Наскоро игри и за ГНУ/Линукс

• Креатор на темата Грејвдигер
  • Време на започнување
Г

Грејвдигер

Гостин
Се мислев дали темава да ја отворам во „Linux“ или во „Игри“, па тука мислам дека е најприкладно да се смести темава.

За што станува збор? Canonical започна со преговори со Valve за интеграција на Steam клиент на ГНУ/Линукс оперативните системи. Canonical веќе имаат некое искуство со дистрибуција на комерцијални игри и софтвер преку својот „Софтвер центар“, па веќе имаат искуство и би можело лесно да се интегрира Steam.

Left 4 Dead 2 работи без никакви проблеми на Убунту
Освен клиентот, секако, потребни се и игри. Valve моментално ја пренесува Left 4 Dead 2, и играта ќе работи директно на Линукс, без Wine или некој други слични начини. Освен развојот на нативни Линукс игри, Valve ги охрабрува и другите развивачи на игри да почнаат со развој на игри и за овој оперативен систем.​
Што се однесува до мене, одличен потег на Canonical и Valve да го покријат недостатокот на Линукс, кој е баш немањето на атрактивни игри.​
Извор: Ubuntu Vibes / Phoronix
Јест дека сите гејмери фураат на Windows или имаат dual-boot Win/Linux, но какво е Вашето мислење за ова? Дали ако почнаат да излегуваат игри за Линус би се префрлиле на тој оперативен систем? Мислење на линуксашите? :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Една од многуте причини зошто Valve биле, се, и ќе останат најдобрите производители на видео игри. А можеби и на нешто друго :D

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Се мислев дали темава да ја отворам во „Linux“ или во „Игри“, па тука мислам дека е најприкладно да се смести темава.

За што станува збор? Canonical започна со преговори со Valve за интеграција на Steam клиент на ГНУ/Линукс оперативните системи. Canonical веќе имаат некое искуство со дистрибуција на комерцијални игри и софтвер преку својот „Софтвер центар“, па веќе имаат искуство и би можело лесно да се интегрира Steam.

Освен клиентот, секако, потребни се и игри. Valve моментално ја пренесува Left 4 Dead 2, и играта ќе работи директно на Линукс, без Wine или некој други слични начини. Освен развојот на нативни Линукс игри, Valve ги охрабрува и другите развивачи на игри да почнаат со развој на игри и за овој оперативен систем.​
Што се однесува до мене, одличен потег на Canonical и Valve да го покријат недостатокот на Линукс, кој е баш немањето на атрактивни игри.​
Јест дека сите гејмери фураат на Windows или имаат dual-boot Win/Linux, но какво е Вашето мислење за ова? Дали ако почнаат да излегуваат игри за Линус би се префрлиле на тој оперативен систем? Мислење на линуксашите? :)
ДА.ја имам дуалбут чисто за тоа што игрите не ми работат на линукс, раинметер исто нема за линукс(има conky али тоа не е тоа), KMPlayer/Splash нема за линукс...Ама ако.Чим Valve се залага да прави Стим за линукс и другиве компании ќе почнат у скоро време да прават игри.

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Според текстот од Phoronix на Valve не им одговара новата Windows 8 која ке биде по теркот на Apple во смисла "wallet garden" каде што апликациите и игрите ке можат да се купуваат од определен центар налик на оној во Apple и Ubuntu. Тоа би значело истиснување од пазарот и помал дел од "колачот", плус тоа Valve се подготвува за steambox која ке работи на некоја од Линукс дистрибуциите, најверојатно Убунту.

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292

Којзнае уште колку фурни леб треба да изедеме додека да проработат 3Д игрите на Линукс. :D

Г

Грејвдигер

Гостин
Којзнае уште колку фурни леб треба да изедеме додека да проработат 3Д игрите на Линукс. :D
3Д игри почнаа за во броусер да прават, ти збориш за Линукс. Има, али не е тоа. Доволно е да почне Валв, па за некоја година истиве игри ќе искочаат и за Линукс. Плус тука и nVidia и ATI ќе мора да се поангажираат да поработат и на драјверите за Линукс.

Не мора да го цитираш целото мислење, само место да фаќа и да ја издолжува страната. :) Ако е општо на темата - одговори без цитат. Ако сакаш на некој да му реплицираш, остај ги тие делови за кои одговараш. Поздрав.

buteto

Ретардињо
Член од
30 август 2011
Мислења
11
Поени од реакции
1
фак јеа ќе плескаме кантер во школо :D

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Никој нема да се нафати да прави игри за оперативен кој има 1% застапеност. Тоа за Mac не прават а не за линукс. + Тие што користат линкус не се деца кој умираат да играат Call of duty.

Г

Грејвдигер

Гостин
Никој нема да се нафати да прави игри за оперативен кој има 1% застапеност. Тоа за Mac не прават а не за линукс. + Тие што користат линкус не се деца кој умираат да играат Call of duty.
Еве Валв се нафати. Како за почеток е доволно, колку толку да се добие на подобрување на гејмингот што баш и не го има на Линукс, освен некои игри од типот на Квејк што имаат графика од 1999 година. :)

И од кај тоа дека за Mac не праваат игри? :) Има доста познати наслови што се и за Мас.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Еве Валв се нафати. Како за почеток е доволно, колку толку да се добие на подобрување на гејмингот што баш и не го има на Линукс, освен некои игри од типот на Квејк што имаат графика од 1999 година. :)

И од кај тоа дека за Mac не праваат игри? :) Има доста познати наслови што се и за Мас.
Аку нека прават, па кога ќе стегнат пиратерија кога ќе одиме на Линукс да има игри :). А за Mac има, ама многу малце во споредба со windows.

Г

Грејвдигер

Гостин
Па ако на некој не му се даваат пари за игри, ќе си чека кракувани верзии. Сигурно нема бесплатно да ги шиткаат, ако е за Линукс. Ако Линукс е слободен, не значи и дека апликациите и игрите, и све ресто за него би требало да е бесплатно.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Па ако на некој не му се даваат пари за игри, ќе си чека кракувани верзии. Сигурно нема бесплатно да ги шиткаат, ако е за Линукс. Ако Линукс е слободен, не значи и дека апликациите и игрите, и све ресто за него би требало да е бесплатно.
Стварно има апликации што се плаѓаат?
--- надополнето: 29 април 2012 во 21:11 ---
Ептен глупаво прашање, ама стварно незнам :rolleyes:

Г

Грејвдигер

Гостин
Стварно има апликации што се плаѓаат?
--- надополнето: 29 април 2012 во 21:11 ---
Ептен глупаво прашање, ама стварно незнам :rolleyes:
Па имаш Гитар Про или така некако што се плаќа и еден куп други апликации, посебно од графика и видео што се плаќаат. И Андроид ти е оупен сорс, па има и апликации за пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom