Нато и ЕУ или Името?

Нато и ЕУ или Името ?

• Вкупно гласачи
    182
  • Гласањето е завршено на .
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Добро е што си ја разбрал главната поента на референдумот :helou:
А лошо е што се обидуваш дури и во една таква ситуација, Груевски да го амнестираш и претставиш како голем патриот и мудрец, кој демек успеал да ни го зачува идентитетот.
Ова само ги потврдува моите пишувања од пред седум/осум месеци:

Интегрално пренесено^^

Значи да финиширам.
Груевски ги прогласи за државни непријатели сите оние кои рекоа Северна Македонија за ФИРОМ со гаранции за идентитетот и јазикот.

Груевски три години дел од својот фамозен рејтинг билдаше токму на етикетирањето и барањето предавници.

После се' ти очекуваш Груевски да го промени името ?
Или пак можеби очекуваш откако ќе го направи тоа, сите станати да му ракоплескаме ?

Доколку Груевски мисли да направи некаков компромис во врска со името, има пријателе прво сам да си ја залепи етикетата на која со големи црвени букви ќе пишува "И ЈАС СУМ ПЛЕДАВНИК", па потоа да продолжи да го прави тоа.

Истото го очекувам и од неговите слепи подржувачи!

не си у право ...
работата стои обратно ...

грција вели името е проблем ... се разгорува проблемот ни го пуштаат Нимиц ...
одат преговори ...
Нимиц иде со предлог ...
цела Македонска јавност знае дека името е проблем ...
Нимиц на маса фрла решение за името заедно со неколку подточки ...?!?!
тие подточки знаеме шо се...

не е груевски тој шо го стави тоа на маса ...
грците го бараат тоа од нас ..
тие нема да се сложат да смениме име, а во устав да остане дека ние сме Македонци ... во пасош да ти пишуе дека си Македонец, јазик Македонски ...
значи до кога ќе се преправаме дека името е проблем ..
еве јас сум за Северна Македонија - тоа незначи дека ќе бидам некој северно македонец ... него Македонец од Северниот дел на Македонија ...

и пак ќе повторам не го наметна проблемот Груевски ...
цел проблем е спакован од страна на грците па и нимиц у пакет задскриен зад проблемот со името ...

мое верување: Груевски како и сите други би прифанал а и Македонскиот народ ќе прифане смена (Северна Македонија) но цела прикаска тука да застане ...
сдсм би го прифанал цел пакет ..
јас само тука ја гледам разликата, околу ова прашање ...

значи Факт е дека нема начин да одиме у ЕУ ако не смениме име со ЦЕЛИОТ ПАКЕТ у позадина.

прашањето е едноставно, дали го сакаме тоа (не само името него цел пакет).

факт е дека фрчко ветува брз влез у ЕУ ... ако е тоа вистина не блеф за кревање рејтинг демек ете со него ќе завршиме работа ... дали тоа брзо решавање на спорот со грција ќе значи прифаќање на цел пакет?(име, идентитет, устав, пасоши.. се ...) во цел тој пакет најмал проблем е името ...

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
@exlexmk

Не верувам дека има човек на форумов кој не ги знае ставовите на Фрле и Бранко околу спорот со името.
Тие се толку јасни и прецизни.

Спротивно на ова, не верувам дека постои човек кој ги знае ставовите на Никола Груевски и Ѓорѓе Иванов.
Нивните ставови се толку непрецизни и конфузни што (како што напишав во еден пост) откако ќе ги прочиташ или чуеш, ќе разбереш дека уствари тотално ништо не си разбрал.

На твое место, јас повеќе би се плашел од оној кој има нејасни ставови.

Настрана демагогиите кои ги слушаш секој петок во 00 часот на Канал 5, за бабарогите Бане и Фрле кои ќе не продадат у пакет за шака долари.
Тоа е само дел од пропагандната ДПМНЕ-овска машинерија.

Најсе го ценам твојот став кој помалку или повеќе се поклопува со ставот на опозиционерите на форумов, кој пак оди во линија со реалните состојби околу проблемот со името.

Но исто така чекам одговор или демант на мојот пост и од преостанатите подржувачи на Груевски.

Во спротивно идам до заклучок дека нивното бранење на уставното име се сведува само на бранење и негување на Гвујовиот рејтинг.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
не си у право ...

одат преговори ...
Нимиц иде со предлог ...

тие нема да се сложат да смениме име, а во устав да остане дека ние сме Македонци ... во пасош да ти пишуе дека си Македонец, јазик Македонски ...
еве јас сум за Северна Македонија - тоа незначи дека ќе бидам некој северно македонец ... него Македонец од Северниот дел на Македонија ...
1.Ти си предавник

цел проблем е спакован од страна на грците па и нимиц у пакет задскриен зад проблемот со името ...

мое верување: Груевски како и сите други би прифанал а и Македонскиот народ ќе прифане смена (Северна Македонија) но цела прикаска тука да застане ...
2.Мое верување и двајцата сте предавници

Па сдсм знаеш од кога труби за прифаќање на географско име, но при тоа да не се чепка во идентитето ?И сега ти патриотот наш форумски во првите два квотирани поста си патриот а сдсм се предавници:pos2:

п.с Си припремаш терен со постов или ? :jaj:

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
отастрана се п..... :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::helou:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@exlexmk

Не верувам дека има човек на форумов кој не ги знае ставовите на Фрле и Бранко околу спорот со името.
Тие се толку јасни и прецизни.

Спротивно на ова, не верувам дека постои човек кој ги знае ставовите на Никола Груевски и Ѓорѓе Иванов.
Нивните ставови се толку непрецизни и конфузни што (како што напишав во еден пост) откако ќе ги прочиташ или чуеш, ќе разбереш дека уствари тотално ништо не си разбрал.

На твое место, јас повеќе би се плашел од оној кој има нејасни ставови.

Настрана демагогиите кои ги слушаш секој петок во 00 часот на Канал 5, за бабарогите Бане и Фрле кои ќе не продадат у пакет за шака долари.
Тоа е само дел од пропагандната ДПМНЕ-овска машинерија.

Најсе го ценам твојот став кој помалку или повеќе се поклопува со ставот на опозиционерите на форумов, кој пак оди во линија со реалните состојби околу проблемот со името.

Но исто така чекам одговор или демант на мојот пост и од преостанатите подржувачи на Груевски.

Во спротивно идам до заклучок дека нивното бранење на уставното име се сведува само на бранење и негување на Гвујовиот рејтинг.
прво сакам да ми ги објасниш тие јасни и прецизни ставови на БЦ и фрчко ... или наведи ме кај да ги прочитам.
тоа во петок шо праам е моја работа а и имам мозок да врзам некои работи ... и незначи дека во потполност се согласувам со тоа шо го слушам ... а за да разбереш некои работи треба да се слушнат сите страни па спрема тоа колку ти сече самиот да си разјасниш .. затоа нели постојат разлики од човек до човек ..

околу демантот на тоа шо го бараш:
прво не се знае дали Караманлис ќе остане на власт во тој период ...
второ ако се решат сите дилеми со тоа „Северна“ -ок
но не е тоа колку пати да се повторам ... не е само името проблем ...

1.Ти си предавник

2.Мое верување и двајцата сте предавници

Па сдсм знаеш од кога труби за прифаќање на географско име, но при тоа да не се чепка во идентитето ?И сега ти патриотот наш форумски во првите два квотирани поста си патриот а сдсм се предавници:pos2:

п.с Си припремаш терен со постов или ? :jaj:
оф мори мајко ...

UNITED MACEDONIA пред се ...
факт: живееме во северниот дел на Македонија
грција ни го окупираше јужниот дел.
бугарија ни го лапна источниот.

шо да кажам фазла ...
ние сме МАКЕДОНЦИ кои живеат во северниот дел од МАКЕДОНИЈА.
ова парче земја кое сме го зачувале треба да го негуваме како МАКЕДОНЦИ што и сме, зборуваме МАКЕДОНСКИ јазик, и у устав сме МАКЕДОНЦИ што и сме ... итн ...
сепак од таа цела која сме ја имале севернит дел е тој кој ни останал ... и пак ќе речам ние сме МАКЕДОНЦИ ....и сум за како и цела МАКЕДОНИЈА да си останеме МАКЕДОНЦИ ....

