Научни чуда во Ку`ран

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
da ama ne za celo proizvodstvo na spermata, neli?
Да спермата. Ако ја вклучиш и предсемената течност и семената течност тогаш не. Тука се вклучени и простатата и семиналното телце.
Не едното, ни второто не се лоцирани во 'рбетот, слабините или пак ребрата.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Vie tvrdite deka Kuranot (86:7) ni kazuva deka semeto e proizvedeno megju 'RBETOT (sulb) i REBRA (tara'ib). Arapskite zborovi spomenati od strana na Kuranot se "sulb i tara'ib". Tara'ib se smeta deka znaci REBRA iako ima nekoj spor. Sepak glavnata tocka na interes e zborot sulb. Sulb moze dase prevede kako "slabinite ili 'rbetot" ili dolniot del na grbot. Ama vie go prifakate prevodot kaku vas kevi saka dushata i tvrdite deka Kuranot ne uci deka semeto e proizvedeno od rbetot (sulb) i rebra (tara'ib). Taka ili ne?

Ti go kritikuvas Kuranot za izrabotka na naucni greski, da ne gresam ama znam deka znaes od kade se proizveduva Spermata ne mislis deka se proizveduva vo Testisite neli?
Pomegju Slabinite i rebrata se naogjaat 80% od organite. Taka da podobro da pisele od tabanite do temeto.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
e taka be izbristete mi gi komentite ccc, iako se sto napisav bese povrzano so temava!
Ја ќе ти одговорам, бидејќи и ти како човек имаш право на критичко размислување.
Прво веста која беше поставена се базира статија во PRL V110/i14 издадена на 3 април 2013. Ќе ги прескокнам техничките детаљи дека реално и самиот не ги разбирам 100% , но заклучокот е дека " ... однесувањето на вишокот позитрони во овој енергетски спектар(0.5 - 350 GeV ) соодветствува со очекувањата на истражувачите(прев.)" и дека "... овие карактеристики укажуваат на постоење на нов физички феномен". Толку.Нема друг заклучок. Истражувањето продолжува, со тоа што дадениот теоретски модел е во согласност со експериментите, засега.

Е сеа малце за можниот број на универзуми.
Може да почнеме со Тегмарковата класификација.
Чичево го класифицира можните појави на мултиверзум на 4 нивоа.Секое ниво му е такво да истото се гради од претходното.
Првото ниво , кое е доста генеричко, вика има бесконечно многу универзуми.
Второто ниво ги има стеснето степените на слобода и вредноста на можни универзуми е 101010,000,000( десет на степен десет на степен десет милиони ,голема бројка, не се трудете да ја замислете).
Третото ниво, секој можен избор претставува универзум за себе(од еден универзум се делат повеќе, во секој случај помал број на универзуми од нивоата 1 и 2).
Ниво 4, бројот на универзуми е ограничен со бројот на различните математички структури со кои може да се опишат истите.

Потоа следи М-теоријата која вика дека може да постојат 10 или 11 универзуми.
Космологија на црна дупка, според која нашиот универзум е еден од можните кои се наоѓаат во црна дупка која е дел од поголем универзум(Inception ftw).

Теоријата на Брајан Грин за девет типа паралелни универзуми.

Сѐ на сѐ многу хипотези, многу теории, малку факти. Ќе се среди и тоа со време. Побуричкај малце по интернетов, ако ти фаќа око нешто.

Него поентата ми беше, дали има 7 универзуми? Седум е доста арбитрарен број. Има иста тежина,во овој контекст, како и 1000 или 2 или било кој број кој можеш да си го замислиш. И сеа дали има точно 7 универзуми? Можеби. Дали е веројатно да има точно 7 универзуми?
Не, веројатноста е незначајна, без разлика која од горните теории ќе биде изберена.

Се разбира може да го земеш и Куранот како извор на теорија, но истата би имала "научна" вредност колку што има "Алиса во земјата на чудата " за историчарите.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Allah e onoj koj nebesata gi podigna so stolbovi koi nemozete da gi vidite..(Rrad 2)
Откриена темната материја која ги „држи“ вселенските тела

Текст: Д.П.
Наука | 04 април 2013

Експериментот вреден две милијарди долари кој беше спроведен на Меѓународната вселенска станица ги доведе научниците до тоа да бидат на чекор до големи откритија за темната материја, односно за мистериозната материја која ја сврзува вселената.

Научниците кои работат на истражување го пронајдоа првиот доказ за материјата која досега никогаш не е директно анализиран. Истакнуваат дека дошле до откритие за нова физичка појава која може да биде чудна и целосно непозната за науката, досега. Деталните резултати се очекуваат во трекот на следниот месец.
Конечното идентификување на составот на мистериозната темна материја ќе отвори цела низа на нови полиња за истражување, вклучувајќи ја и можност за постоење на повеќе универзуми и други димензии, велат физичарите.
Експериментот на Меѓународната вселенска станица беше спроведуван во последните 18 месеци, и ја истражува материјата која е задолжена за положбата на планетите и ѕвездите во вселената.
Претпоставките се дека темната материја е насекаде околу галаксиите и дека е невидлива бидејќи не рефлектира светлина. Нејзината присутност е основа за гравитацијата и за односите меѓу планетите и ѕвездите, а физичарите со нетрпение ги очекуваат резултатите од дополнителните истражувања.
izvor: http://kajgana.com/otkriena-temnata-materija-koja-gi-drzhi%E2%80%9C-vselenskite-tela
sto imate da mi kazete za ova naucno otkritie, koe vredese okolu 2 miliardi dollari? a vsusnost vo Kuranot go ima uste pred 1400 god.?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
LiveforParadise
Што вели Куранот за карактеристиките на темната материја?
Кажи ни нешто во врска за составот, масата, полнежот, полуживотот на темната материја.
Што точно вика Куранот за овие прашања?
P.S.
Уште не е сигурно дека е откриена темната материја, ама ако она што е најдено е истата, сега ја гледаме.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
LiveforParadise
Што вели Куранот за карактеристиките на темната материја?
Кажи ни нешто во врска за составот, масата, полнежот, полуживотот на темната материја.
Што точно вика Куранот за овие прашања?
P.S.
Уште не е сигурно дека е откриена темната материја, ама ако она што е најдено е истата, сега ја гледаме.
Куранот невели ништо за никаква темна материја, како што невели ништо ни за паралелни универзуми а ниту за биг бенг.
Неколку пати имав поставено прашање - "Ако тие сознанија ги има во куранот, зошто исламските теолози чекаат науката да објави некое научно откритие па потоа да им текне дека било во куранот?"
Се се сведува на ефтина и бедна пропаганда за придобивање лекоумни и лабилни личности.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Куранот невели ништо за никаква темна материја, како што невели ништо ни за паралелни универзуми а ниту за биг бенг.
Неколку пати имав поставено прашање - "Ако тие сознанија ги има во куранот, зошто исламските теолози чекаат науката да објави некое научно откритие па потоа да им текне дека било во куранот?"
Се се сведува на ефтина и бедна пропаганда за придобивање лекоумни и лабилни личности.
fintata e sto ne bi bilo naucno otkritie ako i naucnicite ne otkrijat!
ti teknuva?
a sto ocekuvas ti da veli za temnata materija? mislis deka Kuranot e astronomska kniga?
ne e nikakva propaganda, toa e vistinata! gospod e Allah!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси реторички се прашањата.
Јасно ми е, ама со кого дискутираш? :)
--- надополнето: 4 април 2013 во 23:41 ---
ti teknuva?
a sto ocekuvas ti da veli za temnata materija? mislis deka Kuranot e astronomska kniga?
Финтата е што вие чекате да се објави било какво научно откритие, па после ви "Текнува" дека било во куранот!
Така и баба ми може да најде научни чуда во "храна и вино".

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
ti teknuva?
Да не беше пропаганда ќе ги имаше карактеристиките на темната материја. Бар некои. Одговори бар на некое прашање од погоре. Еве да речеме масата на единечна честичка темна материја. Откриј ни го ова "чудо од Куранот".
--- надополнето: 4 април 2013 во 23:44 ---
Јасно ми е, ама со кого дискутираш? :)
Чекам некои резултати, па да пополнам време.За ладење мозок права тема.:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom