Нарекувајте го исламот "ислам"

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

В ред.. и треба да се нарекува онака како што е - Ислам..

Но, можеби малку оф топик, мене една работа не ми е сфатлива.. Како бре во христијанството во 2-рата божја заповед гласи - „Не почигувај никакви идоли!“ , а истовремено црквиве се преполни со иконостаси и фрески на светци кои се издигнуваат на ниво на Идоли! Додека, во исламот, во џамиите тоа не е случај, со оглед да и исламот, горе долу ги има истите заповеди (вклучувајќи ја и цитираната), па така испаѓа дека Исламот, структурално гледано, (бил) е пофундаментален (изворен) одошто христијанството денес...

.

Единствената совршено чиста вера, која што Единствениот Вистински и Совршен БОГ лично во Исус ни ја покажа и докажа, не познавала и не познава никаква идолотарија!

п.с. каменот во каба е најпојќе обожаваниот предмет на планетата земја, кон кого се поклонуваат стотици милиони луѓе, повеќепати на ден!

Исус можеби е вистинскиот, но тоа ништо не менува на фактот дека за 99% од муслиманите централна фигура е Мухамед, а не Исус.

.

Исус не е можеби, туку сигурно е Вистинскиот!

Влезете низ тесната врата; зашто широки се вратите и широк е патот што води кон пропаст, и мнозина минуваат низ нив!

.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
.

Единствената совршено чиста вера, која што Единствениот Вистински и Совршен БОГ лично во Исус ни ја покажа и докажа, не познавала и не познава никаква идолотарија!

п.с. каменот во каба е најпојќе обожаваниот предмет на планетата земја, кон кого се поклонуваат стотици милиони луѓе, повеќепати на ден!

.
Ајде бе, а зашо служат црквине? И зашто се испошљакани со светци?

Кога идеш во црква зошто палиш свеќа на Богородица, на Св. Илија, Св. Јован Крстител, на Св. Никола, на Исус.. а?

Зошто на Св. Никола му се молиш за здравје.. и сл и сл..

Зошто имаш именден, зошто имаш куќна слава?

Зошто имаш еден бог (Исус - патем речено Исус не е бог, туку богочовек, ти сеуште му се клањаш на Јахве! - сети се само на молитвата при крстење „Во името на Отецот, Синот и Светиот дух“ - кој е Отецот - Исус?!) а чествуваш и се молиш на повеќе светци?

Тоа не е идолатрија?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

.
Единствениот Вистински и Совршен БОГ - Кој што за спасение на сите - во Исус Ја отелотвори својата првородена Мудрост (Мудр. Изреки 8:22-35), не живее во каменот кон кого вие мухамеданците се клањате, исто како што не живее во - со човечка рака правени - храмови, слики, склуптури, ... туку преку Духот Свој Светол живее во Мудроста Своја Света и во сите оние кои вистински Ја прифатиле!

Иншалах сите да го сфатат и прифатат спасителното Евангелие, Кое е Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа !

.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
.
Единствениот Вистински и Совршен БОГ - Кој што за спасение на сите - во Исус Ја отелотвори својата првородена Мудрост (Мудр. Изреки 8:22-35), не живее во каменот кон кого вие мухамеданците се клањате, исто како што не живее во - со човечка рака правени - храмови, слики, склуптури, ... туку преку Духот Свој Светол живее во Мудроста Своја Света и во сите оние кои вистински Ја прифатиле!

Иншалах сите да го сфатат и прифатат спасителното Евангелие, Кое е Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа !

.

Се е океј брат..

Али сепак мислам дека палиш свеќа на светци и коа се крстиш и си повторуваш молитва, она „Во името на отецот и синот и светиот дух“, некако механички го правиш..

Исто ко што овде механички ги постираш и извадоците од светото писмо.....

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.430
Зошто имаш еден бог (Исус - патем речено Исус не е бог, туку богочовек, ти сеуште му се клањаш на Јахве! - сети се само на молитвата при крстење „Во името на Отецот, Синот и Светиот дух“ - кој е Отецот - Исус?!) а чествуваш и се молиш на повеќе светци?
Исус е богочовек и Бог. Не некаков бог. Туку Бог.

А ти ако знаеш што е идолатрија, ја си го сечам на оволкави парчиња [- покажува со раката околу петнаесет сантиметри -].

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Исус е богочовек и Бог. Не некаков бог. Туку Бог.

А ти ако знаеш што е идолатрија, ја си го сечам на оволкави парчиња [- покажува со раката околу петнаесет сантиметри -].
Оо надркан .. опет ти, а?

Не си го сечи те молам..
Јас место тебе мојов ќе си го исечам, оти ти појма немаш што зборуваш.. падавичариш непотребно...

Читај бе дете.. читај што пишуваат, а не се убацувај и дрндај со нервоза...

П.С. патем речено, зошто е Богочовек, а зошто Бог? И што е богочовек а што бог?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.430
П.С. патем речено, зошто е Богочовек, а зошто Бог? И што е богочовек а што бог?
Затоа што земската инкарнација на Отецот, може само таква да биде.
За Малкут Кетер е Тифарет.
Таткото преку него само можете да го видите. Така има кажано во Библијата самиот.

за другото - пријави лошо мислење (посебно ми се надркани, ќе ти услишат)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Таткото преку него само можете да го видите. Така има кажано во Библијата самиот.

за другото - пријави лошо мислење (посебно ми се надркани, ќе ти услишат)
Медиум.. аха...

А кој е Отецот?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.430
Медиум.. аха...

А кој е Отецот?
не реков медиум
не е медиум
Отецот и Синот се едно заедно со Светиот Дух
Јас реков дека Исус е природната манифестација на Отецот на земјата.
А ти буквално веројатно си ги сфатил зборовите на Исус за кои зборев.

Но, стварно нема везе муабетов, затоа што:
А кој е Отецот?
Не си чул за Отецот?
Ја па сум се разборел, мислев дека праиме малку понапреден муабет. Извини.

Епа вака, христијанската терминологија ја содржи оваа именка како назив за еден аспект на троичниот Бог, но тоа веќе е подлабоко навлегвање во друга тема: Прашања за Христијанството.
Сметам дека не би можеле да праиме никаков муабет, на некое, релативно задоволително ниво ако не си чул за Отецот во христијанскиот концепт за Бог.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
не реков медиум
не е медиум
Отецот и Синот се едно заедно со Светиот Дух
Јас реков дека Исус е природната манифестација на Отецот на земјата.
А ти буквално веројатно си ги сфатил зборовите на Исус за кои зборев.

Но, стварно нема везе муабетов, затоа што:

Не си чул за Отецот?
Ја па сум се разборел, мислев дека праиме малку понапреден муабет. Извини.

Епа вака, христијанската терминологија ја содржи оваа именка како назив за еден аспект на троичниот Бог, но тоа веќе е подлабоко навлегвање во друга тема: Прашања за Христијанството.
Сметам дека не би можеле да праиме никаков муабет, на некое, релативно задоволително ниво ако не си чул за Отецот во христијанскиот концепт за Бог.

Чекај чекај, малку си конфузен...
1.

Значи е медиум, бидејќи дејствува како таков, иако не го употребуваш тој збор (секако не реков ни претходно дека си рекол МЕДИУМ, само употребив еден збор, за твои 5-6)... А како треба да се сфатат, имаат некое друго значење, преносно, метафизичко, фолософско.. какво?

Каква е таа „природна манифестација на Отецот на земјата“, а при тоа погоре, велиш „Отецот и Синот се едно заедно со Светиот Дух“.... за потоа да говориш дека „за Отецот во христијанскиот концепт за Бог“...

И сеа.. ?

Што е што?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.430
Чекај чекај, малку си конфузен...
1.

Значи е медиум, бидејќи дејствува како таков, иако не го употребуваш тој збор (секако не реков ни претходно дека си рекол МЕДИУМ, само употребив еден збор, за твои 5-6)... А како треба да се сфатат, имаат некое друго значење, преносно, метафизичко, фолософско.. какво?

Каква е таа „природна манифестација на Отецот на земјата“, а при тоа погоре, велиш „Отецот и Синот се едно заедно со Светиот Дух“.... за потоа да говориш дека „за Отецот во христијанскиот концепт за Бог“...

И сеа.. ?

Што е што?
Имаш два субјекта, кои имаат интенција да комуницираат.
Комуникацијата помеѓу нив оди преку медиум, да речеме.
Така веќе имаме појава на трет субјект. (тој у средина)

Во нашиов случај нема три субјекта, туку два.
Ние и Бог.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 17:57 ---
И сеа.. ?

Што е што?
Што е што?
Кој е кој?
Дали Мечето Ушко вечер ќе има кошмари или ќе сонува колачиња?
Колку треба вазелин да се стаи за да не те боли?
И кога веќе еднаш ќе почнат да делат повторно ка петанаесет за одмор?

