Нарекувајте го исламот "ислам"

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.994
sekoj iskren vernik ne podrzuva nasilstvo , , a sekoj narod se bori protiv onie koi im vrsat nasilstvo vo nivnite domovi..

samiot postavisi prasanja, zosto amerika ja podrzavase al kaeda, ili osama bin laden koga vojuvaa so rusite,? , zosto go podrzuvaase na sadam huseein kogaa vojuvaase protiv iraan? zosto sega bas protiv niv se borat i vojuvaat so niv?

zarem za eden covek osama bin laden ili sadam husein da se ubivaa tolku golem broj na neveini luge? zarem toaa nee terorizam.

zosto dozvlija napad vrz libija , ako me prasas mene jas ne gi podrzuvaam nitu gadafi nitu saudiskiot kral .

zosto nato i amaerika i site drugi napagaat vo libija , demeek da gi odbranat buntovnicite ,demek tolku tie se grizat za niv, a od druga strana im davaat oruzje ,se so cel da sozdadat bezredie, zosto se mesaat vo treta drzava , znaci ako nekade ispadne demostracii i nasilstvo i ako vlasta toaa saka da go spreci treba taa vlast da se rusi neli? e sega vo kinaa imase demostracii,, no vlasta gi zadusi , zosto ne ja napadnaa na kina , istoto bese i vo rusija , ne se sekavas,' imase demostracii , no zasto nato ne rece ke ve napadnime ako gi ubivaas demostrantite, no rusitee gi zadusija , kaj sto ima sila nema prvda neli...

istoto sega se slucuva i so sirja, se so cel da se rasturi i da postavi covek vo koj amerika ke ima doverba , vo bahraiin ima demonstraciii no amerika stoi zad vlasta ane so buntovniite vo bahraain,, a vo libija pak obratno , e sega ti samiot postavisi prasanje koi se nivnitee interesii? dali se borat oni protiv radikalniot islam ili samite tie si sozdavaat radikalen islam. ;)

Основањето на Ал Каеда е кратко пред завршетокот на Советската инвазија, оттука заклучок дека САД немаат врска со Ал Каеда.
САД го поддржуваше Садам (тајно) заради опасноста од ширење на шиитскиот исламизам.
НАТО и Израел никогаш не убиваат цивили намерно, за разлика од терористичките организации, чија примарна цел се цивилите.

Борењето за доминација во светот на големите сили (САД, Русија и сл.) нема за цел убивање цивили, за разлика од исламската идеологија.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.094
Поени од реакции
12.068
Правилата важат за сите или не важат за никого ваљда знаеш за ова, така и ова со сопствен пример не можеш да ја видиш промената која сакаш да ја видиш во светот, оти промената подразбира сите така да прават или барем мнозинството, промената не е промена ако еден или малкумина направат нешто, исто како што еден војник не е армија.
Види ми го потписот ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Правилата важат за сите или не важат за никого ваљда знаеш за ова, така и ова со сопствен пример не можеш да ја видиш промената која сакаш да ја видиш во светот, оти промената подразбира сите така да прават или барем мнозинството, промената не е промена ако еден или малкумина направат нешто, исто како што еден војник не е армија.
Сам себе убијал со постов или што? Што вели мнозинството за абортусот? Дозволен е или не е дозволен?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Во главата на секој вистински Муслиман е ширење на Исламот и негово владеење со светот,ако не по мирен пат тогаш и со употреба на сила и повикување на света војна-Џихад.
greska e priatelce toa sto mislite deka (dzihadod) e borba protiv site nevernici so upotreba na sila. ,, tuka ste vo greska , treba da svatite deka iskren vernik ne se bori protiv nevernicite tuku poradi nepriatelstvoto.i vo samo odbrana, pred se dzihadot reba da se svati kako borba so samiot sebe borba protiv svoite strasti borba protiv nepravdata i porocite vo osptestvoto
,,
dzihadot e borba protiv onie sto se borat protiv muslimanite, onie koi ja gazat nivnata cest , vojna ne se vodi protiv nevernicitee za da se nateraat lugeto da go prifatat islamot., vo islamot na jasen nacin se otvrla nametnuvanjeto na verata so sila i nasilie kade bog veli;
e pa ke gi prisilis li ljugeto da bidat venici.vo verata nema prisila zosto patot vistinski jasno se oddeluva od bespaketo(el bekara256)

sto se odnesuva za tolerancijata islamot ima jasen stav kon drugite kede muhamed.a.s veli dobro postapuvajte so moite podanici ne muslimani.
Allah ne ni zabranuva dobri dela da pravime i vo dobri odnosi da stapime so onie koi vas vo verata ne ve sprecuvaat i koi kon vas se odnesuvaat dobro i koi nee ne ve proteruvaat od vasite domovi.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.994
greska e priatelce toa sto mislite deka (dzihadod) e borba protiv site nevernici so upotreba na sila. ,, tuka ste vo greska , treba da svatite deka iskren vernik ne se bori protiv nevernicite tuku poradi nepriatelstvoto.i vo samo odbrana, pred se dzihadot reba da se svati kako borba so samiot sebe borba protiv svoite strasti borba protiv nepravdata i porocite vo osptestvoto

,,

dzihadot e borba protiv onie sto se borat protiv muslimanite, onie koi ja gazat nivnata cest , vojna ne se vodi protiv nevernicitee za da se nateraat lugeto da go prifatat islamot., vo islamot na jasen nacin se otvrla nametnuvanjeto na verata so sila i nasilie kade bog veli;

e pa ke gi prisilis li ljugeto da bidat venici.vo verata nema prisila zosto patot vistinski jasno se oddeluva od bespaketo(el bekara256)

sto se odnesuva za tolerancijata islamot ima jasen stav kon drugite kede muhamed.a.s veli dobro postapuvajte so moite podanici ne muslimani.

Allah ne ni zabranuva dobri dela da pravime i vo dobri odnosi da stapime so onie koi vas vo verata ne ve sprecuvaat i koi kon vas se odnesuvaat dobro i koi nee ne ve proteruvaat od vasite domovi.
Бравос, само што го опиша исламот како насилничка религија. Сам себе го убијал.
Џихадот е борба против оние кои ја газат нивната чест, а според исламот ако кажеш збор кој не е во складност со исламот, веднаш ја газиш нивната чест и според твоево напишано, смртта не ти бега.
Напишаново и тоа како се спроведува во пракса, во скоро сите исламски земји.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.094
Поени од реакции
12.068

Секоја религија е против другите. Автоматски се што не е муслиманско според логиката на муслиманите е непријателство во некој вид (скриен или јавен) и што, причина за убивање?
Што треба да е џихадот, а што е, е сосема друга приказна. Постои џихад во себе но и џихад против другите. Една света книга ако не се сфати од верниците како што треба и почнат да убиваат и да се навредуваат ако некој зборува против нивниот бог и вера , како сакаш луѓе од други вери да ви ги разберат писанијата? Хм...?

Ислам е ислам. Не постои радикален ислам и мирољубив ислам. Постои ислам во мирување, така може.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Бравос, само што го опиша исламот како насичничка религија. Сам себе го убијал.
Џихадот е борба против оние кои ја газат нивната чест, а според исламот ако кажеш збор кој не е во складност со исламот, веднаш ја газиш нивната чест и според твоево напишано, смртта не ти бега.
Напишаново и тоа како се спроведува во пракса, во скоро сите исламски земји.
se trudam da objasanm no neznam kako ke me svatis ,i drugite kako ke go svatat, mislam za oniee koi se narekuvaat muslimani a zapoveduvaat vojna a gi prekrsuvaat allhovite zabrani , t,e zbrana ubivaanje na nevini lugee zabrana da se samoubivaas, zabrana da ubivaas zeni strci deca , i site oniee koi ne ti pravat nisto ..
vojnataa vo allahoviot pat e toj odbrmbena , a ne napagacka , zatoa kolku pat rekov i pak ke kazam islamot nosi poraka za mir, prvo sto muslimanot ti izjavuva mir pa ako ti go napagas i go proteruvaas od svoeto rodno mesto vrsis torturaa nad niv tiee imaat pravo spored islamot da se borat protiv niv , pa ako posakaat mir i se dogovorat da zivaat vo mirr , togas na muslimanot mue zabraneto da vojuva protiv niv , togas toj stanuva nasilnik kako sto bile i oni, Allah .dz.s.toa go zabraanuva.
ako me prasas menee jas go osuduvaam sekoe nasilstvo
bilo da se od muslimani ili od drugi, nasilstvo ne vodi vo nikoja polza, no fakt dali se slozuvas so mene. sakam navistina da spodelis iskreni custva kon onie koi ziveaat vo takvi mizerni uslovi i na koi im se vrsi sekakvi nasilstva , zboruuvam za palestina ,jas go opravduvaam sekoe palestiski otpor bilo na voeno ili na zbor,ili vo delo ili bilo kakvo za niv e opravdano da vojuvaat protiv izraelcite, moe mislenje se dodeka se tie tuka nema da ima mir nikogas ,zs tie propagirat nasilstvo i odzemnaje teritorii od palestincite gradenje na evrejski naselbi i poreteruvaanje na palestincite.,, dali viee kako hristijani ste rekle zasto toaa go pravat ,zosto ne go osuduvaate tuku mnogu od vas toaa go opravduvaat,naravno so isklucoci. zarem nee takaa .
priatelce.
i ne samo vo palestina , toa go imave i vo bosna , iljadnici masakriraani muslimani , pa koga zedoa muslimanite oruzje vraka i da se borat odma gi narekoa teroristi , mudzehadini .i.t.n.
pa ne samo bosna i palestina toaa go ima sirum svetot ,
fakt e deka vo islamskiot svet postoi nasilstvo, no tiee nasilstva si ima svoi motivi i pricini.
fakt e deka islamot e mirolubivaa religija, no koj kako ke svati zatoa milioni luge go prifakaat, so odobrenie na boga , tie vandalisti sto gi narekuvaas, jas sum siguren deka nosat druga pozadina, i se ohrabreni od drugi koi go krojaat svetot, iskrenite muslimani se potisnati i ne se slusa nivniot zbor., site oniee koi sledat nasilstvo a se povikuvaat na kuran kerim ste tie se izbuvlivi, prosti povrsni luge koi sledat samo povrsno ne navleguvaat podlaboko vo vistinskite vrednosti , koi se zaslepeni za pari ,i se pravaat za nivnite sojusnici, kako sto onie ke im kazat. zarem zaboraavvat, NE PRODAVAJTEJA VERATA ZA MALKU STO VREDI,.
i kade lezi problemot priatelce?
islamskata ideologija nee teroristicka , kako sto mnogu taka sakaat da ja pokazat, no vo stvranost taa e merolubiva koja povikuva na lubov na mir na obozavanje na eden i edinstven bog , taa nee nova religija tuku istata religija koja ja porpovedase i noe i abraham, i mojsej i isus, taka i muhamed.a.s eden e bog i edna e religija , veruvanje kon eden i edinstevn bog bes prposivanje na drugi bozestva ili sinovi ili ortaci ili bilo kakvi.
ova sto se slucuva denes i narekuvanjeto na muslimanite kako teroristi , e pogresno, toa e najgolemo nedorazbiraanje za islamot, ako nekoj musliman napravi nekoja, teroriticka akcija vo imeto kako sto on veli vo islamot , ne treba da se obvninuva islamot za tie nepromisleni akcii na nekoi emocionalni poneseni prosto povrsni individui,.
kolku pati kazav i pak ke kazam islamot ja dozvoluva vojnata, ,no ne prostuva napadi protiv bespomosni mazi zeni i deca , i moe mislenje sekoja religija ili kako sakas narecigi civilizacija, ako ne ja dozvoluva vojnata mislam za odbrambena cel, onaa civilizacija ne bi prozivealaa.,, e takaa e islamot, religija koja povikuva mir no i vojna protiv oniee koi siraat nasilstvo i gi ugnetuvaat i gi proteruvaat muslimanite. no pred se da se zapazi mirot , ako veke bi postoeel.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Сам себе убијал со постов или што? Што вели мнозинството за абортусот? Дозволен е или не е дозволен?
Кој како сака нека прави важно ништо не поминува без последици тоа ми беше поентата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.094
Поени од реакции
12.068
fakt e deka islamot e mirolubivaa religija, no koj kako ke svati zatoa milioni luge go prifakaat, so odobrenie na boga , tie vandalisti sto gi narekuvaas, jas sum siguren deka nosat druga pozadina, i se ohrabreni od drugi koi go krojaat svetot, iskrenite muslimani se potisnati i ne se slusa nivniot zbor., site oniee koi sledat nasilstvo a se povikuvaat na kuran kerim ste tie se izbuvlivi, prosti povrsni luge koi sledat samo povrsno ne navleguvaat podlaboko vo vistinskite vrednosti , koi se zaslepeni za pari ,i se pravaat za nivnite sojusnici, kako sto onie ke im kazat. zarem zaboraavvat, NE PRODAVAJTEJA VERATA ZA MALKU STO VREDI,.
Глупости. Ова не е точно. ТИ си како навиен и со една лента.
Што ме мене гајле колку луѓе го прифаќаат исламот ако не се луѓе всушност и кои ќе бидат во иднина нови „навредувани“ од нас „неверниците“?
Бројноста ви е доказ дека нешто е во ред?
Гледајте ги делата бре, не бројката на луѓе што следат некоја религиозно-политичко-воена идеологија!
Мој совет до сите.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.994
islamskata ideologija nee teroristicka , kako sto mnogu taka sakaat da ja pokazat, no vo stvranost taa e merolubiva koja povikuva na lubov na mir na obozavanje na eden i edinstven bog
Во теорија се функционира совршено, но во пракса далеку е од совршено.
Исламската идеологија е терористичка, сакал ти или не. Тоа е факт кој секојдневно се потврдува во Ирак, Нигерија, Сомалија, Авганистан, Судан и сл, каде постојано се убиваат припадници на други религии освен исламот и сите оние кои "скршнале" од исламот. Слобода во исламот (и во сите религии) не постои, и тоа е факт кој постојано се потврдува.
Никој не сака да го покаже исламот како негативен, исламот Е негативен.
Јас би рекол исламот треба да биде благодарен кон западот, бидејќи западот е многу толерантен. Но пази, се што му се спротиставило на западот, на еден или друг начин го снемало.