но друг ФАКТ:

не е грција задоволна со тоа Северна .... сакаат многу повише ... КОЈ ГИ ЕБАА грците ....ќе си останеме Македонци макар не одиме у ЕУ ... фазла нема шо да бараат ....

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Glasav pod B, ne sum nekoj golem makedonski patriota no u grcka ne sum bil od 91 navamu.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
прво сакам да ми ги објасниш тие јасни и прецизни ставови на БЦ и фрчко .
Тоа е една од најголемите трагедии на македонската држава. Што СДСМ како опозиција менува став 3 пати во еден ден и немаат ама баш никаква идеологија. Се се сведува на плукањата на Игор шема, Јани и багра.

За време Букурешт во еден ден СДСМ на прес рече:

-Грујо е тврдоглав и непопустлив и не го сака НАТО

-Груевски го продаде името

И што прават тие уствари? Тоа се гледа и на сите дебати дека тие критикуваат а не дават решение. Фрле вика ако дошол на власт за месец дена ќе решел име, а како? Тоа никогаш нема да го чуеме од нашата маестрална опозиција.

Гракаат ко чавки за да си ја кренат цената.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
оф мори мајко ...

UNITED MACEDONIA пред се ...
факт: живееме во северниот дел на Македонија
грција ни го окупираше јужниот дел.
бугарија ни го лапна источниот.

шо да кажам фазла ...
ние сме МАКЕДОНЦИ кои живеат во северниот дел од МАКЕДОНИЈА.
ова парче земја кое сме го зачувале треба да го негуваме како МАКЕДОНЦИ што и сме, зборуваме МАКЕДОНСКИ јазик, и у устав сме МАКЕДОНЦИ што и сме ... итн ...

сепак од таа цела која сме ја имале севернит дел е тој кој ни останал ... и пак ќе речам ние сме МАКЕДОНЦИ ....и сум за како и цела МАКЕДОНИЈА да си останеме МАКЕДОНЦИ ....

но друг ФАКТ:

не е грција задоволна со тоа Северна .... сакаат многу повише ... КОЈ ГИ ЕБАА грците ....ќе си останеме Македонци макар не одиме у ЕУ ... фазла нема шо да бараат ....
Оффф мори мајко ,реков јас бе ќе треба 90% од форумџииве да му се извинувате јавно на тој ваш ФРЧ и на комуњарското СДСМ после избориве, само ај да си почекам интересен ќе биде фотофинишот:tv:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
не си у право ...

одат преговори ...
Нимиц иде со предлог ...

јас само тука ја гледам разликата, околу ова прашање ...

значи Факт е дека нема начин да одиме у ЕУ ако не смениме име со ЦЕЛИОТ ПАКЕТ у позадина.

прашањето е едноставно, дали го сакаме тоа (не само името него цел пакет).

факт е дека фрчко ветува брз влез у ЕУ ... ако е тоа вистина не блеф за кревање рејтинг демек ете со него ќе завршиме работа ... дали тоа брзо решавање на спорот со грција ќе значи прифаќање на цел пакет?(име, идентитет, устав, пасоши.. се ...) во цел тој пакет најмал проблем е името ...

:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:

Член од
17 јули 2008
Мислења
544
Поени од реакции
18
Анкетава ви е измешана до даска. Прво, Спомнувате веднаш до името патриотизам. Патриотизмот е нешто шо е индивидуално и секој го носи во себеси и има право да го чувствува дур е жив. Второ, на опцијата дека името ќе се мења, кое име? За надворешна или внатрешна употреба? Трето: Нигде го немаш спомнато идентитетот. Ако сакаш ваква анкета да склопиш ќе додадеш и „Дали Нато и Еу, по цена на идентитот“ - е тоаш можеш да спомнеш патриотизам од страна. Претставка на името за надворешна употреба имаме и сега, па пак сме сите МАКЕДОНЦИ - патриоти. Не е суштината опфатена, многу е плитко!

