основа на што??

И каде се границите помеѓу слоевите,и зошто СЕ баш таму?

Начинот на кој што е опишан создавањето на плодот во утробата на Мајката и сето тоа кажано пред 1400 години од кого ако не од Господ
Тоа е земи цитати и направи видео да се вклопи со нив..програм аутодеск маја..магии прави абе.

Нигде не е спомнато јајник,сперматозоиди(дека се над 50 милиони-и треба да имаат еднакви права)а само еден успева..ццц..спомнати се ниви и семе тоа е за земјоделие,очигледно околностите во арабија се прилично тешки за земјоделство поради климата.

Биг бен не е чуден се до 0000000000000000000000000000000000000000000000.1/сец
после експлозијата,а пред тоа е чуден...

A

amco2009

Гостин
Кој те лаже дека слатка и солена вода не се мешаат...разликата е што во океаните имаме иотоп на натриум хлорид кој не реагира со оригиналниот натриум хлорид(требало бог да каже што е сол).

И ние во нашава земја имаме мини езерца на надморска височина,а ги има и низ цел свет.

Мртвото море....абе тузланска сол беее..

Врз основа на што??

И каде се границите помеѓу слоевите,и зошто СЕ баш таму?

Тоа е земи цитати и направи видео да се вклопи со нив..програм аутодеск маја..магии прави абе.

Нигде не е спомнато јајник,сперматозоиди(дека се над 50 милиони-и треба да имаат еднакви права)а само еден успева..ццц..спомнати се ниви и семе тоа е за земјоделие,очигледно околностите во арабија се прилично тешки за земјоделство поради климата.

Биг бен не е чуден се до 0000000000000000000000000000000000000000000000.1/сец
после експлозијата,а пред тоа е чуден...
Kako togasniot svet znael deka mrtvoto more e najniska tocka na planetata,Kako znael za podelenosta na Slatkata i Solenata voda,Jajnik i spermatozoid ne se spomnati do 20tiot vek do pojavata na modernata medicina a koj bil po slikovit nacin da mu se objansi na srednovekoviot covek ako ne Niva i seme,Da big ben ama razlikata e sto toa naukata go dozna pred 20 godini A vo Kuranot e spomnato pred 1400 godini vo toa e razlikata i Kuranot go pravi Bozja rec posto koj bi GI znael tie raboti ako ne Gospod vo toa e cudoto na Kuranot:nesum:

S

smart ass

Гостин
Абе барам НАУЧНО ОБЈАСНУВАЊЕ ЗОШТО???(ова значи не цитати нит од библија,нит од куран...туку НАУЧНО ОБЈАСНУВАЊЕ )

Баш 7 атмосферски слоеви најверојатно треба СЕКОЈ од нив да има НАМЕНА,нејсе Бог не би правел нешто за џабе.

А како тоа

велиш
Што е тука чудно?

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=3365447&postcount=53

за потоа
Kako togasniot svet znael deka mrtvoto more e najniska tocka na planetata
старите египѓани знаеле бааѓи...

koj bil po slikovit nacin da mu se objansi na srednovekoviot covek ako ne Niva i seme
можел кај семе да стави (толкувај сперма). а и Биг бенгот не е од пред 20 години дознат...туку мнооогу поодамна.

+ средновековието почнува од 10 век не 622 година.

Г

Господ

Гостин
Што е тука чудно?

Биг Бен ти е чуден...

Све е ок со Бен

Башка...

Тропосфера
Стратосфера
Мезосфера
Термосфера
Егзосфера

1,2,3,4,5...аааман бее:vozbud:

A

ateist

Гостин
негоооооооооооо

има едно чудо кое го пишува во Куранот а кое е лесно докажливо

Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15

ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат

..

абе многу луѓе прават операција на срцето .........амаааааааааааа

кај никого не најдоа досега завеса на-врз срцето .

А ете ова е лесно проверливо . Дали Куранот лаже ?

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
негоооооооооооо

има едно чудо кое го пишува во Куранот а кое е лесно докажливо

Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15

ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат

..