Член од
17 април 2011
Мислења
16
Поени од реакции
2
Толку имате фобија од исламот што цело време го напаѓате..

Како е можно еден муслиман убива човек и одма терорист биднува, а некој христијанин убива 70 луѓе и јебеш га психопат е..што ќе правиш неможеш да му правиш ништо..(тој у норвешка што уби 70 души)..

Малку нелогично нели?

Ама јебеш га дошло тоа време,"луѓето само од далеку гледаат не гледат од блиску".

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Исламот има огромна заслуга во историјата на човекот, да не заборавиме само колку милијарди луѓе се преведени од незнабоштво и политеизам во монотеизам, тоа не е за потценување.(y)
Сите луѓе што убиваат во име на Бога, по автоматизам делата ги разобличуваат дека не се верници.
Потребно е сите верски заедници, јасно да се оградат од монструмите(убијци, насилници) што се претставуваат за верници, за да не влијаат на Верата во Бога на сите луѓе.

Член од
11 април 2012
Мислења
20
Поени од реакции
10
Џабе се трудите да го браните исламот.. зарем не гледате кај овие луѓе владее параноја, страв и затоа трескаат џабе е што и да зборите...
Првин прочитајте истражувајте сами за Исламот а не тоа што ти е сервирано преку медиумите.. терористи незз што.. Пореметен човек нема етикета дали муслиман, христијанин или католик.. Се правете паметни а ко дупка сте уствари..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Исламот има огромна заслуга во историјата на човекот, да не заборавиме само колку милијарди луѓе се преведени од незнабоштво и политеизам во монотеизам, тоа не е за потценување.(y)
Сите луѓе што убиваат во име на Бога, по автоматизам делата ги разобличуваат дека не се верници.
Потребно е сите верски заедници, јасно да се оградат од монструмите(убијци, насилници) што се претставуваат за верници, за да не влијаат на Верата во Бога на сите луѓе.
А што му фали на хиндуистичкиот политеизам? Што е тој полош од твојот монотеизам? Кој ти дал право ти да кажеш дали твоето е подобро од другото?
За болдот. А што се ако не се верници? Треба ли и да го цитираш оној неписателот и непрофесор Венко Андоновски?