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Анкетава ви е измешана до даска. Прво, Спомнувате веднаш до името патриотизам. Патриотизмот е нешто шо е индивидуално и секој го носи во себеси и има право да го чувствува дур е жив. Второ, на опцијата дека името ќе се мења, кое име? За надворешна или внатрешна употреба? Трето: Нигде го немаш спомнато идентитетот. Ако сакаш ваква анкета да склопиш ќе додадеш и „Дали Нато и Еу, по цена на идентитот“ - е тоаш можеш да спомнеш патриотизам од страна. Претставка на името за надворешна употреба имаме и сега, па пак сме сите МАКЕДОНЦИ - патриоти. Не е суштината опфатена, многу е плитко!
Извини дечко а која е таа институција во светов што гарантира идентитет на народ?

Име = Идентитет

А ако соросоидиве ни го испраа мозокот дека ова равенство не важи, тогаш на здравје нека ни е.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
прво сакам да ми ги објасниш тие јасни и прецизни ставови на БЦ и фрчко ... или наведи ме кај да ги прочитам.
Црвенковски:Ако се настапува од позиции на сила и се наметнува решение што ќе ги загрози нашиот национален идентитет и достоинство на нашиот народ и граѓани, решение ќе нема - изјави тој. Интегрирањето на Република Македонија во НАТО и во ЕУ, според Црвенковски, треба да придонесе за трајна стабилизација и развој, а ако цената што треба да се плати за полноправно членство е толку висока што би предизвикала внатрешни поделби и дестабилизација,не само што нема да се постигнат резултатите туку ќе се случи спротивното. Македонија, според него, е подготвена за разумен компромис и за фер решение, но не и за уцени.- Зборовите компромис и диктат, зборовите преговори и уцена не одат заедно. Тие се директно меѓусебно спротивставени - изјави Црвенковски.
Црвенковски:"Република Македонија е подготвена за фер компромис и за разумно решение за името, кое нема да го оспорува нашиот национален и културен идентитет. Не сме подготвени да дадеме согласност за какво било решение за едно толку важно национално прашање.
СДСМ - Име со географска одредница наместо привремената референца БЈРМ, без промена на Уставот и без чепкање во идентитетот. Ова е ставот зад кој застануваат опозициските социјалдемократи. Првпат јавно, посочуваат формула која, според нив, би била основа за решение на долгогодишниот спор. Македонија може и треба да се избори за фер и разумен компромис, изјави денеска в.д. лидерот на СДСМ Зоран Заев.
Црвенковски - Да си го зачуваме идентитетот – македонски, јазикот македонски, да не се менува Уставот, а на државите да им се остави самостојно да решат како ќе не нарекуваат во билатералните односи...

Фрчковски рече дека ќе ја внесе Македонија во ЕУ и НАТО бидејќи имал решение за името, кое се состои токму во зачувување на македонскиот идентитет.„Тоа е гаранција на нашиот национален идентитет, македонско име и македонска држава. Република Македонија како уставно име останува, не се менува, а додека името за меѓународна употреба кое треба да го замени ФИРОМ ќе биде подобро од она што ВМРО-ДПМНЕ го прифати пред Букурешт „Република Македонија (Скопје)“, изјави Љубомир Фрчкоски, кандидат за претседател на СДСМ.
......
тоа во петок шо праам е моја работа а и имам мозок да врзам некои работи ...
Гледајќи ги твоите ставови само идам до заклучок дека си подлегнал на пропагандната машинерија на ДПМНЕ.
околу демантот на тоа шо го бараш:
Твојот став е јасен, а ова повеќе се однесуваше на истакнатите форумски патриоти кои верувам дека ќе се препознаат во постов.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
тоа у болд е многу поважно од тоа подоле ...
НЕ Е САМО ИМЕТО ПРОБЛЕМ ...

ако претпоставиме дека секој знае дека не е само името проблем ... дека многууу поважни работи се проблем ... тогаш нема шо да се впуштаме у понатамошно решавање на спорот ...

Kajgana Shop

На врв Bottom