абе многу луѓе прават операција на срцето .........амаааааааааааа

кај никого не најдоа досега завеса на-врз срцето .

А ете ова е лесно проверливо . Дали Куранот лаже ?
Овде не се работи за срцето што ни стоит од левата страна на градите,не се работи за парче месо кое и животните го имаат.Срцето е една сила која се наога во тоа парче месо,не се гледа ,ако сакаш пример ,исто како кај сијалицата што не се гледа струјата,ние на ова може да речеме и како ‘‘битие,разум,интелект‘‘ (за да разбереш подобро),ако сијалицата е парче месо,светлото е срцето,ова можеш и ‘‘битие,срцевина,разум,интелект итн.‘‘ да нарекуваш (како ке свакаш).
Кај лугето постои ‘‘,разум,интелект‘‘ кај животните не постои.Сите екстремитети во телото ,се под команда на срцето.Осетни органи што ги ‘‘слушаат‘‘ сите информации се собираат во срцето.На човекот,верувањето,сакањето,плашењето е во срцето.Значи тој што верува,и тој што не верува е уствари срцето.Тој што има чисто срце ,се покорува на вербата,тој што има лошо срце бега од вербата.Убаво ,добар морал и лошите навики се наогаат во срцето.Аллах џ.ш верата и своите пратеници ги имат пратено за да ги чистат срцата,кој има добро срце секому добро чинит. Ако некому му викаме ‘‘абе овој има лошо срце‘‘ тоа не значи дека тоа парче месото му е расипано него мислиме дека напраил нешто лошо врз другите луге ,ти текнува? Значи вклучи го ‘‘разумот,акилот,паметот,интелектот,фрижидерот‘‘ то ест срцето и се ке ти биде јасно.
Значи ,ако се преведува буквално некој збор ,а при тоа не се пазат овие детали и ако го разбираш како срце=парче месо нема да разбираш ништо.

N

Nephthys

Гостин
Срцето е една сила која се наога во тоа парче месо,не се гледа
Лоша ти е логиката.
Се гледа под ренген.
И може да се докаже без сомневање дека постои.

Кај лугето постои ‘‘,разум,интелект‘‘ кај животните не постои.
Кој ти рекол?
Јас не сумм видела животно неразумно да се однесува.
Кучињата и ден денес се најдобри водичи и помагачи на слепите лица-да немаат разум и интелект нема да знаат како да ги преминат преку улица и да им помагаат во обврските кои ги диктира секојдневниот живот.

Сите екстремитети во телото ,се под команда на срцето.
И овде ти е погрешна логиката.Не се под команда на срцето туку се под команда на мозокот.Ако некој доживее мозочен удар и добие оштетување на одредени центри нема да може да оди,да збори и да јаде нормално.
Значи не се под команда на срце туку на мозок.

Осетни органи што ги ‘‘слушаат‘‘ сите информации се собираат во срцето.На човекот,верувањето,сакањето,плашењето е во срцето.Значи тој што верува,и тој што не верува е уствари срцето.
Пак си смешал,во мозокот се-не во срцето.
It's all in your head!
Човек кога се преиспитува,кога учи и интелектуално се надоградува го активира мозокот.И учи користејки ја главата.

Тој што има чисто срце ,се покорува на вербата,тој што има лошо срце бега од вербата.
Значи само верниците се добри,сите останати се полу-луѓе или мајмуни кои поред тоа и се злобни.
Лошо..
Имаш примери на многу атеисти кои никому не направиле зло а правеле добри дела и имаш верници кои правеле масакри во име на Бога.
Тврдењето дека некој има добро срце само затоа што верува во одредена догма не го прави добар човек.

Значи ,ако се преведува буквално некој збор ,а при тоа не се пазат овие детали и ако го разбираш како срце=парче месо нема да разбираш ништо.
Или во превод,не размислувајте логички ако сакате ова мое тврдење да го прифатите.
Контрадикторно ти е напишан постов малце,очекувај да не бидеш разбран.

Kajgana Shop

На врв Bottom