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Превод на колумна од еден бивш муслиман од САД.

Западните политичари и коментатори (а сега и кај нас во Македонија) ја нарекуваат идеологијата на непријателот - исламски фундаментализам, исламски екстремизам, тоталитарен ислам, исламофашизам, политички ислам, радикален ислам...
Непријателот го нарекува едноставно ИСЛАМ.

Замислете во минатите војни/конфликти да користевме термини како што се Радикален Нацизам, Екстремен Шинто, Милитантен Комунизам. Тие што користат друг термин освен ИСЛАМ создаваат чувство дека се работи за некоја варијанта на исламот позади која се крие непријателот. Изразот како што е МИЛИТАНТЕН ИСЛАМ е одвишен, но нашите политичари продолжуваат да го воспеваат исламот како да е нивна религија. Буш кажа - исламот е религија на мирот - откако 2.966 Американци го изгубија животот во име на исламот. Тој ја одржуваше таа илузија низ неговите два мандати. А сега го имаме Обама кој вели - мислам дека е дел од мојата одговорност како Претседател да се борам против стереотипите кои ги имаме во врска со исламот.

Исламот е политичка религија; идеата за одвојување на Џамијата од државата е непоимлива во исламскиот свет. Исламот содржи доктрина за војување, Џихад, која се практикува за да се создаде Исламски (Шеријатски) Закон кој по природа е тоталитарен. Шеријатскиот Закон меѓу другото повикува на: дехуманизација на жената, каменување на прељубници, убивање на хомисексуалци, пребгнати од исламот(судски процеси во денешно време во Иран,Саудиска Арабија...) или пак оние што го критикуваат исламот. Се ова е дел од изворниот ислам не од некаков екстремен ислам. Ако џихадистите всушност "погрешно ја толкуваат oваа религија на мирот", Муслиманите до сега ќе ги дискредитираа и овие џихадисти немаа да имат поддршка немаше да постојат. Причината што сеуште постојат и добиваат на популарност се крие во тоа што тие го почитуваат зоборвите на Куранот и делата на Мухамед:

Мухамед во својот живот водел десетици воени кампањи, самиот обезглавувал заробеници...

Во Коранот стои

Заколете ги неверниците каде и да ги сретнете...Глава 9 Стих 5

Кога ќе се пресретнете со неверници, отсечете им ги главите...Глава 47 стих 4

Покрај доктрината на Куранот тука е и животот на историската личност Мухамед кој повеќе од се би требало да ги претставува принципите на исламот бидејќи нели тој е пророкот на Алах. Како ќе оцените човек кој што лаже, краде, силува и убива како стил на живот? Овој зол човек којшто е идеал во исламскиот свет е никој друг туку Мухамед. Што и да направил и да кажал автоматски се смета за морален стандард бидејќи тој го кажал и тој го направил. 13 години ја ширел неговата религија по мирен пат, од причина што немал моќ! Откако ја добива моќта преку кражби и лаги оформува една банда следбеници која по пат на сила го шири исламот. Така добил "откровение" дека исламот може и треба да биде ширен преку меч/сила и заедно со своите следбеници го почнува првиот џихад на арабискиот полуостров. Од тогаш натака насилството станало начин за ширење на исламот. Денес муслиманите ги користат зборовите од раниот период на Мухамед, оној во кој немал моќ, за да ги придобијат оние што не знаат. За какви мировни пораки зборуваме кога Мухамед станал освојувач?

Во денешно време, базирано на неговите постапки, Мухамед би бил опишан како Радикален Исламист.

Ако не можеме да го наречеме Исламот тоа што е Ислам како ќе се бориме против неговите вистински следбеници? Јас ги нарекувам непријателите Џихадисти но позади тоа ИСЛАМОТ е тој што ги прави џихадистите силни.

Тоа што не го нарекуваме исламот - ислам туку бараме придавки пред зборот ислам, ни штети нам а им помага на вистинските следбеници на исламот.

Гледам дека со задоволство си убеден во овие глупости.

Kajgana Shop

На врв Bottom