Наизглед многу, нерешливи прашања. И на сите нив ќе ти дадат одговор во соодветните теми.
Тука сме оф-топик, а форумското редарство е тригер хепи коа сум ја у прашање. Плус не веруем дека некој би почнал да ти објаснуе за све од почеток. За тоа малку е форумскиот простор. Земи книга и читај (шо би рекол Хептаграм).

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Имаш два субјекта, кои имаат интенција да комуницираат.
Комуникацијата помеѓу нив оди преку медиум, да речеме.
Така веќе имаме појава на трет субјект. (тој у средина)

Во нашиов случај нема три субјекта, туку два.
Ние и Бог.

Аааааа значи сепак било медиум.. т.е. имало медиум...

(патем речено - велиш „имаат интенција да комуницираат“ - интересно!?)

Чекај сеа... кој е тој трет субјект (тој во средина)

И како сеа во „нашиов случај“ да имаме два? Сеа има два или три „субјекти“ (колку ги има)? Патем речено како тоа „ИМА“? Постојат ли, како можеш да ги докажеш дека постојат, ако ги „ИМА“?

Кој е „нашиот“ а кој е „другиот“ случај?

И уште нешто.... Како се „појавуваат“ тие „субјекти“ ?

П.С. да те прочитаат христијаниве, а и муслиманиве овде, не знам шо ќе речат.....
Како си го контате христијанстовото и исламот, алал вера!
--- надополнето: 19 јули 2012 во 18:03 ---
Кој е кој?
Дали Мечето Ушко вечер ќе има кошмари или ќе сонува колачиња?
Колку треба вазелин да се стаи за да не те боли?
И кога веќе еднаш ќе почнат да делат повторно ка петанаесет за одмор?

Наизглед многу, нерешливи прашања. И на сите нив ќе ти дадат одговор во соодветните теми.
Тука сме оф-топик, а форумското редарство е тригер хепи коа сум ја у прашање. Плус не веруем дека некој би почнал да ти објаснуе за све од почеток. За тоа малку е форумскиот простор. Земи книга и читај (шо би рекол Хептаграм).
Јас не барам некој друг да ми објасни... барам ти да ми објасниш! Пошто нели се нафати...

А за оф-топик, не се секирај... нема гајле , а ако си ја имаш мувата на капата заради „речити зборови“, е онда да треба да му ја мислиш, јас не бришам никого, ниту пријавувам никого,, неам намера.. а поише пати ме избришале до сега.. така да терај си...

П.С. иам книги колку да ми сакаш и сум ги прочитал... но реков.. ти сакам да ми објасниш..

Член од
8 мај 2012
Мислења
56
Поени од реакции
74
Луге дај бе на тебата, темата е за Ислам не за Исус или светата тројца...
Отворетеси тема или одете во некоја друга постоечка...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Се е океј брат..

Али сепак мислам дека палиш свеќа на светци и коа се крстиш и си повторуваш молитва, она „Во името на отецот и синот и светиот дух“, некако механички го правиш..

Исто ко што овде механички ги постираш и извадоците од светото писмо.....

.

Никој од неверниците и кривоверниците не го познаваат јазикот и јазиците на кој што чедата БОЖЈИ се молат и Го слават БОГА!

Зашто оној, кој зборува во јазици, тој не им зборува на луѓе, туку на Бога; бидејќи никој не го разбира, а со Духот кажува тајни!
...
Затоа јазиците не се знак за оние што поверувале, туку за оние што не поверувале; пророкувањата, пак, не се за оние што не веруваат, туку за оние што веруваат.

(1 Коринтј. 14:2+22)

.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
.

Никој од неверниците и кривоверниците не го познаваат јазикот и јазиците на кој што чедата БОЖЈИ се молат и Го слават БОГА!

Зашто оној, кој зборува во јазици, тој не им зборува на луѓе, туку на Бога; бидејќи никој не го разбира, а со Духот кажува тајни!
...
Затоа јазиците не се знак за оние што поверувале, туку за оние што не поверувале; пророкувањата, пак, не се за оние што не веруваат, туку за оние што веруваат.

(1 Коринтј. 14:2+22)

.
Е многу си мистериозен да ти кажам право....

Масоните и темпларите можат вода да ти носат, и то не со ѓумој, ами со каци да турвет!..

Не ме ни чуди што 99% од верниците де-факто се кривоверници.....

Kajgana Shop

На врв Bottom