Научни чуда во Ку`ран

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
67:5,37:6.
Ете,научно чудо,според ајетите 37:6-37:8,е дека ѕвездите ги гонат и гаѓаат шејтаните,кога паѓаат.Само што денешната наука и тоа го нема откриено,дека ѕвездите паѓаат.Јас пак од навика,вака неписмен,желба си помислувам кога ќе видам ѕвезда кога паѓа.

Од таа перспектива научно sun doesnt rise or set али ипак и ден денес ги користиме во терминологијата.Се работи за “appearance" т.е субјективно доживување на случувањата околу нас.

And We have certainly beautified the nearest heaven with stars and have made [from] them what is thrown at the devils and have prepared for them the punishment of the Blaze.(67-5)

Do you not consider how Allah has created seven heavens in layers(71/15)

And made the moon therein a [reflected] light and made the sun a burning lamp?(71/16)

Indeed, We have adorned the nearest heaven with an adornment of stars(37/6)

... мешаш “made from them what is thrown at the devils" со паѓање али нејсе,нека ти биде.

Куранот е едноставен божји говор разбирлив за секој,не е научна книга.Така да сметам дека целава тема е безпотребна од примарен факт што ниеден од нас не знае Арапски за да ги преведе зборовите со нивната вистинска смисла (затоа сите муслимани го рецитираат само на Арапски).

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од таа перспектива научно sun doesnt rise or set али ипак и ден денес ги користиме во терминологијата.Се работи за “appearance" т.е субјективно доживување на случувањата околу нас.

And We have certainly beautified the nearest heaven with stars and have made [from] them what is thrown at the devils and have prepared for them the punishment of the Blaze.(67-5)

Do you not consider how Allah has created seven heavens in layers(71/15)

And made the moon therein a [reflected] light and made the sun a burning lamp?(71/16)

Indeed, We have adorned the nearest heaven with an adornment of stars(37/6)

... мешаш “made from them what is thrown at the devils" со паѓање али нејсе,нека ти биде.

Куранот е едноставен божји говор разбирлив за секој,не е научна книга.Така да сметам дека целава тема е безпотребна од примарен факт што ниеден од нас не знае Арапски за да ги преведе зборовите со нивната вистинска смисла (затоа сите муслимани го рецитираат само на Арапски).
Сите се слагаме со црвеното.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Сите се слагаме со црвеното.
Куранотне е научна книга.Така да сметам дека целава тема е безпотребна
temata e utka , i bi trebalo da glasi kuranot i naukata ,
tokmu taka kuranot ne e naucna kniga, no dava naucni vistini koi se sovpagaat so naukata ,

W

Werther

Гостин

tokmu taka kuranot ne e naucna kniga, no dava naucni vistini koi se sovpagaat so naukata ,

:pos::pos::pos:

Што на пример ? Ѕвездите се поблиску од Месечината, на Алах му пукнал филмот и ја пресекол Месечината на пола, 7те неба ?

Дај кажи нешто, срамота вака ништо да не знаеме.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
:pos::pos::pos:

Што на пример ? Ѕвездите се поблиску од Месечината, на Алах му пукнал филмот и ја пресекол Месечината на пола, 7те неба ?

Дај кажи нешто, срамота вака ништо да не знаеме.
porasni malce pa ke razgovarame, vo red, ,

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
temata e utka , i bi trebalo da glasi kuranot i naukata ,
ајде тогаш објасни каква е таа научна вистина со 7-те неба? како тоа сонцето се врти околу земјата, молим те објасни ми како е тоа научна вистина?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ајде тогаш објасни каква е таа научна вистина со 7-те неба? како тоа сонцето се врти околу земјата, молим те објасни ми како е тоа научна вистина?

Ако ти објасни, и ти разбереш, тогаш ќе станеш муслиман.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако ти објасни, и ти разбереш, тогаш ќе станеш муслиман.
па нели од роџење сме сите муслимани? ај сега не ме шибај :D глеаш озбилно прашање поставив.
али се ми се чини дека ќе почекам за одговорот до утре, не научил, не е спремен па мора да иде до кај оџата да праша како да ни одговори :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Што бе ова исламски форум станало...
А да ја преименуваме темата Алах и физиката - зошто Алах падна физика?

Глупости пишување премногу... што, ако не вратиш ќе дозволиш луѓе што не знаат ништо, да проповедаат глупости.

Абе муслимани - верувате ВИСТИНСКИ во ова што го зборувате?
Дали некогаш сте се замислиле како ли изгледате во очите на другите што ги читаат овие писанија?
Да размислите дали се сложуваат со вас, дали ве сожалуваат, дали ве исмеваат...?
Или битно е да тролате, упс извинете, проповедате за Мухамед како е светец од човек и како вашиот бог се заморувал со наука?
Дури и зборувате за боговите како секој ден со нив чај да пиете!

Тука има луѓе кои не ни веруваат дека алах е нешто вистинско, освен сказна за малку подобра етика и морал на пустинскиот човекулец од тие времиња...

Ви се чудам на умот кој што не знам дали го имате!

Ајде, дајте некоја математика: колку време му треба на богот ваш да го разгради плутониумот? :) И зошто баш толку му дал време ? ГО има тоа во вашата книга? Не?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Што бе ова исламски форум станало...
А да ја преименуваме темата Алах и физиката - зошто Алах падна физика?

Глупости пишување премногу... што, ако не вратиш ќе дозволиш луѓе што не знаат ништо, да проповедаат глупости.

Абе муслимани - верувате ВИСТИНСКИ во ова што го зборувате?
Дали некогаш сте се замислиле како ли изгледате во очите на другите што ги читаат овие писанија?
Да размислите дали се сложуваат со вас, дали ве сожалуваат, дали ве исмеваат...?
Или битно е да тролате, упс извинете, проповедате за Мухамед како е светец од човек и како вашиот бог се заморувал со наука?
Дури и зборувате за боговите како секој ден со нив чај да пиете!

Тука има луѓе кои не ни веруваат дека алах е нешто вистинско, освен сказна за малку подобра етика и морал на пустинскиот човекулец од тие времиња...

Ви се чудам на умот кој што не знам дали го имате!

Ајде, дајте некоја математика: колку време му треба на богот ваш да го разгради плутониумот? :) И зошто баш толку му дал време ? ГО има тоа во вашата книга? Не?
Ако го нема во Куранот, тогаш тоа не е научна вистина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Ако го нема во Куранот, тогаш тоа не е научна вистина.
Сигурно го има, но со друго, арапско име или код некој... што знам.
Ете ќе одговорат.

Ако има барем еден што знае математика од овие тука што проповедаат... добро ќе биде! Да ми најдат површината на нивното глупирање под кривата на нивните забегувања, каде што едната оска x е времето , да y e незнаењето и слепата вера...

Се мислам дека интегралот ќе даде бесконечност!
Што мислиш Donald Sikert ? Ме разбраа? :D

Јас сум новиот пратеник на Алах! Покајте се муслимани и извинете се на евреите заради вашата омраза!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ете ќе одговорат.
Има, како нема само што финтата е дека секогаш им текнува одкако науката ќе открие нешто. На пример теоријата за биг бенг, на нив им текна дека била во куранот дури одкако научните ја презентираа како научна хипотеза. Се до 1929 година, муслиманите поим немаа дека во куранот пишувало за биг бенг, или имале ама за инат не кажувале, чекале Едвин Хабл да се роди.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ете ќе одговорат.

Ако има барем еден што знае математика од овие тука што проповедаат... добро ќе биде! Да ми најдат површината на нивното глупирање под кривата на нивните забегувања, каде што едната оска x е времето , да y e незнаењето и слепата вера...

Се мислам дека интегралот ќе даде бесконечност!
Што мислиш Donald Sikert ? Ме разбраа? :D

Јас сум новиот пратеник на Алах! Покајте се муслимани и извинете се на евреите заради вашата омраза!

Јок. Ако те разберат ќе треба да го напуштат Исламот, а тоа може да доведе до несакани последици за нив.

Еднаш роб, засекогаш роб.

Kajgana Shop

На врв Bottom